با ما همراه شوید تا اطلاعاتی در مورد a1c نرمال چند است بدست آوریم.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.
مقدمه
حتما شما هم نام بیماری دیابت را شنیده اید و فردی با این مریضی را در میان آشنایان و خانواده ی خود دیده اید. در این بیماری بدن فرد بیمار قادر نیست تا گلوکز جذب شده در بدن را مورد استفاده قرار داده یا آن را در بدن ذخیره سازی کنند. همان گونه که می دانید قندها انواع مختلفی دارند که گلوکز یکی از این انواع محسوب می شود.
آزمایشات مختلفی جهت کنترل بیماری دیابت انجام می شود که مهمترین آن ها آزمایش قند خون 3 ماهه می باشد جهت کسب اطلاعات بیشتر توصیه می کنیم پست اگر قند سه ماهه بالا باشد یعنی چی را مشاهده کنید.
این نوع از قندها اگر در خون انسان تجمع پیدا کند و مصرف نشود یا در بدن ذخیره نگردند می تواند که قند خون انسان را افزایش دهد و باعث بروز بیماری دیابت شود.
برای تشخیص مقدار قند خون نرمال در سنین 45 سالگی پیشنهاد می کنیم صفحه قند خون نرمال در سن 45 سالگی را چک کنید.
a1c نرمال چند است؟
a1c آزمایش خون برای تشخیص پیش دیابت و دیابت نوع یک و نوع دو و کنترل دیابت است.
اگر سطح هموگلوبین A1C بدست آمده کمتر از پنج و هفت دهم درصد باشد آزمایش هموگلوبین فرد در سطح نرمال است.
اگر میزان آن از عدد 6/5 بیشتر را نشان دهد، فرد دچار دیابت است.
همچنین اگر بین دو رنج پنج و هفت دهم تا شش و چهار دهم فرد مبتلا به پیش دیابت است.
اگر هم فرد مبتلا به دیابت بعد از دوره درمان هفت یا پایین تر از آن باشد روند درمان دیابت دارد به خوبی در بدن بیمار انجام می شود.
اگر این میزان از هشت بالاتر باشد به این معناست که بیماری با کارهایی که انجام شده است و داروهایی که تجویز شده و مورد استفاده قرار گرفته اند به خوبی تحت کنترل قرار نگرفته است.
در ادامه به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
دیابت چیست و انواع دیابت کدام هستند؟
دیابت نوع 1 چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
دیابت نوع 2 چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
دیابت بارداری چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
چگونه می توانیم متوجه شویم که به دیابت دچار شده ایم؟ آیا نشانه های خاصی وجود دارند؟
آیا علائم دیگری هستند که در صورت بروز آنها امکان ابتلا به دیابت وجود داشته باشد؟
چه افرادی مستعد ابتلا به دیابت هستند؟
اگر دیابت درمان نشود می تواند موجب بروز چه عارضه هایی برای فرد شود؟
آزمایش های مربوط به کنترل قند خون کدام هستند؟
آزمایش هموگلوبین A1C برای افراد مبتلا به دیابت چیست؟
چرا آزمایش هموگلوبین A1C برای فرد مبتلا به دیابت تجویز می گردد؟
در آزمایش A1C کدام عامل در بدن فرد مورد بررسی قرار می گیرد؟
در چه وضعیتی پزشک معالج بیمار لازم می بیند که فرد دیبتی این آزمایش را به انجام برساند؟
چه تفاوت هایی میان اندازه گیری روزانه ی قند خون با دستگاه های مخصوص خانگی به وسیله ی بیمار با نتیجه های آزمایش A1C وجود دارد؟
نتیجه هایی که به کمک آزمایش هموگلوبین A1C به دست می آید چگونه مورد تفسیر قرار می گیرند؟
چگونه میتوان برای یک فرد مبتلا به دیابت شرایطی را به وجود آورد که میزان آزمایش هموگلوبین A1C آنها پایین تر از 7 شود؟
چه عامل هایی می توانند نتیجه ی آزمایش هموگلوبین A1C را تحت تاثیر قرار داده و آن را از حد نرمال بالاتر ببرند؟
دریافت حجم غذایی بیش از اندازه ی استاندارد
استفاده از غذاهای ممنوع و غیر مجاز برای بیماران مبتلا به دیابت
عدم انجام ورزش و فعالیت های بدنی منظم و روزانه
وجود استرس و اضطراب در بیمار
موثر نبودن داروهای تجویز شده به وسیله ی پزشک معالج و لزوم تغییر آنها
مبتلا شدن فرد به برخی بیماری ها یا عفونت
چه تعداد آزمایش هموگلوبین A1C در سال برای افراد مبتلا به دیابت لازم است؟
بیمار برای انجام آزمایش هموگلوبین A1C چه کارهایی می بایست انجام دهد؟
آزمایش هموگلوبین A1C به چه صورت انجام می شود؟
رنج a1c نرمال چند است
در چه صورت نتیجه ی آزمایش هموگلوبین A1C می تواند معتبر نباشد و عدد صحیح را نشان ندهد؟
نتیجه گیری
دیابت بیماری مزمنی است که انواع مختلفی دارد
به طور کلی دیابت بیماری مزمنی است که انواع مختلفی دارد. از انواع دیابت می توان از دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2، دیابت دوران بارداری، پیش دیابت و غیره نام برد.
اگر به دنبال یک دکتر حرفه ای و مجرب در زمینه ی درمان دیابت هستید ما به شما دکتر سلیمی را پیشنهاد می دهیم. به کمک دکتر سلیمی می توانید به راحتی دیابت خود را تحت کنترل داشته و درمان کنید.
برای این که فرد متوجه شود به دیابت دچار است یا خیر می بایست آزمایش خون داده و با توجه به نتیجه های آزمایش مشخص شود آیا فرد به دیابت دچار است یا خیر. برای افرادی که به دیابت مبتلا هستند چک کردن قند خون و بالا و پایین نرفتن آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و این که قند فرد در رنج نرمال باقی بماند بسیار حائز اهمیت است. به کمک دستگاه های چک کردن قند خون فرد می تواند قند خون خود را هر روزه و براساس صلاحدید پزشک چک کند.
اما گاه پزشک نیاز دارد تا ببیند برای مثال در دوره ی سه ماهه ی گذشته قند خون فرد در چه وضعیتی قرار داشته. به همین منظور آزمایشی وجود دارد به نام آزمایش a1c که به نام آزمایش هموگلوبین هم شناخته می شود. این آزمایش نشان می دهد آیا قند خون بیمار به درستی مورد کنترل قرار گرفته است یا خیر.
برای تشخیص حد نرمال و محدوده طبیعی میزان قند خون در سن 50 سالگی لازم می باشد از صفحه قند خون نرمال در سن 50 سالگی دیدن کنید.
در این مطلب می خواهیم در مورد دیابت و انواع آن اطلاعاتی به دست آورده و سپس به آزمایش هموگلوبین بپردازیم و ببینیم رنج a1c نرمال چند است
دیابت چیست و انواع دیابت کدام هستند؟
در نخستین مطلب از این موضوع که a1c نرمال چند است ابتدا می خواهیم ببینیم که به طور کلی دیابت چیست و چند نوع دارد؟ به طور کلی دیابت یکی از انواع بیماری های مزمن است که انسان یم تواند به آن دچار شود.
در انسان هایی با عملکرد بدنی نرمال و استاندارد میزان قند خون موجود در بدن فرد به خوبی کنترل شده و از حد نرمال تجاوز نمی کند. انجام این وظیفه به عهده ی انسولین می باشد.
حال این سوال پیش می آید که اصلا انسولین چیست؟ انسولین یکی از انواع هورمون هایی است که در بدن انسان به تولید می رسد. وظیفه ی تولید و به وجود آوردن انسولین در بدن بر عهده ی پانکراس یا همان لوزالمعده است که یکی از غده های درون ریز بدن می باشد.
به طور کلی پس از این که غذایی که فرد مصرف می کند وارد بدن وی می شود، به موادی قند و چربی تجزیه می شود. قند حاصل از تجزیه ی غذا به خون فرد وارد می شود.
انسولین وارد عمل می شود
در اینجا است که انسولین وارد عمل شده و این قند تولید شده را از داخل خون دریافت کرده و وظیفه ی انتقال آن به سایر اندام ها را دارد تا در آنجا این قند تولیدی به سوخت مورد نیاز بدن تبدیل شود و مورد استفاده قرار بگیرد.
هنگامی که شخصی به بیماری دیابت مبتلا می شود دو حالت پیش می آید: نخست این که میزان انسولین تولید شده و موجود در بدن به اندازه ی کافی نیست و دوم این که انسولین موجود در بدن کار خود را به درستی انجام نمی دهد.
در نتیجه ی هر یک از این عامل ها قند موجود در خون از حد مجازی که می بایست باشد بیشتر می شود و همین امر سبب به وجود آمدن مشکل های مختلفی در بدن می شود.
پیشنهاد می کنیم از پست هزینه عمل جراحی چاقی دیدن کنید.
به طور کلی دیابت دارای 3 نوع اصلی می باشد که عبارت هستند از:
- دیابت نوع 1
- دیابت نوع 2
- دیابت بارداری
در ادامه به توضیح هر یک از این انواع دیابت می پردازیم، با ما همراه باشید.
دیابت نوع 1 چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
همانطور که گفتیم دیابت دارای انواع مختلفی است که یکی از آنها دیابت نوع 1 است. در این نوع از انواع دیابت بدن فرد بیمار دیگر قادر نیست تا هیچ گونه انسولینی را به تولید برساند و در نتیجه دیگر انسولین در بدن فرد بیمار موجود نیست.
همانطور که گفتیم وظیفه ی انسولین این است که به بدن کمک کند تا قندی را که در غذاهای مصرفی وجود دارند به سوخت تبدیل کرده و در نتیجه نیروی لازم را برای انجام فعالیت های بدن تامین می کند.
افرادی که از دیابت نوع 1 رنج می برند لازم است تا به طور روزانه تحت نظر پزشک و طبق دستور وی مقدار معینی انسولین دریافت کنند تا قادر باشند به زندگی خود ادامه دهند. برای دیابت نوع 1 رنج سنی خاصی را نمی توان در نظر گرفت
اما بیشتر کودکان و نوجوانان از این بیماری رنج می برند. اگر به دیابت نوع 1 مبتلا هستید و به دنبال یک پزشک حاذق و حرفه ای برای خود هستید پیشنهاد ما به شما دکتر سلیمی است. به کمک این پزشک قادر هستید تا دیابت خود را تحت کنترل داشته و برای درمان آن اقدام کنید.
دیابت نوع 2 چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
پیش از اینکه به این موضوع بپردازیم که a1c نرمال چند است لازم است با انواع دیابت آشنایی پیدا کنیم. یکی از این انواع دیابت نوع دو می باشد. در دیابت نوع 2 بدن فرد بیمار قادر نیست تا میزان انسولین لازم برای بدن را به تولید برساند و اگر این میزان کافی هم باشد گاها قادر نیست تا از آن به درستی بهره ببرد.
پس به طور کلی در این نوع دیابت عملکرد انسولین در بدن فرد بیمار دچار اختلال می شود. دیابت نوع 2 بیشتر در افرادی به وقوع می پیوندد که از نظر سنی بیش از 40 سال را تجربه کرده باشند.
علاوه بر این افرادی که دارای اضافه وزن هستند هم در معرض خطر مبتلا شدن به دیابت نوع 2 قرار دارند. یکی دیگر از مهم ترین عامل هایی که می تواند فرد را به این بیماری مبتلا سازد در اختیار داشتن زمینه های ژنتیکی است. یعنی افرادی از خانواده ی فرد به این بیماری مبتلا باشند و در آنها هم در افراد خانواده شان سابقه ی ابتلا به دیابت وجود داشته باشد.
پس این دسته از افراد بهتر است به شدت مراقب خود بوده و در تغذیه شان به شدت محتاط بوده و با دقت بالایی عمل کنند. یعنی مواد قندی و کربوهیدراتی را به اندازه ی متعادل مورد مصرف قرار دهند.
در حال حاضر وضعیتی به وجود آمده است که مبتلا شدن به این نوع از بیماری دیابت به شدت بین افراد جوان جامعه شایع شده و آمار افراد جوان مبتلا به دیابت نوع 2 در جامعه روز به روز در حال زیاد شدن است.
دیابت بارداری چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
این نوع از دیابت همانطور که از نام آن برمی آید مختص دوران بارداری خانم ها است و تنها در این دوره به وقوع می پیوندد. این نوع بیماری دیابت بدون این که فرد در گذشته هیچ گونه سابقه ی ابتلا به دیابت داشته باشد به صورت ناگهانی تنها در دوران بارداری خود را نشان می دهد.
مشکل این نوع دیابت این است که می تواند بر روی جنین که در بدن مادر وجود دارد تاثیرات منفی گذاشته و رشد آن را تحت تاثیر قرار دهد.
از جمله مشکلات و بیماری هایی که این نوع دیابت به دنبال دارد می توان به بروز مشکل های تنفسی، زایمان زودتر از موعد برای فرد حامله و نیز بروز انواع مختلف اختلالات و نارسایی هایی که به صورت مادرزادی در فرد وجود دارند برای جنین شوند.
برای براورد کردن هزینه آزمایش دیابت بارداری لازم است صفحه هزینه آزمایش دیابت بارداری را ببینید.
اگر این نوع از دیابت در فرد حامله تحت کنترل قرار نگیرد و درمان نشود
اگر این نوع از دیابت در فرد حامله تحت کنترل قرار نگیرد و درمان نشود در آینده زمینه ی ابتلای فرد به دیابت از نوع 2 به شدت فراهم خواهد بود.
اگر شما هم باردار هستید و متاسفانه در این دوران به دیابت بارداری مبتلا شده اید مراقبت از خود و نیز کنترل این دیابت به شدت از اهمیت بالایی برخوردار بوده و می بایست که برای سلامتی خود و جنین خود کلیه ی اقدام های مراقبتی لازم برای کنترل این شکل را انجام دهید.
اگر به دنبال پزشکی حاذق و با تجربه در زمینه ی دیابت هستید تا برای کنترل دیابت بارداری خود به وی مراجعه کنید نخستین و تنها پیشنهاد ما به شما دکتر سلیمی است.
چگونه می توانیم متوجه شویم که به دیابت دچار شده ایم؟ آیا نشانه های خاصی وجود دارند؟
حال که در مورد بیماری دیابت اطلاعاتی به دست آوردیم و متوجه شدیم این بیماری تا چه حد خطرناک است این سوال پیش می آید که چگونه بفهمیم به دیابت مبتلا شده ایم؟
چه نشانه هایی در بدن بروز می کنند که ما می بایست مشکوک به ابتلا به دیابت شویم و برای انجام آزمایش اقدام کنیم تا در نهایت ببینیم به دیابت مبتلا شده ایم یا خیر.
بهترین کار این است که به صورت سالانه و تحت نظر پزشک و با صلاحدید وی اقدام به انجام چکاپ های کامل کنیم تا در صورتی که مشکلی در بدن وجود داشت بلافاصله از آن مطلع شده و نسبت به رفع آن اقدام کنیم.
علاوه بر این بهتر است تا در صورت بروز برخی تغییرات در بدن و به وجود آمدن برخی علامت ها و نشانه ها آنها را جدی قلمداد کرده و برای انجام آزمایش های لازم اقدام کنیم تا ببینیم مشکل ما چیست.
اگر هر یک از نشانه ها و علائم مربوط به دیابت را در خود مشاهده می کنید
اگر هر یک از نشانه ها و علائم مربوط به دیابت را در خود مشاهده می کنید و نیاز به پزشکی مجرب و با سابقه در این زمینه دارید بهترین انتخاب ممکن می تواند دکتر سلیمی باشد. با کمک راهنمایی ها و طبابت دکتر سلیمی می توانید به پروسه ی درمان خود به شدت امیدوار باشید و نتیجه های لازم را دریافت کنید.
در صورتی که علائم و نشانه های زیر را مشاهده کردید مشکوک به ابتلا به دیابت هستید و با آزمایش می توانید از بودن یا نبودن این بیماری اطمینان خاطر حاصل کنید.
این نشانه ها که به صورت مستمر و پیوسته هم هستند به شرح زیر می باشند:
- بروز حالت تشنگی زیاد در فرد. فردی که مبتلا به دیابت است مکررا تشنه می شود و نیاز دارد تا آب بنوشد.
- افزایش تعداد دفعه هایی که فرد برای ادرار به دستشویی مراجعه می کند که می تواند تعبیر به تکرر ادرار شود.
- کم شدن وزن در زمان کوتاه و به میزان قابل توجه
- بیشتر شدن میزان دفعه هایی که فرد گرسنه می شود
- بروز مشکل در سیستم بینایی فرد و تار شدن دید وی
- خوب نشدن زخم هایی که مدت زمان زیادی است وجود دارند
آیا علائم دیگری هستند که در صورت بروز آنها امکان ابتلا به دیابت وجود داشته باشد؟
در قسمت پیش به چند تا از مهمترین علائم و نشانه هایی پرداختیم که در صورت مشاهده ی آنها فرد می بایست مشکوک به ابتلا به دیابت شده و با انجام آزمایش نسبت انجام کارهای درمانی و یا پیشگیرانه اقدام کند.
برخی علامت های دیگر نیز هستند که از نشانه های ابتلا به دیابت محسوب می شوند و در صورت احساس آنها می بایست محتاط و دقیق شویم و ببینیم آیا مبتلا به دیابت هستیم یا خیر. این نشانه ها به شرح زیر هستند:
- تحرک کافی نداشتن در طی روز می تواند زمینه ساز ابتلا به دیابت شود.
- اگر در دست و یا پاهای خود احساس گزگز شدن یا همان سوزن سوزن شدن و خواب رفتگی دارید و این امر به صورت مداوم تکرار می شود می توانید مشکوک شوید که به دیابت مبتلا هستید.
- اگر در سطح پوست خود مکررا تاول هایی مشاهده می کنید این امکان وجود دارد که به دیابت مبتلا شده باشید.
- به وجود آمدن عفونت های دهانی و خصوصا در ناحیه ی لثه هم می تواند به علت ابتلا به دیابت باشد.
- وجود خستگی و بی حالی در فرد بدون این که هیچ مشکل و علتی برای آن موجود باشد.
البته گاها هیچ علامت و نشانه ای در فرد به وجود نمی آید و بیماری به صورت پنهان در بدن فرد وجود دارد. این نوع بدون نشانه عموما در افرادی که مبتلا به دیابت نوع 2 هستند به وقوع می پیوندد.
در این دست از وضعیت ها فرد می تواند چندین ماه و حتی گاها چندین سال به این بیماری مبتلا باشد و هیچ نشانه ای نداشته باشد و متوجه بیماری نشود که این حالت بسیار خطرناک است. لذا پیشنهاد می شود از چکاپ سالیانه زیر نظر پزشک و طبق صلاحدید او فراموش نکنید.
چه افرادی مستعد ابتلا به دیابت هستند؟
پیش از اینکه به این موضوع بپردازیم که a1c نرمال چند است و اصلا این عامل چیست ی خواهیم ببینیم چه افرادی مستعد مبتلا شدن به بیماری دیابت هستند و می بایست بیشتر مراقب خود باشند.
خوب است بدانید این احتمال وجود دارد که هر فردی به بیماری دیابت مبتلا شود و هیچ قشر خاصی را در بر نمی گیرد. اما با این حال افرادی وجود دارند که ریسک مبتلا شدن به این بیماری در آنها بیشتر بوده و احتمال آن بیشتر است که دچار دیابت شوند.
یکی از این دسته افراد کسانی هستند که ژنتیکی احتمال ابتلا به این بیماری را دارند و به نوعی این بیماری در خانواده ی آنها وجود داشته و سابقه ی ابتلا به آن در افراد زیادی از خانواده دیده می شود.
دسته ی دیگر افراد کسانی هستند که از نظر تحرک و میزان آن در رده ی کم تحرک ها قرار می گیرند و زیاد ورزش نمی کنند. در کنار این تحرک کم اضافه کنید عامل هایی مانند وزن بسیار زیاد، چربی خون و کلسترول بالا، میزان فشار خون زیاد و سایر عامل هایی از این دست که آنها هم می توانند سبب به وجود آمدن دیابت در فرد شوند. علاوه بر این افزایش سن هم عاملی است که ریسک ابتلای افراد به این بیماری را افزایش می دهد.
افرادی که سن آنها از 40 سال بیشتر است
عموما بیشتر افرادی که سن آنها از 40 سال بیشتر است و در عین حال وزن آنها هم بالا می باشد ریسک مبتلا شدن به دیابت در آنها قوت می گیرد و به همین دلیل باید بیشتر مراقب خود، بالا رفتن وزن خود و حتی سبک زندگی شان باشند.
ناگفته نماند که هر روزه تعداد افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در سن پایین تر در حال بیشتر شدن بوده و در عین حال به علت دیابت بارداری خانم ها هم به شدت در معرض این بیماری هستند.
اگر شما نیز در دسته ی افراد مستعد ابتلا به دیابت هستید و نگران مبتلا شدن به این بیماری میباشید و در عین حال دوست دارید شرایط خود را تحت کنترل داشته و از ابتلا به دیابت پیشگیری کنید می توانید از دکتر سلیمی کمک بگیرید که یکی از حاذق ترین پزشک های موجود در ایران در زمینه ی دیابت و درمان آن می باشد.
اگر دیابت درمان نشود می تواند موجب بروز چه عارضه هایی برای فرد شود؟
در ادامه ی مطلب پرداختن به این که a1c نرمال چند است می خواهیم به این بپردازیم که اگر فرد به فکر درمان دیابت خود نیفتد و برای آن اقدام های لازم را انجام ندهد آیا عارضه هایی وی را تهدید می کنند یا خیر؟ در پاسخ باید گفت بله در صورتی که فردی که مبتلا به دیابت است و برای درمان خود و کنترل قند خون اقدامی صورت ندهد قطعا دچار مشکل ها و عارضه هایی خواهد شد که آنها هم سلامت وی را به خطر می اندازند.
عارضه ها عبارت هستند از:
- ابتلای فرد به سطح فشار خون بالا و نیز چربی و کلسترول بیش از حد استاندارد و گاها بالا
- ابتلا به مشکلاتی که سلامتی مغز فرد را به خطر می اندازد
- ابتلا به بیماری های دهانی خصوصا در قسمت لثه
- بروز مشکل در فعالیت های جنسی فرد
- بروز مشکل در دستگاه شنوایی و اختلال در شنیدن که می تواند منجر به از دست رفتن آن هم شود
- بروز عفونت در ناحیه ی پوست
- تنگی نفس و ابتلا به آپنه خواب
- بروز اختلال در بینایی فرد
- ابتلا به مشکلات و نارسایی در کلیه ها و از بین رفتن آنها
- ابتلا به مشکل نوروپاتی
در صورتی که به دیابت مبتلا هستید و در جستجوی پزشکی حرفه ای و مجرب برای درمان بیماری خود می باشید ما به شما دکتر سلیمی را پیشنهاد می کنیم. دکتر سلیمی یکی از باسابقه ترین و موفق ترین پزشک ها در زمینه ی دیابت و درمان آن بوده و قادر است تا در این زمینه یعنی پیشگیری یا کنترل بیماری دیابت به شما کمک شایانی کند.
آزمایش های مربوط به کنترل قند خون کدام هستند؟
پیش از این که در مورد این موضوع صحبت کنیم که a1c نرمال چند است می بایست ابتدا ببینیم برای مشخص شدن اینکه فرد مشکوک به دیابت به آن مبتلا است یا خیر چه اقدام هایی می بایست صورت پذیرند؟ و پس از مشخص شدن اینکه فرد به دیابت مبتلا شده است می بایست برای کنترل آن چه آزمایش هایی داده شوند تا پزشک معالج متوجه شود آیا قند خون فرد در شرایط کنترل شده قرار دارد یا نیازمند داروهای جدید و کارهای دیگری است؟
برای تشخیص دیابت می توان از آزمایش قند خون ناشتا یا FBS: Fasting Blood Glucose و نیز آزمایش ادرار استفاده کرد.
آزمایش هایی که برای کنترل قند خون به وسیله ی پزشک تجویز می شوند عبارت هستند از:
- آزمایش قند خون اس ام بی جی SMBG: Self-Monitoring Blood Glucose که خود به دو صورت قابل انجام است: نخست به وسیله ی دستگاه اندازه گیری قند خون که به نام گلوکومتر معروف است انجام می گیرد. و نوع دیگر آن کنترل کردن پیوسته ی قند خون به وسیله ی دستگاه CMG.
- انجام آزمایش HBA1C به کمک دستگاه های مورد نیاز آن که به نام آزمایش A1C نیز شناخته می شود.
در ادامه قصد داریم تا مفصلا به آزمایش A1C پرداخته و در نهایت مشخص کنیم که a1c نرمال چند است. اما پیش از این که بخواهیم به این موضوع بپردازیم قصد داریم تا یکی از معروف ترین پزشک های ایران در زمینه ی دیابت، درمان و کنترل آن را به شما معرفی کنیم. دکتر سلیمی یکی از با تجربه ترین و حرفه ای ترین پزشک ها در زمینه ی دیابت بوده و به کمک وی می توانید از پروسه ی درمان دیابت خود آسوده خاطر باشید.
آزمایش هموگلوبین A1C برای افراد مبتلا به دیابت چیست؟
پیش از این که در مورد این موضوع صحبت کنیم که a1c نرمال چند است در ابتدا می خواهیم ببینیم اصلا آزمایش هموگلوبین A1C چیست و برای چه علتی از بیمار مبتلا به دیابت گرفته می شود.
این آزمایش به طور کلی برای بیمارانی که به دیابت مبتلا هستند یکی از قابل اعتماد ترین آزمایش ها محسوب می شود که پزشک به کمک آن قادر است قند خون را در افراد مبتلا به این بیماری تحت کنترل درآورد.
این تست چه میکند
این تست بسیار ساده بوده و مولفه ای که به پزشک ارائه می دهد در واقع متوسط قند خون فرد بیمار در یک دوره ی سه ماهه است.
به کمک این آزمایش پزشک متخصص می تواند به این امر دست پیدا کند که فردی که دارای دیابت است در سه ماهه گذشته ی پیش از تاریخ انجام آزمایش A1C از نظر قند خون در چه وضعیتی قرار داشته است.
آیا به طور میانگین قند خون فرد بیمار در رنج نرمال و استاندارد قرار داشته یا خیر در این دوره ی سه ماهه در بیشتر مواقع قند خون فرد بیمار از حالت استاندارد ان بالاتر و حتی خیلی بالاتر بوده است.
نتیجه ی حاصل شده از آزمایش
به کمک نتیجه ی حاصل شده از این آزمایش پزشک فرد بیمار دیابتی قادر است تا سطح کیفی و چگونگی کنترل قند خون بیمار را تحت نظر داشته و بتواند آن را مورد بررسی قرار دهد و ببیند آیا این قند خون به درستی مدیریت شده یا در کنترل آن مشکلی وجود دارد.
اگر در جستجوی پزشکی با تجربه و حرفه ای در زمینه ی درمان دیابت، کنترل آن و حتی پیشگیری از دیابت در صورت داشتن پیش زمینه های آن هستید پیشنهاد ما به شما دکتر سلیمی است. ایشان در زمره ی یکی از بهترین پزشک ها در زمینه ی درمان دیابت در ایران هستند و شما می توانید با استفاده از طبابت دکتر سلیمی سلامتی خود را دوباره بازیابید و از شر دیابت در امان باشید.
چرا آزمایش هموگلوبین A1C برای فرد مبتلا به دیابت تجویز می گردد؟
برای این که بدانیم رنج a1c نرمال چند است ابتدا لازم است در این مورد اطلاعات داشته باشیم که اصلا چرا بیمار می بایست این آزمایش را انجام دهد؟پزشک از نتیجه ی این آزمایش چه استفاده ای می تواند بکند؟
یکی از انجمن های متشکل از افراد متخصص و کارشناس در زمینه ی دیابت در ایالات متحده ی امریکا ،کمیته ی تحقیقات در رابطه با دیابت در اروپا و نیز سازمان بین المللی دیابت موکدا به پزشک هایی که در زمینه ی دیابت مشغول به فعالیت هستند سفارش می کنند که برای بیماران خود که مشکوک به ابتلا به دیابت هستند حتما در آزمایش های اولیه ای که برای بیمار تجویز می کنند آزمایش هموگلوبین A1C را هم لحاظ کرده و از بیمار بخواهند نسبت به انجام آن اقدام کند.
زیرا از این آزمایش می توان به عنوان یک مرجع دارای اعتبار برای مشخص کردن بیماری های در حوزه ی دیابت اعم از ابتلای بیمار به پیش دیابت و انواع دیابت ها اعم از نوع و نوع 2 مورد استفاده قرار بگیرد.
وقتی پزشک به این نتیجه برسد که ابتلای بیمار به دیابت قطعی است
وقتی پزشک به این نتیجه برسد که ابتلای بیمار به دیابت قطعی است می تواند به کمک نتیجه ی حاصل شده از این آزمایش هموگلوبین A1C برای درمان بیمار خود اقدام کند و روند درمانی وی را تبیین کند.
به این دلیل که آزمایش هموگلوبین A1C سطح قند خون را در صد و بیست روز گذشته نشان می دهد در مقایسه با اندازه گیری سطح قند خون در یک روز خاص می تواند کمک مناسبی باشد تا پزشک بتواند روند بیماری به خوبی تشخیص داده و متوجه شود آیا درمان ها تاثیر لازم خود را بر بدن بیمار گذاشته اند یا خیر.
در آزمایش A1C کدام عامل در بدن فرد مورد بررسی قرار می گیرد؟
قبل از این که در مورد این که رنج a1c نرمال چند است به صحبت بپردازیم و آن را مورد بررسی قرار دهیم لازم است تا بدانیم در این نوع تست اصلا چه عامل و کمیتی مورد اندازه گیری قرار می گیرد
و این عامل چیست که می تواند به ما به عنوان بیمار و پزشک معالج مان نشان دهد که آیا در کنترل قند خون موفق عمل کرده ایم یا خیر. همانطور که میدانید هموگلوبین یکی از مولکول های تشکیل دهنده ی گلبول های قرمز موجود در خون انسان می باشد.
این مولکول در بدن انسان وظیفه دارد تا مولکول های اکسیژن موجود را که به نوعی سوخت بدن محسوب می شود به قسمت های مختلف بدن ببرد و به نوعی مسئول حمل و نقل این گاز در بدن انسان می باشد.
علاوه بر مولکول های اکسیژن مولکول های قندی هم که در خون انسان موجود هستند به نوعی دوست دارند تا به هموگلوبین ها وصل شوند و به کمک آنها به قسمت های مختلف بدن بروند.
گلیکوزیلیشن
به فرآیند وصل شدن مولکول مواد قندی به هموگلوبین “گلیکوزیلیشن” (glycosylation) گفته می شود. مولکول قندی که خود را به هموگلوبین موجود در خون وصل کرده است برای مدت صد و بیست روز می تواند به آن متصل باقی بماند.
شاید این سوال پیش بیاید که چرا صد و بیست روز؟ علت این امر این است که هر گلبول قرمز در بدن عمری به مدت صد و بیست روز داشته و پس از صدو بیست روز از بین خواهد رفت.
لذا پزشکان از این طول عمر گلبول های قرمز و فرآیند گلیکوزیلیشن بهره گرفته اند و به کمک آن آزمایش A1C را برای افراد مبتلا به دیابت طراحی کرده اند تا به کمک آن قادر باشند تا میزان قند خون و کنترل آن را در سه ماهه ی گذشته بررسی کنند
بر اساس تحقیقاتی که بر روی این آزمایش و نتیجه های آن صورت پذیرفته دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که هر قدر در تست مورد نظر سطح هموگلوبین A1C موجود در آزمایش میزان کمتری را نشان دهد قطعا بیمار در معرض ریسک کمتری در مقابل مبتلا شدن به عارضه های جانبی دیابت از جمله اختلال در بینایی، بروز نارسایی های کلیوی و نیز مشکل های در رابطه با اعصاب انتهایی قرار دارد.
در چه وضعیتی پزشک معالج بیمار لازم می بیند که فرد دیابتی این آزمایش را به انجام برساند؟
پیش از این که در مورد این که رنج a1c نرمال چند است صحبت کرده و آن را مورد بررسی قرار دهیم لازم است تا به بررسی این موضوع بپردازیم که پزشک معالج فرد مبتلا به دیابت در چه صورتی تصمیم می گیرد تا این آزمایش را برای بیمار خود بنویسد تا بیمار نسبت به انجام آن اقدام کند؟ چه شرایطی می بایست برای بیمار به وجود بیایند که پزشک به نتیجه ی این آزمایش احساس نیاز کند؟
به طور کلی همه ی انسان هایی که به بیماری دیابت دچار هستند می ابیست دست کم دو مرتبه در سال نسبت به گذراندن تست A1C اقدام کنند و نتیجه ی آن را برای بررسی به پزشک معالج خود ارائه دهند.
حتی در صورتی که وضعیتی به وجود بیاید که پزشک بخواهد چگونگی درمانی را که به بیمار ارائه می کند تغییر دهد یا در حالتی که سطح قند خون بیمار مورد به صورت پیوسته از حد استاندارد بیشتر باشد هم با تجویز پزشک تعداد دفعه های انجام این آزمایش برای بیمار می تواند بیشتر از دو تا هم شود.
دکتر سلیمی
اگر شما هم متاسفانه به بیماری دیابت مبتلا شده اید و نیاز به پزشکی حرفه ای، با اخلاق و مجرب دارید پیشنهاد ما به شما دکتر سلیمی است. ایشان یکی از حاذق ترین پزشک هایی هستند که در داخل ایران وجود داشته و در زمینه ی دیابت و درمان آن به فعالیت مشغول هستند.
با کمک دکتر سلیمی شما قادر خواهید بود تا پروسه ی درمان دیابت خود را با اطمینان خاطر از در اختیار داشتن پزشکی حرفه ای طی کنید و سلامتی خود را دوباره به دست آورید.
چه تفاوت هایی میان اندازه گیری روزانه ی قند خون با دستگاه های مخصوص خانگی به وسیله ی بیمار با نتیجه های آزمایش A1C وجود دارد؟
گاها پزشک ها از بیماران دیابتی خود درخواست می کنند که به صورت منظم میزان قند خون خود را بسته به نیاز به صورت روزانه، هفتگی، روز در میان، دو بار در روز و غیره اندازه گرفته و اعداد مربوطه را یادداشت کنند
و سپس در جلسه ی مشاوره آن را به همراه داشته باشند تا پزشک بتواند آن را تحت بررسی قرار داده و اگر نکته ای در آن بود برای آن تصمیم گیری کند. سطح قند خون موجود در هر بار اندازه گیری در منزل به کمک دستگاه های خانگی نمایش قند خون به پزشک معالج بیمار کمک می کند تا بتواند مواردی نظیر:
تعیین نوع غذای مورد استفاده و لازم برای فرد بیمار و نیز اندازه ی مورد نیاز آن در هر وعده، مقدار فعالیت بدنی که فرد مبتلا به دیابت لازم است به صورت روزانه آن را به انجام برساند، مقدار دارویی که بیمار به آن احتیاج دارد و سایر مواردی از این دست را تعیین کند.
علاوه بر این اندازه گیری سطح قند خون در ساعت های مختلف شبانه روز به وسیله ی بیمار به صورت روزانه به وی این امکان را می دهد که متوجه شود در چه ساعتهایی از شبانه روز سطح قند خون او بالاتر از حد معمول است یا در چه زمانی سطح قند خون زیر حد نرمال قرار دارد و چه موقعی این میزان در حد نرمال و استاندارد خود است.
پزشک نیز با کمک این اطلاعات قادر است برای بیمار داروهای مناسب را تجویز کند
پزشک نیز با کمک این اطلاعات قادر است برای بیمار داروهای مناسب را تجویز کند یا دوز داروهای وی را کمتر و یا بیشتر کند. هنگامی که به وسیله ی دستگاه های اندازه گیری قند خون که خانگی هستند سطح قند خون را اندازه گیری میکنیم عدد نمایش داده شده فقط برای همان آزمایش بوده و به سابقه ی قند خون بیمار هیچ ربطی ندارد.
در نقطه ی مقابل این امر آزمایش هموگلوبین A1C قرار دارد. همانطور که گفتیم به کمک این آزمایش پزشک یه رکورد سه ماهه یا صد و بیست روزه از میزان قند خون بیمار در اختیار داشته که به وسیله ی آن می تواند تشخیص دهد که آیا در کنترل قند خون فرد مبتلا به دیابت و درمان بیمار موثر و موفق عمل کرده است یا خیر
و اگر عملکرد خوبی در آزمایش نشان داده نشد می بایست که نوع مراقبت از بیمار و درمان وی در زمینه ی کنترل قند خون مورد بازبینی قرار گرفته و اقدام های لازم در جهت بهتر شدن بیمار انجام شوند.
نتیجه هایی که به کمک آزمایش هموگلوبین A1C به دست می آید چگونه مورد تفسیر قرار می گیرند؟
در ادامه ی مطلب این که میزان a1c نرمال چند است به این موضوع می رسیم که نتیجه هایی که پس از انجام این تست به دست می آیند را چگونه می بایست مورد تفسیر قرار داد؟ به کم داده های موجود در این تست چه چیزهایی را متوجه خواهیم شد؟
هنگامی که فردی به بیماری دیابت مبتلا باشد سطح هموگلوبین A1C وی می بایست چیزی کمتر از عدد 7 باشد. در صورتی که در جواب آزمایش هموگلوبین A1C فرد عدد به دست آمده به عدد 7 نزدیکتر باشد این ریسک که فرد بیمار به عارضه های ناشی از دیابت که از جمله ی این عارضه ها می توان به بروز اختلال در بینایی فرد بیمار، به وجود آمدن مشکل ها و نارسایی های در ناحیه ی کلیه یا کلیه ها، مشکلات و اختلالات اعصاب و سایر عارضه هایی از این دست اشاره کرد مبتلا گردد پایین تر می آید.
نتیجه تست اندازه گیری هموگلوبین A1C
به طور کلی نتیجه ای که تست اندازه گیری هموگلوبین A1C در بر دارد کاملا با نتیجه گیری هایی که از اندازه گیری سطح قند خون به صورت روزانه در منزل به دست می آید در ارتباط است.
البته این وجود ارتباط منوط به این شرط است که عدد حاصل از آزمایش هموگلوبین A1C بیمار مربوطه عددی پایین تر از 7 اندازه گیری گردد. علاوه بر این سطح قند خون فرد مبتلا به دیابت که پیش از خوردن غذا محاسبه می شود در دوره ای صد و بیست روزه قطعا کمتر از صد و پنجاه میلی گرم در دسی لیتر است و خیلی کم و نادر پیش می آید که این میزان از صد و پنجاه تجاوز کند.
در همین حین کمترین میزان سطح قند خون این افراد هم عددی پایین تر از شصت الی هفتاد میلی گرم در دسی لیتر را نخواهد دید و کمینه ی این میزان همان 60 تا 70 میلی گرم در دسی لیتر نمایش داده می شود.
چگونه میتوان برای یک فرد مبتلا به دیابت شرایطی را به وجود آورد که میزان آزمایش هموگلوبین A1C آنها پایین تر از 7 شود؟
پیش از این که بخواهیم در مورد این که میزان a1c نرمال چند است به صحبت بپردازیم لازم است ببینیم چطور فرد بیمار که به دیابت مبتلا شده است می تواند سطح هموگلوبین خود را به زیر 7 نزدیکتر کند؟ چه کارهایی باید به وسیله ی بیمار صورت بگیرند تا مقدار A1C را تا حد مطلوب کمتر کنند و به این شکل قدمی مهم برای سلامتی بردارند؟
نخستین کاری که یک بیمار مبتلا به دیابت می بایست به انجام برساند اصلاح عادت های غذایی و بهره مندی از یک برنامه ی غذایی درست و اصولی است.
پس از درست کردن غذاهای مصرفی نوبت به اصلاح لایف استایل یا سبک زندگی می شود. فرد مبتلا به دیابت می بایست حتما ورزش را در برنامه ی روزانه ی خود قرار داده و از ورزش هایی که مناسب وی است و برای وضعیت وی به وسیله ی مربی ورزشی ارائه می شود بهره بگیرد تا قادر باشد سلامت خود را حفظ کند.
مورد بعدی هم استفاده ی درست، منظم و به وقت داروهایی است که به وسیله ی پزشک معالج تجویز شده اند. در کنار اینها هم فرد نباید از اندازه گرفتن منظم سطح قند خون خود بنا بر دستور پزشک معالج غافل شود. همچنین حضور در مطب پزشک در زمان های مقرر شده و برگزاری جلسه های مشاوره ای و چکاپ نیز نباید نادیده گرفته شوند.
چه عامل هایی می توانند نتیجه ی آزمایش هموگلوبین A1C را تحت تاثیر قرار داده و آن را از حد نرمال بالاتر ببرند؟
حال ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چگونه و بر اثرا چه عامل هایی ممکن است نتیجه ی آزمایش هموگلوبین A1C از رنج نرمالی که انتظار داریم بالاتر بوده و برای بیمار سبب بروز مشکل شوند؟ در این امر عامل های مختلفی دخیل هستند که برخی از آنها به شرح زیر می باشند:
- دریافت حجم غذایی بیش از اندازه ی استاندارد
- استفاده از غذاهای ممنوع و غیر مجاز برای بیماران مبتلا به دیابت
- عدم انجام ورزش و فعالیت های بدنی منظم و روزانه
- وجود استرس و اضطراب در بیمار
- موثر نبودن داروهای تجویز شده به وسیله ی پزشک معالج و لزوم تغییر آنها
- مبتلا شدن فرد به برخی بیماری ها یا عفونت
کلیه ی عامل های شش گانه ی بالا سبب میشوند که میزان هموگلوبین A1C در بدن فرد بیمار از حد نرمال بیشتر شده و این نیاز به وجود آید که به هر طریقی که شده برای اصلاح آن و رساندن آن به حد استاندارد اقدام کرد. در ادامه به بررسی هر یک از این عامل ها می پردازیم.
اما پیش از آن قصد داریم دکتر سلیمی را به شما معرفی کنیم. ایشان پزشکی مجرب و باسابقه در زمینه ی دیابت و درمان آن هستند و یکی از حاذق ترین پزشک های حال حاضر کشور در این زمینه به شمار می آیند.
دریافت حجم غذایی بیش از اندازه ی استاندارد
اگر فرد بیمار در وعده های غذایی دریافتی خود تعادل را رعایت نکرده و در هر وعده بیش از حد استاندارد غذا به بدن خود وارد کند می تواند سبب آسیب رسیدن به بدن خود شود. همین امر یکی از عامل هایی است که می تواند سبب بالا رفتن نتیجه ای که از آزمایش هموگلوبین A1C به دست می اید شده و پروسه ی درمان فرد را دستخوش مشکلات کند.
استفاده از غذاهای ممنوع و غیر مجاز برای بیماران مبتلا به دیابت
یکی دیگر از عامل هایی که می تواند باعث زیاد شدن عدد اندازه گیری شده طی آزمایش هموگلوبین A1C شود را می توان استفاده ی فرد بیمار از غذاها و مواد خوراکی ای که برای فردی که مبتلا به دیابت هستند مفید نبوده و می توانند سبب آسیب رسیدن به وی شوند به شمار آورد.
عدم انجام ورزش و فعالیت های بدنی منظم و روزانه
همیشه انجام فعالیت های بدنی و ورزش برای افراد مبتلا به دیابت از اهمیت بالایی برخوردار بوده و داشتن تحرک به صورت روزانه می تواند به سلامت ماندن بیمار کمک شایانی کند.
در مقابل اگ فرد بیمار کم تحرک بوده و ورزش و فعالیت های ورزشی در برنامه ی زندگی روزانه و به طور کلی سبک زندگی اش جایی نداشته باشد قطعا بدن وی دچار آسیب شده و همین امر سبب بالاتر رفتن عدد به دست آمده از آزمایش هموگلوبین A1C از حد نرمال و استاندارد خود خواهد شد.
وجود استرس و اضطراب در بیمار
یکی از عامل هایی که برای هر نوع بیماری ای می تواند سبب بروز نتیجه های منفی شود این است که بیمار استرس و اضطراب زیادی داشته باشد. این امر برای بیماری دیابت و آزمایش هموگلوبین A1C نیز استثنا نبوده و وجود استرس و اضطراب در بیمار سبب نامطلوب شدن نتیجه ی این آزمایش خواهند شد.
موثر نبودن داروهای تجویز شده به وسیله ی پزشک معالج و لزوم تغییر آنها
گاها داروهایی که پزشک برای بیمار مبتلا به دیابت تجویز می کند برای وی تاثیری مناسبی نداشته و نمی توانند به خوبی از پس کنترل قند خون بیمار بر بیایند این امر را می توان در نتیجه ی آزمایش هموگلوبین A1C مشاهده کرد.
در صورتی که نتیجه ی آزمایش از حد نرمال بالاتر باشد پزشک متوجه می شود که این امکان وجود دارد که داروهای دریافتی به وسیله ی بیمار برای وی مفید نبوده و تاثیری بر روند بهبودی بیمار نداشته اند و لذا می بایست آنها را تغییر دهد و داروهایی که فکر می کند برای درمان بیمار مناسب تر بوده و بهتر عمل می کنند را با داروهای فعلی جایگزین کند.
مبتلا شدن فرد به برخی بیماری ها یا عفونت
یکی دیگر از عامل هایی که می تواند سبب نامطلوب شدن نتیجه ی آزمایش هموگلوبین A1C در فرد بیمار مبتلا به دیابت شوند این است که بیمار طی صد و بیست روز گذشته که دوره ی آزمایش مورد نظر به شمار می اید بیمار شده باشد یا عفونتی به بدن وی وارد شده باشد که سبب بروز اختلال در بدن او شده و نتیجه ی آزمایش هموگلوبین A1C را هم تحت تاثیر خود قرار داده است.
چه تعداد آزمایش هموگلوبین A1C در سال برای افراد مبتلا به دیابت لازم است؟
در ادامه ی مطلب این که رنج a1c نرمال چند است می خواهیم ببینیم فردی که به دیابت مبتلا شده است چند بار در سال می بایست نسبت به انجام این آزمایش اقدام کند؟
نخست این که این امر کاملا بسته به تجویز پزشک معالج بیمار و نظر وی داشته و ممکن است برای هر فرد با فرد دیگر با توجه به این که شرایط بیماری ها با هم متفاوت است، شرایط بدنی افراد با یکدیگر فرق دارد، نظرها و تشخیص های پزشک ها با هم متفاوت است و سایر عالم هایی از این دست تفاوت داشته باشد.
مورد دوم هم این که همانطور که گفتیم دیابت انواع مختلفی دارد . بسته به نوع بیماری دیابت فرد عموما پزشک ها تصمیم می گیرند این آزمایش می بایست چند بار در سال به انجام برسد.
به طور کلی این امکان وجود دارد که پزشک بعد از مشاهده ی نتیجه ی حاصل شده از آزمایش هموگلوبین A1C یکی از این تصمیم ها را برای فرد بیمار مبتلا به دیابت گرفته و آن را توصیه کند:
در صورتی که بیمار در وضعیت پیش دیابت قرار داشته باشد
در صورتی که بیمار در وضعیت پیش دیابت قرار داشته باشد که نشان دهنده ی این است که ریسک ابتلای وی به دیابت بسیار بالا است لازم است این آزمایش به صورت سالانه انجام شود.
در صورتی که بیمار مورد نظر به دیابت نوع 2 مبتلا شده باشد و در عین حال هم نیازی به استفاده از انسولین نداشته باشد و میزان قند خون وی پیوسته در سطح نرمال قرار دارد و به کمک داروها کنترل شده است لازم است تا این آزمایش را دو مرتبه در سال به انجام برسانند.
اگر بیمار دچار دیابت نوع 2 است
اگر بیمار دچار دیابت نوع 2 است اما به کمک داروها هم سطح قند خون وی به خوبی کنترل نشده و نیازمند دریافت انسولین می باشد تا بتواند قند خون خود را در ناحیه ی نرمال نگه دارد لازم است تا در سال 4 بار برای انجام این آزمایش در آزمایشگاه حضور پیدا کند.
در صورتی که بیمار مورد نظر دیابت نوع 1 داشته باشد لازم است تا بین 3 الی 4 بار نسبت به انجام آزمایش هموگلوبین A1C مبادرت ورزد.
در صورتی که پزشک معالج فرد بیمار تصمیم بگیرد روند درمان فرد را دستخوش تغییر سازد یا داروهای تجویز شده برای وی را تغییر دهد و داروی جدیدی را به پروسه ی درمان اضافه کند این احتمال وجود دارد که فرد بیمار نیاز داشته باشد تا مجددا نسبت به انجام آزمایش هموگلوبین A1C اقدام کند.
بیمار برای انجام آزمایش هموگلوبین A1C چه کارهایی می بایست انجام دهد؟
در ادامه ی مطلب این که رنج a1c نرمال چند است می خواهیم به این بپردازیم که پیش از انجام این آزمایش چه اقدام هایی می بایست انجام شوند؟ یکی از سوال های رایج و پرتکرار در مورد ایت آزمایش این است که آیا فرد می بایست به صورت ناشتا در آزمایشگاه حضور داشته باشد یا اینکه می شود در حالت معمول هم این آزمایش را داد؟
در پاسخ به این افراد باید گفت که این آزمایش تنها یک تست خون بسیار معمولی محسوب می شود و لازم نیست برای آن به صورت ناشتا به آزمایشگاه مراجعه کند. فرد آزاد است تا پیش از انجام آزمایش هرچه می خواهد بخورد یا بیاشامد و این هیچ اختلالی در روند انجام آزمایش به وجود نمی آورد.
آزمایش هموگلوبین A1C به چه صورت انجام می شود؟
پیش از این که به این موضوع بپردازیم که رنج a1c نرمال چند است می خواهیم ببنییم این آزمایش چگونه انجام میشد؟ همانطور که در قسمت بالا هم اشاره کردیم آزمایش هموگلوبین A1C یک آزمایش خون ساده بوده که فرد متصدی انجام آزمایش به کمک سوزن نمونه گیری را انجام می دهد.
البته گاها نمونه از نوک انگشت گرفته شده و به وسیله ی لانست انجام می پذیرد. نمونه ی مورد نظر در آزمایشگاه تحت بررسی قرار گرفته و پس از آماده شدن نتیجه ی آزمایش به بیمار تحویل داده می شود. فرد بیمار پس از به اتمام رسیدن آزمایش هیچ مشکلی نداشته و می تواند به انجام کارهای خود بپردازد.
در صورتی که شما هم مبتلا به دیابت شده اید و در جستجوی یک پزشک حاذق و با تجربه هستید ما به شما دکتر سلیمی را پیشنهاد می کنیم. ایشان یکی از بهترین پزشک های حال حاضر کشور در زمینه ی دیابت و درمان آن به شمار می آیند و به کمک ایشان می توانید روند درمان خود را با موفقیت پی بگیرید.
رنج a1c نرمال چند است ؟
در این قسمت می خواهیم ببینیم که حدود a1c نرمال چند است و برای یک فرد دچار دیابت به چه صورت می بایست باشد؟
اگر فردی نرمال آزمایش هموگلوبین A1C را انجام دهد می بایست عدد آزمایش وی چیزی کمتر از پنج و هفت دهم درصد را به نمایش بگذارد. این نتیجه برای فردی که مبتلا به دیابت است و در عین حال بیماری وی در وضعیت تحت کنترل قرار نداشته باشد و این امر برای مدت زمان زیادی ادامه داشته باشد می تواند حتی تا عدد 8 هم افزایش پیدا کند که اصلا نشانه ی خوبی نیست.
اگر فرد مبتلا به دیابت تست هموگلوبین A1C را به انجام برساند و این امر برای تشخیص پزشک از ابتلای فرد به دیابت باشد در صورتی که در نتیجه ی حاصله میزان A1C موجود در بدن بیمار از عدد شش و نیم بیشتر را نشان دهد این امر قطع به یقین ثابت میکند که فرد دچار دیابت شده است.
در صورتی که عدد بدست آمده بین دو رنج پنج و هفت دهم تا شش و چهار دهم باشد
در صورتی که عدد بدست آمده بین دو رنج پنج و هفت دهم تا شش و چهار دهم باشد فرد مشکوک به ابتلا به پیش دیابت می باشد. این امر یعنی این فرد به احتمال زیاد در آینده به دیابت مبتلا خواهد شد.
برای بیمارانی که پزشک از ابتلای آنها به دیابت مطمئن است و برای تشخیص چگونگی پیشرفت روند درمانی این آزمایش را به انجام میرساند اگر نتیجه ی آزمایش هموگلوبین A1C چیزی نزدیک به هفت یا پایین تر از آن باشد عموما وضعیت فرد نرمال بوده و روند درمان دیابت دارد به خوبی در بدن بیمار انجام می شود.
اگر این میزان هشت یا بالاتر از آن باشد به هیچ عنوان خوب نبوده و نشان دهنده ی این است که بیماری با کارهایی که انجام شده است و داروهایی که تجویز شده و مورد استفاده قرار گرفته اند به خوبی تحت کنترل قرار نگرفته است. لذا لازم است تا پزشک معالج فرد بیمار از داروهای جدیدی در پروسه درمان وی استفاده کند تا بتواند وضعیت وی را بهبود ببخشد.
در چه صورت نتیجه ی آزمایش هموگلوبین A1C می تواند معتبر نباشد و عدد صحیح را نشان ندهد؟
برخی عامل ها هستند که ممکن است نتیجه ی این آزمایش را تحت تاثیر قرار داده و نتیجه ی درستی به ما ارائه ندهند. برخی از این عامل ها به شرح زیر هستند:
در صورتی که بیمار تجربه ی از دست دادن خون زیاد یا مزمنی را داشته باشد ممکن است نتیجه ی آزمایش اعتبار نداشته باشد چرا که به علت کمبود هموگلوبین در بدن ممکن است میزان A1C از حد موجود کمتر نشان داده شود.
اگر بیمار مورد نظر از کمبود آهن رنج می برد این احتمال وجود دارد که نتیجه ی آزمایش درست نبوده و از حد نرمال خود بالاتر باشد.
در صورتی که هموگلوبین موجود در بدن بیمار چیزی به جز تایپ A باشد این امر ممکن است نتیجه ی آزمایش را تحت تاثیر قرار داده و دیر نتیجه قابل استناد نباشد.
در صورتی که بیمار اقدام به خون دادن کرده باشد هم نتیجه ی آزمایش ممکن است معتبر نباشد. چرا که میزان هموگلوبین موجود در بدن وی کاهش داشته و در نتیجه عدد حاصل از آزمایش هم از میزان واقعی خود پایین تر نمایش داده می شود.
نتیجه گیری
یکی از بیماری های شایع و در عین حال قابل کنترل را می توان دیابت به شمار آورد. دیابت انواع مختلفی داشته که از جمله ی آنها می توان به دیابت نوع 1 و نوع 2 اشاره کرد. برای این که پزشک معالج فرد دیابتی ببیند روند کنترل قند خون وی به درستی صورت می گیرد از او می خواهد آزمایشی تحت عنوان HBA1C انجام دهد.
این آزمایش میزان قند خون فرد بیمار را در صد و بیست روز گذشته به نمایش می گذارد. رنج نرمال برای آزمایش هموگلوبین A1C در افراد مبتلا به دیابت کمتر از 7 می باشد و هر قدر این عدد به 7 نزدیکتر باشد وضعیت فرد بهتر بوده و و در نتیجه این احتمال که فرد به عارضه های ناشی از دیابت نظیر اختلالات بینایی، نارسایی های کلیوی، بیماری های اعصاب و غیره دچار شود بسیار پایین می آید.
اگر شما هم به دیابت مبتلا هستید و در جستجوی بهتر ین دکتر دیابت در ایران هستید پیشنهاد ما به شما دکتر سلیمی است. ایشان یکی از با تجربه ترین پزشک ها در زمینه ی دیابت و درمان آن به شمار آمده و با کمک وی قادر خواهید بود تا خیلی زود لامتی خود را به دست آورید.