در این مقاله سعی داریم در خصوص برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم اطلاعات جامع و کاملی را در اختیار شما قرار دهیم. همچنین در مورد دیابت بارداری، خطرات آن، علائم دیابت بارداری، شیوه های درمانی، رژیم غذایی مناسب، باید ها و نبایدهای مصرف مواد غذایی توضیحاتی را برای شما عنوان می نمایم.
علت دیابت در بارداری چیست و چگونه می توان از دیابت بارداری جلوگیری کرد برای پاسخ به این سوالات توصیه می کنیم پست دیابت حاملگی و عوارض آن را مطالعه نمائید.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.
مقدمه
برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم
برای درمان دیابتی بارداری مادران باید پروتئین بیشتری مصرف کنند. خوردن پروتئین به همراه کربوهیدرات یا انتخاب کربوهیدراتهایی که همچنین در آنها پروتئین وجود دارد به تعادل قندخون کمک میکند.
زنان مبتلا به دیابت حاملگی باید غذاهای غنی از پروتئین بدون چربی مانند: ماهی، مرغ و بوقلمون، تخم مرغ، توفو، لوبیا، آجیل، انواع دانهها، کینوآ و حبوبات مصرف کنند.
فهرست عناوین:
.دیابت بارداری چیست؟
.دیابت بارداری چه خطراتی را به همراه دارد؟
.علائم دیابت بارداری را نام ببرید؟
.شیوه های درمان دیابت بارداری را شرح دهید؟
.رژیم غذایی مناسب برای وعده صبحانه بانوان باردار مبتلا به دیابت باید به چه صورت است؟
.میزان گلوکز مناسب بارداری در بانوان باید چند باشد؟
.آیا مصرف فیبر و غلات جهت کنترل دیابت در بارداری موثر است؟
.جهت درمان دیابت حاملگی بهتر است چه موادغذایی مصرف نمایم؟
.نکات کلیدی در رژیم غذایی جهت دیابت بارداری را نام ببرید؟
.آیا دیابت بارداری سبب سقط جنین می شود؟
.بیماریهای مرتبط با دیابت بارداری را نام ببرید؟
.چه مواد غذایی جهت تنظیم گلوکز خون بارداری مناسب است توضیح دهید؟
.چه مواردی خطر ابتلا به دیابت حاملگی را افزایش می دهد؟
.نشانه های خطر ابتلا به دیابت حاملگی چیست؟
.انواع دیابت بارداری را نام ببرید؟
.روشهای پیشگیری از بیماری دیابت را نام ببرید؟
.مواد غذایی سالم که بانوان مبتلا به دیابت حاملگی اجازه مصرف آن را دارند نام ببرید؟
.کربوهیدرات های مفید شامل چه مواد غذایی هستند؟
.بانوان باردار مبتلا به دیابت باید از خوردن چه مواد غذایی پرهیز نمایند؟
.متخصص تغذیه کیست؟
.وظایف متخصص تغذیه را نام ببرید؟
.نمونه ی از یک رژیم غذایی سالم برای بانوان مبتلا به دیابت را نام ببرید؟
.دیابت چیست و انواع آن را نام ببرید؟
دیابت بارداری
در ابتدای مقاله برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم لازم است که نخست دیابت بارداری را توضیح دهیم. یکی از مشکلات خاصی که اکثر بانوان به علت پیروی نکردن از یک رژیم غذایی مناسب با آن مواجه میشوند مربوط به « دیابت بارداری » است. علل مهم ابتلا بانوان در دوران بارداری به دیابت بارداری معلوم نیست، اما فعل و انفعالات بارداری است که سبب شده اندازه گلوکز خون از وضعیت اعتدال خود خارج شود.
برای براورد کردن هزینه آزمایش دیابت بارداری لازم است صفحه هزینه آزمایش دیابت بارداری را ببینید.
زمانی که بانوان در مدت دوره بارداری با افزایش گلوکز خون همراه می شوند باید گفت که مبتلا به دیابت بارداری هستند که اغلب این عارضه بیشتر در ماههای پایانی برای مادران باردار روی می دهد.
به طور معمول دیابت بارداری از سه ماهه دوم به بعد صورت میگیرد
به طور معمول دیابت بارداری از سه ماهه دوم به بعد صورت میگیرد، علاوه براین اغلب بانوان در نود روز پایانی بارداری خود و همچنین از ماه هفت بارداری به بعد با این اختلال بیشتر مواجه هستند.
به طور معمول این بیماری از هفته بیست و چهارم با انجام آزمایشات لازم انجام می گیرد و به مراتب از هفته بیست و هشتم نیز بیمار را با اختلالات شدیدتر همراه می سازد.
بهتر است بدانید دیابت بارداری گسترش متعددی در سایر مناطق دارد و شاید، در یک منطقه بانوان بیشتری با این عارضه همراه شوند. در بعضی از کشورها که بانوان نکات اساسی جهت جلوگیری از بیماری دیابت را به مراتب کمتر پیروی می نمایند، بیشتر با این اختلال همراه می گردند.
در مجموع باید متذکر شد که کما بیش کلیه هورمون های ساخته شده سبب برپایی بی نظمی در انسولین می شود و گلوکز خون را به مراتب بالا می برد. پایین آمدن گلوکز خون پس از سرو مواد غذایی در دوره بارداری امری طبیعی است.
خطرات دیابت بارداری
این بیماری با خطرات متعددی مواجه است و لازم به ذکر است که مشکلات و همچنین خطرات آن فقط بر روی مادر متحمل نمی گردد، لیکن همانطور که مادر را با مشکلات زیادی روبرو می کند، بر روی جنین هم خطرات بسیاری را به همراه می آورد و همچنین بهبودی جنین را نیز از لحظه تولد به بعد با مشکلات متعددی مواجه می سازد.
بهتر است بدانید این مشکل در مواقعی ایجاد می شود که بدن بانوان در این دوران حساس نتواند، به اندازه کافی هورمون انسولین را در بدن فراهم سازد و بتدریج زمانیکه این هورمون به مراتب کمتر در بدن ترشح شود فرد به دیابت بارداری روبرو می شود.
در مواقعی که بدن فرد انسولین کمتری را نسبت به میزانی که بدن به آن نیاز دارد را فراهم سازد بدون شک گلوکز خون افزایش می یابد و همچنین در مواردی که گلوکز خون درمان و یا کنترل نگردد، این فرصت ایجاد می شود که مادر و جنین هر دو گرفتار مشکلات متعدد دیگری شوند.
بانوان بارداری که با این مشکل همراه هستند نیاز است که از مواد غذایی خاصی در برنامه رژیم غذایی خود استفاده نمایند و همچنین مواد غذایی که به تدریج در این دوران برای آنها زیان آور است نیز ممانعت نمایند.
نشانه های دیابت بارداری
برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم لازم است، ابتدا در خصوص نشانه های دیابت بارداری نیز بایستی اطلاعاتی را در اختیار داشته باشیم. طبق نظر دکتر سلیمی نشانه های رایج اختلال فوق شباهت بسیاری با سایر علائم مربوط به بارداری دارد.
بنابراین شناسایی آن به مراتب امری سخت و دشوار است اما درصورتیکه هریک از نشانه های که در زیر عنوان می کنیم را در خود رویت کردید بهتر است که به پزشک متخصص خود مراجعه تا تست اندازه گیری گلوکز خون را جهت شما تجویز نمایند. بطور کلی از علائم دیابت بارداری میتوان به:
افزایش اشتها
بانوانی که با پرخوری بیش از حد در این دوره همراه هستند باید گفت که یکی از نشانه های بارداری است، اما با اینکه خانم باردار شاید با کاهش وزن نیز همراه باشد. بدن فرد در انعکاس اندازه افزایش هورمون انسولین در جریان خون، به مراتب انسولین بالاتری را ترشح و همچنین تولید می نماید.
یکی از اثرات هورمون انسولین در بدن را میتوان به اشتهای کاذب در بیماران اشاره کرد که بتدریج این امر منجر به افزایش بیشتر هورمون فوق می گردد و نهایتاً احساس گرسنگی را در فرد افزایش می دهد.
برای تشخیص راه های پایین آوردن قند خون از طریق تغذیه مناسب در دوران باردای لازم می باشد پست غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری را مطالعه نمائید.
گرسنگی
بانوان باردار که به عارضه دیابت بارداری مبتلا هستند در این مدت با تشنگی بیش از حد همراه می گردند، به علت اینکه بدن فرد جهت کم رنگ کردن بیشتر قند خون، مایعات و همچنین آب بیشتری را نیاز دارد.
علاوه براین بدن بیماران به منظور روان کردن خون، از سایر بافت ها مایعات را به سوی خون خارج میکند، بطور مثال این عارضه سبب شده که آب عدسی چشم را نیز بیرون بکشد و در نهایت بر روی تمرکز بینایی بیمار تاثیر گذاشته و فرد با تاری دید همراه گردد.
پر ادراری
مصرف بیشتر آب و مایعات که بر اثر تشنگی بیش از حد است سبب گردیده که بانوان باردار ادرار بیشتری را دفع نمایند. به همین علت است که متخصصین پر ادراری را یکی دیگر از نشانه های دیابت معرفی می نمایند به دلیل اینکه کلیه ها از این طریق می خواهند که با حجم ادرار بیشتر گلوکز اضافی را از بدن بیرون نمایند.
این پس زدن بسیار ادرار با دفع پی در پی اندازه های پایین ادرار که در دوره بارداری متداول است متغیر است. انجام تست ادرار اندازه بالای قند را در ادارار معین می نماید.
عفونت ها
در مواقعی که عارضه دیابت قدرت مبارزه بدن با سایر عفونت ها را به مراتب پایین می آورد، خانم باردار گرفتار عفونت های پیاپی در مثانه، پوست و همچنین واژن می شود.
همانطور که میدانید گلبول های سفید موجود در خون بدن را در مقابل باکتری ها پشتیبانی می کند، اما با بالا رفتن گلوکز خون در دیابت، گلبول های فوق قادر نیستند که به شکل طبیعی عمل نمایند و در نهایت توانایی دفاعی بدن را نیز به مراتب کاهش می دهد. بایستی متذکر شد که بیماری فوق سبب رشد بیشتر قارچ کاندیدا آلبیکنس می گردد که در نهایت بیمار گرفتار عفونت های مداوم قارچی نیز می شود.
گلوکز خون بالا
در مواقعی که زن باردار نشانه های بارزی از دیابت بارداری را مشاهده نکند و نشانه های آن مانند نشانه های بارداری معمولی باشد، اعمال تست ارزیابی دیابت بارداری، همچون قسمتی از محافظت قبل از زایمان به منظور بانوانی که بیشتر در معرض این عارضه هستند در هفته های بیست و چهارم الی بیست و هشتم بارداری نیاز است. جهت این غربالگری پزشک متخصص مربوطه تست خون را به منظور سنجش اندازه قند خون برای زنان باردار نیز توصیه می کند.
تغییرات غیر معمول وزن
یک زن باردار به شکل میانگین در نود روز دوم بارداری در هفته بایستی نیم کیلو وزن اضافه نماید، اما در صورتی که بیش از حد نرمال وزن اضافه نماید و اینکه روند بالا رفتن وزن وی متوقف گردد و همچنین وزن بیمار پایین آید بایستی زن باردار به پزشک متخصص زنان و زایمان خود مراجعه کرده و مشکل خود را با وی مطرح نماید.
احساس خستگی
یکی دیگر از نشانه های دیابت بارداری را میتوان به احساس خستگی در این دوران اشاره کرد. درصورتیکه سلول های بدن قادر نباشند که از هورمون انسولین بهرمند شوند، بنابراین قند یا همان گلوکز قادر نیست که داخل سلول ها شود و در نتیجه اندازه آن در خون به مراتب بیشتر می شود.
این امر سبب گردیده که بدن به منظور فراهم کردن انرژی مورد نیاز سلولها اقدام به سوزاندن ذخایر چربی و همچنین عضلات نماید. به این ترتیب خانم باردار بر اثر پایین آمدن بافت ها و همچنین عضله های بدن گرفتار پایین آمدن وزن، بی حالی همیشگی و همچنین خستگی نیز می شود،
زیرا این امر سبب می شود که بدن انرژی مضاعف مصرف نماید. علاوه براین زمانیکه تغییرات گلوکز خون بیشتر باشد فرد احساس خستگی می نماید، به علت اینکه بدن قادر نیست به شکل مطلوب از گلوکز خون همچون سوخت جهت تولید انرژی بهره مند شود.
کلیه موارد ذکر شده از نشانه های دیابت بارداری است که لازم است بانوان باردار با تمامی این علائم در این دوره حساس آگاه باشند.
درمان دیابت بارداری
اغلب بانوان قادرند که با پیروی از فعالیت های ورزشی مناسب و همچنین برخورداری از یک رژیم غذایی میانه و در عین حال سالم که براساس پروتئین بدون چربی، غلات سبوس دار، سبزیجات و همچنین سایر مواد غذایی مطلوب برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم، بر مشکل خود نظارت داشته باشند.
بنابراین تقریباً حدود پانزده درصد از بانوانی که با مشکل دیابت بارداری همراه هستند جهت اداره کردن میزان سطح گلوکز خون بایستی به صورت منظم دارو مصرف نمایند. یکی از متداول ترین شیوه های درمانی که اکثر بانوان باردار در این دوره استفاده می نمایند تزریق انسولین است.
درصورتیکه بیمار برای درمان خود به انسولین نیاز دارد می تواند برمبنای نظر پزشک متخصص حداقل روزی سه بار به صورت منظم این تزریق را انجام دهد. قسمت اساسی و مهم برنامه درمانی بانوان بارداری مانیتور کردن میزان سطح گلوکز خون است.
در این راستا پزشک متخصص به بیمار کمک می کند که شیوه کار با دستگاه های مخصوص اندازه گیری گلوکز خون را آموزش ببینید و به صورت منظم به صورت ناشتا و یا بعد از مصرف صبحانه آن را استفاده نماید.
اکثر بانوان این مراحل را سخت و دردسر آفرین می دانند و از نظر آنها اندازه گیری میزان گلوکز خون بدترین حالت از مراحل معالجه دیابت بارداری به حساب می آید.
رژیم غذایی دیابت بارداری
در ادامه برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم نکاتی در خصوص رژیم غذایی این دوره حساس برای شما عرضه می داریم:
صبحانه کامل جهت بانوان مبتلا به دیابت بارداری
یکی از موارد مهمی که کلیه متخصصین به بانوان باردار توصیه می نمایند این است که جهت جلوگیری و اینکه معالجه دیابت بارداری، بی شک صبحانه کاملی را در برنامه رژیم غذایی بارداری خود داشته باشند زیرا مصرف این وعده غذایی مهم در زمان معلوم و همچنین به میزان کافی به نظم دهی گلوکز خون کمک بسزایی می نماید.
متخصصین تغذیه به بانوان باردار متذکر می شوند که در وعده صبحانه از موادغذایی همچون فرنی و یا حریره بادام و همچنین در کنار آن نیز از یک منشاء پروتئینی نظیر ماست کم چرب و اینکه تخم مرغ آبپز نیز استفاده نمایند.
مواد غذایی همچون مربا، نان سفید، نان های شیرین و همچنین مواد قندی گزینش مطلوبی جهت صبحانه این گروه از بیماران دیابتی نبوده زیرا سبب افزایش گلوکز خون در آنها می شود.
به این ترتیب آن گروه از مواد غذایی که گلوکز سخت و پیچیده ی دارند، گلوکز خون را به مراتب به آرامی افزایش میدهند و آن را وارسی می نمایند. به همین منظور پزشکان تغذیه مصرف نان سبوس دار را به کلیه بانوان مبتلا به دیابت سفارش می کنند.
مصرف فیبر و غلات جهت کنترل دیابت بارداری
برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم یکی از موارد مهمی که متخصصین تغذیه به بیماران مبتلا به دیابت بارداری توصیه می کنند مصرف فیبر و همچنین غلات است.
دکتر سلیمی به عنوان بهترین دکتر برای درمان دیابت به بانوان باردار توصیه می کنند که لااقل نیمی از برنامه رژیم غذایی خود را به هیدرات های کربن تعلق دهند و همچنین از مصرف روغن های جامد و چربی های اشباع شده نیز جداً خودداری نمایند.
از سایر مواد غذایی که بانوان باردار دیابتی طبق نظر پزشک متخصص تغذیه اجازه مصرف آنها را دارند می توان به غلات، نان سبوس دار، پاستا و سیب زمینی اشاره کرد البته به میزان متعادل بایستی این مواد غذایی را میل نمایند.
علاوه براین باید متذکر شد که بهره مندی از مواد غذایی سرشار از فیبر نظیر سبزیجات پخته و خام و همچنین غلات نیز بایستی به طور قطع در وعده های غذایی این گروه از بیماران به دلیل شرایط خاصی که دارند گنجانده شود.
قند یا گلوکز بارداری بایستی چند باشد
پزشک متخصص مربوطه اندازه ریسک و همچنین هر عاملی که شاید سبب بروز مشکل در بیماران شود را ارزیابی می نماید. این قسمتی از یک غربالگری طبیعی به منظور دیابت بارداری است. درصورتیکه پزشک متخصص حس کند که زن باردار در معرض بیماری دیابت است اندازه قند خون بیمار را به طور منظم کنترل می نماید.
درمواردیکه سطح گلوکز خون قلمروی طبیعی باشد، پزشک متخصص مجدداً اندازه قند خون را در هفته بیست و چهارم تا بیست و هشتم یعنی سه ماهه دوم ارزیابی می نماید. بانوان بارداری که در وضعیت نرمالی هستند و به این مشکل گرفتار شده اند میزان میانگین قند خون آنها بایستی بین ( شصت و نه) تا
( هفتاد و پنج) باشد. شصت دقیقه ( یک ساعت) پس از مصرف مواد غذایی میزان نرمال گلوکز خون بایستی بین
( صد و پنج ) تا ( صد و هشت ) باشد. چنانچه بیمار در گذشته با این عارضه همراه بوده و اینکه مشکل دیابت بیمار تقویت شد، تلاش کنید که قند را کمتر از حد استاندارد خود نگه دارید.
میزان گلوکز خون استاندارد در دوران بارداری بایستی در ناشتا پایین تر از نود و پنج باشد
طبق تحقیقات انجام شده میزان گلوکز خون استاندارد در دوران بارداری بایستی در ناشتا پایین تر از نود و پنج و همچنین شصت دقیقه بعد از سرو صبحانه پایین تر از صد و چهل و علاوه براین صد و بیست دقیقه ( دو ساعت) بعد از وعده غذایی نیز دویست باشد.
به منظور شناسایی بیماری فوق و برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم، پزشک متخصص تست تحمل قند خوراکی OGTT را برای بیماران تجویز می نماید.
پزشک راهنمایی های لازم را در خصوص وضعیت آماده شدن جهت این تست به بیماران عرضه می دارد و به آنها متذکر می شود که به مدت هشت ساعت قبل از آزمایش فوق حتماً ناشتا باشید.
این تست به طور معمول پس از یک شب به شکل ناشتا در این گروه از بیماران اعمال می گردد و آنگاه شما هفتاد و پنج گرم ترکیب گلوکز زیاد شیرین را میل می نماید و هر دو ساعت کادر درمانی آزمایشگاه اندازه گلوکز خون شما را مورد سنجش قرار می دهند.
در این راستا انجمن دیابت آمریکا درجه بندی نرمال گلوکز خون را برای بانوان باردار تنسیق کرده است که عبارتند از:
– بالاتر از نود و دو میلی گرم گلوکز ناشتا
– بیش از صد و هشتاد میلی گرم یک ساعت بعد از سرو وعده غذایی
– بیشتر از صد و پنجاه و سه میلی گرم (153mg/dc) بعد از دو ساعت سرو غذا
چنانچه مقدار قند خون شما با توجه به سطوح بیان شده از سوی این انجمن حداقل یکبار در مدت تست افزایش داشته باشد یا به عبارتی از حد نرمال و طبیعی خود بیشتر باشد، پزشک متخصص دیابت بارداری را بر روی این گروه از بیماران تشخیص می دهد که براین اساس شما موظف هستید که از دستورالعمل های پزشکی پیروی نماید تا سلامتی خود و جنین را در این دوره حساس تضمین نماید.
برای دیابت بارداری چه بخوریم
بعد از اینکه پزشک متخصص دیابت بارداری را با انجام آزمایشات لازم در بانوان تشخیص داد، بیمار به منظور کنترل بیشتر موظف است که تست های خون متعددی را جهت حفظ سلامتی خود و جنین انجام دهد، لازم است که بیمار از یک رژیم غذایی مناسب و سالم مختص به این دوران و همچنین فعال بودن را دستور کاری خود قرار دهد. در خصوص رژیم بارداری بایستی متذکر شویم که رژیم خاصی وجود ندارد
بلکه این برنامه غذایی به رژیمی که بصورت متناوب از آن استفاده می نماید بستگی دارد به این صورت که تنها باید مصرف بعضی از مواد غذایی را به مراتب کاهش دهیم و یا بعضی دیگر را افزایش دهیم. به عبارت دیگر شاید نیاز باشد که به منظور معالجه دیابت بارداری تحولی در برنامه رژیم غذایی خود ایجاد نمایم
اما به دلیل شرایط خاص این دوره و نیاز جنین به مصرف کلیه مواد غذایی مصرف بعضی از آنها را به هیچ عنوان نباید از برنامه غذایی خود حذف نمایم. تنها موردی که در این دوره بایستی به آن توجه نمایم کنترل کردن « میزان گلوکز خون بارداری» است که در این راستا پزشک مربوطه با توجه به سطوح استاندارد جهانی که در بالا اشاره کردیم میزان گلوکز خون طبیعی را در زمان های مختلف به شما متذکر می شوند.
حفظ گلوکز خون طبیعی درصد داشتن یک بارداری سالم و بی دردسر را به مراتب در شما بالا می برد. در زمان تغییر در رژیم این دوران حائز اهمیت است که تغییرات ایجاد شده در برنامه غذایی خود را بصورت صحیح و همچنین قابل حصول باشد تا به بهترین بازدهی دست پیدا نمایم.
نکات مهم در رژیم غذایی جهت دیابت بارداری
موارد مهم و اساسی وجود دارد که شما را جهت دستیابی به یک رژیم غذایی سالم و مناسب راهنمایی می کند. اولین مورد به این موضوع اختصاص دارد که تمامی کربوهیدرات ها بر میزان گلوکز خون شما تاثیرگذار هستند با این حال بایستی هوشیار باشید که برای کنترل بیماری خود به چه مقدار کربوهیدرات در طول روز نیاز دارید.
جهت فراهم کردن کربوهیدرات های مورد نیاز بدن لازم است که از مواد غذایی همچون سبزیجات، بعضی از لبنیات و میوه ها استفاده نمایم. بطور کلی در این رژیم غذایی بهتر است که:
میزان کربوهیدرات ها را کاهش دهیم.
از منابع مناسب و مطلوب مواد غذایی جهت فراهم کردن کربوهیدرات های لازم انتخاب نمایم.
بهتر است که کربوهیدرات ها را در بین وعده های غذایی خود تقسیم نمایم.
تحت نظر پزشک متخصص تغذیه
جهت پیروی از یک برنامه غذایی سالم مختص به این دوران نیاز است که تحت نظر پزشک متخصص تغذیه قرار بگیریم.
دکتر سلیمی به بانوان بارداری که با دیابت بارداری همراه هستند مصرف ماهی را گزینه مناسب در برنامه غذایی آنها معرفی می نمایند و توصیه می کنند که دو بار در هفته از آن استفاده نمایند.
ماهی های مناسبی که بانوان باردار دیابتی می توانند از آن استفاده نمایند شامل ساردین و سالمون است و همچنین متخصصین متذکر می شوند که از مصرف کوسه ماهی به دلیل جیوه بالای که دارد نیز خودداری نمایند.
در مجموع بایستی متذکر شویم که این دوران زمان خوبی جهت رژیم های پرطاقت و مقاوم نیست بلکه با اعمال اندکی تغییرات در برنامه غذایی و همچنین فعالیت های ورزشی سبک میتوانیم از افزایش وزن و بروز این بیماری تا حد زیادی خودداری نمایم.
دیابت بارداری و سقط جنین
متخصصین بیماری دیابت را « مرگ خاموش» معرفی می نمایند زیرا احتمال دارد نشانه های آن تا مدتی که این وضعیت بحرانی نشده در فرد بیمار نمایان نگردد و بتدریج بعد از حاد شدن شخص به کمای ناگهانی و در نتیجه مرگ دچار می شود.
برهمین اساس دکتر سلیمی به کلیه بیماران در خصوص شیوه های پیشگیری بیماری و همچنین معالجه آن توصیه های متعددی را متذکر می شوند.
باید گفت که دیابت بارداری مخصوصاً در ماه های انتهایی حاملگی بسیار خطرناک بوده است و اگر در این مدت بیماری کنترل نگردد ممکن است که خطرات متعددی را هم برای مادر و هم جنین به همراه آورد. بالاترین و در عین حال مهمترین خطر این عارضه درصورتیکه شدت بگیرد در ماههای آخر بارداری سبب سقط جنین است.
در مجموع بانوانی که در ماههای پایانی حاملگی خود از یک رژیم غذایی مناسبی پیروی نمی نمایند و همچنین دستورالعمل های غذایی را رعایت نمی کنند و با عارضه دیابت در این دوره همراه هستند طبق نظر دکتر سلیمی بیشتر با ریسک سقط جنین همراه می شوند.
به منظور جلوگیری از سقط جنین در این گروه از بیماران پزشک متخصص به بانوان متذکر می شود که حتماً در ماه ششم و هفتم بارداری تحت بهترین و مجرب ترین متخصصین تغذیه که در این راستا از مهارت و تخصص بالای برخوردار هستند قرار بگیرند تا از سلامت جنین محافظت نمایند.
بیماریهای مرتبط با دیابت بارداری
درصورتیکه بانوان باردار برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم را در برنامه رژیم غذایی خود رعایت نکنند با اختلالات متعددی در این دوره همراه می شوند.
در این راستا آگاهی از مشکلات دیابت بارداری میتواند به مادران باردار کمک کند که تا حد زیادی این بیماری خاموش را جدی تر بگیرند. از مشکلاتی که دیابت بارداری برای مادر و جنین به همراه می آورد میتوان به:
- ماکروزومی
- زایمان زودرس
- هیپوگلیسمی
- زردی
اشاره کرد به همین منظور است که دکتر سلیمی به عنوان یکی از مجرب ترین پزشکان برای درمان بیماری دیابت به بیماران متذکر می شوند که با پیروی از دستورالعمل های غذایی مناسب و انجام فعالیت های ورزشی حدالمقدور این اختلال را مهار نمایند.
خوراکی هایی سالم جهت تنظیم گلوکز خون بارداری
در پاسخ به بیمارانی که برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم باید اشاره نمایم که:
همانطور که در مطالب بالا توضیح دادیم بالا بودن میزان گلوکز خون در این دوره میتواند سبب بروز دیابت بارداری شود و در نتیجه سلامتی جنین و مادر را دچار مشکل نماید در همین راستا متخصصین مواد غذایی سالم و مفید در این دوره را به این ترتیب دسته بندی می نمایند که عبارتند از:
مواد غذایی حاوی نمایه گلایسمیک کم
مواد غذایی در بر دارنده کربوهیدرات ها بر روی میزان سطح گلوکز خون تاثیر مستقیمی ایجاد می کنند که
« نمایه گلایسمیک» بالایی دارند و سریع هضم می شوند و در نتیجه اندازه گلوکز خون را نیز به مراتب افزایش می دهند. به طور مثال برنج سفید، نان سفید، غلات صبحانه و غیره شامل این گروه از موادغذایی هستند.
بایستی متذکر شویم موادغذایی که نمایه گلایسمیک کمی هستند به مراتب دیر هضم تر و همچنین سبب پیشگیری از نوسانات گلوکز خون نیز می شوند.
دانه ها، لوبیا ها، جو، حبوبات، سبزیجات و همچنین میوه ها از موادغذایی طبیعی هستند که جزو این گروه محسوب می شوند. لازم است که در مدت دوره حاملگی بانوان از مصرف غذاهای فرآوری شده نیز خودداری نمایند.
میوه های که نمایه گلایسمیک کمی دارند نظیر گلابی، سیب، پرتقال، هلو و گریپ فروت هستند و از گروه حبوبات نیز میتوان به نخود و عدس اشاره کرد.
مصرف مواد غذایی پروبیوتیک
باکتری های زنده را پروبیوتیک ها می نامند که از نظر پزشکی جزء باکتری های خوب به شمار می آیند. باکتری های فوق در بخش روده و همچنین شکم موجود هستند که به محافظت سلامت سیستم گوارش بدن نیز کمک بسزایی می نمایند.
تنظیم متابولیسم بدن نیز از طریق باکتری های خوب و مفید انجام می گیرد که این امر سبب گردیده میزان گلوکز موجود در خون را سالم و تندرست نگه دارند.
به عنوان مثال ماست تازه طبیعی نمونه ای از مواد غذایی پروبیوتیک است که می توان به شما معرفی کرد. ارزش سیستم گوارش در حفظ بهبودی میزان گلوکز خون در بدن بسیار حائز اهمیت است.
با این حال با مصرف مکمل های پروبیوتیک و همچنین میکروب های مفید سیستم گوارش خود را که مهمترین عضو بدن به شمار می آید را درست نماید.
از توانایی فیبر غافل نشوید
فیبرها سبب بالا رفتن غیر منتظره سطح گلوکز خون نمی شوند. به طور معمول فیبرها به دو دسته تقسیم بندی می شوند:
1) فیبرهای محلول در آب 2) فیبرهای غیر قابل حل در آب که این سری از فیبرها به بهبود وضعیت سیستم دستگاه گوارش فرد کمک بسزایی می نماید.
علاوه براین باید متذکر شد که فیبرهای دسته اول نیز سبب سلامت سطح گلوکز موجود در خون می گردند.
توجه داشتن به اندازه گلوکز موجود در مواد غذایی
بانوان بارداری که با دیابت حاملگی همراه هستند حتماً بایستی از مصرف نوشابه در برنامه رژیم غذایی خودداری کرده و همچنین از نوشیدن نوشابه های انرژی زا نیز پرهیز نمایند. دکتر سلیمی به تمامی بانوان بارداری دیابتی توصیه می کنند که قبل از مصرف مواد غذایی حتماً به برچسب محصولات که برروی آنها ذکر شده است توجه نمایند.
توت فرنگی و تمشک
میوه های نامبرده نقش تاثیرگذاری در پایین آوردن میزان گلوکز موجود در خون دارند. بانوان به دلیل پایین آوردن گلوکز خون میتواند این میوه های اثربخش را جایگزین میوه های که دارای قند بالای هستند نمایند. تمشک و همچنین توت فرنگی جزء میوه های محسوب می شوند که آکنده از آنتی اکسیدان بوده و در حفظ سلامتی بدن نیز مفید بوده اند.
مصرف تخم مرغ
تخم مرغ حاوی آهن و همچنین منبع پروتئین است. کولین موجود در تخم مرغ به رشد و نمو مغزی جنین در دوران بارداری نیز کمک بسزایی می نماید از این رو اکثر متخصصین تغذیه به بانوانی که با دیابت حاملگی همراه هستند توصیه می کنند که در وعده صبحانه یک عدد تخم مرغ کامل آب پز را میل نمایند.
مصرف چربی های سالم و مفید
بطور کلی همه چربی ها برای بدن مضر نیستند و بدن ما جهت تامین انرژی نیازمند چربی های مفید است. بعضی از چربی سبب بروز التهاب در بدن می شوند که بایستی از خوردن آنها خودداری نمایم. به طور معمول این چربی ها در مواد غذایی فرآوری شده و همچنین سرخ شده موجود هستند.
در این بین بعضی از چربی های دیگر نیز در بازار موجود است که برای بدن بسیار مطلوب و همچنین سودمند بوده مانند روغن زیتون، روغن کنجد و روغن نارگیل که متخصصین مصرف این چربی مفید را در دوران حاملگی بانوانی که با دیابت همراه هستند توصیه می نمایند.
اسیدهای چرب موجود در آنها سبب میشوند که فرد برای مدت طولانی تری احساس سیری نمی آید و از خوردن مواد غذایی که در این موقعیت برای آنها زیان آور است نیز خودداری نماید.
مصرف پودر دارچین
خواص دارویی دارچین و همچنین ترکیبات موجود در آن سبب گردیده که از جذب گلوکز در خون پیشگیری کرده و تغییرات گلوکز موجود در خون را به کمترین حالات خود برساند. دارچین حساسیت انسولین را در بدن نیز التیام می بخشد.
بادام و کشمش
منیزیم موجود در مواد غذایی نامبرده در تنظیم گلوکز خون نقش بسزایی دارد. کارکرد آن هنوز به شکل کامل معین نگردیده اما پایین آمدن مقدار منیزیم در بیماران مبتلا به دیابت مرتبط است. بانوان بارداری که با دیابت حاملگی همراه هستند میتوانند از کشمش و بادام به عنوان یک میان وعده سالم در برنامه رژیم غذایی خود استفاده نمایند.
کلیه موارد نامبرده از مواد غذایی سالم و مفیدی هستند که بانوان باردار مبتلا به دیابت میتوانند از آن در برنامه غذایی خود استفاده نمایند. علاوه براین حبوبات، اسفناج، ماهی و گوجه فرنگی نیز جزء مواد غذایی اثربخش و همچنین مفید جهت پایین آوردن گلوکز خون در بارداری و پیشگیری از دیابت به شمار می آید.
ریسک افزایش ابتلا به دیابت حاملگی
همانطور که در مطالب بالا توضیح دادیم به طور کلی برخی از عوامل می تواند ابتلا به دیابت بارداری را در مادران باردار به مراتب افزایش دهد که با آگاهی از آنها و همچنین برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم می توانیم تا حد زیادی از روند بیماری جلوگیری نمایم.
چاقی
بانوانی که با اضافه وزن بالا همراه هستند نسبت سایر افراد دیگر بیشتر در معرض ابتلا به دیابت بارداری قرار می گیرند. طبق مطالعات انجام گرفته بانوانی که اضافه وزن آنها در BMI بیش از سی کیلوگرم باشد بیشتر از بانوان دیگر که دارای وزن نرمال هستند به دیابت بارداری مبتلا می شوند. یکی از اساسی ترین توصیه های متخصصین به بانوان پایین آوردن شاخص توده بدنی است زیرا این امر تا حد زیادی از دیابت حاملگی جلوگیری می نماید.
پیشینه خانوادگی و بارداری
ابتلای فرد به دیابت بارداری در بانوانی که بارداری های گذشته خود نیز با این عارضه همراه بوده اند نسبت به افراد دیگر به مراتب بیشتر خواهد بود.
به طور معمول بانوانی که در حاملگی خود به دیابت بارداری مبتلا می گردند بایستی از دوره نخست حاملگی بعدی موقعیت بیماری را مورد ارزیابی و بررسی قرار دهند. یکی دیگر از سوابقی که بیانگر ابتلا به دیابت بارداری در بانوان است را میتوان به نوزادان بالا چهار کیلو گرم اشاره کرد.
علاوه براین بانوانی که دارای پیشینه دیابت در خانواده دارند نسبت به سایر افراد دیگر در معرض خطر به دیابت بارداری قرار می گیرند. شایان ذکر است که بانوانی که زایمان زودرس و همچنین نوزادانی نارس و یا دارای نقص را در زایمان های گذشته خود داشته اند به مراتب نسبت به بانوان دیگر بیشتر با ریسک دیابت حاملگی همراه می شوند.
نشانه های خطر ابتلا به دیابت حاملگی
طبق تحقیقات انجام شده یکی از خطرناک ترین فاکتورها در عارضه فوق بالا بودن شاخص توده بدنی در بانوان است که این امر سبب گردیده تمامی چربی ها به شکل یکسان در بدن پخش نشوند.
خطر ابتلا به بیماری فوق زمانیکه چربی بدن بیشتر در ناحیه شکم انباشته شده باشد افزایش می یابد. دکتر سلیمی متذکر می شوند بانوانی که تجمع چربی های انباشته دور شکم آنها بیش از هشتاد و هشت و اینکه نود سانتی متر باشد بیشتر در خطر دیابت حاملگی قرار می گیرند.
در مجموع بانوان با علائمی که در زیر به آن اشاره می نمایم بیشتر با دیابت دوران حاملگی همراه هستند که عبارتند از:
- بانوان بالای بیست و پنج سال
- بانوانی که دارای سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت دارند.
- بیمارانی که پیش از بارداری با اضافه وزن بالا همراه بودند.
- افرادی که در دوران حاملگی از حالت عادی خود بیشتر دچار اضافه وزن شده اند.
- بانوانی که چندقلو باردار هستند.
- بانوانی که فرزند اول آنها بیش از چهار کیلوگرم وزن داشته است.
- بیمارانی که بارداری های قبلی خود نیز با این عارضه همراه بودند.
- بانوانی که زایمان نوزاد نارس و یا سقط جنین داشته اند.
- در این بین بانوانی که با عارضه سندروم تخمدان پلی کیستیک و همچنین با بی نظمی اکانتوزیس نیگریکانس و علاوه براین بیماری های دیگر که با پایداری انسولین در بدن مرتبط هستند در معرض ابتلا به دیابت حاملگی بیشتر قرار می گیرند.
کلیه نشانه های ذکر شده از مواردی است که بانوان بیشتر در معرض ریسک بیماری دیابت قرار می گیرند.
انواع دیابت بارداری
در ادامه مقاله برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم لازم به ذکر است که دیابت حاملگی نیز دارای انواع متعددی است:
1) دیابت بارداری نوع A1 2) دیابت بارداری نوع A2
که در دیابت A1 بیماران با پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و انجام فعالیت های ورزشی مناسب میتوانند این عارضه را درمان نمایند اما در دیابت A2 پزشک متخصص به منظور حفظ سلامتی مادر و جنین انسولین و اینکه داروهای خوراکی لازم را تجویز می نماید.
روشهای جلوگیری از دیابت بارداری
1) تغییر در سبک زندگی
2) مصرف وعده های غذایی در زمان مشخص
3) پرهیز از بی تحرکی و انجام منظم فعالیت های ورزشی
4) کاهش استرس و اضطراب
5) پیروی از یک رژیم غذایی سالم و مفید
از شیوه های به شمار می آیند که علاوه بر اینکه برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم در پیشگیری از دیابت حاملگی نیز در بانوان جلوگیری می نماید.
اما اگر فردی بنا به هر دلیلی به عارضه دیابت حاملگی مبتلا گردید بایستی به مجرب ترین متخصص تغذیه در این امر مراجعه نماید تا یک رژیم غذایی مناسبی را برای شما تجویز نماید زیرا در این دوره مقدار وزن گیری بیمار بایستی متناسب با BMI یا همان شاخص توده بدنی باشد.
متخصص تغذیه براساس قد و همچنین وزن موقعیت بیمار را در این دوره حساس می سنجد و برمبنای نیاز بدن و اینکه برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم رژیم غذایی مناسب و مفید را برای بانوان باردار تجویز می نماید.
علاوه براین توصیه های که در ذیل به آن اشاره می نمایم در بهبود دیابت بارداری به فرد کمک بسزایی می نماید که شامل:
- مصرف اسیدهای چرب امگا سه در برنامه رژیم غذایی، زیرا این چربی ها به سلامتی قلب و مغز جنین و از همه مهمتر در رفع التهابات نیز بسیار تاثیرگذار است.
- ماهی تون و همچنین ماهی سالمون جزء منابع خوبی از اسیدهای چرب امگا سه محسوب می شوند.
- بهتر است که موادغذایی را کبابی مصرف نمایم و یا با کمی روغن های سالم آنها را تفت دهیم.
- بانوان باردار مبتلا به دیابت بهتر است که مواد غذایی را بیشتر به شکل آبپز میل نمایند.
- از مصرف موادغذایی شور، سرخ شدنی، کنسرو شده و همچنین فست فودی تا حد زیادی خودداری نمایم.
- از مصرف ماکارونی، قند، شیرینی، کیک، برنج، نوشابه و شکلات خودداری نماید و آبمیوه های طبیعی و سالم را جایگزین آنها نمایم.
- از سبزیجاتی که دارای کربوهیدرات و همچنین قند کمتری هستند در برنامه غذایی خود مصرف نمایم.
- به جای مصرف ذرت سبزیجات برگ دار و همچنین نخود را جایگزین آنها نمایم.
- نان گندم کامل یا سبوس دار، کم شکر و همچنین غلات فیبردار را جایگزین نان لواش و سفید در وعده صبحانه نمایم.
- بهتر است که جو دو سر را در وعده غذایی خود مصرف نمایم.
- در زمان مصرف سالاد بهتر است که آن را بدون سس و با روغن های سالم مانند روغن زیتون سرو نمایم.
کلیه موارد ذکر شده از باید ها و نبایدهای است که برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم حائز اهمیت است.
مواد غذایی سالم متخصص بیماران مبتلا به دیابت بارداری
دکتر سلیمی به عنوان بهترین دکتر برای درمان دیابت بهترین شیوه جهت نظارت بر دیابت حاملگی را داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب و در عین حال متعادل معرفی می نمایند.
بانوانی که با این عارضه همراه هستند بایستی دقت زیادی به مصرف چربی ها که بین « بیست و پنج تا سی و پنج درصد» ، کربوهیدرات ها « بین چهل تا پنجاه درصد» و همچنین« پروتئین ها که بین بیست الی بیست و پنج درصد» باشد در برنامه غذایی سالم توجه نمایند. مصرف مواد غذایی به صورت مرتب هر دو ساعت به نظارت و کنترل میزان گلوکز خون نیز کمک بسزایی می کند.
برهمین اساس بانوان باردار بایستی روزانه بین صد و بیست تا صد و نود و پنج گرم کربوهیدرات در برنامه رژیم غذایی خود مصرف نمایند که به سه وعده اصلی غذا و دو میان وعده دسته بندی می شود. طبق مطالعات مصرف مواد غذایی آکنده از کربوهیدرات ها در فاصله زمانی مشخص از افزایش گلوکز خون در فرد پیشگیری می نماید.
پزشک متخصص تغذیه مشخص می نماید که بیمار بایستی روزانه به چه میزان کربوهیدرات مصرف نماید. در مجموع کربوهیدرات های مفید و سالم شامل:
1) برنج قهوه ای 2) میوه های دارای گلوکز پایین 3) غلات کامل 4) سبزیجات نشاسته دار 5) عدس و سایر حبوبات هستند.
لطفا از پست روزی چند قاشق برنج بخوریم دیدن کنید.
پروتئین
علاوه بر کربوهیدرات ها بانوان باردار بایستی روزانه به صورت میانگین شصت گرم پروتئین مصرف نمایند. گوشت بدون چربی، ماهی و لبنیات از مواد غذایی هستند که سرشار از پروتئین هستند.
چربی
چربی های سالم و مفیدی که بانوان باردار مبتلا به دیابت اجازه مصرف آن را دارند شامل تخمه ها، آجیل های خام و همچنین روغن آووکادو و همچنین زیتون است.
از مواد غذایی سالمی هستند که متخصصین به بیماران مبتلا به دیابت حاملگی توصیه می نمایند.
مواد غذایی که در دوره بارداری بایستی از خوردن آن پرهیز نمایم.
در ادامه مقاله برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم بهتر است بگویم که بانوان در این دوران باید از خوردن چه مواد غذایی اجتناب نمایند. که عبارتند از:
پرهیز از تخم مرغ خام
تخم مرغ خام احتمال دارد که شامل باکتری سالمونلا باشد که سبب مسمومیت غذایی در این گروه از بیماران میشود که بایستی متذکر شد برای نوزاد بسیار خطرناک است. برهمین اساس متخصصین تغذیه به بانوان باردار توصیه می کنند که از تخم مرغ پاستوریزه و همچنین کاملاً پخته شده در برنامه رژیم غذایی خود استفاده نمایند.
پرهیز از لبنیات پاستوریزه نشده
از محصولات لبنیات غیرپاستوریزه میتوان به بلوچیز و همچنین پنیر نرم اشاره کرد که حاوی لیستریا است که سبب بروز مسمومیت غذایی و اینکه مرگ جنین در بانوان باردار مبتلا به دیابت می گردد.
کافئین
مصرف کافئین سبب گردیده که از دیواره جفت نفوذ کرده و در نتیجه ضربان قلب نوزاد را بالا ببرد. مصرف بیش از حد آن نیز در بانوان باردار سبب سقط جنین نیز می گردد به همین دلیل است که متخصصین تغذیه مصرف آن را از برنامه غذایی بانوان باردار حذف می نمایند.
موارد بیان شده از موادغذایی هستند که بانوان در دوره بارداری اجازه مصرف آن را ندارند. علاوه بر این باید متذکر شد که بانوان مبتلا به دیابت حاملگی بایستی از خوردن مواد غذایی همچون دسر و آبنبات های شیرین نیز خودداری نمایند.
متخصص تغذیه
برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم باید از یک متخصص تغذیه مجرب و با سابقه که در این راستا از علم و دانش زیادی برخوردار است مساعدت بگیریم.
بر همین اساس تغذیه به معنای دانش رساندن مواد غذایی مورد نیاز به بدن به نحوه ی که با فراهم کردن تمامی نیازهای بدن اضافه بر مقدور نمودن رشد و نمو مناسب از زمان تولد، تندرستی و سلامتی روح و جسم در تمامی مراحل زندگی مهیا سازد.
بطور کلی انسان ها جهت رشد، ترمیم و بازسازی سلولهای صدمه دیده، تامین انرژی و علاوه براین جلوگیری از سایر بیماری ها به مواد غذایی سالم و مناسب نیاز دارند که در این راستا علم تغذیه فراهم کردن مناسب و صحیح آن را به فرد بصورت کامل نشان می دهد. پزشک متخصص تغذیه شخصی است که در قلمرو تغذیه و همچنین مواد غذایی فعالیت می کند.
متخصص تغذیه به تمامی مردم متذکر می شوند که برای داشتن زندگی سالم از چه مواد غذایی مطلوبی استفاده نمایند. تدبیر همگانی نظام سلامت تغذیه بر پایه تغییر در شیوه زندگی و همچنین تغییر در وزن افرادی که در معرض خطر ابتلا به اضافه وزن بالا هستند است.
متخصص تغذیه با تنظیم یک برنامه غذایی مناسب برای بانوانی که با دیابت بارداری همراه هستند تمام تلاش خود را می نمایند که به درمان بیماران در این راستا کمک بسزایی نمایند.
البته لازم به ذکر است که تمامی فارغ التحصیلان رشته تغذیه که مقطع کارشناسی را گذرانده اند و همچنین بعد از سپری کردن بیست و چهار ماه دوره طرح و اخذ شماره نظام پزشکی از سازمان مربوطه می توانند در مقام مشاور تغذیه در این حوزه اقدام به فعالیت نمایند.
وظایف متخصص تغذیه
شناسایی و همچنین ارزیابی نیازهای مراجعه کنندگان
عرضه برنامه مواد غذایی مناسب با توجه به شرایط فعلی بیمار
عرضه داشتن توضیحاتی مرتبط با موضوعات منوط به رژیم درمانی و همچنین تغذیه به بیمار
تشخیص اثرات برنامه رژیم غذایی و تغییر دادن آن در صورت ضرورت
ایجاد یک حرکت لازم جهت مراجعه کنندگان به منظور یک انگیزه بسیار بالا در پی برنامه غذایی
ارزیابی اختلالات تغذیه ای موجود در بیمار
عرضه برنامه و همچنین راهنمایی های لازم جهت بالا بردن میزان ارزش غذایی در سایر مواد خوراکی
از وظایف یک متخصص تغذیه است که در این راستا به بیماران باردار دیابتی کمک بسزایی می نماید. در این راستا پزشک متخصص تغذیه سعی می کند که یک جدول زمان بندی مناسب را برای رژیم غذایی دیابت حاملگی به بانوان باردار که برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم جهت حفظ سلامت مادر و جنین ارائه می نمایند. به این ترتیب که:
وعده صبحانه:
بانوان باردار مبتلا به دیابت در برنامه رژیم غذایی صبحانه خود می توانند از یک کاسه غلات مخلوط شده با شیر و یا دو تکه نان سبوس دار به همراه مقداری کم ماست کم چرب، مربا و اینکه میوه مصرف نمایند.
وعده ناهار:
1) مقداری جوجه + سالاد
2) سالاد پاستا به میزان کافی
3) سوپ سبزیجات
وعده شام:
1) مرغ کبابی + سبزیجات و اینکه سیب زمینی کبابی
2) برنج قهوه ای + سبزیجات
3) تکه های سینه مرغ + سالاد
در مجموع بایستی برای تنسیق یک رژیم غذایی مناسب برای بانوان مبتلا به دیابت حاملگی باید به نکاتی که در زیر به آن اشاره می نمایم توجه داشته باشید که شامل:
– میزان مصرف نمک، چربی، شکر را تا حد زیادی از برنامه غذایی خود حذف نمایم.
– سبزیجات و میوه ها را حتماً به عنوان یک میان وعده سالم در طی روز مصرف کنید.
– میزان وعده هایی غذایی خود را حدالمقدور کمتر نماید.
درصورتیکه جهت دیابت حاملگی دارویی مصرف نمی کنید نیاز نیست که در بین وعده هایی اصلی خود میان وعده مصرف نماید. اما اگر پزشک متخصص برای کنترل میزان سطح گلوکز خون دارویی را برای درمان شما در این دوره حساس تجویز کردند به دلیل اینکه بعضی از داروهای دیابتی باعث افت مقدار گلوکز در خون می شود شما میتوانید از یک میان وعده سالم طبق دستور پزشک متخصص تغذیه مصرف نماید.
طبق نظر دکتر سلیمی مغزیجات، میوه ها، سبزیجات، ماست و دانه های خوراکی گزینه خوبی جهت مصرف یک میان وعده سالم برای بانوان باردار دیابتی به حساب می آید.
همچنین پزشک تغذیه در پاسخ به سوال بیمارانی که برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم متذکر می شوند که از مصرف مواد غذایی که دارای کالری بالا و در عین حال ارزش غذایی پایینی برخوردار هستند نظیر چیپس، نوشابه، کیک و نوشیدنی های انرژی زا خودداری نمایند.
دیابت
دیابت نوعی عارضه است که قدرت بدن در بهره مندی از گلوکز خون جهت فراهم کردن انرژی تحت تاثیر خود قرار می دهد. هورمون انسولین گلوکز را از مسیر جریان خون به بخش درونی سلولها در بدن شما هدایت می کند تا اندوخته شود و اینکه جهت تامین انرژی مورد استفاده قرار گیرد.
گلوکز معالجه نشده که برآمده از دیابت است می تواند به کلیه، اعصاب، چشم و سایر اعضای دیگر بدن صدمات جبران ناپذیری را وارد نماید. این عارضه که در افراد بروز می کند شامل انواع متعددی است که عبارتند از:
دیابت نوع یک:
این نوع دیابت عارضه ی خود ایمنی است. در این فرآیند دستگاه ایمنی به سلولهای موجود در پانکراس، محلی که هورمون انسولین در آن تولید می شود حمله می نمایند و بتدریج آنها را از میان میبرد. طبق مطالعات انجام شده تقریباً ده درصد از بیماران مبتلا به دیابت با این مشکل همراه هستند.
دیابت نوع دو:
پیش دیابت در مواقعی روی می دهد که گلوکز خون شما از حد نرمال نیز افزایش یافته باشد، اما جهت شناسایی دیابت فوق به میزان بسنده بالا نبوده است.
دیابت بارداری:
گلوکز خون بالا در دوره حاملگی را دیابت بارداری می گویند. بسته شدن هورمون انسولین ساخته و تولید شده از سوی جفت سبب بروز این عارضه در مادران باردار می شود.
باید متذکر شویم که هر نوع از دیابت های معرفی شده دارای نشانه، علل و همچنین نشانه های درمانی خاصی است.
درمان دیابت
امروزه با پیشرفت علم در زمینه پزشکی متخصصین جهت درمان بیماری دیابت از داروهای متعددی استفاده می نمایند که بعضی از این داروها به صورت خوراکی و بعضی دیگر به روش تزریقی در اختیار بیماران قرار می گیرد.
درمان دیابت نوع یک
دکتر سلیمی مهمترین دارو جهت معالجه بیماران مبتلا به دیابت نوع یک را « انسولین» معرفی می نمایند که در چهار نوع موجود هستند و هر یک از آنها براساس بازدهی و اثرگذاری آن در بدن تاثیر متغیری دارند. به این ترتیب باید گفت که:
1) انسولین سریع: این نوع از انسولین در کمتر از پانزده دقیقه در بدن بیمار اقدام به فعالیت می نماید و اثرگذاری آن نیز بین سه تا چهار ساعت است.
2) انسولین کوتاه مدت: انسولین نامبرده به محض تزریق به بدن در کمتر از نیم ساعت آغاز به کار می کند و تاثیرگذاری آن در بدن فرد بیمار بین شش تا هشت ساعت است.
3) انسولین با تاثیرگذاری متوسط: این انسولین بعد از دو ساعت در بدن به مدت دوازده تا هجده ساعت اثربخش است.
4) انسولین دراز مدت: بعد از چند ساعت از تزریق به مدت یک روز(بیست و چهارساعت) و اینکه بیشتر در بدن بیمار تاثیرگذار است.
درمان دیابت نوع دو
دکتر سلیمی به عنوان بهترین دکتر برای درمان دیابت، مناسب ترین شیوه درمانی برای بیماران مبتلا به دیابت نوع دو را رژیم غذایی و همچنین فعالیت های ورزشی مناسب معرفی می نمایند. درصورتیکه پزشک با ارزیابی های لازم این تغییر شیوه زندگی جهت پایین آوردن میزان گلوکز خون را اثربخش ندید، مصرف دارویی را برای حفظ بهبودی بیمار آغاز می نماید.
درمان دیابت بارداری
این گروه از بیماران در مدت حاملگی بایستی در طی روز چندین بار میزان گلوکز خون خود را بازرسی نمایند. درصورتیکه میزان گلوکز خون بیشتر باشد شاید تغییرات در برنامه غذایی و همچنین فعالیت های ورزشی منظم جهت کاهش میزان گلوکز خون اثرگذار نباشد.
طبق مطالعات صورت گرفته بین ده تا بیست درصد از بانوان مبتلا به این عارضه در دوره بارداری جهت پایین آوردن میزان گلوکز خون به تزریق انسولین احتیاج دارند. باید متذکر شویم که انسولین تزریقی در دوران حاملگی جهت رشد و نمو جنین بی خطر بوده است.
در مجموع باید بیان کرد که دارو و اینکه تلفیقی از داروهایی که پزشک متخصص جهت درمان بیماران تجویز می نمایند بسته به نوع دیابت و همچنین علت بیماری بستگی دارد.
سوالات رایج در مورد برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم
یکی از سوالات متداولی که بیشتر بانوان از پزشک متخصص خود دارند اختصاص به این موضوع دارد که آیا جلوگیری از دیابت حاملگی امکان پذیر است توضیح دهید؟
بانوان زیادی هستند که پیش از بارداری خود درگیر نگرانی های ابتلا به دیابت دوره بارداری هستند و تمایل دارند که شیوه های جلوگیری از این عارضه را بصورت کامل بشناسند تا از بروز آن جلوگیری نمایند.
طبق نظر دکتر سلیمی داشتن یک وزن مناسب و نرمال و همچنین پیشگیری از افزایش وزن جهت جلوگیری از این عارضه در دوره بارداری از اهمیت بسیار بالای برخوردار بوده است. زیرا همانطور که میدانید اضافه وزن بالا در شکل گیری دیابت بسیار تاثیرگذار است.
تثبیت وزن فاکتور مهمی در جلوگیری از دیابت است، بانوانی که بتوانند وزن نرمال شان را تا حدی پایین آورند به صورت مطلوب تری می توانند وزن خود را کاهش دهند و به این ترتیب تغییرات اساسی را در این حیطه مشاهده نمایند.
اما بانوانی که وزن آنها بیشتر از هشتاد کیلوگرم است، درصورتیکه به منظور کاهش وزن خود اقدامات لازم را انجام دهند و تقریباً حدود هفت درصد از وزن قبلی خود را کاهش دهند، قطعاً قادرند که از این عارضه در بارداری پیشگیری نمایند.
انجام منظم سی دقیقه فعالیت های ورزشی مناسب در طی روز در بانوانی که با افزایش وزن همراه هستند می تواند تا حد زیادی از دیابت حاملگی جلوگیری نماید. علاوه بر موارد بیان شده کاهش مصرف چربی های مضر نیز در این راستا به منظور جلوگیری از دیابت بارداری نیز کمک بسزایی می نماید.
آیا بانوان باردار مبتلا به دیابت حاملگی باید از یک رژیم غذایی خاصی پیروی نمایند؟
در اکثر موارد متخصصین تغذیه گلوکز های ساده ای را که برای بدن فرد زیان آور است و همچنین کربوهیدرات ها که جزء این گروه از موادغذایی محسوب می شوند را تا حد زیادی از برنامه غذایی بانوان مبتلا به دیابت کم می نمایند.
به طور معمول کربوهیدرات ها در آبمیوه های غیر طبیعی یا صنعتی موجود هستند علاوه براین کیک و انواع شیرینی های آماده نیز حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات هستند.
یکی از مواد غذایی دیگری که بانوان باردار اجازه مصرف آن را ندارند نشاسته است همچنین مصرف ماکارونی نیز باید تا حد زیادی از برنامه رژیم غذایی بانوان مبتلا به دیابت کاهش یابد. بیشتر بانوان باردار مبتلا به دیابت حاملگی برای رفع این عارضه بایستی مصرف کربوهیدرات ها را از برنامه غذایی خود حذف نمایند تا از این طریق به حفظ سلامتی خود و جنین کمک بسزایی نمایند.
برای آشنایی با عوارض جراحی عمل بای پس معده در دوران بارداری لازم می باشد از صفحه بای پس معده و بارداری دیدن کنید.
بانوان بارداری که به دیابت حاملگی مبتلا هستند از چه مواد غذایی می توانند مصرف نمایند؟
این گروه از بیماران به منظور حفظ سلامتی بدن خود و همچنین جنین باید از مواد غذایی مانند آجیل ها، بلغور جو دوسر، لبنیات، ماهی پرچرب، عدس، لوبیا، گوشت های کم چرب، آووکادو و همچنین کربوهیدرات های سالم نظیر برنج قهوه ای، غلات کامل و سبزیجات نشاسته دار به میزان مناسب در وعده های غذایی طبق دستور پزشک متخصص تغذیه مصرف نمایند.
نتیجه گیری
دیابت بارداری یکی از اختلالاتی است که در حال حاضر بیشتر بانوان به دلیل نداشتن رژیم غذایی مناسب و همچنین اضافه وزن بالا ممکن است با این عارضه همراه شوند.
به طور معمول این عارضه از هفته بیست و چهارم به بعد در بانوان باردار مشاهده می شود که پزشک متخصص با انجام آزمایشات منظم و رژیم غذایی مرتبط سعی می کنند که میزان گلوکز خون را در بیماران تا حد زیادی کاهش دهند تا از این طریق سلامتی مادر و جنین را تضمین نمایند.