امروز با موضوع محاسبه bmi بر اساس سن در خدمت شما هستیم.
شاخص توده بدنی یا BMI یک معیار برای مقایسه ی نسبت وزن و قد یک فرد می باشد. با استفاده از شاخص توده بدنی می توانید از سطح سلامت وزنی خود اطمینان خاطر پیدا کنید. شاخص توده بدنی یا BMI به وسیله آدولف کوتله ابداع شد که نحوه ی بدست آوردن و محاسبه ی این شاخص بسیار آسان می باشد. عددی را که از طریق این فرمول به دست می آورید باید نسبت به سن خود مقایسه کنید و این عدد باید در محدوده ی خاصی باشد.
برای تشخیص وزن ایده ال خود توصیه می کنیم پست محاسبه شاخص توده بدنی را مشاهده کنید.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.
مقدمه
در صورتی که شاخص توده بدنی یا BMI شما بیشتر یا کم تر از محدوده ی معین و مخصوص به سن شما باشد، باید نسبت به کاهش یا افزایش وزن خود اقدام کنید. در این مطلب قصد داریم نحوه ی محاسبه bmi بر اساس سن و محدوده های مناسب شاخص توده بدنی برای هر سن را به شما معرفی می نماییم.
فرمول محاسبه bmi بر اساس سن
BMI = kg / m2
- شاخص توده بدنی (BMI)، کمتر از 16.5 باشد، دارای کمبود وزن شدید هستند.
- شاخص توده بدنی (BMI) در بازه ی 16.5 تا 18.5 باشد نیز کمبود وزن دارند.
- نسبت وزن و قد آن ها نرمال می باشد در محدوده ی 18.5 تا 25 قرار دارند.
- اگر شاخص توده بدنی (BMI) افراد بیشتر از بیست و پنج و کم تر از سی باشد این افراد دارای اضافه وزن هستند.
- به نسبتی که این عدد به 30 نزدیک تر باشد اضافه وزن آن ها بیشتر نیز خواهد بود.
شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر روی بخش نحوه ی محاسبه bmi بر اساس سن چگونه است؟ کلیک کنید.
در ادامه به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
شاخص توده بدنی چیست؟
نحوه ی محاسبه bmi بر اساس سن چگونه است؟
محاسبه bmi بر اساس سن برای کودکان و نوجوانان
جدول های محاسبه bmi بر اساس سن برای کودکان و نوجوانان
دسته های مختلف شاخص توده بدنی (BMI)
شاخص توده بدنی (BMI) افراد چه ارتباطی با ابتلا به بیماری کرونا دارد؟
چه افرادی می توانند از شاخص توده بدنی (BMI) و صدک های آن استفاده کنند؟
چگونه می توان به شاخص توده بدنی (BMI) ایده آل رسید؟
شاخص توده بدنی چیست؟
به طور کلی شاخص توده بدنی یا BMI یک ابزار بسیار مناسب برای اطلاع از نسبت وزن به قد شما می باشد که در واقع به شما اطلاع می دهد که با توجه به قدتان، وزن مناسب و ایده آلی دارید یا خیر. با استفاده از فرمول شاخص توده بدنی (BMI) می توانید میزان کمبود وزن یا اضافه وزن خود را به دست بیاورید.
پس از به دست آوردن این عدد باید با توجه به سن و جنسیت خود، محدوده ی نرمال را بررسی کنید. در صورتی که عدد به دست آمده از محدوده ی نرمال بیشتر بود به این معنی است که اضافه وزن دارید و اگر کم تر از مقدار معین بود به این معنی است که کمبود وزن دارید و باید آن را جبران کنید.
یکی از اشتباهات رایج در باره ی شاخص توده بدنی این است که اغلب افراد تصور می کنند شاخص توده بدنی به معنی میزان چربی های هر فرد است. اما باید توجه کنید که شاخص توده بدنی (BMI) فقط نسبت وزن به قد شما را به شما اطلاع می دهد.
شاخص توده بدنی (BMI) نسبت چربی به ماهیچه های شما را تشخیص نمی دهد
نکته ی دیگری که قابل توجه است این است که شاخص توده بدنی (BMI) نسبت چربی به ماهیچه های شما را تشخیص نمی دهد. به این معنی که افرادی که ورزش حرفه ای انجام می دهند و یا ورزش بدنسازی را انجام می دهند، میزان عضلات آن ها بیشتر از چربی های بدن آن ها است.
همانزور که می دانیم چگالی ماهیچه بیشتر از چربی است ، به این ترتیب استفاده از شاخص توده بدنی برای افراد با وسعت ماهیچه ی زیاد چندان مناسب نمی باشد.
معمولا متخصصین تغذیه برای تعیین میزان کمبود و یا اضافه وزن مراجعه خود از شاخص توده بدنی استفاده می کنند. این متخصصین با در نظر گرفتن شرایط بدنی و همچنین سن و جنسیت فرد، شاخص توده ی بدنی را با محدوده ی مناسب مقایسه کرده و به صورت دقیق میزان کمبود و یا اضافه وزن افراد را به آن ها اطلاع می دهد.
نحوه ی محاسبه bmi بر اساس سن چگونه است؟
اگر می خواهید شاخص توده بدنی یا BMI خود را به دست آورید باید ابتدا وزن و قد خود را به صورت دقیق اندازه گیری کنید. فرمولی که برای محاسبه ی BMI استفاده می شود به صورت زیر است.
البته باید توجه داشته باشید که حتما وزن خود را بر حسب کیلوگرم و قدتان را بر حسب متر وارد این فرمول کنید. اگر برایتان سخت است که قد خود را به توان دوم برسانید، می توانید ابتدا وزن خود را یک بار برقد تقسیم کرده، سپس عدد به دست آمده را بار دیگر بر قد تقسیم کنید. فقط حتما توجه داشته باشید که قد را بر حسب متر در نظر بگیرید.
برای محاسبه دقیق شاخص توده بدن که آیا وزن سالمی داریم یا نه ، پیشنهاد می کنیم صفحه فرمول محاسبه bmi را ببینید.
BMI = kg / m2
افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها کمتر از 16.5 باشد این افراد دارای کمبود وزن شدید هستند و سلامتی بدن آن ها در مرحله ی خطر قرار دارد و باید سعی کنند وزن خود را افزایش دهند.
افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها در بازه ی 16.5 تا 18.5 باشد نیز کمبود وزن دارند و این دسته افراد نیز در صورتی که مزن خود را افزایش ندهند ممکن است که دچار برخی از بیماری های مضمن شوند.
نکته ی قابل توجه این است که افرادی که نسبت وزن و قد آن ها نرمال می باشد در محدوده ی 18.5 تا 25 قرار دارند. این محدوده برای افراد مختلف با سن و جنسیت متفاوت ممکن است متفاوت باشد.
اگر شاخص توده بدنی (BMI) افراد بیشتر از بیست و پنج و کم تر از سی باشد این افراد دارای اضافه وزن هستند. به نسبتی که این عدد به 30 نزدیک تر باشد اضافه وزن آن ها بیشتر نیز خواهد بود.
افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها از 30 بیش تر باشد
نکته ی قابل توجه این است که افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها از 30 بیش تر باشد دچار بیماری چاقی هستند. این افراد نیز خود به 3 دسته تقسیم می شوند.
چاقی کلاس 1 به افرادی گفته می شود که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها در محدوده ی 30 تا 35 باشد.
چاقی کلاس 2 به افرادی گفته می شود که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها در محدوده ی 35 تا 40 قرار دارد.
چاقی کلاس 3 به افرادی گفته می شود که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها بیشتر از 40 می باشد.
در ادامه ی بحث هر کدام از این دسته ها را بیشتر توضیح می دهیم.
محاسبه bmi بر اساس سن برای کودکان و نوجوانان
برای به دست آوردن شاخص توده بدنی (BMI) کودکان و نوجوانان نیز از همان فرمولی استفاده می شود که برای محاسبه bmi بر اساس سن برای بزرگسالان استفاده می شود. اما نکته ی قابل توجه این است که تفسیر و نتیجه گیری که از عدد به دست آمده می شود نسبت به بزرگسالان بسیار متفاوت می باشد.
در بزرگسالان معمولا برای محاسبه bmi بر اساس سن، جنسیت و برخی از نکات که برای کودکان در نظر گرفته می شود را در نظر نمی گیرند. اما در محاسبه bmi بر اساس سن برای کودکان و نوجوانان در دختر و پسر با توجه به سرعت متفاوت رشدی و همچنین میزان چربی بدن آن ها این عدد را به دست می آورند.
به طور کلی شاخص توده بدنی (BMI) در کودکان و نوجوانان در بازه ی 2 تا 19 سال در هر سنی دارای نمودار متفاوتی می باشد که در این افراد عدد به دست آمده با توجه نمودار و با افراد در رده ی سنی مشابه ، مقایسه می شود.
نکته ی قابل توجه در محاسبه bmi بر اساس سن در کودکان و نوجوانان است که متخصصان کودکان ، شاخص توده بدنی (BMI) کودکان و نوجوانان را بر اساس وزن دسته بندی و مقایسه نمی کنند. زیرا همانطور که می دانیم کودکان و نوجوانان پس از گذشت هر ماه به دلیل رشد ، بدن آن ها دچار تغییرات زیادی می شود.
محاسبه BMI در کودکان چگونه و شاخص توده بدنی در کودکان به چه صورت اندازه گیری می شود برای پاسخ به این سوال توصیه می کنیم پست محاسبه bmi در کودکان را مشاهده کنید.
سرعت رشد بدنی دختران و پسران با یکدیگر بسیار متفاوت است
یکی دیگر از نکاتی که در این مورد بسیار حائز اهمیت است، این است که سرعت رشد بدنی دختران و پسران با یکدیگر بسیار متفاوت است. به این ترتیب مقایسه ی شاخص توده بدنی (BMI) یک دختر 7 ساله با یک پسر 7 ساله کار درستی نیست.
همانطور که می دانیم کودکان و نوجوانان در سن رشد هستند و در بازه های زمانی خاصی دچار افزایش قد زیادی می شوند که این افزایش قد در محاسبه ی شاخص توده بدنی (BMI) بسیار موثر است.
در محاسبه bmi بر اساس سن برای کودکان دقت بسیار زیادی لازم است. زیرا همانطور که گفتیم در محاسبه ی شاخص توده بدنی (BMI) برای کودکان عوامل بسیار زیادی تاثیر گذار هستند و باید به همه ی آن ها توجه کرد.
به این ترتیب بهتر است که برای محاسبه bmi بر اساس سن در کودکان به یک متخصص کودکان یا متخصص تغذیه مراجعه کنید. در ادامه اطلاعاتی را در باره ی جدول های محاسبه bmi بر اساس سن کودکان را به شما ارائه خواهیم کرد.
جدول های محاسبه bmi بر اساس سن برای کودکان و نوجوانان
همانطور که پیش تر نیز گفتیم نحوه ی محاسبه ی شاخص توده بدنی (BMI) در کودکان با بزرگسالان مشابه است اما نحوه ی تفسیر و نتیجه گیری از این اعداد به دست آمده متفاوت است. برای تفسیر اعداد به دست آمده از طریق فرمول محاسبه ی شاخص توده بدنی جدول هایی را ارائه کرده اند که برای دختران و پسران متفاوت بوده و برا اساس این جدول ها مقدار شاخص توده بدنی مناسب برای هر کودک تعیین می شود.
جدول های محاسبه bmi بر اساس سن برای کودکان و نوجوانان دارای دو محور می باشد. محور افقی این جدول ها سن را بر حسب سال و محور عمودی نیز شاخص توده بدنی (BMI) را بر حسب کیلو گرم بر متر به توان 2 می باشد.
در تفسیر این جدول ها 4 صدک تعیین می شود
- میزان کمتر از صدک پنجم در نمودار به معنی کمبود وزن در کودکان و نوجوانان می باشد.
- کودکان و نوجوانانی که در صدک 5 تا صدک 85 قرار می گیرند در محدوده ی سلامت وزنی قرار دارند.
- صدک 85 تا صدک 95 به معنی اضافه وزن در کودکان و نوجوانان می باشد.
- کودکان و نوجوانانی که در صدک بالا تر از صدک نود و پنجم قرار دارند به بیماری چاقی مبتلا هستند و باید برای کاهش وزن خود راهکاری را پیدا کنند.
برای تفسیر و نتیجه گیری از محاسبه bmi بر اساس سن در پسران در محدوده ی سنی 2 تا 20 سال بر اساس جدول زیر عمل می شود.
برای تفسیر و نتیجه گیری از محاسبه bmi بر اساس سن در دختران در محدوده ی سنی 2 تا 20 سال بر اساس جدول زیر عمل می شود.
در ادامه ی مطلب به بررسی برخی از گروه های افراد با شاخص توده بدنی متفاوت می پردازیم.
دسته های مختلف شاخص توده بدنی (BMI)
همانطور که می دانیم انسان ها از لحاظ قد و وزن و فرم بدن متفاوت هستند و با محاسبه bmi بر اساس سن می توانیم نسبت قد و وزن را بسنجیم و از حدود سلامت وزنی خود تا حدودی اطمینان حاصل کنیم.
همانطور که می دانیم افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) بالا تر از مقدار طبیعی است دارای اضافه وزن هستند و اگر این مقدار از محدوده ی تعیین شده برای اضافه وزن بیشتر باشد یعنی این افراد مبتلا به بیماری چاقی مفرط هستند و سلامتی بدنی آن ها در معرض خطر قرار دارد.
بنابراین باید این افراد نسبت به کاهش وزن خود اقدام کنند تا دچار آسیب های جبران نا پذیر نشوند. اما نکته ی قابل توجه این است که اگر شاخص توده بدنی (BMI) افراد از مقدار نرمال و طبیعی پایین تر باشد نیز سلامتی افراد در خطر می باشد. به این ترتیب باید محدوده های مختلف شاخص توده بدنی را بدانیم.
شاخص توده بدنی (BMI) پایین تر از 18.5
افرادی که شاخص توده بدنی آن ها از عدد 18.5 کم تر باشد دچار کمبود وزن هستند. به نسبتی که شاخص توده بدنی افراد از عدد 18.5 کم تر باشد ، کمبود وزن آن ها نیز بیش تر می باشد و به این ترتیب سلامتی آن ها نیز بیشتر در معرض خطر قرار می گیرد.
برای کمبود وزن افراد می توان دلایل زیادی را ارائه کرد اما یکی از مهم ترین دلایل می توان رژیم غذایی نا مناسب باشد. این دسته از افراد باید سعی کنند که وزن خود را افزایش دهند تا دچار عوارض ناشی از کمبود وزن نشوند.
شاخص توده بدنی (BMI) نرمال یا محدوده ی 18.5 تا 25
افراد بزرگسالی که نگران تناسب بین وزن و قد خود هستند باید توجه کنند که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها باید در محدوده ی 18.5 تا 25 قرار داشته باشد. با توجه به تفاوت های نسبی بین بدن افراد مختلف این محدوده در نظر گرفته شده است.
برای اینکه بدانید دقیقا شاخص بدنی شما چقدر باشد بهتر است به پزشکان و متخصصان مراجعه کنید. افرادی که شاخص توده بدنی آن ها در محدوده ی نرمال قرار دارد باید رژیم غذایی سالم را رعایت کنند و ورزش را انجام دهند تا وزن آن ها از این محدوده بالا تر یا پایین تر نرود و سلامتی وزنی و بدنی آن ها در بهترین حالت خود باقی بماند.
شاخص توده بدنی (BMI) در محدوده ی 25 تا 30
اگر پس از جای گذاری قد و وزن خود در فرمول محاسبه bmi بر اساس سن، عدد به دست آمده از 25 بیشتر بود باید به فکر کاهش وزن خود باشید. همانطور که پیش تر نیز اشاره کردیم افرادی که شاخص توده بدنی آن ها بیش تر از 25 باشد دارای اضافه وزن هستند. اما اگر این عدد از 30 بگذرد دیگر در رده ی اضافه وزن قرار نمی گیرید بلکه در رده ی چاقی مفرط هستید.
باید توجه داشته باشید که به نسبتی که شاخص توده بدنی (BMI) شما به عدد 30 نزدیک تر باشد، اضافه وزن شما بیشتر بوده و سلامتی شما بیش تر در معرض خطر قرار دارد.
اضافه وزن می تواند زمینه ساز بسیاری از بیماری های قلبی و عروقی ، چربی خون و … باشد. اگر شاخص توده بدنی (BMI) شما در محدوده ی 25 تا 30 قرار دارد بهتر است که رژیم های غذایی و ورزش را شروع کنید تا به وزن ایده آل خود برسید.
شاخص توده بدنی بالا تر از 30
افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها بیش تر از 30 باشد به بیماری چاقی مبتلا هستند. همانطور که پیش تر نیز اشاره کردیم با توجه به محدوده ی شاخص توده ی بدنی افراد، بیماری چاقی در سه نوع کلاس 1، کلاس 2 و کلاس 3 قرار می گیرد.
چاقی یکی از بیماری هایی می باشد که زمینه ساز بسیاری دیگر از بیماری ها مانند بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های تنفسی، دیابت نوع 2، برخی از سرطان ها، سکته ی قلبی، فشار خون و … می باشد.این افراد باید نسبت به کاهش وزن سریع خود اقدام کنند تا از آسیب های احتمالی چاقی جلو گیری کنند.
شاخص توده بدنی (BMI) چه کاربردی دارد؟
همانطور که پیش تر نیز به صورت خلاصه اشاره کردیم شاخص توده ی بدنی (BMI) روشی برای اندازه گیری نسبت وزن به قد می باشد. این فرمول بسیار ساده اطلاعات بسیار زیادی را برای ما مشخص می کند. در شاخه های ورزشی و پزشکی از شاخص توده بدنی (BMI) بسیار استفاده می شود.
در صورتی که عدد به دست آمده از محاسبه bmi بر اساس سن بیش تر از حد نرمال باشد به معنای وجود سطح بالای چربی در بدن انسان می باشد. شاخص توده بدنی معمولا به عنوان وسیله و ابزاری برای غربال کردن افراد مختلف از لحاظ وزنی استفاده می شود.
مشخص کردن میزان چربی بدن
اما نکته ی قابل توجه این است که شاخص توده بدنی برای مشخص کردن میزان چربی بدن یا تشخیص سطح سلامت بدن به کار نمی رود. زیرا ممکن است افرادی که ورزش های حرفه ای یا ورزش بدنسازی را انجام می دهند دارای ماهیچه های بیش تری نسبت به سایر افراد هستند. همانطور که می دانیم چگالی و وزن ماهیچه از چربی بیش تر است.
بنابراین احتمال دارد که شاخص توده بدنی یک فرد ورزشکار بیشتر از یک فرد عادی باشد اما سطح چربی های بدن ورزشکار کم تر از فرد عادی می باشد.
به طور کلی اگر شاخص توده بدنی (BMI) شما بیش تر از مقدار نرمال باشد با قطعیت نمی توان گفت که شما دارای اضافه وزن هستنید و میزان چربی بدن شما بیش از مقدار طبیعی است.
نزد پزشک برخی دیگر از آزمایش ها را انجام دهید
بلکه باید نزد پزشک برخی دیگر از آزمایش ها را انجام دهید تا با قطعیت مشخص شود که وضعیت سلامتی بدن شما از لحاظ سطح چربی و … در چه حدودی است. از جمله آزمایش هایی که برای اطمینان از اضافه وزن و بالا بودن میزان چربی بدن انجام می شود می توان موارد زیر را نام برد.
- آزمایش خون
- اندازه گیری توده چربی بدن از طریق روش کولیس
- تست کلسترول
- بررسی سابقه ی خانوادگی
- بررسی رژیم های غذایی فرد
- روش های غربالگری چربی
وضعیت شاخص توده بدنی (BMI) در کشور ایران چگونه است؟
بر اساس آمار هایی که اخیرا توسط مراجع مرتبط به دست آمده است، 60 درصد جمعیت افراد بالای 18 سال ایران دارای اضافه وزن هستند. بر اساس آمار اعلام شده از سال 1360 تا سال 1395 در کشور ایران میزان شیوع اضافه وزن در زنان بالای 18 سال به 33 درصد و در مردان بالای 18 سال به 35 درصد رسیده است.
همچنین به طور تقریبی هر ساله در حدود 12 درصد مرگ و میر های کشور ایران مربوط به اضافه وزن و چاقی مفرط می باشند. در بین اشخاصی که در کشور مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند، زنان 2 برابر مردان اضافه وزن دارد به طوری که تقریبا یک سوم زنان ایرانی شاخص توده بدنی (BMI) بیش تر از 30 دارند.
یکی از نگران کننده ترین اخباری که امروزه از آمار ها به دست ما می رسد افزایش شیوع چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان می باشد که این اضافه وزن و چاقی به طور مستقیم با ابتلای افراد به بیماری های قلبی و عروقی ، بیماری های تنفسی، چربی خون، فشار خون، دیابت نوع 2 و … در ارتباط است.
شاخص توده بدنی (BMI) افراد چه ارتباطی با ابتلا به بیماری کرونا دارد؟
همانطور که می دانیم بیماری کرونا یک بیماری ویروسی بسیار سخت می باشد که از سال 2019 شیوع آن در سراسر جهان افزایش پیدا کرد. بسیاری از دانشمندان و متخصصان در سراسر جهان به انجام تحقیقات زیادی در ارتباط با این بیماری پرداختند.
اما جدیدا محققین و دانشمندان در کشور انگلستان با انجام آزمایش های مختلف بر روی تعداد زیادی از افراد به نتیجه ی جالبی رسیدند. این دانشمندان به این نتیجه ی مهم دست یافتند که احتمال بستری شدن افرادی که به بیماری کرونا مبتلا می شوند، با شاخص توده بدنی (BMI) آن ها ارتباط مستقیم دارد.
مبتلا شدن به بیماری کرونا
بر اساس این آزمایشات انجام شده مشخص شد که بیمارانی که به بیماری کرونا مبتلا می شوند و شاخص توده بدنی آن ها در محدوده ی 25 تا 30 می باشد به میزان 40 درصد، افرادی که در محدوده ی 30 تا 35 هستند در حدود 70 درصد و افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها بیش تر از 35 می باشد در حدود 100 درصد (دو برابر) بیشتر از افرادی که شاخص توده بدنی نرمال دارند، در بیمارستان ها بستری می شوند.
دلیل اصلی اینکه شاخص توده بدنی با بستری شدن در بیمارستان به دلیل کرونا، هنوز به طور قطعی مشخص نیست. اما دانشمندان حدس می زنند که این ارتباط می تواند به دلیل اختلالات متابولیسمی باشد. در این مطلب محاسبه bmi بر اساس سن را به شما آموزش دادیم که با استفاده از آن می توانید از شاخص توده بدنی خود مطلع باشید و بهتر از سلامتی بدن خود مراقبت کنید.
چه افرادی می توانند از شاخص توده بدنی (BMI) و صدک های آن استفاده کنند؟
محاسبه bmi بر اساس سن یکی از مناسب ترین روش های ارزیابی سلامت وزنی در اشخاص بالغ و بزرگسال می باشد. اما برای محاسبه bmi بر اساس سن در کودکان و نوجوانان در سن 2 تا 19 سالگی استفاده از صدک های BMI بهترین روش می باشد. نکته ی قابل توجه این است که بالا تر بودن شاخص توده بدنی (BMI) الزاما به معنی ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و سایر بیماری های مرتبط با چاقی نمی باشد.
در حد نرمال بودن شاخص توده بدنی افراد نیز تأیید کننده ی سلامت افراد نیست
و همچنین در حد نرمال بودن شاخص توده بدنی افراد نیز تأیید کننده ی سلامت افراد نیست، زیرا ممکن است ابتلا به بیماری ها دلایلی غیر از اضافه وزن و چاقی داشه باشند. بنابراین محاسبه bmi بر اساس سن برای همه ی افراد نمی تواند به طور قطع روشن کند که میزان چربی بدن آن ها بالا است و سلامتی آن ها در معرض خطر است.
همچنین توجه به این نکته نیز حائز اهمیت است که بیماری های قلبی و فشار خون بالا ممکن است در افرادی بیشتر اتفاق بیفتد که در قسمت میانی بدن میزان چربی بیشتری دارند. برخی دیگر از سیستم های اندازه گیری و سنجش بیشتر بر روی اندازه چربی موجود در بدن و همچنین تراکم آن در بدن تمرکز دارند.
برای ورزشکارانی که محاسبه bmi بر اساس سن برای آن ها مقدار چربی بدن را مشخص نمی کند از دستگاه بادی آنالیزور برای این منظور استفاده می شود. این دستگاه می تواند حجم توده چربی، توده عضلانی اسکلتی، درصد چربی بدن و … را محاسبه کند.
چگونه می توان به شاخص توده بدنی (BMI) ایده آل رسید؟
همانطور که گفتیم در محاسبه bmi بر اساس سن محدوده ی 18.5 تا 25 نرمال می باشد. به این معنی که افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها از عدد 18.5 کم تر می باشد دارای کمبود وزن هستند و همچنین افرادی که شاخص توده بدنی آن ها بیشتر از 25 است دارای اضافه وزن بوده و در محدوده ی طبیعی و نرمال قرار نمی گیرند.
به این معنی که افرادی که کمبود وزن دارند باید با استفاده از روش های مناسب و سالم وزن خود را افزایش دهند و همچنین افرادی نیز که دچار اضافه وزن هستند باید وزن خود را کاهش دهند تا سلامتی آن ها به خطر نیفتد. در ادامه شما را برای رسیدن به شاخص توده بدنی (BMI) ایده آل و نرمال راهنمایی می کنیم.
چگونه شاخص توده بدنی (BMI) خود را افزایش دهیم؟
پس از محاسبه bmi بر اساس سن ممکن است برخی از افراد پایین تر از محدوده ی نرمال قرار بگیرند. به این ترتیب این افراد باید به دنبال افزایش وزن خود باشند. شاید در نگاه اول برای بیشتر افراد افزایش وزن آسان تر از کاهش وزن باشد و این تصور برای عموم باشد که افراد لاغر به راحتی می توانند با افزایش غذا خوردن به راحتی چاق شوند.
اما این تصور عمومی بسیار اشتباه می باشد. زیرا در برخی از افراد ممکن است به دلیل فرم بدنی و برخی از عوامل دیگر، افزایش وزن بسیار سخت تر از کاهش وزن باشد. برای افزایش وزن به طور طبیعی راهکار های زیادی وجود دارد.
از جمله این روش ها می توان به رژیم های غذایی، ورزش، تغییر سبک زندگی و … اشاره کرد. در ادامه ی این مطلب برخی از روش های طبیعی برای افزایش وزن را برای شما تشریح می کنیم.
حجم زیادی از غذا های سالم را مصرف کنید
یکی از بهترین روش ها برای دریافت مواد غذایی بدون اینکه پر خوری کنید استفاده از غذا های مغذی است. غذا های مغذی شامل خوراکی هایی است که سرشار از کربوهیدرات، پروتئین و چربی است. به طور مثال یکی از غذا های بسیار مفید که می توانید به عنوان میان وعده استفاده کنید میوه های خشک است.
در انتخاب میوه های خشک دقت کنید که این میوه های خشک بدون قند اضافه و مواد نگه دارنده باشند. یکی از روش های استفاده از غذا های سالم ترکیب میوه های خشک، غلات و آجیل ها با هم است.
همانطور که گفتیم برای افزایش وزن می توانید حجم مواد غذایی را که در طول روز مصرف می کنید افزایش دهید. در ابتدا اگر در روز یک بشقاب برنج مصرف می کنید می توانید آن را به یک بشقاب و نیم تبدیل کرده و سپس به صورت تدریجی این مقدار را افزایش دهید تا معده ی شما نیز دچار مشکل نشود.
فاصله ی بین وعده های غذایی را کم کنید
همانطور که می دانیم هر چیزی برای انجام فعالیت خود مانند یک ماشین به سوخت نیاز دارد. بدن انسان نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. به این معنی که بدن انسان به انرژی نیاز داشته و برای تأمین انرژی لازم برای انجام فعالیت های روزانه ی خود باید غذا مصرف کند.
غذا هایی که می خوریم در صورتی که جواب گوی نیاز های روزانه ی ما نباشد، بدن به صورت اتوماتیک مقدار غذای مورد نیاز خود را از ذخایر قبلی تأمین می کند. به همین دلیل برای اینکه مقدار غذای مورد نیاز بدن تأمین شده و از ذخایر بدن کم نشود ، باید به صورت مستمر غذا مصرف کنید و نگذارید که گرسنه شوید.
همچنین برای افرادی که کمبود وزن دارند می توانند با کاهش فاصله ی بین وعده های غذایی مقدار مواد غذایی مورد نیاز بدن خود را تأمین کنند و همچنین مقدار اضافی این مواد غذایی را در قسمت های مختلف بدن خود ذخیره کنند و به این ترتیب شاهد افزایش وزن خود باشند.
از غذا های پر کالری و کم حجم استفاده کنید
غذا های پر کالری باعث می شود که مقدار کالری ورودی به بدن در روز بیشتر شود و به این ترتیب مقدار بیشتری کالری از نیاز روزانه برای سوخت و ساز بدن دریافت خواهد شد. اگر سعی کنید غذا های پر کالری کم حجم را مصرف کنید باعث می شود به طور طبیعی وزن شما افزایش یابد و دچار چاقی های موضعی نشوند.
بعد از ورزش یک وعده ی غذایی مناسب را مصرف کنید.
بعد از یک جلسه ی ورزشی سخت و طاقت فرسا مواد مغذی و ذخایر بدن شما در طی سوخت و ساز کاهش می یابد. به همین دلیل بعد از یک جلسه ی تمرین برای افزایش وزن باید یک وعده ی غذایی مناسب و مفید برای افزایش وزن را مصرف کنید.
یکی از نکاتی که متخصصین به ورزشکاران برای افزایش وزن توصیه می کنند، تا یک ساعت بعد از تمرین حتما یک وعده ی غذایی مناسب و مفید را مصرف کنید. بعد از ورزش بدن در بالا ترین سطح دریافت پروتئین در طول روز قرار دارد. به این ترتیب مصرف وعده ی غذایی حاوی پروتئین بعد از جلسه ی تمرینی بسیار حائز اهمیت می باشد.
قبل از خواب مواد غذایی را مصرف کنید.
یکی از نکاتی که در افزایش وزن بسیار مهم است، خوابیدن با شکم پر می باشد. میانگین ساعت خواب برای افراد در حدود 8 ساعت است که در این 8 ساعت در حدود 500 کالری توسط بدن مصرف می شود.
برخی از افراد تصور می کنند که مصرف غذا قبل از خواب به چربی شکم تبدیل می شود که این نکته غلط است. متخصصین به افرادی که قصد افزایش وزن خود را دارند توصیه می کنند که قبل از خواب مواد غذایی پروتئین ساز که چربی و کربوهیدرات کمی دارد را مصرف کنند. به این ترتیب احتمال افزایش چربی های بدن نیز کاهش می یابد.
در این مطلب نحوه ی محاسبه bmi بر اساس سن را به شما آموزش دادیم و بیان کردیم که در صورتی که شاخص توده بدنی (BMI) شما کم تر از 18.5 باشد، شما دچار کمبود وزن هستید. در ادامه ی مطلب غذا هایی را که برای افزایش وزن مناسب هستند را به شما معرفی می کنیم.
برنج
برنج یکی از غذا های محبوب ایرانی ها می باشد که در هر 100 گرم آن حدود 130 کالری وجود دارد.افرادی که نیاز به افزایش وزن دارند می توانند با مصرف یک وعده برنج در روز مقدارکالری دریافتی خود را در روز افزایش دهند.
هضم برنج نسبت به سایر دانه ها به نسبت آسان تر می باشد و حاوی مقادیر زیادی از ویتامین های متنوع می باشد که برای بدن بسیار ضروری هستند.
کره بادام زمینی
تقریبا تمامی متخصصان تغذیه از کره ی بادام زمینی برای افرادی که به افزایش وزن نیاز دارند ، استفاده می کنند. یک قاشق غذا خوری کره بادام زمینی در حدود 90 کالری انرژی غذایی دارد.
همچنین این مقدار از کره ی بادام زمینی حاوی 4 گرم پروتئین و 3 گرم کربوهیدرات می باشد. یکی از نکات بسیار مثبت در رابطه با کره ی بادام زمینی مزه ی خوب و دلپذیر آن است.
البته نکته ی قابل توجه این است که نباید مقدار مصرف کره ی بادام زمینی شما بالا رود. زیرا مصرف زیاد کره ی بادام زمینی به دلیل داشتن چربی اشباع می تواند منجر به چاقی های موضعی شود.
شیر
شیر یکی از مفید ترین مواد غذایی می باشد که دارای مقادیر زیادی پروتئین و کلسیم می باشد. همانطور که می دانیم مصرف شیر راه بسیار آسانی برای افزایش سریع انرژی می باشد.
زیرا یک لیوان شیر در حدود 150 کالری و همچنین هشت گرم پروتئین دارد. برخی از افراد ممکن است با مصرف شیر مشکل داشته باشند. متخصصین تغذیه به این افراد توصیه می کنند که از شیر سویا یا بادام استفاده کنند.
شیر گاو به دلیل داشتن لاکتوز ممکن است برای برخی افراد قابل تحمل نباشد.شیر سویا از نظر میزان پروتئین با شیر گاو برابری می کند و هر لیوان شیر سویا در حدود 130 کالری انرژی غذایی دارد. استفاده از شیر به دلیل وجود کلسیم باعث افزایش استحکام استخوان ها می شود
و به همین دلیل از ابتلا به بیماری پوکی استخوان جلو گیری می کند. بسیاری از متخصصان مصرف روزانه یک لیوان شیر را به همه ی افراد توصیه می کنند.
تخم مرغ
تخم مرغ به دلیل داشتن مقادیر بالای پروتئین و میزان کالری بالا بسیار برای کسب انرژی و شروع روز مفید می باشد. به همین دلیل متخصصان و پزشکان برای صبحانه مصرف تخم مرغ را بسیار توصیه می کنند.
یک عدد تخم مرغ در حدود 75 کالری و 6 گرم پروتئین را شامل می شود و همچنین مقادیر بالای ویتامین B12 را نیز شامل می شود. ممکن است که دیده باشید بسیاری از ورزشکاران و بدنسازان پس از تمرین چند عدد سفیده ی پخته شده ی تخم مرغ را مصرف می کنند.
اما نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که زرده ی تخم مرغ دارای کلسترول بوده و ممکن است مصرف زیاد تخم مرغ باعث افزایش چربی خون شود.
در این مطلب به نحوه ی محاسبه bmi بر اساس سن و همچنین تفسیر آن پرداختیم. همانطور که گفتیم افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها کم تر از 18.5 می باشد دچار کمبود وزن هستند. همانطور که اضافه وزن برای سلامتی بدن بسیار مضر است کمبود وزن نیز تأثیرات منفی زیادی دارد. در ادامه ی مطلب به بررسی مضرات کمبود وزن می پردازیم.
مضرات BMI زیر 18.5 و کمبود وزن
همانطور که پیش تر در بخش محاسبه bmi بر اساس سن گفتیم افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها کم تر از 18.5 باشد دچار کمبود وزن هستند. همه ی ما مضرات اضافه وزن و چاقی و تأثیرات منفی آن بر سلامتی بدن را می دانیم.
اما کمتر کسی در باره ی مضرات کمبود وزن و نداشتن وزن ایده آل اطلاع دارد. برای اینکه مطمئن شوید دچار کمبود وزن نیستید ابتدا از طریق فرمول محاسبه bmi بر اساس سن شاخص توده بدنی خود را محاسبه کرده و به نکاتی که پیش تر گفتیم توجه کنید.
از مضرات کم بود وزن می توان به اختلال در رشد کودکان و نوجوانان، کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن، سوء تغذیه، کمبود ویتامین ، پوکی استخوان و … اشاره کرد. در ادامه ی مطلب به توضیح بیشتر هر کدام از این موارد می پردازیم.
اختلال رشدی در کودکان و نوجوانان
همانطور که می دانیم کودکان و نوجوانان در سن رشد هستند و برای رشد کافی خود به مواد مغذی نیاز دارند. کودکان برای رشد جسمی و هوشی خود به مواد غذایی مفید و سلامت نیاز دارند. در بسیاری از کودکانی که به کم وزنی مبتلا هستند، اختلالات رشدی مشاهده شده است.
پزشکان متخصص کودکان شاخص توده بدنی کودکان و نوجوانان را از طریق فرمول محاسبه bmi بر اساس سن به دست می آورند و با توجه به جدول هایی که در بالا اشاره کردیم، میزان کمبود و یا اضافه وزن کودکان را تعیین می کنند.
سوء تغذیه و کمبود وزن در کودکان امروزه نسبت به قرن پیش کاهش یافته است اما همچنان در کشور های فقیر نشین مشاهده می شود. این کودکان هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ هوشی دچار کمبود هستند.
تضعیف دستگاه ایمنی
بر اساس آمار ها و تحقیقاتی که انجام شده است کمبود وزن باعث تضعیف دستگاه ایمنی بدن شده و در کار دستگاه ایمنی اختلال ایجاد می کند. در واقع دستگاه ایمنی برای فعالیت بهتر و بیشتر خود به مواد مغذی نیاز دارد که باید از طریق وعده های غذایی تأمین شود.
افرادی که دچار کمبود وزن هستند مقدار مواد غذایی که بدنشان لازم دارد را به طور مستمر نمی توانند برا دستگاه ایمنی تأمین کنند به همین دلیل این افراد در معرض ابتلا به بیماری های مختلف می باشند.
یکی از دلایل ابتلای مکرر به سرماخوردگی ها و کند شدن روند بهبود بیماری ها می تواند با کم بودن وزن و همچنین نرسیدن مواد غذایی مناسب به بدن در ارتباط باشد.
سوء تغذیه
همانطور که می دانیم یکی از مهم ترین دلایل کمبود وزن، عدم تأمین مواد مغذی کافی برای بدن است. به این ترتیب کمبود یا فقدان مواد مغذی باعث به بیماری سوء تغذیه منجر می شود.
ممکن است همه ی ما بدانیم که سوء تغذیه تا چه اندازه تأثیرات منفی را بر بدن افراد بر جای می گذارد. افراد مبتلا به سوء تغذیه معمولا دچار افت انرژی و خستگی های مداوم خواهند شد
و همچنین دستگاه ایمنی این افراد بسیار تضعیف شده به صورتی که در برابر بسیاری از بیماری ها توان تحمل را نخواهند داشت. سوء تغذیه می تواند به کم خونی و کم شدن ویتامین های مورد نیاز بدن بیانجامد.
پوکی استخوان
کمبود وزن در بسیاری از افراد ممکن است به کاهش تراکم استخوان ها بیانجامد و به همین دلیل افراد را به پوکی استخوان مبتلا کند. همانطور که می دانیم برای داشتن استخوان های محکم و یک بدن سالم باید مواد مغذی خاصی از جمله کلسیم و ویتامین D را مصرف کنند که این مواد در لبنیاتی مانند شیر به وفور وجود دارند.
بر اساس تحقیقاتی که در سال های اخیر انجام شده است بسیاری از افرادی که به پوکی استخوان مبتلا شده اند دارای شاخص توده بدنی (BMI) کم تر از 18.5 بودند.
در صورتی که از طریق فرمول محاسبه bmi بر اساس سن شاخص توده بدنی (BMI) شما از 25 بیشتر باشد نیز شما در محدوده ی نرمال قرار ندارید و به اضافه وزن مبتلا هستید.
همانطور که می دانید اضافه وزن و چاقی برای بدن افراد بسیار مضر بوده و سلامتی را تهدید می کنید. به این ترتیب در ادامه به بررسی اضافه وزن و راهکار های کاهش وزن می پردازیم.
چاقی و اضافه وزن چیست؟
در این مقاله به محاسبه bmi بر اساس سن پرداختیم و گفتیم که افرادی که شاخص توده بدنی آن ها بیش تر از 25 باشد دچار اضافه وزن هستند. همچنین افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها بالا تر از 30 می باشد دچار بیماری چاقی هستند.
همانطور که گفتیم هر چقدر این عدد بیشتر از 30 باشد میزان چاقی نیز بیشتر بوده و این بیماری چاقی را به سه کلاس متفاوت تقسیم می کنند.
اضافه وزن و شاخص توده بدنی (BMI) بیش تر از 25 یک مشکل جدی است که در سراسر جهان شیوع پیدا کرده و به میزان زیادی افزایش یافته است.
نکته ی قابل توجه این است که تعداد افرادی که شاخص توده بدنی بالاتر از 25 دارند ( یعنی افراد دارای اضافه وزن و چاقی ) بسیار بیش تر از افرادی است که شاخص توده بدنی (BMI) آنها از 18.5 کم تر است ( افراد دارای کمبود وزن ).
در قرن بیست و یکم یکی از دلایل مرگ، چاقی مفرط می باشد
در قرن بیست و یکم یکی از دلایل مرگ، چاقی مفرط می باشد. اگر احساس می کنید که وزن بدن شما نسبت به قدتان بیشتر است ، بهتر است از طریق فرمول محاسبه bmi بر اساس سن ، شاخص توده بدنی خود را به دست بیاورید و از سلامت وزنی خود مطلع شوید. اضافه وزن و چاقی می تواند دلایل بسیار زیادی داشته باشد.
به طور کلی اضافه وزن و چاقی به دلیل تجمع بیش از حد بافت چربی در قسمت های مختلف بدن مانند شکم، پهلو، ران و … می باشد. این تجمع بیش از حد چربی ها می تواند در اثر دریافت بیش از حد کالری توسط بدن باشد که بدن این مواد غذایی اضافه را به صورت چربی در قسمت های مختلف بدن ذخیره می کند. این چربی ها در لابه لای سلول های بافت پوست پخش شده و باعث افزایش وزن بدن به مقدار زیادی می شوند.
داشتن شاخص توده بدنی ( BMI) بیش تر از 25
داشتن شاخص توده بدنی ( BMI) بیش تر از 25 به معنی اضافه وزن فرد بوده که این اضافه وزن و چاقی می تواند برای فرد مشکلات جدی را به بار بیاورد و همچنین این چاقی و اضافه وزن زمینه ساز بسیاری از بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های تنفسی، برخی از سرطان ها، دیابت نوع 2، فشار خون و … می باشد.
همچنین این اضافه وزن و چاقی در بسیاری از افراد می تواند باعث ایجاد بیماری های روانی مانند افسردگی ، اختلالات خواب، پر اشتهایی عصبی و … شود.
در صورتی که اضافه وزن افراد بیش تر از حد معمول باشد ، این افراد با مشکلات حرکتی و انتقال مواجه خواهند شد و همچنین تنفس و خواب نیز برای این افراد مشکل می شود.
در بعضی از افراد مقدار ابتدایی اضافه وزن خود باعث ایجاد افسردگی و افزایش فشار روحی می شود که این فشار ها نیز می تواند به پر خوری بیانجامد. به این ترتیب اضافه وزن افراد روز به روز بیشتر شده و به نقطه ای می رسد که جبران این اضافه وزن غیر ممکن به نظر می رسد.
روش های کاهش شاخص توده بدنی (BMI)
در صورتی که پس از محاسبه bmi بر اساس سن با عددی بیش تر از 25 مواجه شدید بهتر است که به فکر کاهش وزن خود باشید. همانطور که می دانیم راه ها و روش های بسیار زیادی برای کاهش وزن و لاغری وجود دارد.
اما روش هایی که نتیجه ی بیشتر و بهتری را به همراه دارند معمولا با تعیین اهداف درست و اصولی و همچنین ایجاد تغییرات در سبک زندگی همراه هستند.
معمولا روش های اصولی برای کاهش وزن و لاغری با انجام ورزش های هوازی و افزایش فعالیت های فیزیکی و همچنین رعایت نکات مربوط به رژیم های غذایی همراه می باشند.
اولین قدم برای کاهش وزن و دستیابی به شاخص توده بدنی (BMI) ایده آل و نرمال تعیین اهداف درست و اصولی و همچنین تصمیم جدی و قطعی برای کاهش وزن می باشد. به طور معمولا در صورتی که فقط از روش های طبیعی برای لاغری استفاده کنید پس از 6 ماه موفق به کاهش حدود 5 تا 10 درصد از وزن فعلی خود می شوید.
نکته ای که بسیار حائز اهمیت است، این است که کاهش وزن بسیار سریع می تواند باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب و یا برخی دیگر از مشکلات شود.
به طور معمول اگر با استفاده از یک روش مناسب بتوانید در طی یک هفته در حدود 1 کیلو از وزن خود را کاهش دهید دچار مشکلات نخواهید شد و در مدت زمان کمی نیز می توانید وزن خود را کاهش دهید.
کاهش وزن و دستیابی به شاخص توده بدنی (BMI) ایده آل برای کودکان و نوجوانان
در صورتی که به پزشک متخصص کودکان یا متخصص تغذیه مراجعه کرده اید و یا اینکه با استفاده از فرمول محاسبه bmi بر اساس سن مشخص شده است که کودک شما دارای اضافه وزن می باشد و در معرض چاقی است، باید کودک خود را به انجام ورزش های هوازی و رعایت رژیم های غذایی مناسب ترغیب کنید.
چاقی و اضافه وزن برای کودکان می تواند بسیار مضر باشد و در روند رشد آن ها تأثیرات بسیار منفی را بگذارد. اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان می تواند به بیماری های زیادی منجر شود که بهتر است با کاهش وزن کودک و نوجوان خود از روش های مناسب و سالم، سلامت جسمی و روانی او را تأمین کنید.
در ادامه ی این مطلب برخی از روش های سالم و مفید برای کاهش وزن و دستیابی به BMI ایده آل و نرمال را به شما معرفی می کنیم.
دلیل بالا بودن BMI و اضافه وزن چیست؟
همانطور که می دانیم برای هر پدیده ای ممکن است دلایل بسیار زیادی وجود داشته باشد. برای اضافه وزن و چاقی افراد نیز علت های بسیار زیادی و متفاوتی وجود دارد.
اما به طور کلی اضافه وزن و چاقی می تواند در رابطه با ترکیبی از دریافت کالری زیاد و تحرک کم بدن باشد. البته به نکته نیز توجه کنید که چاقی برخی از افراد دلیل های ژنتیکی دارد و زیاد به مواد غذایی مصرفی ارتباطی ندارد.
ممکن است در اطراف خود افرادی را دیده باشیم که با خوردن مقدار بسیار زیادی از مواد غذایی در طول روز به هیچ وجه دچار اضافه وزن نشوند، و همچنین افرادی ممکن است با خوردن مقدار بسیار کم تری از حد معمول دچار اضافه وزن و چاقی شوند.
تغییر سبک زندگی افراد در طول دهه های اخیر در اضافه وزن و چاقی افراد بسیار موثر بوده است
به طور کلی تغییر سبک زندگی افراد در طول دهه های اخیر در اضافه وزن و چاقی افراد بسیار موثر بوده است. به طور مثال وجود اتومبیل ها و وسایل حمل و نقل عمومی و همچنین ماشینی شدن اغلب شغل ها تحرک افراد بسیار کاهش یافته است و این خود می تواند یک دلیل بسیار مهم برای افزایش شیوع چاقی در سراسر دنیا باشد.
اما تغییر در رژیم هایی غذایی نیز یک جنبه ی مهم دیگر می باشد. در دهه های گذشته بیشتر محصولات کشاورزی به صورت طبیعی و بدون استفاده از کود های شیمیایی به عمل می آمدند و میزان مواد مضر در آن ها کم تر بود.
محبوب شدن غذا های پر کالری و پر چرب سرخ شده
اما به دلیل محبوب شدن غذا های پر کالری و پر چرب سرخ شده مانند انواع فست فود ها به طور کلی رژیم غذایی افراد تغییر یافته و به سمت رژیم غذایی نا سالم کشیده شده است.
همانطور که می دانیم از علل اصلی اضافه وزن و چاقی مصرف غذا های پر کالری و پر چرب و همچنین دارای قند فراوان از یک سو و عدم تحرک و کمبود فعالیت های بدنی و عدم انجام ورزش از سوی دیگر می باشند.
برخی دیگر از عواملی که باعث افزایش وزن افراد می شوند
اما دانشمندان پس از انجام تحقیقات زیاد برخی دیگر از عوامل را که باعث افزایش وزن افراد می شوند را مشخص کرده اند. در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم.
- بارداری خانم ها در سنین بالا
- افزایش مصرف دارو هایی که دارای عوارض چاقی و اضافه وزن می باشند.
- در معرض مختل کننده های غدد درون ریز قرار گرفتن مانند استشمام هوای آلوده و داری آلاینده های محیطی
- عدم خواب کافی و اختلالات خواب
- کمبود مصرف دخانیات به این دلیل که مصرف دخانیات باعث کاهش اشتهای افراد می شوند.
- و …
BMI بیشتر از حد نرمال چه تأثیری بر سلامتی دارد؟
پس از آن که از طریق فرمول محاسبه bmi بر اساس سن پی بردیم که شاخص توده بدنی ما بیش تر از حد نرمال و معمولی است باید تأثیر اضافه وزن و چاقی بر سلامتی را بدانیم. دانستن این تأثیرات بر سلامتی افراد باعث می شود که افراد بیشتر متوجه خطیر بودن مسئله شوند و بهتر نسبت به کاهش وزن خود اقدام کنند. همانطور که پیش تر نیز اشاره کردیم اضافه وزن و چاقی زمینه ساز بسیاری از بیماری ها می باشد.
امروزه در سطح جوامع پزشکی جهانی چاقی به عنوان یک بیماری مستقل و کشنده معرفی می شود که یکی از دلایل عمده ی ابتلا به انواع بیماری ها می باشد.
با توجه به آمار و تحقیقات انجام شده در ایالات متحده ی آمریکا مرگ و میر ناشی از بیماری چاقی خود به تنهایی بیشتر از مجموع مرگ و میر ناشی از شرطان های سینه و ریه می باشد.
در افراد چاق حجم ریه و فضای تنفسی نسبت به افراد نرمال کم تر می باشد
یکی از نکات بسیار قابل توجه این است که در افراد چاق بر خلاف تصور عمومی حجم ریه و فضای تنفسی نسبت به افراد نرمال کم تر می باشد. به همین دلیل بسیاری از مواقع می بینیم که افراد دارای اضافه وزن و مبتلا به چاقی با انجام فعالیت های راحت و سبک نیز تنگ نفس می شوند.
چاقی مفرط یکی از بیماری های کشنده ای می باشد که قابل پیشگیری و درمان است. البته باید توجه کنید که در زمان مناسب این بیماری را درمان کنید چون اگر دیر به فکر کاهش وزن خود بیافتید ممکن است عواقب جبران نا پذیر آن گریبان گیر شما شود. به طور متوسط افرادی که به بیماری چاقی مبتلا هستند در حدود 7 سال کم تر از افراد سالم عمر می کنند.
بیماری چاقی خود زمینه ساز بسیاری از بیماری ها مانند بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های تنفسی، دیابت نوع دو، برخی از سرطان ها، فشار خون بالا، تری گلیرسید بالا و … است.
از جمله بیماری هایی که چاقی می تواند زمینه ساز آن ها باشد می توان به موارد زیر اشاره کرد
- سکته ی قلبی، فشار خون بالا، سطح بالای کلسترول خون، انسداد رگ کرونر و سایر بیماری های قلبی و عروقی
- برخی از بیماری های مربوط به معدهو دستگاه گوارش مانند رفلاکس معده ای، سنگ کیسه صفرا، بیماری های مربوط به کبد چرب و …
- بیماری های روماتولوژی منند نقرس، آرتروز، کمر درد و …
- تنگی نفس، آسم ، آپنه، و برخی دیگر از بیماری های تنفسی
- سرطان پستان و تخمدان، سرطان معده، سرطان پروستات، سرطان کبد و …
- برخی از بیماری های پوستی مانند التهاب چین های پوستی ، انسداد لنفاوی و …
روش های دست یابی به شاخص توده بدنی (BMI) نرمال و ایده آل
همانطور که در بخش های قبل نیز اشاره کردیم برای کاهش وزن و دستیابی به شاخص توده بدنی (BMI) نرمال و ایده آل روش های بسیار متفاوتی وجود دارد. یکی از مهم ترین و موثر ترین روش های کاهش شاخص توده بدنی برای دستیابی به مقدار نرمال و مناسب، تغییر سبک و روش زندگی است.
سبک و روش زندگی به طور کلی شامل عادت های غذایی ، میزان تحرک، شیوه های رفت و آمد و … می باشد. اگر پس از محاسبه bmi بر اساس سن در خانواده ی شما بیشتر از 1 نفر از محدوده ی نرمال بیشتر بود باید سعی کنید که سبک زندگی خود را تغییر دهید.
برای تغییر سبک زندگی خود به سمت یک سبک زندگی بهتر باید یک برنامه ی غذایی سالم را رعایت کنید و انجام فعالیت های ورزشی را در برنامه ی زندگی خود قرار دهید و همچنین عادت های اشتباه خود را اصلاح کنید.
در صورتی که به مقدار کالری دریافتی بدن خود توجه داشته باشید
در صورتی که به مقدار کالری دریافتی بدن خود توجه داشته باشید تا حدود زیادی می توانید رژیم غذایی خود را کنترل کنید. اگر از میزان کالری مواد غذایی که در طول روز مصرف می کنید توجه داشته باشید، با کاهش 500 تا 1000 کالری در روز می توانید به راحتی شاهد کاهش مقدار زیادی از وزن خود در دراز مدت باشید.
البته الگو های کاهش وزن در افراد مختلف متفاوت است و ممکن است که برخی از افراد با کاهش میزان کالری ورودی خود نیز شاهد کاهش وزن خو نباشند.
برای کودکان و نوجوانانی که دارای شاخص توده بدنی (BMI) بیش از 25 می باشند، کاهش میزان کالری دریافتی بدن ئر طول روز یک روش بسیار مفید می باشد.
همانطور که می دانیم معمولا کودکان و نوجوانان به سمت مصرف غذا های با کالری زیاد و بسیاری از فست فود ها با ارزش غذایی کم کشیده می شوند که مصرف همین غذا ها می تواند دلیل بسیاری از چاقی ها و اضافه وزن ها باشد.
رژیم غذایی مناسب و سالم
رژیم غذایی مناسب و سالم به یک رژیم غذایی اطلاق می شود که دارای تمامی مواد مغذی و لازم و ضروری برای بدن باشد اما مقدار این مواد به اندازه ای نباشد که باعث تجمع قند و چربی در بدن افراد شود. برخی از مواد غذایی که در رژیم های غذایی محدود می شوند شامل شکر، نمک، کلسترول، چربی های اشباع و .. می باشد.
یک رژیم غذایی سالم می تواند تا حدود زیادی از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی جلو گیری کند. از جمله مواد غذایی سالم می توان به انواع لبنیات ها مانند ماست و شیر، بسیاری از غذا های پروتئینی مانند مرغ و ماهی و گوشت قرمز، سبزیجات تازه ، انواع میوه ها، غذا های سبوس دار مانند جو دو سر و برنج قهوه ای و .. اشاره کرد.
در پخت و پز دقت نید که از روغن هایی استفاده کنید که دارای چربی های غیر اشباع باشند. به طور مثال روغن کانولا و روغن زیتون نسبت به روغن های معمولی برای سلامت قلب مفید تر هستند.
سعی کنید در رژیم غذایی خود از موادی که دارای چربی های اشباع شده هستند کم تر استفاده کنید
سعی کنید در رژیم غذایی خود از موادی که دارای چربی های اشباع شده هستند کم تر استفاده کنید. زیرا این مواد باعث افزایش کلسترول و چربی خون می شوند و به همین دلیل برای بیماری های قلبی مضر می باشند. از جمله مواد غذایی که دارای چربی های اشباع شده می باشند می توان به گوشت گاو، سوسیس، برخی از لبنیات پر چرب مانند خامه و کره و … اشاره کرد.
اگر شاخص توده بدنی (BMI) شما بیشتر از عدد 25 است باید به صورت جدی به فکر محدود کردن مصرف نوشابه ها و سایر مواد دارای سطح بالای قند باشید.
مواد غذایی که سطح بالایی قند را دارند باعث افزایش دریافت کالری بدن شما شده و معمولا این مواد غذایی دارای ارزش غذایی پایینی می باشند. به این ترتیب باید مصرف بسیاری از نوشابه ها، شربت ها، آب میوه های غیر طبیعی، انواع دسر ها، کیک ها و … را محدود کنید.
یکی از نکاتی که باید به آن بسیار توجه کنید برچسبی است که بر روی بسیاری از مواد غذایی بسته بندی شده قرار دارند. این برچسب ها شامل اطلاعاتی در باره مواد تشکیل دهنده و همچنین میزان دقیق کالری این مواد غذایی می باشند. با توجه به این برچسب ها می توانید به راحتی میزان کالری دریافتی بدن خود را تا حدود زیادی کنترل کنید.
فعالیت بدنی چه تأثیری در شاخص توده بدنی (BMI) دارد؟
در صورتی که پس از محاسبه bmi بر اساس سن خود به عدد راضی کننده ای نرسیدید یکی از نکاتی که باید به آن ها توجه کنید میزان تحرک و فعالیت بدنی شما می باشد.
افزایش تحرک و فعالیت بدنی به شما کمک می کند که همراه با کاهش کالری های دریافتی بدن، آسان تر وزن خود را کاهش داده و به شاخص توده بدنی ایده آل و مناسب برسید.
انجام فعالیت های بدنی و همچنین ورزش های هوازی به صورت مستمر تأثیرات بسیار مفیدی را بر سلامتی ما بر جای می گذارد. به راحتی می توانید امتحان کنید که پس از انجام یک جلسه ورزش هوازی احساس شادابی و نشاط بهتری را نسبت به قبل خواهید داشت.
برای محاسبه دقیق شاخص توده بدن که آیا وزن سالمی داریم یا نه ، پیشنهاد می کنیم صفحه فرمول محاسبه bmi را ببینید.
انجام ورزش برای بدن فواید بسیار زیادی را به ارمغان می آورد که از جمله آن ها می توان موارد زیر را نام برد.
- افزایش طول ماهیجه ها و همچنین قدرت آن ها در سراسر بدن
- تقویت بافت قلب و ریه برای کارایی بهتر و بیشتر
- تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش مقاومت در برابر بسیاری از بیماری های متفاوت.
- کمک به تنظیم خواب و داشتن آرامش نسبی
- جلوگیری از ابتلا به برخی از بیماری های قلبی و غروقی و یا کاهش سرهت پیشرفت این بیماری ها
متخصصان به طور کلی فعالیت های بدن انسان را به 4 دسته تقسیم می کنند. این دسته ها شامل تقویت استخوان، تقویت عضلات اسکلتی، فعالیت های هوازی و حرکات کششی می باشد.
اگر سبک زندگی شما به صورتی است که در طول روز فعالیت بدنی اندکی را دارید و از اضافه وزن و چاقی رنج می برید بهتر است که فعالیت های بدنی خود را افزایش دهید. اما توجه داشته باشید که در ابتدا باید از فعالیت های سبک تر مانند پیاده روی و … شروع کرده و سپس به تدریج این فعالیت ها را افزایش دهید.
نکته ی قابل توجه در انجام فعالیت های بدنی این است که میزان انجام این فعالیت ها در افراد مختلف می تواند متفاوت بوده و همچنین به نتایج مختلف منجر شود.
می توانید فعالیت های ورزشی خود را به دوره های زمانی مختلفی تقسیم کنید
در صورتی که تجربه ی انجام ورزش را نداشته اید توجه کنید که لازم نیست که چند ساعت به صورت مداوم و بی وقفه به انجام فعالیت های ورزشی بپردازید. بلکه می توانید فعالیت های ورزشی خود را به دوره های زمانی مختلفی تقسیم کرده و در بین هر کدام چند دقیقه استراحت داشته باشید.
اگر کودک شما پس از محاسبه bmi بر اساس سن او در محدوده ی نرمال قرار نداشت سعی کنید که فعالیت های بدنی او را افزایش دهید و انجام بازی های کامپیوتری و اندرویدی را برای او محدود نمائید. به طور میانگین کودکان عادی باید در روز بیشتر از یک ساعت فعالیت های بدنی مختلفی را انجام دهند.
توجه داشته باشید که هرچه این فعالیت های بدنی فعالیت های هوازی باشد برای میزان رشد کودک و بهبود سلامتی او مفید تر است. سعی کنید که با در نظر گرفتن بازی ها و فعالیت های مختلف و مهیج کودکان و نوجوانان خود را مایل به انجام فعالیت های بدنی بکنید.
اگر تا به حال هیچ گونه فعالیت ورزشی را انجام نداده اید
اگر تا به حال هیچ گونه فعالیت ورزشی را انجام نداده اید و اکنون می خواهید شروع کنید، پیشنهاد ما به شما پیاده روی سریع است. پیاده روی سریع یکی از ساده ترین فعالیت های بدنی می باشد که تقریبا برای همه ی افراد سالم مقدور می باشد و یکی از ابتدایی ترین راه ها برای کاهش وزن و رسیدن به شاخص توده بدنی (BMI) مناسب و ایده آل می باشد. می توانید برای شروع از بازه های زمانی کم شروع کرده و کم کم این مقدار پیاده روی را زیاد کنید.
افرادی که محل کار آن ها زیاد از خانه شان دور نمی باشد و می توانند با پیاده روی به محل کار خود برسند بهتر است از فردا شروع کنند!!! ممکن است به تأثیر شگرفی که این پیاده روی ساده می تواند بر زندگی شما بگذارد تا به حال فکر نکرده باشید. اما اگر شاخص توده بدنی (BMI) شما از محدوده ی نرمال بیشتر است به شما فعالیت پیاده روی سریع را پیشنهاد می کنیم.
قطعا پس از مدتی انجام این فعالیت بدن شما قوی تر شده و مقداری از وزن خود را از دست خواهید داد. در این مرحله باید فعالیت های ورزشی هوازی خود را شروع کنید و به صورت مستمر و مداوم آن ها را انجام دهید.
چگونه شاخص توده بدنی (BMI) خود را ثابت نگه داریم؟
اما ممکن است پس از محاسبه bmi بر اساس سن در محدوده ی نرمال یعنی از 18.5 تا 25 قرار داشته باشید. در این صورت نه به انجام ورزش های سخت و طاقت فرسا برای کاهش وزن و نه به رعایت رژیم های سفت و سخت برای افزیش وزن نیاز دارید. در این صورت باید تلاش کنید که در وزن مناسب خود باقی بمانید.
ماندن در وزن ایده آل برای افراد بالغ به یکی از دغده های روزمره تبدیل شده است. در صورتی که وزن ایده آلی را دارید بهتر است که مصرف غذا های با کالری زیاد و نا سالم را تا حد ممکن کاهش داده و از غذا های سالم تر استفاده کنید. همچنین با انجام فعالیت های ورزشی در این هنگام می توانید تا حدود زیادی سطح سلامتی بدن خود را تضمین کنید و همچنین از اضافه وزن های نا خواسته جلو گیری کنید.
برای دانستن اینکه bmi مورد قبول بیمه تامین اجتماعی باید بالای چه عددی باشد توصیه می کنیم پست Bmi مورد قبول بیمه را مشاهده کنید.
اصلاح کردن سبک زندگی و رعایت برخی از نکات مهم د رارتباط با رژیم های غذایی و همچنین فعالیت های بدنی می تواند کمک بسیار زیادی را در ارتباط با حفظ وزن مناسب به افراد بکند. در صورتی که شاخص توده بدنی شما در سطح نرمال و ایده آل قرار دارد می توانید با انجام برخی از ورزش ها به کاهش سایز خود بپردازید و بدن خود را تا حدود بسیار زیادی شکل دهید.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی شاخص توده بدنی (BMI) و معرفی آن و همچنین فرمول محاسبه bmi بر اساس سن پرداخیتم. همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم شاخص توده بدنی یا BMI یک ابزار بسیار مناسب برای اطلاع از نسبت وزن به قد شما می باشد که در واقع به شما اطلاع می دهد که با توجه به قدتان، وزن مناسب و ایده آلی دارید یا خیر. با استفاده از فرمول شاخص توده بدنی (BMI) می توانید میزان کمبود وزن یا اضافه وزن خود را به دست بیاورید.
اگر قصد دارید محاسبه bmi بر اساس سن را انجام دهید بهتر است که ابتدا قد و وزن خود را به صورت دقیق اندازه گیری کنید و سپس آن ها را در فرمول زیر جای گذاری کنید.
پس از جایگذاری این اعداد در فرمول بالا یک عدد را به دست می آورید. همانطور که گفتیم محدوده ی این اعداد مورد نظر می باشد و هر محدوده را به یک دسته ی خاص تقسیم کرده اند. به طور مثال اگر عدد به دست آمده در محدوده ی 18.5 تا 25 باشد شما دارای شاخص توده بدنی نرمال می باشید. اما اگر این عدد از 18.5 کم تر باشد به کمبود وزن و اگر از 25 بیشتر باشد دچار اضافه وزن و یا چاقی هستید.
داشتن شاخص توده بدنی (BMI) نرمال برای سلامت بدنی ما بسیار حائز اهمیت می باشد
داشتن شاخص توده بدنی (BMI) نرمال برای سلامت بدنی ما بسیار حائز اهمیت می باشد. اما همانطور که اشاره کردیم داشتن BMI نرمال به معنی سلامتی کامل نمی باشد
زیرا این شاخص میزان دقیق چربی های بدن و تراکم آن ها را اندازه گیری نمی کند. در این مطلب روش های مفید و کاربردی را در رابطه با افزایش وزن و کاهش وزن ارائه رده ایم. در صورتی که پس از محاسبه bmi بر اساس سن به یک عدد غیر نرمال رسدید با خواندن این مطلب تا حدود زیادی می توانید به شاخص توده بدنی مناسب دست پیدا کنید و مشکل خود را حل کنید. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
برای تشخیص مقدار قند خون نرمال در سنین 45 سالگی پیشنهاد می کنیم صفحه قند خون نرمال در سن 45 سالگی را چک کنید.