پرولاکتین بالا و چاقی

مقاله پیش رو، به بررسی و ارزیابی موضوع پرولاکتین بالا و چاقی می پردازد. لطفا ما را دنبال نمایید.

شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.

📞  09120174510  📞

مقدمه

در این مقاله سعی داریم تا در خصوص پرولاکتین بالا و چاقی مطالب کاملی را در اختیار شما قرار دهیم. در حال حاضر اضافه وزن بالا یکی از بزرگترین معضلاتی است که اشخاص بسیاری را درگیر خود کرده است.

پرولاکتین بالا و چاقی
پرولاکتین بالا و چاقی

پارامترهای متعددی نیز در بروز عارضه فوق دخیل هستند که مهمترین آن ها مشکلات هورمونی است. در واقع هورمون ها جزئی از عناصر موجود در بدن به شمار می آیند که پیوسته بایستی در حالت مطلوب قرار داشته و ترشح آن ها به میزان استاندارد باشد زیرا کاهش و یا افزایش آن ها سبب بروز اختلالاتی برای حفظ سلامتی بدن می شود.

چنان چه برای درمان کاهش وزن به دنبال استفاده از قرص های لاغری می باشید توصیه می کنیم پست قرص لاغری feel slim را مشاهده کنید.

 

اگر در خصوص پرولاکتین و یا به طور کلی در زمینه چاقی و مسائل مربوط به آن دارای سوال و یا ابهامی هستید، می توانید با دکتر سلیمی در ارتباط باشید.

دکتر سلیمی معتبرترین و بهترین متخصص انواع جراحی های چاقی محسوب می شود. Prolactin از هورمون های موثر در افزایش وزن است. با ما همراه باشید تا در این رابطه اطلاعات جامعی را ارائه کنیم.

ارتباط پرولاکتین بالا و چاقی

کم کاری تیرویید با بالا رفتن پرولاکتین مرتبط است اما می تواند باعث چاقی می شود.

پرولاکتین در زمان بارداری و شیردهی سبب افزایش اشتها برای تغذیه جنین و تولید شیر می شود.

در حالت عادی در تمامی افراد اگر پرولاکتین بالا رود، سبب افزایش اشتها و چاقی می شود.

عناوین مقاله:

پرولاکتین چیست؟

علائم افزایش پرولاکتین بالا در بانوان و آقایان را نام ببرید.

شرایط آزمایش پرولاکتین را توضیح دهید.

چه دلایلی سبب افزایش هورمون پرولاکتین موجود در خون می شود؟

کم کاری تیروئید چیست و نشانه های آن را ذکر کنید؟

روش های درمانی پرولاکتین بالا را شرح دهید.

راهکارهای مناسب برای تقلیل پرولاکتین بالا و چاقی چیست؟

عامل اصلی چاقی چیست؟

شیوه های پیشگیری از چاقی را نام ببرید؟

نتیجه گیری

 

پرولاکتین

قبل از این که به موضوع پرولاکتین بالا و چاقی بپردازیم و نظر دکتر سلیمی را در این زمینه جویا شویم، باید ابتدا پرولاکتین را بشناسیم. هورمونی که در مغز از طریق غده هیپوفیز ترشح می شود را Prolactin (پرولاکتین) می گویند.

پرولاکتین
پرولاکتین

بهتر است بدانید که هورمون فوق به لاکتوژن نیز معروف است. به طور کلی این هورمون نقش زیادی در ایجاد شیر بعد از زایمان در بانوان به همراه دارد و به منظور بهبود باروری در آقایان و بانوان، امری بسیار حائز اهمیت تلقی می شود.

کارکرد هورمون پرولاکتین هنوز در مردان به درستی شناخته نشده است، اما با این وجود از سطح این هورمون برای سنجش مقیاس رضایت جنسی در آقایان و بانوان استفاده می شود.

از تست سطح هورمون فوق برای شناسایی دیگر اختلالات هورمونی، از سوی پزشکان مورد استفاده قرار می گیرد

علاوه بر این، از تست سطح هورمون فوق برای شناسایی دیگر اختلالات هورمونی، از سوی پزشکان مورد استفاده قرار می گیرد. به طور معمول میزان سطح این هورمون در هنگام باروری و شیردهی در بانوان به مراتب افزایش می یابد.

اما در شرایط معمولی، میزان هورمون فوق در حد پایین است و در خون در سطح Nanogram  اندازه گیری می شود. زمانی که در بانوان معمولی، میزان این هورمون در خون از حد نرمال هم افزایش یابد، شاید شخص گرفتار به پرولاکتینوما باشد.

از تست سطح هورمون فوق برای شناسایی دیگر اختلالات هورمونی، از سوی پزشکان مورد استفاده قرار می گیرد
از تست سطح هورمون فوق برای شناسایی دیگر اختلالات هورمونی، از سوی پزشکان مورد استفاده قرار می گیرد

این حالت یعنی Prolactinoma که در واقع همان Prolactin بالا است، سبب بروز تومور خوش خیم در Pituitary gland (غده هیپوفیز) می شود

و در نهایت ترشح هورمون پرولاکتین در بدن را افزایش می دهد. در برخی موارد چرخه قاعدگی نامنظم و یا اختلالات باروری به دلیل افزایش سطح هورمون فوق در خون بانوان است که از طریق تست خون تعیین می شود. اغلب متخصصین زنان و زایمان برای معالجه قاعدگی های نامنظم در بانوان این آزمایش را تجویز می کنند.

دلایلی که سبب بی نظمی پریودی می شود

بی نظمی سیکل پریودی عوامل متعددی دارد که ترشح و تغییرات هورمونی از متداول ترین عوامل به شمار می آیند. پروژسترون و استروژن از هورمون هایی محسوب می شوند که علاوه بر کنترل نظم پریودی، تغییراتی را در چرخه قاعدگی به همراه دارد.

دلایلی که سبب بی نظمی پریودی می شود
دلایلی که سبب بی نظمی پریودی می شود

براساس این که دو هورمون فوق روی سیکل قاعدگی و پیام هایی نظیر بارداری، بلوغ، یائسگی، شیردهی و یا زایمان، کنترل و اثر دارند، شاید تعادل میان هورمون های فوق، دوره پریودی را نامنظم کند.

به عنوان مثال در طی باروری و یا حتی در اغلب بانوان در مدت شیردهی، با قطع پریودی همراه خواهند شد.

عوامل دیگری در بی نظمی پریودی در بانوان دخیل است که عبارتند از:

1)    تقلیل شدید وزن 2) افزایش وزن 3) استرس های عاطفی 4) مشکل التهابی لگن 5) PCOS (سندروم تخمدان پلی کیستیک) 6) فعالیت های ورزشی شدید نظیر دوی ماراتون و همچنین مشکل در خوردن نظیر بولیمیا (بی اشتهایی عصبی)

و سایر موارد دیگر مانند مشکلات تیروئید که روی متابولیسم بدن موثر هستند از جمله پارامترهای بی نظمی در پریودی به شمار می آیند. سرطان دهانه رحم و یا رحم نیز از دیگر موارد کمیاب هستند که در بین فاصله دو پریودی سبب خونریزی و در نهایت قاعدگی های نامنظم در شخص می شود.

نشانه های افزایش پرولاکتین در بانوان

علاوه بر نشانه بارز این بیماری یعنی پرولاکتین بالا و چاقی، از دیگر علائم افزایش Prolactin در بانوان عبارتند از:

1)    سردردهای بی مورد 2) مشکل بینایی 3) آکنه 4) مشکل در زمان نزدیکی 5) رشد بیش از حد موهای بدن و صورت 6) خروج شیر از پستان یا گالاکتوره غیر از دوره شیردهی و یا بارداری از بارزترین علائم بالا بودن Prolactin است.

اما طبق نظر دکتر سلیمی، این نشانه ها در آقایان کمی متفاوت تر است. اگر ترشح هورمون فوق در آقایان از حد نرمال بیشتر باشد، شخص با نشانه های

اختلال نعوظ 2) سردردهای بی سبب 3) اختلالات باروری 4) مشکل بینایی 5) عدم میل جنسی 6) ریزش نامتعارف موی صورت و بدن همراه خواهند شد.

نشانه های افزایش پرولاکتین در بانوان
نشانه های افزایش پرولاکتین در بانوان

شرایط آزمایش پرولاکتین

با توجه به موضوع پرولاکتین بالا و چاقی و پیش از توضیح درباره شرایط آزمایش، بایستی مطالبی را برای آگاهی بیشتر شما عنوان کنیم.

انجام تست Prolactin حقایق بسیاری را در خصوص فیزیولوژی کلی موجود در بدن مردان و زنان بیان می کند. شاید بیماری ایجاد شده در فرد بر اثر مشکل هورمون فوق باشد.

آزمایشات صورت گرفته در این خصوص تعیین کننده این است که دلیل بیماری، مربوط به ترشح بیش از حد این هورمون است و یا عوامل دیگری در آن دخیل است.

این آزمایش برای بازبینی تکثیر این هورمون و از همه مهمتر ارتباط پرولاکتین بالا و چاقی انجام می شود

این آزمایش برای بازبینی تکثیر این هورمون و از همه مهمتر ارتباط پرولاکتین بالا و چاقی انجام می شود. آزمایش PRL (هورمون لاکتوژنیک) به دلیل بازبینی مقدار عملکرد بدن در مقایسه با معالجه تومور در شخص انجام می شود.

تست فوق در صورت بروز پریودهای نامرتب و اختلالات باروری به بانوان تجویز می شود. از طریق این تست امکان شناسایی دیگر اختلالات غده هیپوتالاموس و هیپوفیز نیز امکانپذیر خواهد بود.

این تست کاملاً راحت بوده و از طریق آن اندازه گیری میزان هورمون پرولاکتین موجود در خون بیمار مورد تحقیق و بررسی بیشتر قرار می گیرد. شرایط آزمایش فوق به این صورت است:

دوازده ساعت پیش از تست فوق، بیمار نبایستی از هیچ مکمل غذایی و یا مولتی ویتامین های شامل ویتامین (B7) مصرف کنند.

داشتن آمادگی لازم برای انجام آزمایش

بهتر است سه ساعت پیش از نمونه گیری بیدار شده و آمادگی لازم برای انجام آزمایش را داشته باشید.

نیم ساعت پیش از انجام تست برای جلوگیری از استرس، در آزمایشگاه حضور داشته باشید.

شب پیش از تست به هیچ عنوان تحریک پستان انجام نگیرد.

از لباس زیر و یا البسه تنگ در شب پیش از تست فوق امتناع کنید.

علاوه بر خواب کافی از مصرف داروهای استروژن، متیل دوپا، کلرپرومازین و مرفین نیز پرهیز کنید.

داشتن آمادگی لازم برای انجام آزمایش
داشتن آمادگی لازم برای انجام آزمایش

شیوه انجام آزمایش پرولاکتین

این تست که ساده ترین آزمایش خون به شمار می آید، همچون دیگر تست های خون روی بیماران انجام می شود. ممکن است تست فوق در آزمایشگاه و یا مطب توسط دکتر سلیمی انجام شود.

تست پرولاکتین که در کمتر از چند دقیقه انجام می شود، به شرایط خاصی پیش از آزمایش نیاز ندارد. به همین منظور از متداولترین آزمایشاتی است که اغلب متخصصین برای پرولاکتین بالا و چاقی به بیماران تجویز می کنند.

معمولا بهترین زمان انجام آزمایش صبح است و همچون دیگر تست های خون، نمونه برداری از طریق سرنگ انجام می گیرد. اگر شخص با مشکلات خونریزی همراه باشد، شاید به خونریزی پیوسته دچار شود.

بایستی پیش از این تست، دکتر سلیمی را از داروهای مصرفی مانند آسپرین و یا وارفارین که به منظور روند تقلیل انعقاد خون استفاده می شود، مطلع سازید.

مواردی که روی نتیجه تست پرولاکتین تاثیرگذار است، شامل مصرف بعضی داروها نظیر داروهای جلوگیری از بارداری، ضد افسردگی و فشار خون بالا است.

بهتر است پیش از انجام این تست در خصوص کلیه داروهای مصرفی با دکتر سلیمی مشورت کنید. البته استرس زیاد، مشکلات خواب، انجام تمرینات ورزشی پرفشار و قدرتی تاثیرات منفی را روی نتیجه تست به همراه دارد.

نتیجه طبیعی تست Prolactin

دکتر سلیمی، جواب تست فوق را مورد بررسی و بازبینی بیشتر قرار می دهد تا بدین وسیله مشخص شود که نتایج آزمایش کاملاً طبیعی است. در غیر این صورت در زمان رسیدگی به نتیجه آزمایش، پارامترهایی همچون موقعیت صحت و بهبودی بیمار لحاظ می گردد.

ممکن است مقدار طبیعی prolactin خون در آزمایشگاه های متعدد، با ارقام گوناگون مشخص شود. دقت داشته باشید که اعداد ذکر شده از آزمایش فوق برای نتایج طبیعی تلقی می شود به این صورت که:

نتیجه طبیعی تست Prolactin
نتیجه طبیعی تست Prolactin

–       نتیجه پرولاکتین خون در بانوانی که بارور نیستند، حداقل در حدود (25 ng/ml) است.

–       بانوان باردار با نتیجه پرولاکتین بین (34-386 ng/ml) همراه هستند.

–       نتیجه این آزمایش در آقایان هم کمتر از پانزده نانوگرم بر میلی لیتر است.

دلایل افزایش پرولاکتین موجود در خون

طبق نظر دکتر سلیمی، موارد متعددی سبب بالا رفتن این هورمون در خون و در نتیجه افزایش وزن در شخص می شود:

1)    کم کاری تیروئید 2) وجود پرولاکتینوما 3) مشکلات هیپوفیز 4) بی اشتهایی عصبی 5) تنبلی تخمدان 6) مشکل کلیوی 7) عارضه کبدی

که بعد از تحقیقات تست فوق و در صورت روبرو شدن با افزایش پرولاکتین، به منظور تشخیص دقیق تر، دکتر سلیمی تست های بیشتری را برای شخص بیمار تجویز می کند. در اغلب مشکلات ذکر شده، درمان از طریق دارو انجام می گیرد که بعد از گذشت مدتی سطح ترشح این هورمون در حد نرمال و طبیعی قرار می گیرد.

کم کاری تیروئید

یکی از مشکلاتی که شخص ممکن است به دلیل بالا بودن پرولاکتین خون به آن گرفتار شود، کم کاری تیروئید است. هنگامی که غده تیروئید شخص قادر به تولید هورمون لازم بدن نباشد، به تدریج شخص با مشکل هیپوتیروئیدی (کم کاری تیروئید) همراه می شود.

بروز این عارضه در فرد سبب می گردد که روی بعضی از فعالیت های بدن تاثیر گذاشته و در نتیجه وی با افزایش وزن، افسردگی و یا خستگی مواجه شود. کم کاری تیروئید می تواند رابطه مستقیمی با پرولاکتین بالا و چاقی داشته باشد.

مراحل اولیه Hypothyroidism نشانه ای ندارد اما شاید شخص در روند این بیماری با ناباروری، مشکل قلبی، درد مفاصل و از همه مهمتر افزایش شاخص توده بدنی بالا همراه شود. در بیشتر موارد، کم کاری تیروئید از طریق داروهای هورمونی که دکتر سلیمی به بیمار تجویز می کند، قابل کنترل است.

کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید

یکی از غده های درون ریز موجود در بدن غده تیروئید است که ترشح این هورمون سبب افزایش و تنظیم حرارت بدن و متابولیسم بدن می شود.

از طریق این غده، ترشح هورمون فوق به داخل رگ های خونی نفوذ پیدا می کند و به وسیله خون به سایر اندام های موجود در بدن راه می یابد. در حقیقت این هورمون ها کل اندام های بدن مانند ماهیچه ها، مغز، قلب و دیگر ارگان ها را تحت تاثیر قرار می دهند.

نشانه های تیروئید کم کار

در واقع هنگامی که شخص دچار این بیماری می شود، بدن با عدم دریافت هورمون و همچنین روند نزولی رفتاری، کند شدن روده ها و یبوست همراه خواهد شد.

همچنین اکسیژن به خوبی به قلب منتقل نمی شود و در نتیجه فرد افسردگی، فراموشی و خستگی را تجربه خواهد کرد. براساس این که نشانه ها با کندی در بیمار نمایان می شود، اشخاص مختلف نشانه های ناهمگونی را تجربه خواهند کرد

که در این راستا برای تشخیص دقیق تر ابتلا به بیماری، انجام آزمایش تیروئید است که از این طریق دکتر سلیمی میزان سطح (tsh) خون شخص را مورد تحقیق و بازبینی قرار می دهد.

البته برخی از متخصصین با تجویز آزمایش پرولاکتین خون و نتیجه افزایش و یا کاهش مقدار آن می توانند تشخیص دقیق تری برای این بیماری داشته باشند.

هیپوتیروئیدی نوعی دیگر از مشکلات هورمونی است که پیامدهای متعددی را در بدن به همراه دارد. با توجه به این که T3 و T4 (هورمون های تیروئیدی) در سوخت و ساز بدن نقش مهمی را ایفا می کنند، فقدان هورمون فوق در عارضه هیپوتیروئیدی بر سوخت و ساز تمام بدن تاثیر می گذارد.

علاوه بر ضربان قلب، توان انقباض قلب نیز با تاثیر بیماری فوق تقلیل می یابد

–       علاوه بر ضربان قلب، توان انقباض قلب نیز با تاثیر بیماری فوق تقلیل می یابد و در نتیجه شخص با حس بی حالی و سرگیجه همراه خواهد شد.

–       سیستم تنفسی هم بر اثر افت هورمون های تیروئیدی صدمه دیده و آپنه و دپرسیون تنفسی در فرد ایجاد می شود و در نهایت ارگان های مهم بدن به خصوص مغز با عدم دریافت اکسیژن مواجه خواهد شد.

–       ممکن است در مغز هم افت سوخت و ساز بدن ایجاد شود و نهایتاً شما را با فقدان حافظه مواجه کرده و سبب بروز نوروپاتی شود.

–        به غیر از صدمه به مغز، قلب و ریه ممکن است در چهره بیمار تغییراتی نیز نمایان شود و به تدریج شما دچار افسردگی شوید. به عنوان مثال ضخامت و خشکی پوست، ریزش مو (غیر قابل برگشت)، تورم تمام اعضای بدن به خصوص پاها، پف صورت به ویژه در ناحیه زبان و پلک و کلفت تر شدن صدا علامتی دیگر از پیشرفت بیماری در شخص است.

–       با توجه به این که با حس ضعف و کم حوصلگی همراه خواهید شد، ممکن است توان باروری و میل جنسی در شما تا حد قابل توجهی تقلیل یابد.

–       در این بیماری به دلیل کاهش سوخت و ساز بدن، کسالت و نداشتن تحرک با این که با کاهش اشتها همراه هستید، اما خیلی سریع با افزایش وزن مواجه خواهید شد که یکی از بارزترین نشانه های کم کاری تیروئید در بیماران است.

علاوه بر ضربان قلب، توان انقباض قلب نیز با تاثیر بیماری فوق تقلیل می یابد
علاوه بر ضربان قلب، توان انقباض قلب نیز با تاثیر بیماری فوق تقلیل می یابد

درمان کم کاری تیروئید

با توضیحات ارائه شده در خصوص پرولاکتین بالا و چاقی در این بیماری، لازم است تا درباره معالجه آن مطالبی را در اختیار شما قرار دهیم. طبق نظر دکتر سلیمی، هیچ معالجه ای برای برطرف کردن عارضه هیپوتیروئیدی وجود ندارد و حتی شاید عارضه شما نسبت به گذشته بدتر شود.

اما بعضی از شرایط نظیر تیروئیدیتیس و یا تیروئیدیتیس های ویروسی بر اثر حاملگی احتمال دارد بعد از معالجه و یا برطرف کردن عارضه و یا بعد از زایمان شخص به شکل عادی به عملکرد اولیه خود بازگردد.

اما مسئله این است که بایستی بعد از تست های های مربوطه و زیر نظر مجرب ترین متخصصین غدد، مورد ارزیابی و بازبینی های بیشتر قرار گیرید تا اطمینان کامل از معالجه آن داشته باشید.

درمان کم کاری تیروئید
درمان کم کاری تیروئید

علت افزایش Hyperprolactinemia (پرولاکتین)

تومورهای ترشح کننده Prolactin، از رایج ترین نوع Pituitary adenoma (آدنوم هیپوفیز) است که بیشتر آن ها غیر سرطانی و خوش خیم هستند.

تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که حداقل پنج درصد از بیماران دارای سوابق خانوادگی و سایر تومورهای Endocrine هستند. البته در ناحیه هیپوفیز، تومورهای دیگری وجود دارند که سبب بیشتر شدن میزان هورمون پرولاکتین در شخص می شود.

با این که تومورهای ترشح کننده فوق prolactin نیستند، اما منجر به بیشتر شدن سطح این هورمون می شوند که متراکم شدن ساقه هیپوفیز (محلی که Pituitary (هیپوفیز) به Hypothalamus (هیپوتالاموس) متصل هستند) مهمترین دلیل آن است.

لازم به توضیح است که بعضی از داروهای تجویزی برای موقعیت روانپزشکی نظیر فنوتیازین ها، بوتیروفنون ها و ریسپریدون ها هم به شکل قابل توجهی سبب بیشتر شدن مقدار پرولاکتین خون می شود.

افزایش این هورمون می تواند به علت مصرف استروژن خوراکی، مسکن های مخدر، متوکلوپرامید و داروهای تنظیم کننده فشار خون مانند (Verapamil) باشد.

در واقع هورمون آزاد کننده تیروتروپین (TRH) علاوه بر ازدیاد سطح هورمون محرک تیروئید (TSH) سبب افزایش هورمون پرولاکتین موجود در خون می شود. در تنظیم ترشح این هورمون، Dopamine (دوپامین) نقش غالب دارد. به شکلی که به وسیله اثر مستقیم روی Lactotroph pituitary gland (لاکتوتروف هیپوفیز) جلویی از ترشح بسیار هورمون پرولاکتین جلوگیری می کند.

افسردگی و یا پارکینسون در شرایطی در بدن شخص ایجاد می شود

افسردگی و یا پارکینسون در شرایطی در بدن شخص ایجاد می شود که میزان دوپامین تقلیل یابد. علاوه بر این، مصرف مواد مخدر از دیگر مواردی است که روی میزان دوپامین موثر است، به طوری که مطالعات انجام شده حاکی از آن است که مصرف آن ها سبب تقلیل گیرنده Dopamine D2 و آزاد سازی آن می شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر، با دکتر سلیمی در ارنباط باشید.

پرولاکتین بالا و چاقی

اغلب اشخاص مبتلا به شاخص توده بدنی بالا که با فعالیت های ورزشی منظم روزانه و برنامه رژیم غذایی استاندارد و متعادل نتوانسته اند وزن قابل توجهی را از دست دهند، به احتمال بسیار زیاد با افزایش هورمون پرولاکتین در بدن مواجه هستند که معالجه آن می تواند تا حدی به تناسب اندام به شخص کمک کند. در واقع این هورمون علاوه بر تولید شیر در دوران بارداری، سبب تحریک اشتها در شخص می شود.

لذا، این امر سبب گردیده که فرد در طول روز حجم بیشتری از کالری دریافتی مورد نیاز بدن را مصرف کند. از سوی دیگر، تیروئید کم کار هم با افزایش میزان Prolactin رابطه مستقیمی دارد و به عنوان یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در افزایش وزن به حساب می آید.

علاوه بر پرولاکتین بالا و چاقی، بایستی خاطر نشان شویم که هورمون فوق با تحریک ترشح و تولید Android adrenal (اندروزن ادرنال) و ازدیاد آن منجر به اضافه وزن و هایپرتریکوز (پرمویی) در شخص می شود. بهتر است بدانید که هورمون Prolactin با افسردگی و بی قراری و اضطراب همراه است.

ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که آیا افزایش این هورمون در بدن یک عارضه است؟

دلایل متعددی نظیر جراحی، استفاده برخی از داروها، فعالیت های بدنی شدید و اضطراب سبب بروز افزایش پرولاکتین در بدن می شود.

ازدیاد سطح هورمون فوق سبب سه علامت بارز در بانوان نظیر ناباروری، یائسگی و ترشحات غیرعادی پستان می شود. علاوه بر تاثیرات بسیار این هورمون در بدن، بزرگ و یا رشد بسیار تومور سبب بروز مشکلات بینایی و سردرد در این گروه از بیماران می شود.

البته ممکن است این علائم در آقایان هم مشاهده شود. دقت داشته باشید که هر چند ترشحات غیر معمول از سینه ها اصلی ترین نشانه بیش از حد هورمون پرولاکتین در بدن است،

اما هنگامی که ترشحات فوق به شکل خونین باشد، درصد این که شخص به سرطان پستان مبتلا شده باشد، بسیار است و بایستی از شیوه های تشخیصی دقیق تر مانند ماموگرافی و یا سونوگرافی استفاده کرد.

البته مصرف برخی داروها در کنترل ترشح این هورمون موثر هستند، اما در وهله نخست، مهم این است که تحت نظر پزشک معالج، علت عارضه را شناسایی نموده و سپس برای معالجه آن اقدامات لازم را انجام دهید.

ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که آیا افزایش این هورمون در بدن یک عارضه است؟
ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که آیا افزایش این هورمون در بدن یک عارضه است؟

در این راستا، مشاوره با دکتر سلیمی را فراموش نکنید.

شیوه های معالجه پرولاکتین بالا

دکتر مهدی سلیمی، معتبرترین متخصص جراحی عمومی و جراحی چاقی و متابولیک، در مرحله نخست، دلایل احتمالی عارضه را در شخص مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد

و سپس برمبنای موقعیت بیمار و سایر پارامترهای خاص نظیر سوابق پزشکی، سن و موقعیت سلامت کلی بیمار، در خصوص مناسب ترین تکنیک های معالجه پرولاکتین بالا و چاقی تصمیم گیری های لازم را انجام می دهند.

دکتر سلیمی متدهای درمانی متعددی را برای معالجه این عارضه در بیماران متذکر می شوند که در ادامه شما را با هر یک از این روش ها بیشتر آشنا خواهیم کرد. تعیین شیوه درمانی به دلیل زمینه عارضه در شخص بستگی دارد.

مقدار سطح این هورمون در بعضی از اشخاص از حد نرمال و طبیعی آن هم بیشتر است، اما افزایش پرولاکتین در فرد با هیچ نشانه ای انجام می شود و شاید احتیاجی به اقدام برای معالجه این گروه از اشخاص نباشد.

متدهای معالجه افزایش پرولاکتین

تجویز دارو

داروهایی مانند کابرگولین و Bromocriptine (بروموکریپتین) سبب تقلیل تولید هورمون فوق در بدن می شود. انجام این تکنیک درمانی در مبتلایان به پرولاکتینوما نتیجه خوبی را برای حفظ سلامتی بدن بر جای می گذارد.

جراحی به منظور حذف تومور غده هیپوفیز

چنان چه دارو درمانی برای تقلیل تولید این هورمون گزینه مناسبی نباشند، پزشک معالج، انجام عمل جراحی را به بیماران پیشنهاد می کنند. علاوه بر این اگر تومورهای غده هیپوفیز سبب بروز مشکلات بینایی در فرد شده باشد، جراحی می تواند موثرترین درمان در نظر گرفته شود.

پرتودرمانی

در موارد کمیاب، چنان چه دارو درمانی و حتی عمل جراحی گزینه موثری برای درمان بیماران نباشد، به منظور کوچک کردن و یا برداشتن تومور غده هیپوفیز، جراحان متخصص همچون دکتر سلیمی از پرتودرمانی به منظور بهبود بیماران استفاده می کنند.

همچنین برای معالجه عوارض افزایش پرولاکتین که دلیل بروز آن در شخص نامشخص است، داروهایی مثل کابرگولین و بروموکریپتین توصیه می شود.

اختلال تیروئید کم کار که نقش مهمی در افزایش این هورمون دارد، با مصرف داروهای خوراکی حاوی هورمون تیروئید به راحتی قابل معالجه هستند و با رفع این عارضه، سطح پرولاکتین خون روند طبیعی به خود می گیرد.

چنان چه افزایش Prolactin در اثر استفاده از برخی داروهای خوراکی در فرد ایجاد شده باشد، بایستی بلافاصله این موضوع را با دکتر سلیمی در میان گذاشته تا داروهای مصرفی دیگری را جایگزین آن ها کنند.

مناسب ترین راهکارها برای تقلیل پرولاکتین بالا و چاقی

معمولا تقلیل هورمون پرولاکتین با تشخیص دقیق دکتر سلیمی و از طریق دارو درمانی انجام می گیرد. البته ممکن است در موارد کمیاب، برای درمان و حذف تومور پرولاکتینوما نیاز به عمل جراحی باشد. همچنین با مصرف داروهای تجویزی این مشکل به خوبی قابل مهار و درمان است.

مناسب ترین راهکارها برای تقلیل پرولاکتین بالا و چاقی
مناسب ترین راهکارها برای تقلیل پرولاکتین بالا و چاقی

برای این که بتوانید کنترل بیشتری روی سطح این هورمون موجود در بدن داشته باشید، بایستی به مواردی که در زیر متذکر می شویم، پایبند باشید:

  •   انتخاب سالم ترین و مفیدترین گروه های غذایی می تواند به کنترل سطح این هورمون در بدن کمک زیادی کند.
  •   اضطراب و استرس بایستی از طریق روش های اصولی مدیریت شوند و تا حد ممکن آن ها را کاهش دهید.
  •   توقف فعالیت های بدنی و امتناع از پوشیدن البسه چسبان و تنگ که می تواند فشار بسیاری را به قفسه سینه وارد کند، از دیگر شیوه های افت هورمون پرولاکتین بدن است.
  •   مصرف ویتامین (E) و (B6) مورد دیگری است که اغلب متخصصین به این گروه از بیماران توصیه می کنند. مصرف ویتامین (B6) سبب تولید Dopamine در بدن می شود که خود عامل موثر در کنترل Prolactin است. ویتامین (E) هم به شکل طبیعی از ازدیاد سطح این هورمون در بدن پیشگیری می کند. لازم به توضیح است که برای استفاده از هر یک از مکمل های غذایی نامبرده، به خصوص ویتامین (E) بایستی با دکتر سلیمی مشورت نمایید.

در انتها بایستی خاطر نشان شویم که افزایش پرولاکتین موجود در خون مسئله ای نیست که سبب تهدید زندگی شخص شود و اختلالات ناباروری حاصل از بالا بودن سطح آن در بدن بعد از کنترل و مهار هورمون، به حالت معمولی باز خواهد گشت.

مدت زمان معالجه پرولاکتین بالا و چاقی

ممکن است استفاده برخی از داروهای اعصاب در بروز افزایش هورمون پرولاکتین تاثیرگذار باشد، اما طبق تحقیقات انجام شده، مهار استرس، خواب کافی، مصرف سالم ترین گروه های غذایی و مصرف بعضی داروهای تجویزی به منظور مهار این هورمون، خیلی سریع جواب داده و در کمترین زمان، فرد را به نتایج قابل قبول نزدیک تر می کند.

البته شاید قطع برخی داروها و تغییر در سبک زندگی به صورت خودکار سبب تنظیم میزان هورمون پرولاکتین در بدن شود. در موارد خیلی ضعیف که غده پرولاکتینوما از حد نرمال و طبیعی خود بزرگتر شده باشد، به دلیل این که هم جوار عصب بینایی است و تاثیرات منفی را روی حس بینایی به همراه دارد، پزشک معالج اقدام به حذف آن می کند.

براساس مقدار غده و همچنین تشخیص پزشک معالج، تخلیه غده از مسیر بینی نیز امکانپذیر است. غیر از آن ممکن است جراح متخصص تخلیه تومور پرولاکتینوما را از قسمت فوقانی جمجمه انجام دهد.

چنان چه امکان حذف غده از طریق شیوه های ذکر شده میسر نباشد، رادیوتراپی گزینه ای است که می تواند به کوچک کردن این غده به بیماران کمک کند.

مطالعات نشان می دهد که در برخی موارد پس از چند سال از عمل جراحی، شاید مجدداً این غده رشد خود را شروع نموده و خیلی سریع بزرگ شود. لذا، تحت نظر پزشک معالج بودن و یا مهار آن، امری الزامی است.

Obesity (چاقی)

در این بخش سعی داریم تا شما را با اثر پرولاکتین بالا و چاقی بیشتر آشنا کنیم. BMI (شاخص توده بدنی بالا) با بهره مندی از وزن و قد، بیانگر تناسب اندام در فرد است.

اضافه وزن بالا برای مشکلات جدی نظیر عارضه قلبی، دیابت نوع دو و انواع سرطان ها ریسک بیشتری را در شخص به دنبال دارد، با این وجود اشخاص سالم هم از ریسک اضافه وزن در امان نیستند.

Obesity (چاقی)
Obesity (چاقی)

Obesity از رایج ترین عارضه در بین مردم دنیا است که تمامی افراد در رده های سنی مختلف را به خود درگیر کرده است. دلایل متعددی سبب بروز اضافه وزن بالا در شخص می شود که اصلی ترین شیوه معالجه شناسایی، دلیل آن است که بایستی توسط مجرب ترین متخصصین تغذیه انجام شود.

بی ام آی ملاک دقیقی برای میزان اضافه وزن بالا نیست و تنگناهایی را شامل می شود

بی ام آی ملاک دقیقی برای میزان اضافه وزن بالا نیست و تنگناهایی را شامل می شود. براساس گزارش مرکز  CDC (کنترل و پیشگیری بیماری) عواملی نظیر نژاد، جنسیت، سن و توده های عضلانی بر ارتباط شاخص توده بدنی و بافت های چربی موجود در بدن موثر هستند.

نمودار فوق، میان چربی مازاد، توده استخوانی و عضله، اختلافی قائل نمی شود و هیچ علامتی از پخش چربی در اشخاص نشان نمی دهد.

بی ام آی ملاک دقیقی برای میزان اضافه وزن بالا نیست و تنگناهایی را شامل می شود
بی ام آی ملاک دقیقی برای میزان اضافه وزن بالا نیست و تنگناهایی را شامل می شود

در مجموع می توان بیان کرد که اضافه وزن بالا سبب اهمال از فقدان ریز مغذی ها و ویتامین های مورد نیاز بدن می شود که راه حل مناسب آن تغذیه مفید و مناسب است.

اگر بخواهیم توضیح دقیق تری از چاقی برای شما ارائه کنیم، بهتر است اشاره ای به طبقه بندی آن داشته باشیم:

1)    بی ام آی پنج الی هجده کیلوگرم و یا کمتر از آن با کمبود وزن همراه هستند.

2)    شاخص توده بدنی بین (18/5) تا بیست و پنج کیلوگرم دارای وزن طبیعی و ایده آل است.

3)    بی ام آی (25-30 kg) با افزایش وزن

4)    BMI بین سی تا سی و پنج کیلوگرم با چاقی درجه یک

5)    بی ام آی سی و پنج الی چهل کیلوگرم با چاقی درجه دو

6)    چاقی شدید و یا مفرط (درجه سه) شخص با شاخص توده بدنی بالغ بر چهل کیلوگرم مواجه است.

اگر بخواهیم توضیح دقیق تری از چاقی برای شما ارائه کنیم، بهتر است اشاره ای به طبقه بندی آن داشته باشیم:
اگر بخواهیم توضیح دقیق تری از چاقی برای شما ارائه کنیم، بهتر است اشاره ای به طبقه بندی آن داشته باشیم:

عامل اصلی چاقی

دکتر سلیمی معتقدند که به غیر از عدم تحرک و تغذیه ناسالم، عوامل متعدد دیگری سبب اضافه وزن بالا در فرد می شود. به همین منظور، در این بخش شما را با بعضی از اصلی ترین علل پنهان اضافه وزن بالا آشنا می کنیم:

کم خوابی:

دیر هنگام خوابیدن شما درصد این که به ریزه خواری روی آورده را تا حد بسیار افزایش می دهد و این امر سبب می گردد که شما بیش از نیاز بدن کالری روزانه را از طریق گروه های غذایی مختلف به دست آورید.

از سویی، تغییر در مقدار هورمون ها نظیر افزایش هورمون پرولاکتین، سبب بیشتر شدن حس گرسنگی و اشتها در فرد شده و در نتیجه شما زمان بیشتری با حس سیری همراه خواهید شد.

تخمدان پلی کیستیک:

یکی از عواملی که پرولاکتین بالا و چاقی در بانوان را نسبت به آقایان افزایش می دهد، PCOS (سندروم تخمدان پلی کیستیک) است. این بیماری هورمونی از متداول ترین مشکلات در بانوان در دوره بارداری است.

در سندروم تخمدان پلی کیستیک در ناحیه تخمدان، کیست های کوچک متعددی رشد و تکثیر می کنند. همانطور که اشاره کردیم، این بیماری سبب عدم تعادل هورمونی در شخص می شود و در نتیجه بر سیکل ماهانه اثر می گذارد.

بانوانی که به بیماری فوق مبتلا هستند، بدن آن ها در مقابل هورمون انسولین مقاوم بوده و به تدریج با افزایش وزن همراه خواهند شد. تجمع چربی های انباشته در این گروه از مبتلایان در ناحیه شکم می باشد. البته چربی های شکمی ریسک ابتلا به مشکلات قلبی عروقی را در افراد تا حد قابل توجهی افزایش می دهد.

ترک سیگار:

یکی دیگر از علل اصلی اضافه وزن بالا، ترک سیگار است. اشخاصی که مصرف سیگار را به منظور حفظ سلامتی بیشتر بدن ترک می کنند، به شکل متوسط بین چهار الی پنج کیلوگرم با افزایش وزن همراه می شوند. حذف نیکوتین سبب می شود:

1)    شخص با حس گرسنگی مضاعف همراه شده و در طی روز غذای بیشتری را میل کند که ممکن است این حس گرسنگی بعد از گذشت چند هفته رفع شود.

2)    بدون این که مقدار کالری دریافتی روزانه کاهش یابد، میزان متابولیسم بدن هم به کندی انجام می شود.

3)    مواد غذایی برای شخص لذیذتر و خوش طعم تر به نظر می آید که شاید این امر دلیل اصلی پرخوری باشد.

4)    شخص به مصرف خوراکی های فراوری شده پر قند و پرچرب روی خواهد آورد.

هیپوتیروئیدی (تیروئید کم کار):

کم کاری تیروئید نیز سبب پرولاکتین بالا و چاقی در فرد می شود. به این صورت که چنان چه تیروئید به مقدار کافی این هورمون را تولید و ترشح نکند، شخص علاوه بر اضافه وزن بالا، احتمالاً با سرما، ضعف و یا خستگی همراه خواهد شد.

در صورتی که هورمون فوق کافی نباشد، متابولیسم بدن نیز روند نزولی پیدا خواهد کرد و درصد این که شخص با اضافه وزن مواجه شود، بسیار است.

چنان چه عملکرد تیروئید به میزان اندک کاهش یابد، شاید وزن افزایش پیدا کند. معمولا معالجه Hypothyroidism سبب برگشت وزن به شکل معمول خواهد شد.

داروهای کورتونی:

این داروها که به عنوان داروهای ضد التهابی استروئیدی نیز شناخته می شوند نظیر پردنیزولون، به تاثیر اضافه وزن در بدن معروف هستند.

افزایش اشتها و جمع شدن مایع در بدن از اصلی ترین دلایل چاقی با استفاده از داروهای فوق است. البته پیامدهای جانبی آن ها به مدت و میزان دوز دارو بستگی دارد.

در بعضی از بیمارانی که از داروهای کورتونی استفاده می کنند، به شکل گذرا بافت های چربی موجود در بدن انتقال و به نواحی پشت، گردن، صورت و شکم تجمع می یابند.

کوشینگ:

اضافه وزن بالا نشانه رایج (سندروم کوشینگ) است. برخی اوقات کوشینگ به علت استفاده داروهای استروئیدی برای اختلالاتی نظیر لوپوس، آرتریت و آسم در فرد بروز می کند.

تولید بسیار هورمون کورتیزول که از طریق آدرنال (غده فوق کلیه) ایجاد می شود، سبب بروز سندرم کوشینگ در شخص می شود. این سندرم سبب تجمع چربی در قسمت فوقانی پشت، گردن، صورت و دور کمر می شود.

مصرف برخی از داروهای اعصاب:

یکی از پیامدهای جانبی بعضی از داروهای ضد افسردگی در فرد، سبب اضافه وزن بالا است. بعضی از اشخاص هم بعد از چندی استفاده از داروهای ضد افسردگی، به دلیل روند بهبودی و افزایش اشتها ممکن است در یک بازه زمانی کوتاه با افزایش وزن مواجه شوند.

البته شاید افسردگی هم دلیل اصلی تغییرات وزنی در فرد باشد. از بین داروهای آرامبخش که متخصصین به بیماران توصیه می کنند، بعضی از داروها هم سبب اضافه وزن بالا در فرد می شوند.

مصرف برخی از داروهای اعصاب:
مصرف برخی از داروهای اعصاب:

مثلا برای معالجه اسکیزوفرنی و اختلالات دو قطبی، داروهای ضد روان پریشی تجویز می شود و یا داروهای ضد دیابت، ضد تشنج، ضد فشار خون و میگرن، از جمله داروهایی هستند که از علل اصلی در افزایش وزن محسوب می شوند.

استرس:

هنگامی که استرس دارید، مقدار ترشح هورمون کورتیزول (هورمون استرس) در بدن شخص بسیار بیشتر شده و در نهایت فرد با اشتهای کاذب همراه خواهد شد. همچنین شاید برای تسکین خود و یا مقابله با استرس، بهترین گزینه را مصرف مواد غذایی پرکالری بدانید که ادغام این دو عامل می تواند دلیل اصلی اضافه وزن بالا در فرد باشد.

استرس:
استرس:

نشانه های چاقی

آشکارترین علامت چاقی در فرد، چربی و اضافه وزن بالا است که معمولا از طریق شاخص توده بدنی (bmi) اندازه گیری می شود. چنان چه شاخص فوق بالغ بر سی کیلوگرم باشد، بیانگر چاقی است.

البته شما هم می توانید به آسانی بی ام آی بدن خود را ارزیابی کنید و یا برای برآورد دقیق تر، از دکتر سلیمی مساعدت و یاری بگیرید.

اگر BMI شما اضافه وزن بالا را نشان می دهد، بایستی عواملی که نقش مهمی در چاقی شما دارند را مورد بازبینی قرار دهید و برای رفع آن و پیشگیری از روند اختلالات مرتبط به آن، اقدامات لازم را انجام دهید.

توصیه می شود در این مسیر از مجرب ترین متخصصین تغذیه کمک بگیرید تا در دستیابی به وزن طبیعی و ایده آل، راهنمایی های لازم را به شما ارائه دهند.

نشانه های چاقی
نشانه های چاقی

عوارض جانبی چاقی

طبق نظر دکتر سلیمی، اشخاصی که با اضافه وزن بالا همراه هستند، اغلب با اختلالاتی که سلامتی آن ها را تهدید می کنند مواجه می شوند. در این بخش از مقاله پرولاکتین بالا و چاقی شما را با برخی از پیامدهای جانبی آن بیشتر آشنا می کنیم:

عوارض جانبی چاقی
عوارض جانبی چاقی

پرفشاری:

افزایش بافت های چربی موجود در بدن شما منجر به بالا رفتن وزن در شما می شود. بافت های فوق برای ادامه حیات احتیاج به مواد غذایی و اکسیژن دارند که بایستی از طریق جریان خون فراهم شود.

به این ترتیب به هر میزان که نیاز به این دو عامل اصلی یعنی مواد مغذی و اکسیژن در بدن بیشتر باشد، روی دستگاه گردش خون، فشار و حجم بیشتری وارد می شود. لذا، در دستگاه گردش خون، حرکت جریان خون افزایش یافته و در نتیجه فشار بسیاری به دیواره سرخرگ وارد خواهد شد.

همچنین چاقی سبب بیشتر شدن سطح انسولین خون می شود که هورمون فوق علاوه بر مهار گلوکز خون، سبب حفظ نمک و آب موجود در رگ ها و در نتیجه سبب بالا رفتن حجم خون می شود.

چاقی تعداد ضربان قلب را در فرد افزایش داده و باعث تقلیل حجم عروق به منظور انتقال خون می شود که کلیه موارد فوق باعث پرفشاری خون در شخص می شود.

دیابت:

اصلی ترین عامل چاقی در مبتلایان به اضافه وزن بالا، دیابت نوع دو است. به این دلیل که ازدیاد چربی سبب بالا بردن مقاومت بدن به انسولین می شود.

بنابراین، هورمون انسولین قادر نیست تا همچون مقادیر طبیعی قبلی، مهار گلوکز خون که وظیفه اصلی آن است را به طور صحیح انجام دهد و در نتیجه با روند افزایشی گلوکز خون همراه می شود که از مهمترین ریسک فاکتورهای سلامتی در فرد می باشد.

پیشنهاد می کنیم از پست اگر قند سه ماهه بالا باشد یعنی چی دیدن کنید.

مشکل در چربی خون:

محصولات غذایی که مقادیر بسیاری از چربی های اشباع شده را در بر می گیرند مانند مواد غذایی سرخ شده و یا گوشت قرمز، علاوه بر چاقی سبب افزایش LDL (کلسترول بد خون) می شوند.

البته چاقی سبب کاهش میزان HDL (کلسترول خوب) موجود در خون و افزایش تری گلیسرید می شود. بیشترین مقدار چربی موجود در مواد غذایی و چربی موجود در بدن شما به تری گلیسرید ها اختصاص دارد که در دراز مدت مشکل میزان چربی ها، سبب سخت و سفت شدن شریان ها می شود.

به این علت که بافت های چربی مازاد باعث رسوب جداره رگ ها می شود. سخت شدن شرایین، ریسک ابتلا به مشکلات سکته مغزی و عروق کرونر را در فرد تا حد بسیار افزایش می دهد.

مشکل در چربی خون:
مشکل در چربی خون:

سکته مغزی:

اضافه وزن بالا سبب سفت شدن شریان ها و رسوب بافت های چربی در دیواره شریان (سرخرگ ها) می شود که این امر باعث درگیر شدن سرخرگ مغزی و در نتیجه انسداد عروق مغزی در فرد می شود. اگر در رگ های باریک، لخته خون ایجاد شود، درصد این که به شکل ناگهانی در بخشی از مغز شما گرفتگی جریان خون و یا سکته مغزی ایجاد شود، بسیار زیاد است.

استئوآرتریت (سایش مفاصل):

مبتلایان به اضافه وزن بالا به دلیل فشار بسیاری که به مفصل ها به خصوص مهره های پایین کمر، ران و زانوها وارد می شود، با تخریب غضروف مفصلی مواجه خواهند شد که این امر سبب ایجاد سفتی و یا دردهای مفصلی در فرد می شود.

آپنه خواب (توقف تنفس در خواب):

این مورد که یکی دیگر از پیامدهای جانبی اضافه وزن بالا است، در اشخاصی که به عارضه چاقی مبتلا هستند، سبب خورخور بسیار می شود.

این اشخاص در زمان استراحت به دلیل گرفتگی مسیر هوایی ریه ها، زمان اندکی را با مکث تنفسی همراه خواهند شد که ممکن است در طول شب به صورت مکرر بیدار شوند.

همچنین با عدم کیفیت خواب شبانه روبرو می شوند و در طی روز به دلیل مشکل در خواب با گیجی و یا خستگی پیوسته همراه هستند.

پژوهش های انجام شده حاکی از آن است که اغلب اشخاصی که به توقف تنفسی در زمان خواب شبانه مبتلا هستند، به چاقی گرفتار بوده و به دلیل راه هوایی تنگ و گردنی بزرگ، با توقف تنفس در خواب همراه هستند.

انواع سرطان ها:

سرطان های مختلف با چاقی و افزایش وزن در فرد همراه است که این موضوع در بانوان بیشتر به صورت سرطان های رحم، پستان، کیسه صفرا، گردن رحم و تخمدان مشاهده می شود. آقایان دارای اضافه وزن بالا هم گروه دیگری از مبتلایان به انواع سرطان های پروستات، رکتوم و کولون هستند.

مشکل کبد چرب:

در اثر اضافه وزن بالا در ساختار کبد، چربی بیشتری وارد می شود که بافت های انباشته چربی در این ناحیه، می تواند سبب بروز التهاب و یا تخریب در ساختار کبد شود و در نتیجه شخص با مشکل سیروز کبدی یا همان نارسایی کبدی مواجه خواهد شد.

حتی چنانچه شخص به طور همزمان با این مشکل، مشروبات الکلی مصرف نکند، به این علت که نارسایی کبدی و یا کبد چرب در اشخاصی که بسیار از این نوشیدنی پرخطر استفاده می کنند، بیشتر مشاهده می شود.

مشکل کبد چرب:
مشکل کبد چرب:

مشکل کیسه صفرا:

به دلیل انباشته شدن بافت های چربی مازاد در نواحی مختلف بدن اشخاص چاق، افزایش کلسترول در بدن این گروه از بیماران به مراتب بیشتر می شود و در نتیجه با رسوب آن ها در کیسه صفرا، سنگ کیسه صفرا در شخص ایجاد می شود. تحقیقات نشان می دهد که تقلیل وزن بالغ بر یک کیلو و نیم در طول هفته سبب بروز سنگ کیسه صفرا در فرد می شود.

اختلالات جنسی و زنانه:

پرولاکتین بالا و چاقی می تواند سبب سیکل ماهانه بی نظم و ناباروری در بانوان شود. شاید مشکل نعوظ در آقایان را هم در پی داشته باشد.

با توجه به موضوع پرولاکتین بالا و چاقی، سعی کردیم در این بخش پیامدهای جانبی چاقی و مشکلاتی که در پی آن به دنبال دارد را به طور کامل برای شما توضیح دهیم.

اختلالات جنسی و زنانه:
اختلالات جنسی و زنانه:

اثر چاقی در کیفیت زندگی

ممکن است براثر اضافه وزن بالا و تجمع چربی های انباشته در نواحی مختلف بدن، کیفیت زندگی تا حد قابل توجهی تقلیل یابد. به احتمال بسیار زیاد، این گروه از افراد در انجام امور روزانه و یا شغلی با مشکلات بسیاری همراه خواهند شد و حتی از انجام آن ناتوان هستند.

شاید در روابط شخصی و یا حضور در اجتماع با مشکل همراه شوند. یکی از مواردی که اغلب مبتلایان به عارضه چاقی به آن درگیر هستند، رفتار تبعیض آمیز است. از دیگر اختلالات مرتبط به وزن که احتمالاً سبب کاهش کیفیت زندگی شما می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1)    افسردگی 2) انزوای اجتماعی 3) عجز 4) شرم و گناه 5) اختلالات جنسی 6) موفق نبودن در اجتماع و محل کار

تغذیه سالم برای جلوگیری از چاقی

مهمترین و نخستین گام برای تقلیل پرولاکتین بالا و چاقی، اصلاح سبک زندگی است. رعایت رژیم غذایی متعادل و استاندارد، انجام تمرینات فیزیکی منظم و تغییر در شیوه عادات غذایی ناسالم از مناسب ترین شیوه های مقابله با چاقی است. در این بخش از مقاله، مهمترین نکات که می تواند سبب اصلاح عادات غذایی شما و جلوگیری از چاقی شود را بیان می کنیم:

تغذیه سالم برای جلوگیری از چاقی
تغذیه سالم برای جلوگیری از چاقی

آگاهی از تفاوت میان اشتها و گرسنگی:

بیشتر مبتلایان به اضافه وزن بالا، اکثر اوقات بدون این که گرسنه باشند، به مصرف مواد غذایی ناسالم و پرکالری روی می آورند. این که پیوسته شما تمایل به مصرف مواد غذایی دارید، به معنای حس گرسنگی نیست.

زمانی که خوراکی و یا هر غذای دیگری به راحتی در دسترس فرد قرار دارد، بهتر است زمانی را به خود اختصاص دهید تا با حس گرسنگی همراه شوید.

دکتر سلیمی متخصص جراحی عمومی و عضو انجمن بین المللی IFSO (جراحان چاقی)، حس گرسنگی را اثر طبیعی فیزیولوژیک بیان می کند که در مقابل آن اشتهای کاذب در شخص ریشه در روان فرد دارد. لذا، توصیه می شود کنترل و مدیریت بیشتری روی ذهن خود داشته باشید.

حذف نکردن میان وعده و یا وعده های اصلی غذایی:

در پیشگیری از چاقی، بسیار مهم است که وعده های غذایی منظمی را مصرف کنید. بهتر است تحت نظر متخصص تغذیه از سالم ترین و مفیدترین گروه های غذایی در سه وعده اصلی و همچنین دو میان وعده استفاده کنید و زمان مشخصی را برای مصرف آن ها در نظر بگیرید.

پیشنهاد می کنیم از پست غذاهای گرم و خشک برای لاغری دیدن کنید.

عدم مصرف خوراکی ها و تنقلات پرکالری:

عادت نادرستی است که پیوسته از شیرینی جات و شکلات های رنگارنگ استفاده کنید. گزینه مناسب این است که میوه و سبزیجات تازه را جایگزین خوراکی های پرکالری کنید.

از مصرف مواد غذایی لذت ببرید:

در زمان مصرف وعده های اصلی غذایی، مشغول کار دیگری نشوید. زیرا مصرف غذا به همراه تماشای فیلم مورد علاقه تان عادت نادرستی است که می تواند سبب افزایش وزن شما شود.

چنان چه روی مصرف مواد غذایی که در طی روز میل می کنید، تمرکز کافی نداشته باشید، سیگنال های سیری با تعلل بیشتری به مغز ارسال می شوند. لذا، بیش از نیاز بدن، غذا مصرف می کنید و در طولانی مدت به چاقی و اضافه وزن مبتلا خواهید شد.

به آرامی غذا خوردن:

آهسته غذا میل کردن سبب می گردد که معده شما در زمان معینی پیغام سیری را به مغز ارسال کند. غذا خوردن با عجله سبب بروز چاقی و پرخوری بیش از حد در شما می شود. متخصصین تغذیه پیشنهاد می کنند که برای صرف مواد غذایی، زمان مشخصی را در نظر گرفته و لقمه ها را به آرامی بجوید.

در انتهای شیوه های پیشگیری از چاقی، بایستی خاطر نشان شویم که اگر بر این باورند که قدرت مقاومت در مصرف خوراکی ها و یا تهیه آن ها را ندارید، بهتر است این امر را به شخص دیگری محول کنید. دقت داشته باشید که هیچ زمان در موقعیت گرسنگی برای تهیه محصولات غذایی مورد نیاز اقدام نکنید.

به آرامی غذا خوردن:
به آرامی غذا خوردن:
  1. روزانه بین بیست الی سی دقیقه از فعالیت های ورزشی سبک نظیر دوچرخه سواری، شنا و یا پیاده روی استفاده کنید.
  2. گروه های غذایی مغذی نظیر سبزیجات، میوه ها، پروتئین های فاقد چربی و غلات کامل را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید.
  3. یکی از اصلی ترین عوامل اضافه وزن بالا، مصرف مواد غذایی پرچرب است. لازم است برای پیشگیری از مشکلات مرتبط به اضافه وزن بالا و حفظ تناسب اندام، خوراکی های پرکالری و بسیار چرب را از برنامه غذایی خود حذف کنید.

تشخیص چاقی

برای تشخیص اضافه وزن بالا شیوه های متعددی وجود دارد که متخصصین تغذیه یکی از مناسب ترین متدهای شناسایی عارضه فوق را استفاده می کند:

رسیدگی به پرونده پزشکی:

پزشک معالج با بازبینی پرونده پزشکی بیمار و اطلاعات مندرج در آن در مورد داروهای مصرفی، سابقه بیماری، مقدار تمرینات بدنی و سایر موارد دیگر، شاخص توده بدنی دقیق بیمار را محاسبه می کنند.

در پرونده فوق در خصوص سابقه چاقی اعضای خانواده و بستگان شما اطلاعات کاملی لحاظ شده است. به این ترتیب پزشک معالج می تواند تشخیص دقیق تری درباره ژنتیک و یا وراثت به دست آورد.

معاینه فیزیکی:

این مورد مشتمل بر بازبینی نشانه های حیاتی نظیر فشار خون، ضربان قلب، معاینه شکم، گوش کردن به صدای ریه ها و یا قلب و اندازه گیری دقیق قد است.

محاسبه BMI:

پزشک معالج  بی ام آی شما را مورد بررسی و ارزیابی دقیق تر قرار می دهد. همان طور که گفتیم، bmi بالغ بر سی کیلوگرم در فرد بیانگر چاقی است که ریسک سلامتی شما را افزایش می دهد.

بایستی یک بار در سال bmi بدن را تحت نظر متخصص تغذیه مورد بررسی قرار دهید، زیرا این امر سبب می گردد که خطرات عمومی بدن شناسایی شده و معالجه های مطلوب انجام گیرد.

کدام تغییر رفتار و شیوه در زندگی به تقلیل وزن شما کمک می کند؟

رعایت یک برنامه رژیم غذایی سالم همراه با تمرینات فیزیکی مناسب و بالا بردن فعالیت روزانه می تواند به افزایش سوخت و ساز بدن و لاغری فرد کمک شایانی کند.

علاوه بر این، پزشک معالج با تشخیص پارامترهای نادرست و دلایلی که منجر به اضافه وزن در شخص شده است، کمک می کند تا افسردگی، اضطراب و مصرف خوراکی های احساسی را از برنامه غذایی خود حذف نموده و آن ها را بهتر مدیریت و کنترل کنید. لازم به توضیح است که تغییر شیوه زندگی، متدی مناسب و ایده آل برای تقلیل وزن در کودکان است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله رژیم برای وزن 90 کیلو را مطالعه کنید.

معالجه چاقی

تغییر رژیم غذایی:

به منظور این که اضافه وزن خود را بهتر معالجه کنید، بایستی از یک برنامه غذایی مطلوب و استاندارد استفاده کنید. هر چند شاید نخست خیلی سریع با کاهش وزن همراه شوید،

اما لاغری پیوسته، بهترین و ایمن ترین شیوه برای تقلیل وزن در طولانی مدت است. هرگز از رژیم های سرسخت گیرانه که لاغری شدیدی را به همراه دارد، استفاده نکنید.

زیرا نمی تواند به مدیریت و مهار اضافه وزن شما در طولانی مدت کمک کند، بلکه ممکن است شما با پیامدهای منفی و یا اختلالات بسیار دیگری نیز مواجه شوید.

پیشنهاد می شود که حداقل به مدت شش ماه روی یک برنامه رژیم غذایی استاندارد برنامه ریزی کنید و به مدت دوازده ماه روی آن تمرکز داشته باشید تا درصد موفقیت لاغری را تا حد بسیار افزایش دهید. مناسب ترین و بهترین وعده غذایی که بتواند به درمان شما در یک بازه زمانی کوتاه کمک کند، وجود ندارد.

لذا نیاز است که از یک برنامه رژیم غذایی مفید که می تواند به معالجه و پیشگیری از اختلالات مرتبط به آن به شما کمک کند، استفاده کنید و به دلیل حفظ سلامتی بدن که مهمترین موضوع می باشد، مناسب ترین رژیم را انتخاب کنید.

با توجه به عنوان مقاله و افزایش این هورمون و ابتلای شخص به چاقی، لازم است که بعضی از تغییرات رژیم غذایی که می تواند در معالجه این عارضه موثر باشد، اشاره کنیم:

تقلیل کالری:

مهمترین عامل در لاغری، تقلیل کالری دریافتی روزانه است. در وهله نخست شما بایستی عادات غذایی مرسوم را بازبینی کنید تا از این طریق بتوانید میزان کالری دریافتی را محاسبه کنید.

پزشک معالج به شما کمک خواهد کرد که با دریافت کالری کمتر، مراحل لاغری و رسیدن به وزن طبیعی را آغاز کنید. با این وجود کالری مورد نیاز برای کاهش وزن در بانوان بین هزار و دویست تا هزار و پانصد کالری و در آقایان تقریباً در حدود هزار و پانصد تا هزار و هشتصد کالری است.

حس سیری کمتر:

برخی از مواد غذایی مانند آب نبات، دسرها، محصولات غذایی فرآوری شده در ظرفیت اندک، دارای کالری بالایی هستند. به این ترتیب در مقابله با جایگزین کردن سبزیجات و میوه های تازه در مقدار بسیار، شما کالری کمتری را مصرف خواهید کرد.

در صورتی که از مواد غذایی کم کالری استفاده کنید، سریعتر با حس سیری همراه خواهید شد و در پی آن با کاهش کالری دریافتی به تدریج شما با حس بهتری از تقلیل وزن مواجه می شوید.

انتخاب سالم تر:

به منظور بهبود برنامه رژیم غذایی، لازم است که مواد غذایی گیاهی بیشتری نظیر سبزیجات، میوه ها و کربوهیدرات ها را استفاده کنید.

تمرکز اصلی گروه های غذایی مصرفی را روی منابع نظیر سویا، لوبیا، گوشت فاقد چربی و عدس که دارای پروتئین کمتری هستند، قرار دهید. بهتر است 1 الی 2 بار در طول هفته ماهی مصرف کنید.

مصرف شکر و نمک را محدود کنید. از چربی به میزان اندک استفاده کنید و اطمینان پیدا کنید که از سالم ترین منبع چربی ها نظیر آجیل، کلزا و روغن زیتون به منظور تهیه طبخ مواد غذایی و یا مصرف سالاد استفاده کنید.

محدود کردن گروه های غذایی خاص:

در رژیم غذایی خود، خوراکی های خاص نظیر محصولات غذایی پرچرب و پر کربوهیدرات را کاهش دهید. در رابطه با مناسب ترین برنامه رژیم غذایی برای کاهش هورمون پرولاکتین، با متخصص تغذیه مشورت کنید.

همان طور که می دانید، در بین گروه های غذایی مصرف نوشیدنی های غیر طبیعی و شیرین بیشترین کالری دریافتی را به خود اختصاص می دهند. لذا، حذف و یا محدود کردن آن ها گامی مناسب در راستای تقلیل کالری دریافتی مورد نیاز روزانه است.

چنان چه از بیماری سرطان مری رنج میبرید برای درمان این بیماری توصیه می کنیم صفحه بهترین متخصص سرطان مری را چک کنید.

همچنین بهتر است موارد دیگری مانند:

غذاهای سالم را جایگزین کردن 2) تمرینات فیزیکی منظم 3) تغییرات رفتاری 4) مشاوره های لازم با متخصص بهداشت روانی 5) گروه های حمایتی و از همه مهمتر مراقب لاغری سریع خود باشید.

محدود کردن گروه های غذایی خاص:
محدود کردن گروه های غذایی خاص:

جراحی های چاقی

دکتر مهدی سلیمی فوق تخصص لاپاراسکوپی پیشرفته با تشخیص مهمترین دلایلی که سبب چاقی و یا اضافه وزن بالا در فرد شده است، مناسب ترین و بهترین روش برای جلوگیری از مشکلات مرتبط به افزایش وزن و پرولاکتین بالا و چاقی را انجام جراحی لاغری معرفی می کنند. مقدار مواد غذایی دریافتی روزانه شما با بهره مندی از عمل جراحی چاقی تا حد بسیار کاهش می یابد.

برای آشنایی با ترکیبات و اثرات منفی قرص اسلیم کوئیک برای درمان لاغری توصیه می کنیم پست نظرات مصرف کنندگان قرص اسلیم کوئیک را چک کنید.

علاوه بر این، کالری و جذب مواد غذایی و یا هر دو در پی این تکنیک های روز جراحی لاغری به طور چشمگیری تقلیل می یابد. کاندیدای عمل جراحی چاقی بایستی تغییراتی را در مقدار و شیوه مواد غذایی مصرفی روزانه خود ایجاد کنند تا بدین وسیله از پیامدهای بعد از جراحی پیشگیری کنند.

این جراحی های چاقی به بعضی از مبتلایان به اضافه وزن بالا کمک می کند تا با بهره مندی از مزایای آن، تا سی و پنج درصد و یا حتی بیشتر اضافه وزن خود را از دست بدهند و در یک بازه زمانی کوتاه، به وزن طبیعی و نرمال خود دست یابند.

نتیجه گیری

میزان پرولاکتین موجود در خون که یکی دیگر از هورمون های موثر در افزایش وزن به شمار می آید نیز تغییر می کند و با افت و یا بالا رفتن آن، اختلالاتی را برای حفظ سلامتی بدن ایجاد می کند.

ترشح این هورمون از طریق غده هیپوفیز انجام می شود. این غده که در بخش پایانی جمجمه واقع شده است، وظیفه تولید هورمون های متعددی از جمله پرولاکتین، هورمون شیر و همچنین تنظیم کننده تیروئید را بر عهده دارد. پرولاکتین در حاملگی و دوران شیردهی علاوه بر تولید شیر، فرایند تولید آن را در فرد افزایش می دهد.

جستجو کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

دکتر مهدی سلیمی

دکتر مهدی سلیمی، عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی (‌IFSO‌) هستند. همچنین ایشان متخصص جراحی عمومی و فوق تخصص لاپاراسکوپی پیشرفته و جراح چاقی و متابولیک می‌باشند که مهارت فراوانی در انواع جراحی‌های کاهش وزن به خصوص در جراحی اسلیو معده دارند.‌

نظرات

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
با یک کلیک مشاوره بگیرید