اگر می خواهید بدانید که Urine volume چیست تا انتهای این مقاله علمی پزشکی، ما را همراهی نمایید.
در این مقاله سعی داریم تا در خصوص Urine volume چیست اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دهیم.
بعد از جراحی چاقی به روش اسلیومعده لازم است رژیم غذایی درستی را رعایت کنید لذا برای انجام این رژیم غذایی توصیه می کنیم از صفحه مصرف پودر پروتئین بعد از عمل اسلیو دیدن کنید.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.
📞 09120174510 📞
مقدمه

همچنین درباره اهمیت آزمایش ادرار، تست ادرار بیست و چهار ساعته و شرایط آن، نکات مهم در خصوص انجام آزمایش ادرار بیست و چهار ساعته، پروتئین و نقش آن در بدن، مواردی که از طریق Urine volume 24 hr مورد اندازه گیری و بررسی قرار می گیرد و … مطالب کاملی را ارائه نماییم.

urine volume چیست؟

فهرست مطالب Urine volume چیست :
آزمایش ادرار چیست؟
نتایج حاصل از Urine volume را بیان کنید.
Urine volume چیست؟
تست ادرار بیست و چهار ساعته چیست و به چه صورت انجام می شود؟
نکات مهمی که در رابطه با آزمایش Urine volume 24 hr بایستی به آن توجه کنید را نام ببرید.
پروتئین در آزمایش ادرار نشانه چیست؟
به چه علت در دوران بارداری Urine volume افزایش می یابد؟
نتیجه گیری
آزمایش ادرار
از متداولترین آزمایشاتی که به طور معمول برای تمامی افراد از سوی پزشک تجویز می گردد، تست ادرار است. به طور کلی از تست ادرار برای تشخیص انواع متعدد عفونت های ادراری، اختلالات رایج در بیماران کلیوی، دیابتی ها و اغلب موارد دیگر استفاده می شود.

این آزمایش برای بررسی و ارزیابی بیشتر نشانه های ظاهری بو، رنگ و همچنین مقدار غلظت آن تهیه می شود. سایر محتویات در این آزمایش نیز بررسی شده تا در صورت بروز هر گونه مشکل، اطلاعات کاملتری را به دست آورند.
معمولاً برای انجام آزمایش ادرار عادی از شخص می خواهند تا نمونه ای را از وسط ادرار خود تهیه کند و بعد از صد و بیست دقیقه از مدت نمونه گیری، متخصصین آزمایشگاهی به بررسی کشت صورت گرفته می پردازند. چنان چه نتایج آزمایش ادرار شخص طبیعی و قابل قبول نباشد، به طور قطع بیانگر وجود اختلالاتی در بدن شخص است.
برای تشخیص بسیاری از عفونت ها و بیماری ها در بدن از طریق آزمایش ادرار توصیه می کنیم از صفحه appearance در آزمایش ادرار دیدن کنید.
در ادامه مبحث Urine volume چیست بایستی بیان کنیم که:
اگر در نمونه گیری انجام شده، میزان پروتئین ادرار شخص از میزان طبیعی و استاندارد بیشتر باشد
اگر در نمونه گیری انجام شده، میزان پروتئین ادرار شخص از میزان طبیعی و استاندارد بیشتر باشد، بیانگر این مسئله است که شخص با اختلالات کلیوی همراه است و یا در شرایطی که ادرار فرد به شکل ابری باشد، نشاندهنده عفونت در بدن شخص است که بایستی معالجات اولیه روی بیمار صورت پذیرد.
چنان چه پزشک معالج در نتیجه آزمایش ادرار شخص با نتایج غیرطبیعی و نشانه های مشکوکی مواجه شود، برای تحقیقات بیشتر تجویز آزمایشات پیشرفته تر و ارزیابی های بیشتر به مراجع مرتبط ارجاع می دهد.
اهمیت آزمایش ادرار
با توجه به این که کلیه عضوی بسیار مهم و ضروری در بدن است که تمامی امور پالایش و پاکسازی مواد را بر عهده دارد، لذا این امر سبب می گردد تا تست ادرار صورت گرفته نیز حائز اهمیت باشد. خون جاری در بدن به طور طبیعی روزانه چندین بار از کلیه ها عبور می کند. برهمین اساس از فیلترهای تصفیه عبور می کنند.
فیلترهای موجود در کلیه ها ( گلومرول کلیوی سم ها) نامیده می شوند که با کمک آن ها کلیه مواد غیر مفید و زائد موجود در خون را که از فعالیت های حاصل از سلول ها به وجود آمده اند را از آن تفکیک کرده و در نتیجه خون را تصفیه و تمیز شده به جریان خون وارد می کنند.
برای سموم و یا مواد زائد چه اتفاقی می افتد؟
بخش اعظمی از موادی که از طریق کلیه ها فیلتر می شوند، بسته به این که از متابولیسم محصولات غذایی موجود در بدن به دست می آیند، به گمان بسیار در ترکیبات خود دارای نیتروژن هستند.
همچنین آب اضافی موجود در بدن، پتاسیم، سدیم و یا مایعاتی که خون به آن ها نیاز ندارد و تمامی موادی که از تجزیه اسیدهای آمینه به دست می آیند، همگی در یک محل جمع و به حالب ارسال می شوند.
حالب بیشتر به ناودانی شباهت دارد که کلیه مواد نامبرده را به مثانه منتقل می کند. این مواد، ادرار هستند که تا پر شدن مثانه در همان محل باقی می مانند و سپس تخلیه می شوند.

لذا زمانی که ادرار شخصی را مورد ارزیابی و بررسی بیشتر قرار می دهیم، در حقیقت موادی که در داخل آن قرار دارد، به طور کامل آنالیز می شود که این امر می تواند کمک بسیاری به تشخیص موقعیت بدن شخص به خصوص در نواحی مجاری ادراری و کلیه ها داشته باشد.
نتایج حاصل از آزمایش ادرار
پیش از توضیح درباره این که Urine volume چیست باید درباره تست ادرار و نتایج حاصل از آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. یکی از مهمترین آزمایشاتی که متخصصین با کمک آن قادرند کلیه ها را بیشتر مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند و در نتیجه از وضعیت آن ها اطمینان کافی داشته باشند، تست ادرار است.
این تست بیانگر عملکرد صحیح و مطلوب کلیه ها و یا روند غیر طبیعی آن هاست. در مجموع زمانی که این تست برای شخصی تجویز می گردد، پزشک معالج از طریق نتیجه حاصل از آن موقعیت داخلی بدن شخص و مشکلاتی که ممکن است در بخش های مختلف بدن رخ دهد و دلیل آن ها و همچنین مواد تشکیل دهنده موجود در ادرار و سموم به طور کامل مورد بررسی قرار می گیرد. تمامی موارد ذکر شده در رابطه با آزمایش ادرار است که بایستی در آزمایشگاه های معتبر انجام دهید.

تست ادرار بیست و چهار ساعته
برای درک بهتر این که Urine volume چیست بایستی اطلاعات کاملی در خصوص تست ادرار بیست و چهار ساعته داشته باشیم. آزمایش فوق، تست ادرار است که دارای راندمان ساده ای است و به طور معمول پزشکان به دلیل این که از وضعیت کلیه ها و یا شرایط عملکرد و بهبود و سلامت آن ها اطلاع کافی داشته باشند، این آزمایش را برای بیماران تجویز می کنند.
از اساسی ترین فاکتورهایی که از طریق این تست می توانید اطلاعات کافی را دریافت نمایید، میزان کراتینین موجود در بدن و همچنین کلیه ها است که از بدن بیمار خارج می شود.
پزشکان از طریق این تست، به موارد زیر دست می یابند:
- متخصصین برای اندازه گیری و بررسی دقیق تر میزان پروتئین دفع شده از بدن شخص، این آزمایش را برای بیماران تجویز می کنند.
- مورد دیگری که توسط این آزمایش مورد ارزیابی و اندازه گیری قرار می گیرد، به هورمون های موجود در بدن شخص اختصاص دارد.
- برای تحقیق بیشتر در رابطه با مواد معدنی موجود در ادرار، پزشکان این آزمایش را برای بیماران توصیه می کنند.
- برای بررسی تمامی مواد شیمیایی و ترکیب های موجود در ادرار شخص، ممکن است پزشک معالج آزمایش فوق را برای بیماران تجویز کند.
شما با انجام این آزمایش می توانید درباره این که Urine volume چیست اطلاعات کامل تری را برای تشخیص عارضه ایجاد شده در شخص به دست آورید.
این آزمایش به چه صورت انجام می شود؟
این تست به این صورت انجام می گیرد که شخص بایستی تمام ادراری که از بدن در طی روز دفع می شود را برای آنالیز و بررسی بیشتر جمع آوری کرده و به آزمایشگاه ارسال کند.
برای این کار، ظروف مخصوصی وجود دارد که بایستی شخص ادرار بیست و چهار ساعته را در آن جمع آوری کند و از نگهداری آن در سایر ظروف دیگر بایستی خودداری کند. چون ممکن است در نتیجه آزمایش و یا Urine volume چیست تداخل ایجاد نماید.
احتمال دارد تا درون این ظروف موادی جامد و یا مایع وجود داشته باشد که به هیچ عنوان نبایستی این مواد از درون ظرف مخصوص آزمایشگاه خارج شود. همچنین از استشمام مواد داخل ظروف نیز خودداری کنید.
در مجموع هیچ اقدامی روی موادی که داخل این ظروف مخصوص برای آزمایش بیست و چهار ساعته وجود دارد، انجام دهید و فقط از آن به منظور جمع آوری کشت ادرار استفاده کنید.

شرایط شخص بیمار برای انجام تست ادرار بیست و چهار ساعته
برای این که بدانیم Urine volume چیست نخست بایستی آزمایش فوق را انجام دهیم که انجام آن مستلزم شرایط خاصی است که بیمار بایستی از آن برخوردار باشد.
به این صورت که شخص برای انجام تست فوق نیازی به ناشتا بودن ندارد و در هر ساعت از روز و یا هر خوراکی که مایل است، می تواند استفاده کند. زیرا مشکلی در پروسه انجام تست بیست و چهار ساعته ایجاد نمی کند.
نکته مهمی که در انجام این آزمایش وجود دارد، این است که شخص نبایستی در الگوی مصرف آب روزانه خود همچون روزهای گذشته تغییراتی را ایجاد کند و رویه را مانند روزهای قبل ادامه دهد.
اگر شما جزء آن گروه از افرادی هستید که در طول روز آب کمتری را استفاده می کنید، پس نیاز نیست برای انجام این تست بیش از حد آب بنوشید. همچنین اگر شخصی هستید که در شبانه روز آب بسیار زیادی میل می کنید، نبایستی نوشیدن خود را متوقف کرده و بایستی همچون گذشته طبق روال قبلی از این نوشیدنی مفید برای بدن استفاده کنید.
البته ممکن است بعد از نتیجه آزمایش، پزشک از شما بخواهد تا در شیوه ی آب مصرفی روزانه خود تغییراتی را برای حفظ سلامتی بیشتر بدن ایجاد کنید. زیرا احتمال دارد حجم ادرار شما در این مدت کم باشد که بیانگر استفاده محدود از آب است. در مجموع کم آبی می تواند مشکلات زیادی را در بدن ایجاد کند که اصلی ترین آن به مشکلات کلیوی در فرد اختصاص دارد.
نکات مهم در انجام تست بیست و چهار ساعته
برای این که آزمایش فوق به درستی انجام شود و بدانیم که Urine volume چیست و یا آنالیز نمودن مواد موجود در ادرار، بایستی به نکاتی که به آن اشاره می کنیم، دقت بسیار داشته باشید:
مهمترین موردی که در این تست و جمع آوری ادرار بایستی به آن دقت بسیار داشته باشیم، این است که بیمار حتماً بایستی در زمان مشخص شده این آزمایش را برای تشخیص دقیق تر به آزمایشگاه مربوطه ارسال کند.
این مسئله که دقیقاً ادرار شما تنها در این مدت جمع آوری می شود، امری بسیار مهم و ضروری است. برای این امر باید زمانی که ادرار را جمع آوری نموده اید، حتماً یادداشت کنید. به این مورد توجه داشته باشید که مدت زمان انجام تست تنها در طی بیست و چهار ساعت است و بعد از آن دیگر شما مجاز به تهیه نمونه نیستید.
برای آشنایی با میزان پروتئین و کالری موجود در غذاها پیشنهاد می کنیم پست جدول کالری و پروتئین مواد غذایی را مشاهده کنید.

در صورتی که شما در ساعت هفت صبح روز دوشنبه شروع به جمع آوری نمونه کرده اید، آخرین نمونه شما بایستی تا ساعت هفت صبح روز سه شنبه تهیه گردد. لازم به ذکر است، نمونه های بعد از این ساعت دیگر هیچ ارزش و اعتباری ندارد.
مهمترین موردی که روی ظرف نمونه گیری بایستی همراه با مشخصات کامل خود ذکر کنید
بنابراین مهمترین موردی که روی ظرف نمونه گیری بایستی همراه با مشخصات کامل خود ذکر کنید، ساعت شروع و اتمام نمونه گیری است. به منظور این که آزمایش فوق به شیوه صحیح و بهترین شکل انجام گیرد و تداخلی در آزمایش ایجاد نکند و پزشک مجبور به تکرار مجدد آزمایش نشود، بایستی به این نکته توجه کنید که:
بهترین امر در انجام آزمایش فوق این است که آن را به ساعتی موکول کنید که روز خود را آغاز می کنید. در صورتی که شما هر روز ساعت نه صبح بیدار می شوید، بایستی همان ساعت را برای دفع ادرار و زمان آغاز آزمایش در نظر بگیرید و در این راستا زمانی را دیرتر و یا زودتر تعیین نکنید.
بهتر است تمام بیست و چهار ساعت را برای انجام دقیق تر این آزمایش در منزل حضور داشته باشید تا بتوانید علاوه بر ذکر ساعات دفع ادرار، آن را به طور کامل جمع آوری کنید. زیرا امری مهم است که حتی یک قطره از ادرار شما در طی این آزمایش از دست نرود و کلیه نمونه گیری به صورت صحیح تهیه شود.
برای تشخیص میزان و نوع عفونت ها از طریق آزمایش ادرار Bacteria میتوانید از صفحه Bacteria در آزمایش ادرار دیدن کنید.

تشخیص دفع پروتئین Urine volume چیست ؟
پروتئین در ادرار (Proteinuria) نام دارد و عارضه ی است که پروتئین بیش از اندازه در نمونه گیری ادرار مشاهده می شود. یکی از موادی که در هنگام تست ادرار و یا تجزیه و تحلیل مواد موجود در ادرار مورد ارزیابی و شناسایی قرار می گیرد، پروتئین است. کاهش میزان پروتئین در آزمایش ادرار(Urine) امری طبیعی است.
همچنین بالا رفتن موقتی میزان پروتئین در (Urine volume) نیز غیر طبیعی نیست. به خصوص در رده سنی جوانان پس از فعالیت های ورزشی و یا دوره بیماری که می تواند بر عملکرد درک Urine volume چیست تاثیرگذار باشد. ممکن است افزایش پیوسته میزان پروتئین در آزمایش ادرار علائمی از عارضه کلیه در شخص باشد.
یکی از اصلی ترین اجزاء اعضای بدن هر انسان، پروتئین ها است
یکی از اصلی ترین اجزاء اعضای بدن هر انسان، پروتئین ها است. به عبارتی پروتئین در مو، ماهیچه ها، ناخن، استخوان ها و غیره یافت می شود. البته پروتئین های موجود در خون هم مهمترین نقش را در بدن ایفا می کنند. به این صورت که علاوه بر پیشگیری از عفونت، کمک بسیاری به لخته شدن خون می کنند.
لذا امری ضروری است که پروتئین موجود در بدن را در سطح مناسبی حفظ کنیم. کلیه های سالم وظیفه تمام این امور را بر عهده دارد. اما هنگامی که صدمه به کلیه ها وارد شود، احتمال دارد تا پروتئین، آلبومین موجود در خون را به ادرار منتقل کند. دلیل دیگری که سبب دفع پروتئین در ادرار می شود، تولید بسیار آن در بدن است.
به این ترتیب چنان چه در تست ادرار شما پروتئین بیش از حد نشان داده شود، درصد این که شما با مشکلات کلیوی همراه باشید، بسیار زیاد است.

مقدار طبیعی پروتئین در ادرار
در ادامه بررسی موضوع Urine volume چیست لازم است به مقدار عادی پروتئین در آزمایش ادرار نیز اشاره کنیم. نسبت پروتئین آلبومین(albumin) به کراتینین(creatinine) مقدار طبیعی است.
در صورتی که نتیجه کراتینین بر حسب (میلی گرم در دسی لیتر) اندازه گیری شود و همچنین پروتئین آلبومین در (میکروگرم در دسی لیتر) اندازه گیری گردد، می توان بیان کرد که 30 mcg (آلبومین) در هر mg (کراتینین) و یا پایین تر از آن مقدار طبیعی و نرمال است.
در ادامه بایستی متذکر شویم که دفع پروتئین در Urine موقتی است. مواردی که سبب بالا رفتن موقتی میزان پروتئین در ادرار می شود اما بیانگر بروز عارضه در کارکرد کلیه ها نیست، شامل:
1) کم آبی بدن 2) تب 3) ورزش سنگین 4) استرس های عاطفی 5) استفاده بعضی از داروها 6) عفونت 7) مشکل در سیستم ایمنی 8) در مقابل سرمای شدید قرار گرفتن است.
علائم دفع پروتئین در Urine volume چیست؟
در مراحل نخست، وجود پروتئین در ادرار و یا دفع آن توسط شخص غیر قابل انجام است و این مسئله، تنها مشاهده عملکرد تست امکانپذیر است. در صورتی که میزان albumin urine از مقدار مشخص آن بیشتر باشد، فرد با نشانه هایی از جمله:
1) کف آلود بودن ادرار 2) متورم شدن پاها، ساق پا، دست ها و صورت همراه می شود.

حال با توجه به مواردی که در خصوص دفع پروتئین در ادرار و نشانه های آن متذکر شدیم، ممکن است این سوال مطرح شود که چه افرادی بیشتر با این مشکل همراه هستند؟
بهتر است بدانید که سرکرده آن ها بیماران مبتلا به دیابت (نوع یک و نوع دو) می باشند. گروه دیگری که بیشتر با دفع پروتئین در ادرار مواجه می شوند، افراد مبتلا به فشار خون هستند. گروه بعدی را می توان به بیمارانی که دارای سوابق مشکلات کلیوی هستند، متذکر شد.
در این بین بیماران مبتلا به التهابات گلومرول ها که پروتئین از خون دفع می شود نیز مستعد این مشکل هستند. در ادامه بایستی بیان کرد که مشکلات متعددی وجود دارد که می تواند سبب دفع پروتئین از طریق ادرار شود.
بازشناسی دفع پروتئین Urine Volume 24 hours
همان طور که در ابتدای مقاله بیان کردیم، در ادرار وجود پروتئین بیانگر علائم مهمی است که مشخص می کند که کلیه ها با مشکل مواجه هستند. نتیجه تست ادرار ساده نشاندهنده پروتئین و یا آلبومین در ادرار نیست، بلکه این امر مستلزم شیوه ی مهم برای انجام آزمایش است و آن انجام جمع آوری تست ادرار بیست و چهار ساعته است.

همان طور که متذکر شدیم، برای انجام تست فوق، آزمایشگاه، ظرف مخصوصی را به منظور جمع آوری در طی بیست و چهار ساعت ارائه می دهند تا از این طریق پروتئین موجود در ادرار دقیق تر مورد اندازه گیری قرار گیرد.
در حال حاضر این امر پیچیده، کمتر صورت می پذیرد و به جای مقدار کراتینین و پروتئین در هر نمونه گیری ادرار از بیمار، تکنیسین آزمایشگاه اقدام به اندازه گیری نسبت پروتئین به Urine Creatinine می کنند.
چنان چه این مقدار بیش از سی باشد، بیانگر وجود پروتئینوری در ادرار است که این گروه از بیماران بایستی بیشتر مراقب سلامتی خود باشند. Creatinine خون علامت دقیقی از کارکرد کلیه هاست که با اندازه گیری آن در هر دقیقه، خونی که در کلیه ها از مواد زائد پاکسازی می شود را برآورد می کنیم. چنان چه این میزان در هر دقیقه کمتر از 60 ml باشد، بیانگر صدمات شدید کلیوی در شخص است.
برای تشخیص آزمایش خون در ادرار و درمان پیشامد های ناشی از آن پیشنهاد می کنیم صفحه معنی trace در آزمایش را ببینید.
Urine total Volume در آزمایش ادرار نشانه چیست؟
اندازه گیری Urine volume در فواصل زمانی مشخص در بازشناسی کلینیکی بسیار ارزشمند است. به طور کلی مقدار متوسط Urine Volume 24 hours در یک شخص بالغ طبیعی بین (ml 1500 الی 1200) است.
حجم ادرار بالغ بر دو هزار میلی لیتر در بیست و چهار ساعت (پلی اوری) نامگذاری می شود. مصرف بیش از حد نمک و آب، افزایش بیش از حد استفاده پروتئین خوراکی و برخی از داروها مانند کافئین، تیازید، الکل و محلول های حاوی گلوکز سبب بالا رفتن دفع ادرار در فرد می شود.

دیابت قندی و همچنین دیابت بی مزه، هر دو عارضه ای هستند که سبب تشنگی بسیار و مصرف بیش از حد آب می شود. نوکتوری با پلی اوری در دیابت بی مزه همراه می شود و در نتیجه Urine Volume تا حدود پانزده لیتر در روز افزایش می یابد.
دفع پایین تر از 500 ml ادرار در طول روز اولیگوری و همچنین ثابت ماندن تشکیل ادرار (آنوری) نامیده می شود.
اسهال، استفراغ های بیش از اندازه، تعریق بسیار که سبب تغلیظ خون و از دست دادن آب می شوند، مشکلات کلیوی، تقلیل استفاده از آب و بسته شدن طولانی سیستم ادرار سبب اولیگوری می شود.
خواندن نتیجه Urine Volume 24 hours چیست؟
Colour
گستره تغییر رنگ ادرار بسیار وسیع است و به طور معمول این تغییر رنگ به غلظت موجود در آن بستگی دارد. در نتیجه Urine Volume چیست آغاز رنگ ها از زرد کمرنگ (light yellow) تا (dark yellow) کهربایی تیره متغیر خواهد بود. البته بعضی از رنگ ها بسیار مهم هستند و بایستی بیشتر مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرند. به این صورت:
1) هماچوری یا پورفیرینوری (قرمز) 2) چرک فراوان (سفید) 3) آلکاپتونوری (سیاه) 4) بیلیروبینوری(نارنجی) 5) عفونت سودومونایی (آبی تا سبز)
Appearance
ادرار طبیعی دارای ظاهری شفاف است، اما در برخی موارد تیره و یا کدر بودن ادرار بر اثر دلایلی نظیر اورات ها و یا رسوب فسفات ها، گلبول های سفید و یا قرمز، بروز بعضی از باکتری ها و اپی تلیال ها است که می تواند سبب تغییر رنگ در ادرار شود. البته موکوس هم ظاهری cloudy (مه آلود) به ادرار می دهد. اگر دقت کرده باشید، در نتیجه نمونه گیری ادرار turbid (کدر) و semi turbid (نیمه کدر) ذکر شده است.
Hemoglobin
وجود هموگلوبین در urine بدون (RBC) است. در صورتی که بر اثر عواملی، همولیز داخل عروق در بیمار روی دهد، نظیر فعالیت های ورزشی شدید و یا قدم روهایی که نظامیان روی سنگفرش ها انجام می دهند، مارگزیدگی، انگل مالاریا، همولیتیک دارویی، سوختگی های حاد، ترانسفوزیون، خون ناسازگار و غیره، Hemoglobin از RBC بیرون و به این ترتیب از کلیه عبور نموده و به ادرار وارد می شود.
همچنین در صورتی که در هماچوری، مقدار (SG) کمتر از (1-007) و یا ادرار قلیایی باشد، درصد این که آر بی سی ها لیز شوند و همچنین در ادرار مشاهده شوند، از این طریق Hemoglobin رها می شود.
BLOOD
زمانی که در نتیجه ادرار مرد، خون مشاهده شود، هماچوری می گویند. اما گلبول های قرمز به طور فیزیولوژیک می توانند در Urine مشاهده شوند. مانند تب، فعالیت های ورزشی سنگین، و علاوه براین پاتولوژیک هایی نظیر تروما، التهاب حاد مثانه، عفونت ها، زخم ها، ضربه کلیه، سرطان کلیه یا مثانه، گلومرولونفریت، انفارکتوس از جمله مواردی است که سبب ایجاد خون در urine به حساب می آید.
Keton Aceton
اغلب اجسام ketone در طی پروسه ی کاتابولیسم (فرایند شیمیایی تخریبی) اسیدهای چرب حالت می گیرند. از افزایش کتون ها کتونوری به وجود می آید.
هنگامی که شخص به فقدان مصرف کربوهیدرات ها و یا گلوکز دچار شود و یا دفع کربوهیدرات ها در بدن شخص به مراتب افزایش یابد و یا بافت های موجود در بدن با عدم توانایی همراه شوند و کربوهیدرات مصرف نکنند، کتون ها به دلیل استفاده چربی ها و همچنین سوخت ناتمام آن ها در خون و ادرار افزایش می یابند.

Specific gravity
این عبارت در نتیجه آزمایش در حقیقت شاخصی برای غلظت مواد محلول موجود در urine که به منظور آزمایش توانایی غلیظ و یا رقیق کردن کلیه ها به منظور بقا و حفظ هموستاز مورد استفاده قرار می گیرد. به شکل طبیعی به منظور ادرار راندوم (1/003 تا 1/035) و برای Urine volume 24 hr (1/015 تا 1/025) در نظر گرفته می شود.
نکته مهمی که در این بخش بایستی متذکر شویم این است که میزان (SG) ادرار در طی شبانه روز به دلیل میزان استفاده از مایعات و همچنین تغییرات غذایی متفاوت خواهد بود. بر همین اساس لازم است Urine در مدت بیست و چهار ساعت مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.
PH
به شکل طبیعی بین هشت الی شش و چهاردهم متغیر بوده است و به طور معمول در حدود شش و اندکی اسیدی است.
Protein
نتیجه آزمایش ادراری که وجود پروتئین را نشان می دهد، در واقع بیانگر مشکلات کلیوی در شخص است. اما در بعضی شرایط مانند فیزیولوژیک و فاقد عارضه نظیر تب و فعالیت های ورزشی، دفع پروتئین از طریق ادرار به مراتب افزایش می یابد. مشکل در بازجذب توبول ها و همچنین آسیب گلومرولی دو مکانیسم مهم هستند که سبب بروز پروتئینوری می شوند.
Glucose
زمانی مشاهده گلوکوزوری در نتیجه آزمایش مشاهده می شود که مقدار قند خون از سطح نرمال کلیوی بیشتر باشد. اما شاید آستانه کلیوی در برخی از افراد کمتر باشد. مصرف یکباره و بسیار کربوهیدرات ها و تزریق سرم های حاوی قند از دلایل گلوکوزوری است.

نکات مهم در Urine Volume 24 hours
با توجه به موضوع Urine Volume چیست بهتر است مهمترین نکات در زمان جمع آوری نمونه گیری ادرار فوق را متذکر شویم:
– بهتر است نمونه گیری انجام شده را در مکانی بگذارید که از لحاظ دمایی رو به خنکی و متعادل باشد و از قرار دادن نمونه در گرما خودداری کنید. البته نباید محیطی را انتخاب کنید که زیاد سرد باشد که باعث یخ زدگی ظرف نمونه گیری شود.
– به هیچ وجه از افزودن موادی به نمونه انجام شده برای انجام آزمایش استفاده نکنید. (به طور مثال از اضافه کردن آب به نمونه جدا خودداری کنید).
– چنان چه در طی روز شما حجم زیادی از ادرار را دفع می کنید، لازم است برای انجام نمونه گیری دو ظرف مخصوص آزمایش تهیه کنید.

– زمانی که مدت زمان شما به اتمام رسید و آخرین نمونه را ثبت کردید، بایستی سریعاً نمونه کشت را به آزمایشگاه مربوطه انتقال دهید تا متخصصین این مجموعه، تحقیقات لازم را روی نمونه شما انجام دهند.
– اگر بدن شما با ماده ی داخل ظرف نمونه گیری برخورد کرد، بایستی سریعاً آن محل را با آب فراوان شست و شو دهید و اگر با مشکل جدی تری مواجه شدید، بهتر است به پزشک معالج مراجعه کنید.
نکته در مورد Urine Volume چیست ؟
از طریق آزمایش Urine Volume 24 hours پزشک معالج مواردی مانند:
1) میزان دفع آلبومین و پروتئین 2) میزان دفع مس از بدن 3) تشخیص و آنالیز مشکلات گرفتگی در کبد و یا عارضه ویلسون 4) بررسی مقدار کلسیم دفع شده 5) اندازه گیری میزان سدیم، اوره و کلرید موجود در بدن 6) مقدار دفع پتاسیم 7) بررسی مقدار اسید اوریک 8) میزان Creatinine دفع شده
و همچنین بازبینی Urine Volume را مورد بررسی و اندازه گیری دقیق قرار می دهند.
بررسی آلبومین دفع شده در Urine Volume 24 hours
پروتئین که (Proteinuria) نام دارد از جمله موادی است که در ادرار هر شخصی وجود دارد. یکی از اختلالاتی که در این خصوص ممکن است برای هر شخص به وجود آید، به مقدار بیش از حد پروتئین ها در این آزمایش اختصاص دارد.
در صورتی که میزان پروتئین در آزمایش ادرار از حد طبیعی خود کمتر باشد، هیچ مشکلی را برای شخص ایجاد نمی کند. تنها در مواردی اوضاع برای شخص خطرناک می شود که مقدار پروتئین به شکل پیوسته از حد نرمال و طبیعی آن نیز افزایش یابد.

پروتئین
ماکرومولکول های زیستی که کارکردهای مهمی نظیر نقش آنزیمی، هورمونی و ساختاری را در بدن هر شخص بر عهده دارند، Protein نام دارند. اغلب پروتئین ها دارای ساختار خطی بیست اسید آمینه متعدد تشکیل شده اند. تمامی اسید آمینه های موجود در ساختار پروتئین ها، دارای مشخصه های مشترک ساختاری از جمله:
1) یک گروه آمین 2) یک کربن آلفا 3) یک گروه کربوکسیل و همچنین زنجیره جانبی که دارای ساختاری متغیر است.
به طور کلی پروتئین ها مجموعه ای از کارکردهای اساسی را در اعضای بدن انجام می دهند که این امر سبب بروز فنوتیپ خاص در آن ها می شود. از مهمترین فعالیت های پروتئین در بدن را می توان به:
1) همانند سازی DNA 2) واکنش متابولیکی کاتالیزوری 3) تنظیم فعالیت سلولی 4) پاسخ به محرک ها 5) انتقال مولکول ها 6) نقش بافتاری در غشای سلولی
متذکر شد. پروتئین ها با مولکول های متعددی نظیر کربوهیدرات ها، لیپیدها، DNA و سایر پروتئین های دیگر تعامل برقرار می کنند.
نقش پروتئین در بدن
بهتر است بدانید که پروتئین ها در بدن نقش مهمی را ایفا می کنند. همان طور که اشاره کردیم، افزایش پروتئین در آزمایش ادرار بیانگر این است که شخص به اختلالات کلیوی مبتلا است. نقش اساسی پروتئین را می توان در ماهیچه ها، استخوان ها و جای جای مختلف بدن احساس کنید.
پروتئین آلبومین که یکی از پروتئین های موجود در بدن است، در آب به صورت حل شده وجود دارد. لازم به ذکر است که کبد، پروتئین آلبومین را تولید و به پلاسمای موجود در خون منتقل می کند.
بخش اعظمی از پروتئین های موجود در بدن به صورت albumin هستند و چنان چه شخص در کلیه ها با این عارضه همراه باشد، پروتئین به جای این که در خون جریان داشته باشد، وارد ادرار می شود و به این ترتیب از بدن خارج می شود.
از پارامترهای دیگری که باعث می شود مقدار پروتئین ادرار در آزمایش Urine Volume از سطح طبیعی آن بیشتر باشد، به تولید پروتئین بیش از اندازه در بدن اختصاص دارد. در مجموع؛ متخصصین با انجام آزمایش Urine Volume 24 hours می توانند درصد احتمال ابتلای شخص به مشکلات کلیوی را متوجه شوند و اقدامات پیشگیرانه را برای بهبود بیماران انجام دهند.
بررسی میزان مس (CU) دفع شده در Urine Volume 24 hours
از دیگر مواد ضروری بدن و موجود در ساختار آنزیم ها، مس است. آنزیم های موجود در بدن که ساختار آن ها از مس تشکیل شده است اموری نظیر:
- ساخت ملانین و همچنین تولید انرژی لازم برای سلول ها را بر عهده دارند.
- کمک به مهار و کنترل امور از طریق دستگاه عصبی و در آن واحد از خود مغز نیز از موارد دیگری است که آنزیم هایی که در ساختار آن ها از مس تشکیل شده است، بر عهده دارند.
- از جمله موارد دیگری که در ساختار آنزیم ها از مس تشکیل شده است را می توان به کنترل متابولیسم آهن بدن و همچنین تشکیل بافت های پیوندی متذکر شد.

هر شخص بایستی در حدود شصت میکروگرم کمتر مس را در طول روز از طریق ادرار دفع کند
به این ترتیب هر شخص بایستی در حدود شصت میکروگرم کمتر مس را در طول روز از طریق ادرار دفع کند. در صورتی که این مقدار بیشتر از حد استاندارد باشد، پزشک معالج تشخیص مشکلاتی مانند منکز، ویلسون، مشکلات نفروتیک، گرفتگی مجاری صفرا، هپاتیت فعال، آرتریت روماتوئید، دریافت ویتامین های اشتباه که در ساختار آن ها از روی تشکیل شده است و غیره از مواردی است که بر اثر مس زیاد در بدن فرد به آن گرفتار می شود.
بنابراین متخصصین با انجام آزمایشات دقیق تر برای بررسی بیشتر و تشخیص نهایی، تست ادرار بیست و چهار ساعته را برای بیماران تجویز می کنند تا از این طریق در صورتی که شخص با مشکل جذب پروتئین همراه است، به احتمال بسیار زیاد شخص با دفع مس کمتری از حد طبیعی مواجه است که از نتیجه آزمایش فوق حاصل می گردد.

بررسی دفع کلسیم در Urine volume 24 hr
از دیگر مواردی که در این آزمایش مورد بررسی قرار می گیرد، میزان کلسیم است. کلسیم نوعی الکترولیت در بدن به حساب می آید که به مقدار استاندارد و مورد نیاز در بدن وجود دارد و نقش بسیار مهمی در غده ی تیروئید و پاراتیروئیدها دارند. پاراتیروئیدها برای این امر هورمون خاصی به نام (پاراتورمون) ترشح می کنند.
این در حالی است که تیروئید برای تنظیم و مهار کلسیم هورمونی به نام (کلسی تونین) را ترشح می کنند. این دو غده هورمون هایی را برای نظارت بیشتر کلسیم تولید و ترشح می کنند که کاملاً خلاف یکدیگر است.
به جز دو غده نامبرده، مقدار کلسیم به جذب دوباره ماده فوق از طریق کلیه ها نیز وابسته است و همچنین به تعادل رساندن آن ها نقش مهمی را در بدن ایفا می کند.

به عنوان مثال، در صورتی که ویتامین D موجود در بدن روی روده به درستی تاثیر خود را بر جای بگذارد، می تواند در بالا بردن میزان کلسیم جذب شده در بدن موثر باشد.
حال با توجه به عنوان مقاله فوق و توضیحاتی که در خصوص کلسیم ارائه نمودیم، باید درخصوص مشکلاتی که ممکن است براثر دفع کلسیم از ادرار در فرد از طریق این آزمایش مشخص شود نیز، مطالبی را ارائه کنیم:
پزشک معالجی که برای بیماران خود تست ادرار بیست و چهار ساعته را توصیه می کند، با نتیجه آزمایش urine volume میزان کلسیم ادرار را برای تشخیص بیشتر مشکلاتی مثل:
– عدم وجود و یا تشکیل سنگ های کلیوی از نوع کلسیمی در بدن از این آزمایش استفاده می کنند.
– کنترل بر میزان کلسیم در شخص از طریق رژیم غذایی دریافتی و همچنین جذب و مقداری که توسط روده ها دریافت می شود.
– آنالیز و مشکلاتی که ممکن است باعث دفع و یا نابود شدن کلسیم های موجود در استخوان های موجود در بدن شخص شود.
– آنالیز نمودن شیوه ی مکانیسم کلیه ها نیز از طریق این آزمایش صورت می پذیرد.
– آنالیز کردن غده ی پاراتیروئید نیز از طریق آزمایش فوق امکانپذیر است.
اندازه گیری میزان Blood Urea Nitrogen در آزمایش Urine volume 24 hr
در ادامه نوشتار Urine volume چیست بایستی اشاره ای به میزان اوره خون در آزمایش ادرار داشته باشیم. نیتروژن ماده ای است که در ساختار اوره یافت می شود. اوره موجود در بدن از طریق فعالیت های درون سلولی و همچنین سوختن پروتئین ها در بدن تولید و ترشح می شوند.
لازم به ذکر است که این ماده در بدن نقش نداشته و از مواد مضر و سمی محسوب می شود که بایستی آن را از طریق جریان خون به شکلی خارج و به کلیه ها که تصفیه خانه بدن نامیده می شوند، منتقل کرد تا از کلیه ها از طریق ادرار دفع شوند.
چنان چه اوره از بدن شخص از طریق ادرار دفع نشود و در خون باقی بماند، می تواند به تدریج باعث بروز مشکلاتی مانند عدم هوشیاری، مسمومیت ها و یا در موارد بسیار حاد، اغماء فرد و در انتها مرگ شخص می شود.
بنابراین امری مهم است که اوره به طور صحیح از طریق ادرار از بدن شخص خارج شود که در این راستا پزشکان برای تشخیص دقیق تر از دفع آن در بدن این آزمایش را به بیماران تجویز می کنند.

اندازه گیری میزان کلریدها از طریق Urine volume 24 hr
یکی دیگر از مواردی که از طریق آزمایش ادرار مورد اندازه گیری و بررسی قرار می گیرد، میزان کلرایدها است. معمولا آزمایش فوق به بیمارانی که با مشکلات قلبی عروقی و یا فشار خون بالا و یا بیمارانی که با اختلالات کلیه و کبد در ارتباط هستند، تجویز می شود.
در این گروه از بیماران، بررسی میزان کلر در ادرار به این دلیل بسیار حائز اهمیت است که پزشک معالج از این طریق می تواند برآورد دقیق تری برای زمانی که شخص میزان نمک دریافتی روزانه را کاهش می دهد و تاثیر آن را روی فرآیند درمانی متوجه می شوند. معمولا کلراید همراه با دو فاکتور تاثیرگذار دیگر در این رابطه یعنی پتاسیم و سدیم در آزمایش فوق مورد بررسی و اندازه گیری قرار می گیرد.
چنان چه موضوع آلکالوز متابولیک در آن برآورده شود، احتمال دارد پزشک معالج از بروز گپ به صورت آنیونی در ادرار شخص متوجه شود. از مواردی که احتمال کاهش میزان کلریدها در ادرار می شود:
1) اسهال و استفراغ 2) اخلال در ترشح هورمون های (SIADH) و ADH 3) آدیسون 4) گاستریت 5) تومور در کولون 6) آلکالوز متابولیک 7) انجام امور درمانی از طریق دیورتیک ها
اندازه گیری مقدار سدیم در Urine volume 24 hr
سدیم یکی از اصلی ترین الکترولیت های موجود در بدن است که از طریق آزمایش فوق میزان موجود در آن اندازه گیری و برآورد می شود. زیرا الکترولیت نقش اساسی در امور عادی بدن نظیر عملکرد عصب های موجود در بدن و عضله ها ایفا می کنند.
از طریق مابقی الکترولیت های بدن، این ماده این امکان را برای بدن فراهم می کند تا عملکرد طبیعی و نرمال خود را حفظ و میزان مایعات بدن را کنترل و مدیریت کند. در تمامی مایعات موجود در بدن، سدیم وجود دارد که در بین تمام آن ها خون درصد بسیار زیادی را از سدیم به خود اختصاص می دهد.
محل این ماده بیرون از سلول ها است و در داخل سلول ها وجود ندارد. میزان سدیمی که در خارج از سلول ها بایستی وجود داشته باشد، از طریق کلیه ها کنترل و مشخص می شود.
اصلی ترین منبعی که بدن برای تامین سدیم لازم در طی روز دریافت می کند، از طریق مواد غذایی است که این ماده توسط نمک خوراکی یددار به دست می آورد. با وارد شدن این ماده به بدن و کنترل آن، میزان مشخصی از سدیم در داخل بدن باقی می ماند و مازاد آن از طریق ادرار از بدن دفع می شود.
شیوه های کنترل و دفع اضافات سدیم
با توجه به عنوان مقاله و بررسی میزان سدیم از طریق آزمایش Urine volume 24 hr بهتر است در خصوص ساز و کارها و شیوه هایی که بدن می تواند میزان الکترولیت سدیم لازم را نگهداری و اضافات آن را از بدن دفع کند، مطالب کاربردی را ارائه کنیم. سه تکنیک برای این امر وجود دارد که عبارتند از:
- ترشح هورمون هایی که می توانند سدیم خارج شده از بدن را از طریق ادرار کاهش و یا افزایش دهند.
- تکنیک دیگر را می توان به ترشح هورمون هایی که سبب جلوگیری از هدر رفتن آب بدن می شود، متذکر شد.
- هنگامی که شخص تشنه می شود، اگر مقدار سدیم خون حتی به میزان اندک هم بالا باشد، باعث می شود تا شخص با حس تشنگی همراه شود و نیاز به نوشیدن آب داشته باشد. به این ترتیب شخص با مصرف آب، میزان سدیم بدن را در حد نرمال و استاندارد خود نگه می دارد.
بهتر است بگوییم که اگر شخص با پیروی از تمامی این شیوه ها قادر به نگه داشتن سدیم موجود در بدن در حد استاندارد خود نباشد، ممکن است با عدم کنترل سدیم و بروز مشکلات متعدد در بدن همراه شود.
بررسی میزان پتاسیم دفع شده در Urine volume 24 hr
یکی از اصلی ترین کاتیون های موجود در سلول (پتاسیم) است. کاتیون با دارا بودن بار مثبت به طور کلی همچون یک الکترولیت در بدن بایستی پیوسته تعادل داشته باشد. پزشکان برای این که از وضعیت تعادل و یا استاندارد پتاسیم در بدن اطلاع کافی داشته باشند، آزمایش فوق را برای فرد تجویز می کنند.
در مجموع این آزمایش برای موارد زیر، امری بسیاری ضروری است و استفاده می شود:
– نبود و یا وجود اعتدال در الکترولیت های موجود در بدن از طریق این آزمایش تشخیص داده می شود.
– تعادل در مقدار قلیایی و یا اسیدی بودن بدن شخص از موارد دیگری است که توسط این آزمایش اندازه گیری می شود.
– شناسایی وجود اختلالاتی در نواحی غدد فوق کلیوی و یا کلیه ها مورد دیگری است که با انجام Urine volume 24 hr مورد بررسی قرار می گیرد.
مقدار پتاسیمی که از طریق نتیجه آزمایش ادرار شخص به دست آمده، با پتاسیم موجود در بدن شخص که انتخاب شده است رابطه مستقیمی دارد. به طور کلی میزان پتاسیم دفع شده از طریق ادرار می تواند در حدود (15 میلی مول) تا (سی میلی مول) بر لیتر در طول روز باشد.
بررسی مقدار اوریک اسید دفع شده در Urine volume 24 hr
برخی از محصولات غذایی نظیر گوشت و جگر و یا دیگر محصولات غذایی این گروه دارای ماده ی به نام (پورین) هستند. به این ترتیب از تجزیه ماده پورین در بدن که در اثر مصرف این گروه از مواد غذایی به دست می آید، اوریک اسید به دست می آید.
پزشک معالج برای بررسی میزان دفع اوریک اسید از طریق آزمایش فوق می توانند مقدار پورین هایی که در این گروه از مواد غذایی موجود است را بررسی و ارزیابی کنند.
مورد دیگری که از طریق نتیجه آزمایش Urine volume 24 hr برآورد می شود، به میزان خرد شدن اسیدهای نوکلئیکی داخل بدن اختصاص دارد. چنان چه مقدار اسید اوریک دفع شده از طریق ادرار در شخص از سطح طبیعی و نرمال آن بیشتر باشد، شخص با مشکلاتی نظیر:
1) پلی سیتمی 2) لوسمی 3) استفاده بسیاری از مواد غذایی که حاوی مقادیر زیادی از نوکلئوپروتئین ها هستند، مواجه می شوند.
نکته حائز اهمیتی که در خصوص انجام این تست بایستی متذکر شویم، این است که در صورتی که مقدار اسید اسکوربیک و یا بیلی روبین در بدن در زمان انجام تست از میزان نرمال آن بیشتر باشد، درصد بروز تداخل نیز به مراتب افزایش می یابد.
بررسی میزان کراتین دفع شده در Urine volume 24 hr
زمانی که عضلات بدن شخص واکنش متابولیسمی انجام می دهند، مواد اضافی تولید می کنند که بایستی از بدن شخص دفع شوند. کراتینین از جمله این مواد است که از طریق کلیه ها دفع می گردد.
از اصلی ترین فاکتورهایی که از آن برای کنترل و تشخیص صحیح فعالیت کلیه ها استفاده می شود، انجام بررسی کراتینین از طریق Urine volume است.
چنان چه میزان کلیرانس و یا وضوح کراتین از حد طبیعی آن پایین تر باشد، بیانگر این است که میزان فیلتراسیون گلومرولی نیز به مراتب کاهش یافته است. با توجه به نتیجه Urine volume چیست، از مواردی که سبب ایجاد چنین موردی در بدن شخص می شود، می توان به اختلالات پیشرفته کلیوی و همچنین تاثیر بعضی از داروهای خاص و سایر موارد دیگر متذکر شد.
در مقابل افزایش میزان کلیران که در آزمایش ادرار مشاهده می شود، احتمال دارد در زمان بارداری بانوان و یا در دیابتی ها به وجود آید. میزان کلیرانس کراتینین در شرایطی از حد طبیعی خود افزایش می یابد که شخص، پروتئین بسیاری را در طول روز در برنامه رژیم غذایی خود استفاده می کند.

Urine volume چیست ؟
با توجه به عنوان مقاله و تمامی نکاتی که در خصوص انجام این آزمایش متذکر شدیم، حال بایستی بیان کنیم که Urine volume در آزمایش، نشانه ی چیست.
در مجموع Urine volume بیانگر حجم ادرار شخص است که طی تست ادرار بیست و چهار ساعته برای فرد تجویز می شود و شخص باید در مدت زمان ذکر شده و در ظروف مخصوص آزمایشگاه در شرایط کاملاً مطلوبی این آزمایش را انجام دهد.
به منظور تشخیص دقیق تر کلینیکی، این فاکتور به عنوان یکی از اصلی ترین فاکتورهای موجود به حساب می آید که می تواند به پزشکان کمک بسیاری کند.
برای افراد بالغ و در موقعیت استاندارد، متوسط حجم ادرار که بایستی در حد استاندارد باشد، بین هزار و دویست تا هزار و پانصد میلی لیتر است. لازم به ذکر است که در شرایط عادی و نرمال، این میزان بایستی بین 600- 2000ML متغیر باشد.
در ادامه مبحث Urine volume چیست، بایستی متذکر شد که اگر میزان حجم ادرار شخص از طریق این تست، از حد طبیعی یعنی دو هزار میلی لیتر افزایش یابد، از نظر پزشکی شخص به پلی اوری مبتلا است.
حال باید به پارامترهایی که ممکن است باعث بروز چنین شرایطی در فرد شود نیز اشاره کنیم:
- افزایش میزان آبی که شخص در طی روز استفاده می کند.
- افزایش مقدار نمک مصرفی شخص در روز نیز مورد دیگر است که می توانند سبب افزایش حجم ادرار در فرد شود.
- افزایش میزان پروتئین دریافتی شخص از طریق مواد غذایی که در طی روز آن را استفاده می کنند، می تواند در روند افزایشی Urine volume تاثیرگذار باشد.
همچنین بعضی از مواد دارویی نظیر تیازیدها، ترکیبات کافئین دار و … که در به طور کامل به آن اشاره کردیم، می تواند باعث افزایش حجم ادرار در شخص شود. بهتر است بدانید از اصلی ترین فاکتورها و یا مشکلاتی که باعث افزایش حس تشنگی در شخص می شود و وی را وادار به مصرف بیش از حد آب در روز می کند، عارضه دیابت است.
پروتئین در تست ادرار
آلبومین یکی از اصلی ترین پروتئین های موجود در خون است. به این ترتیب دفع پروتئین اصلی (آلبومینوری) و دفع پروتئین از طریق ادرار (پروتئینوری) است. با عبور جریان خون از کلیه ها، این عضو حیاتی از بدن سوخت و سازهای حاصل از واکنش شیمیایی موجود در بدن و همچنین آب مازاد را به خارج تصفیه می کند.
بهتر است بدانید که به دلیل بزرگ بودن، پروتئین ها از فیلترهای کلیوی نمی توانند به داخل ادرار نفوذ کنند. اما فیلترهای کلیوی آسیب دیده می توانند سبب ترشح آلبومین به داخل ادرار شوند.
به مقادیر غیر عادی پروتئین که در از طریق نتیجه آزمایش Urine volume به دست می آید، آلبومینوری و یا پروتئینوری می گویند. مشکلات خاص نظیر پرفشاری و عارضه دیابت می تواند باعث صدمه به سیستم گلومرول ها (فیلتر کننده کلیه) شود.
بر مبنای اندازه گیری نتیجه آزمایش Urine protein می توان مقدار صدمه به کلیه ها و این که شخص در آینده به چه اندازه با مشکلات نارسایی کلیوی همراه است را برآورد نمود.
عموماً افزایش دفع پروتئینوری بیانگر مشکلات کلیوی است. به شکل طبیعی در طول روز بالغ بر صد و پنجاه میلی گرم پروتئین توسط کلیه ها از طریق ادرار دفع می شود که این میزان استاندارد و طبیعی است.
در مواقعی که کلیه ها بر اثر عوامل متعدد دچار صدمه شوند، میزان دفع پروتئین های بزرگ و یا آلبومین موجود در خون بیش از اندازه نرمال هستند که به آن (پروتئینوری) می گویند.

دلیل دفع پروتئین در آزمایش Urine volume چیست ؟
دلیل وجود پروتئین در Urine با توجه به شرایط و سن بیمار مغایر خواهد بود و گاها شخص به دلیل وجود یکی از مشکلاتی که در زیر به آن اشاره می کنیم، با حجم بیشتر Urine protein در نتیجه آزمایش Urine volume 24 hr مواجه خواهند شد:
1) دهیدراتاسیون 2) فعالیت های سنگین ورزشی 3) تب و استرس 4)قرار گرفتن در دمای سرد
در صورتی که پروتئینوری در بیمار مشخص گردد، پزشک معالج بر اساس تست های بیمار، میزان دفع آن را از طریق آزمایش Urine volume مورد پیگیری قرار می دهند تا دلیل عارضه زمینه ای را دقیق تر تشخیص دهند.
چنان چه شخص در خطر پیشرفت بیماری به سمت عارضه کلیوی باشد، تجویز پزشک انجام آزمایشات منظم برای تشخیص پروتئینوری است.
بیمارانی که در خطر افزایش پروتئینوری با بیشترین حجم به شکل دائم هستند، با مشکلاتی نظیر:
1) بیماری برگر 2) دیابت 3) مالاریا 4) فشار خون بالا 5) لوپوس 6) نارسایی های قلبی عروقی 7) آمیلوئیدوز 8) اندوکاردیت 9) مولتیپل میلوما 10) لنفوم هوچکین 11) آنمی داسی شکل 12) بارداری 13) سارکوئیدوز و … مواجه هستند.
لازم به ذکر است اشخاصی که دارای سابقه عارضه کلیوی، اشخاص رده سنی بالا، برخی از نژادهای خاص نظیر آفریقایی آمریکایی و نیز اشخاص دارای شاخص توده بدنی بالا از جمله بیمارانی هستند که بیشتر در معرض ابتلا به پروتئینوری و یا مشکلات کلیوی قرار می گیرند.
نشانه های دفع پروتئین در Urine volume چیست ؟
در مراحل نخست مشکلات کلیوی، ممکن است شخص با نشانه های خاصی همراه نشود. بر همین اساس علت تست ادرار برای تعیین پروتئین در ادرار امری ضروری است که علائم اولیه مشکلات کلیوی را بیان می کند. علاوه بر پروتئینوری، از نشانه های موجود در مشکلات کلیوی می توان به:
1) تکرر ادرار 2) خستگی 3) تنگی نفس 4) مشکل در تمرکز 5) پوست خشک 6) استفراغ و تهوع 7) مشکل در خواب 8) مزه آهن در دهان 9) سکسکه های پیوسته متذکر شد.
در صورتی که شخص باردار باشد، وجود پروتئین در نتیجه آزمایش ادرار می تواند بیانگر عارضه (پره اکلامپسی) باشد که در این دوران حساس، بیماری بسیار خطرناکی محسوب می شود و سبب پرفشاری و یا بستری شدن شخص در بیمارستان می گردد. تغییرات بینایی، سردرد، تنگی نفس، تهوع، درد شکم، تقلیل ادرار از نشانه های دیگر این عارضه است که ممکن است شخص به آن مبتلا شود.
بررسی های تشخیصی- تست ادرار
نخست از طریق تست نمونه ادرار، میزان پروتئین دفع شده از ادرار مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد که این تست را معمولاً می توان به شکل سریع به وسیله (دیپ استیک)انجام داد.
در حقیقت دیپ استیک ها به قلم پلاستیکی شباهت دارند که در قسمت سری آن دارای مواد شیمیایی است که بر اثر تماس با نمونه ادرار که دارای مقادیر بسیاری پروتئین است، خیلی سریع به رنگ آبی تغییر رنگ می دهد.
بعد از این گام و چنان چه وجود پروتئین در نمونه ادرار تایید شد، تحقیقات تکمیلی برای نمونه گیری انجام شده از لحاظ وجود خون در ادرار، گلبول های سفید در Urine، نوع پروتئین دفعی، کریستال و باکتری صورت می پذیرد.
بررسی های تکمیلی
علاوه بر اندازه گیری Urine protein دفعی، به منظور انتخاب نوع پروتئین، الکتروفورز Urine protein صورت می پذیرد. البته تست های تکمیلی دیگری در این گروه از بیماران صورت می پذیرد:
1) اندازه گیری میزان کراتینین خون 2) سنجش فیلتراسیون گلومرولی کلیه 3) سنجش میزان کلی پروتئین موجود در بدن
علاوه بر آن سی تی اسکن و سونوگرافی از کلیه ها به منظور بررسی بیشتر درصد بروز تومور، انسداد و یا سنگ در کلیه ها و یا در شرایط خاص بیوپسی کلیه برای بیماران برای انجام بررسی های تکمیلی انجام می شود.
گزارش تست دفع پروتئین در بارداری در Urine volume چیست؟
به طور کلی دفع پروتئین در حجم بسیار زیاد بین بانوان باردار و اشخاص عادی امری خطرناک است. چنان چه پروسه دفع پروتئین و سندرم درمان متوقف نگردد، احتمال دارد تا کلیه ها در عرض 3 الی 5 سال نابود شود و شخص برای ادامه حیات بایستی دیالیز شود.
در طی مدت بارداری، به طور معمول ماهی یک بار پزشک متخصص زنان و زایمان تست ادرار را به منظور بررسی بیشتر وضعیت بیماران و شرایط حساس آن ها تجویز می کند.
در برخی موارد ممکن است نتیجه تست بیانگر این باشد که میزان پروتئین، نیترات، گلوکز، هموگلوبین و یا باکتری های خاص در urine بیشتر شده است که هر یک از این نشانه ها می تواند بیانگر بروز مشکل در مادر باشد.

افزایش Urine volume در بارداری
بالا رفتن پروتئین با توجه به مقدار طبیعی دفع پروتئین از طریق ادرار را پروتئینوری می نامند که می تواند نشانه عارضه دیابت، مسمومیت دارویی، لوپوس در شخص باشد.
اما در بعضی مواقع ممکن است که هیچ مشکلی که در اشاره کردیم، وجود نداشته باشد و فقط در پی فعالیت شدید و یا تب مادر با دفع پروتئین بسیار از ادرار همراه شود. در دوران حاملگی وجود Urine protein به طور معمول امری متداول است، اما نمی تواند نشانه عارضه باشد. معمولاً در این مدت، تغییر کارکرد کلیه ها سبب دفع پروتئین از بدن می شود.
براساس مطالعات انجام شده، به طور طبیعی در این دوره، بیشترین پروتئینی که در بارداری از دست می رود
براساس مطالعات انجام شده، به طور طبیعی در این دوره، بیشترین پروتئینی که در بارداری از دست می رود، آلبومین ها هستند. همان طور که اشاره کردیم، albumin از پروتئین های محلول در آب و در مجموع به عنوان یکی از اصلی ترین پروتئین های موجود در پلاسمای خون است که در نتیجه آزمایش ادرار مشاهده می شود.
به این علت که قادر نیست از فیلتر موجود در کلیه ها عبور کند. زمانی که در اثر پرفشاری کلیه ها با مشکلات متعددی همراه می شوند، پروتئین آلبومین با عبور از فیلتر کلیه ها به داخل ادرار نفوذ پیدا می کند.
چنان چه مقدار دفع پروتئین زیاد و یا با سایر نشانه ها همراه باشد، شخص با نشانه (مسمومیت بارداری) همراه می شود که در چنین شرایطی پزشک معالج برای اطمینان بیشتر تست خون را به بیماران توصیه می کنند. همچنین با کنترل فشار خون به منظور بررسی بیشتر اعضای بدن که با ورم همراه هستند، شخص را مورد معاینات بیشتر قرار می دهند.
ورم های ناگهانی در ناحیه دست و پا نشانه ای از بروز مشکل در کلیه ها و همچنین دفع پروتئین زیاد و بیش از حد نرمال و طبیعی است که شخص بایستی برای پیشگیری های لازم به پزشک مربوطه مراجعه کند.
بی اشتهایی، بی حالی، استفراغ و تهوع، رنگ پریدگی، خستگی و در بعضی از بیماران افزایش شاخص توده بدنی می تواند از علائم وجود این عارضه در بیماران باشد.

نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم تا درباره این موضوع که Urine volume چیست کاملترین اطلاعات را در اختیار شما قرار دهیم. علاوه بر حجم ادرار از طریق این تست، موارد متعددی مانند مقدار الکترولیت های بدن نظیر پتاسیم، سدیم، اوره، مقدار پروتئین دفع شده، مقدار اسید اوریک، کراتینین و سایر موارد دیگر که از طریق آزمایش Urine volume 24 hr اندازه گیری و بررسی می شود را به طور مفصل توضیح دادیم.
همان طور که متذکر شدیم، آزمایش Urine volume 24 hr برای بانوان باردار به منظور ارزیابی موقعیت فعلی آن ها و اطمینان بیشتر از سلامت وضعیت مادر توسط پزشک متخصص زنان و زایمان تجویز می شود.