چرا چاق می شویم

چرا چاق می شویم
فهرست مطالب

در این مقاله از سایت دکتر سلیمی، سعی می کنیم به این سؤال پاسخ بدهیم که چرا چاق می شویم؟ با ما همراه باشید.

شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.

📞  09120174510  📞

مقدمه

سازمان جهانی بهداشت، آمار تأمل برانگیزی در رابطه با چاقی و اضافه وزن در اختیار مردم جهان قرار داده است که می توان گفت بسیار وحشتناک می باشد.

سازمان WHO  با انتشار آمارهای دقیق در رابطه با همه گیری این معضل، به مردم دنیا توصیه های زیادی نموده است.

تمام انسان ها می بایست از سلامتی بدن خود محافظت کنند. در واقع توانمند بودن اندام ها و پرداختن به فعالیت های روزانه و موارد بی شمار دیگر، به میزان زیادی در رابطه مستقیم با سلامت بدن می باشد.

در عین حال بیمار شدن و یا درگیری با مشکلات گوناگون نیز مسئله ای اجتناب ناپذیر است و عوامل گوناگونی هم می ‌توانند سلامتی افراد را به خطر بیندازند.

عواملی از قبیل سبک زندگی ناسالم، مصرف مواد غذایی غیر استاندارد، بی تحرکی، اضطراب و استرس، جزء عمده ترین موارد به وجود آورنده مشکلات گوناگون هستند و سلامتی انسان ها را با چالش هایی مواجه می کنند.

یکی از مشکلات رایج در میان مردم دنیا چاقی است

یکی از مشکلات رایج در میان مردم دنیا چاقی است. در واقع علم پزشکی چاقی را جزء بیماری ها دسته بندی می نماید.

در این سال ها، سطح رواج این بیماری در جهان بسیار افزایش یافته است. مطابق با جدیدترین پژوهش ها و بررسی های صورت گرفته، یکی از عمده ترین عوامل مرگ و میر در جهان، بیماری چاقی شناخته می شود.

در مطلب پیش رو، یکی از مهمترین دغدغه افراد که پاسخ به این پرسش می باشد که چرا چاق می شویم را به صورت مفصل و علمی مورد بررسی قرار می دهیم. در این ارتباط، می توانید با جناب دکتر مهدی سلیمی مشورت نمایید. دکتر سلیمی، فوق تخصص گوارش و معتبرترین متخصص انواع جراحی های لاغری می باشند.

پیشنهاد می کنیم از پست چگونه در یک هفته 10 کیلو لاغر شویم دیدن کنید.

چرا چاق می شویم؟

این موضوع که چرا چاق می شویم، می بایست از جوانب گوناگونی بررسی شود. مطابق با تقسیم بندی کارشناسان تغذیه، عوامل چاقی را می توان به دو دسته تقسیم بندی نمود. اولین گروه، نوعی از اضافه وزن و چاقی می باشد که چندین عامل پنهانی ایجاد کننده آن می باشند.

دسته دیگر از دلایل چاقی، نوع تغذیه و میزان تحرک افراد می باشد. در واقع زمانی که سطح کالری مصرفی افزایش یافته و تعادل میان انرژی مصرف شده و انرژی دریافتی از بین می رود، در نتیجه این روند به چاقی ختم می شود. به موازات این چاقی، بیماری هایی از قبیل دیابت نوع دو، انواع سرطان ‌ها و بیماری های قلبی و عروقی نیز افزایش می یابند.

چرا چاق می شویم؟
چرا چاق می شویم؟

در ادامه مقاله، تمام دلایل چاقی را به صورت مجزا تقسیم بندی نموده و هر یک را شرح می دهیم.

بیماری ها و عوامل پنهان مختلفی که می توانند دلیلی برای چاقی افراد محسوب شوند

در این بخش از مقاله ی چرا چاق می شویم، قصد داریم به بررسی تعدادی از عمده ترین دلایل پنهان اضافه وزن بپردازیم.

در اغلب موارد ممکن است چاقی به دلیل ابتلا به برخی از بیماری ها ایجاد شود که موارد زیر شامل دسته بندی این بیماری ها می باشد.

بیماری ها و عوامل پنهان مختلفی که می توانند دلیلی برای چاقی افراد محسوب شوند
بیماری ها و عوامل پنهان مختلفی که می توانند دلیلی برای چاقی افراد محسوب شوند

سندروم تخمدان پلی کیستیک، کم کاری تیروئید و غیره سبب می‌ شوند که افراد، مبتلا به بیماری چاقی مفرط شده و در انجام فعالیت ‌های روزانه خود نیز با مشکلات زیادی روبرو می شوند.

  • کم کاری تیروئید

یکی از بیماری هایی که سبب بروز چاقی در افراد می شود، مشکلات مرتبط با کم کاری تیروئید است که باعث کم شدن ترشح هورمون مرتبط با افزایش متابولیسم و سوخت و ساز بدن می شود.

در واقع کم کاری تیروئید باعث می شود که روند سوزاندن کالری های مصرف شده به صورت ناقص انجام شود که این موضوع می تواند یکی از مهم ترین فاکتورهای بروز چاقی در بیماران مبتلا به اختلال در عملکرد تیروئید باشد.

لطفا از پست Bacteria در آزمایش ادرار دیدن کنید.

  • بی خوابی و اختلالات خواب

تمام عوامل مرتبط با بی خوابی مانند آپنه انسدادی خواب، اینسومنیا، سندروم پای بی قرار و غیره سبب چاقی می شوند. در واقع اختلالات خواب سبب تحریک هورمون افزایش اشتها شده و درنهایت چنانچه افراد به میزان ضروری استراحت نکنند، گرفتار پرخوری و افزایش مصرف کالری در طول روز می شوند.

بی خوابی و اختلالات خواب
بی خوابی و اختلالات خواب

همچنین مطابق با پژوهش های صورت گرفته، به این نتیجه دست یافته اند که کسانی که ساعات کمتری را در طول شبانه روز می خوابند، با ولع زیادتری به مصرف مواد غذایی می پردازد و از سویی نیز به دلیل خستگی و بی حوصلگی، قادر نیستند تحرک لازم را به منظور سوزاندن کالری های مصرف شده داشته باشند.

  • افسردگی

به طور کلی بیمارانی که دچار افسردگی هستند، معمولا با دلایل مختلفی چاق می شوند. تعداد زیادی از افراد افسرده، اصلی ترین روش دستیابی به آرامش را خوردن مواد غذایی گوناگون می دانند که بیشتر این خوراکی ها، دارای کالری زیادی هستند.

بعضی از افراد به علت عدم تحرک و بعضی دیگر به علت استفاده از قرص های ضد افسردگی که چاق کننده نیز می باشند، افزایش وزن زیادی را تجربه می کنند.

البته لازم است در اینجا یادآور شویم که فقط قرص های ضد افسردگی باعث چاقی نمی شوند، بلکه داروهای کنترل کننده سوخت و ساز غدد درون ریز مانند بتابلوکرها، انسولین و یا داروهای مختص به بیماری دیابت، داروهای ضد بارداری و غیره همگی موادی هستند که مصرف کنندگان را چاق می‌ کنند.

بنابراین بهتر است زمانی که دچار افزایش وزن ناگهانی می شوید، به این مسئله فکر کنید که آیا در هفته های اخیر، از این نوع داروها استفاده کرده اید یا خیر؟

  • اختلالات درد

هر کدام از بیماری هایی که منجر به پدید آمدن دردهای شدید در بدن شوند، از قبیل سیاتیک، فیبرومیالوژی، ورم مفاصل و غیره، باعث چاقی خواهند شد. اغلب کسانی که از دردهای مزمن رنج می برند، علاقه بیشتری به عدم تحرک، خوابیدن و یا یک جا نشستن دارند. همین طور قرص های ضد درد و مسکن ها، به خصوص آن دسته از داروهایی که برای بیماری های اعصاب مصرف می شوند هم ممکن است باعث افزایش وزن در بیماران شوند.

  • نشانگان کوشینگ

زمانی که قسمت قشری غده آدرنال فعالیت های بسیار زیادی را انجام می دهد، سندروم کوشینگ بروز می کند. نام دیگر این سندروم، هایپرکورتیزولیسم می باشد.

البته این بیماری بسیار کمیاب بوده و دلیل اصلی آن بالا رفتن ترشح هورمون کورتیزول در بدن است که منجر به چاقی در افراد مبتلا به این سندروم می شود.

از لحاظ ساختار بدنی، این بیماران دارای اندامی نسبتاً لاغر هستند. در عین حال در قسمت شکم و گردن، چربی های زیادی انباشته شده است. از دیگر نشانه های این بیماری می توان به موارد زیر اشاره نمود:

پوست نازک و حساس

خون مردگی

عدم تحمل گلوکز

قطع عادت ماهیانه در زنان

رویش مو در صورت

کاهش میل جنسی

بم شدن صدای افراد

  • دوران یائسگی

یکی از مراحل زندگی زنان، دوران یائسگی می باشد که افزایش چند کیلوگرم وزن در این زمان طبیعی است. از عوارض دیگر این مرحله می توان به تعریق شبانه، بی خوابی و گرگرفتگی نیز اشاره نمود که همه ی این موارد همراه با عدم تعادل در ترشح هورمون ها و کاهش تحرک منجر به اضافه وزن در زنان می شود.

چه فاکتورهایی در سبک زندگی افراد باعث چاقی آن ها می شود؟

علاوه بر دلایل پنهان اضافه وزن که در قسمت قبلی به چند مورد از آن ها پرداختیم، مواردی نیز در سبک زندگی افراد وجود دارند که باعث اضافه وزن آن ها می شوند. این موارد عبارتند از:

چه فاکتورهایی در سبک زندگی افراد باعث چاقی آن ها می شود؟
چه فاکتورهایی در سبک زندگی افراد باعث چاقی آن ها می شود؟
  • کاهش میزان فیبر مصرفی در رژیم غذایی

کاهش فیبر در رژیم غذایی ممکن است سبب چاقی شود. چرا که فیبرها روی کنترل اشتهای افراد بسیار تأثیرگذار می باشند و در یک بازه زمانی بلند مدت، افراد را سیر نگه می دارند.

طی پژوهشی که صورت گرفته، به این نتیجه دست یافته اند که مصرف ۱۴ گرم فیبر در طول روز، قادر است سطح کالری مصرفی در طول ۲۴ ساعت را به میزان حدود ۱۰ درصد کمتر نماید.

این رقم می تواند سبب از دست دادن وزن در افراد به میزان یک کیلو و ۹۰۰ گرم در طی ۳۰ روز شود. فیبر در مواد غذایی مانند سبزیجات به خصوص انواع لوبیاها و عدس وجود دارد. بنابراین بهتر است درصد زیادی از مواد فیبری را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

  • استفاده از آسانسور به جای پله

می توان گفت استفاده از پله ها و رفت و آمد از طریق آن ها، نوعی ورزش محسوب می شود. چنانچه در طول روز از آسانسور به جای پله استفاده می نمایید، در واقع یکی از ورزش های ساده را از میان فعالیت های روزانه خود حذف کرده اید.

مطابق با آزمایشی که انجام شده است، نشان می دهند که بالا رفتن از ۲۰ پله باعث سوزاندن حدود ۸ کالری می شود. البته شاید ۸ کالری رقم بسیار کمی به نظر آید.

استفاده از آسانسور به جای پله
استفاده از آسانسور به جای پله

ولی چنانچه در طی روز مجبور باشید از پله های زیادی بالا و پایین بروید، می ‌تواند به رقم بسیار زیادی تبدیل شود. بهتر است از هر موقعیتی به منظور بالا بردن سطح فعالیت های بدن استفاده کنید. می‌ توانید عدم فعالیت در آسانسور را با تقویت عضلات خود در پله ها جایگزین نمایید.

  • مصرف بیش از حد چربی های سالم

همان طور که می دانید، چربی های سالم از قبیل روغن زیتون و روغن نارگیل، قسمت وسیعی از یک رژیم غذایی اصولی و استاندارد را در بر می گیرند. البته استفاده بیش از حد از یک خوراکی سالم و مفید نیز دارای عوارضی می باشد.

یکی از این مواد غذایی، چربی های سالم هستند که مصرف بیش از حد آن ها به هیچ وجه توصیه نمی شود. زیرا میزان کالری این نوع چربی ها بسیار زیاد می باشد.

مصرف بیش از حد چربی های سالم
مصرف بیش از حد چربی های سالم

به عنوان نمونه، ۱ قاشق روغن زیتون حاوی حدود ۱۲۰ کالری است. چنانچه در طی روز چندین قاشق غذاخوری از آن را در برنامه غذایی خود بگنجانید، به راحتی میزان کالری مصرفی روزانه شما بسیار افزایش می یابد.

البته این چربی های مفید با وجود برخورداری از کالری زیاد، حاوی مواد مغذی زیادی برای بدن می باشند و به هیچ وجه حذف آن ها توصیه نمی شود.

بهتر است بیشتر چربی های مفید را از مواد غذایی مانند انواع ماهی ها دریافت نمایید. همچنین سعی کنید به طور متعادل و منظم، از چربی های مفید، میوه، پروتئین ها و سبزیجات استفاده نمایید. این اقدام علاوه بر این که باعث متعادل شدن رژیم غذایی افراد می شود، میزان کالری مصرفی روزانه را نیز کمتر می کند.

  • عدم استفاده از میوه و سبزیجات به میزان کافی

اغلب افراد در طی روز به میزان کافی از میوه و سبزیجات استفاده نمی کنند. در واقع علت اصلی این که بیشتر افراد جامعه دچار بیماری های مختلفی مانند چاقی و اضافه وزن هستند، همین موضوع می باشد.

سبزی ها و میوه‌ های مختلف علاوه بر این که مملو از مواد مغذی و انواع ویتامین می باشند، دارای کالری بسیار پایینی بوده که می توانند باعث تناسب اندام در افراد شوند.

پژوهش های زیادی نشان داده اند، کسانی که سبزی ها و میوه زیادی مصرف می کنند، در مقایسه با سایرین دارای وزن طبیعی و بدن سالم تری می باشند.

  • استفاده فراوان از انواع سس ها

اگر کالری ۱ وعده سس سالاد را محاسبه نمایید، متوجه می شوید که میزان کالری آن در حدود چندین برابر بیشتر از کالری سالاد می باشد. به عنوان نمونه سس های سالاد پرطرفداری که حاوی کره، پنیر و مایونز هستند، در حدود ۱۴۰ تا ۲۰۰ کالری دارند. بهتر است مصرف این گونه سس ها را به کمترین میزان ممکن در طول روز برسانید و انواع کم کالری تر این چاشنی ها را جایگزین نمایید.

  • تعیین ساعت های نامنظم برای صرف وعده های غذایی

ممکن است بعضی مواقع ساعت های نامنظم در صرف وعده های غذایی، بدن را با مشکل خاصی مواجه نکند. ولی چنانچه این تأخیرها در زمان خوردن غذا به صورت مداوم ادامه داشته باشد، ممکن است در سلامتی بدن و همین ‌طور تناسب اندام اختلال ایجاد نماید.

کسانی که در زمان مصرف وعده های غذایی از نظم خاصی پیروی می کنند، ولع پرخوری در آن‌ ها کاهش می یابد. در عین حال عدم نظم در غذا خوردن باعث می شود افراد، احساس گرسنگی بیشتری در طی روز داشته باشند.

متأسفانه کسانی که پیوسته وعده های غذایی خود را با تأخیر مصرف می ‌کنند، به میزان زیادی دچار بیماری های مزمن می شوند. بیماری هایی از قبیل مقاومت نسبت به انسولین و عدم کنترل قند خون، بیماری قلبی و عروقی، سندروم متابولیک و غیره. مصرف وعده های غذایی به صورت نامنظم باعث افزایش تأثیرات مخرب روی ساعت بیولوژیک بدن می شود.

این ساعت داخلی، موارد مهمی از قبیل متابولیسم، اشتها و گوارش را تنظیم می نماید. در نتیجه عدم تعادل در آن منجر به اختلال در ریتم موارد ذکر شده می شود.

انواع جراحی های لاغری

در سال های اخیر، تعداد جراحی های چاقی که در جهان صورت می گیرد، افزایش یافته است. جراحی هایی از قبیل بای پس معده، اسلیو معده، نوار معده، حلقه گذاری معده و غیره.

تمام این عمل ها از مزایای مختص به خود برخوردار می باشند. همچنین در همه تکنیک ها، بیماران می بایست از  رژیم غذایی و برنامه ورزشی اصولی و منظمی پیروی نمایند تا به نتایج موفقیت ‌آمیزی دست یابند. در واقع باید گفت که جراحی لاغری تنها ابزاری است که باعث تسریع در پروسه لاغری و تناسب اندام افراد می شود.

اغلب جراحی های چاقی مانند بای پس معده و اسلیو معده باعث ایجاد تغییرات ساختاری در معده می شوند. بنابراین افرادی که دارای اضافه وزن بسیار کمی هستند، معمولاً کاندید مناسبی برای انجام این نوع جراحی های چاقی محسوب نمی شوند.

چرا که پزشکان متخصصی مانند جناب دکتر سلیمی، افرادی را برای انجام جراحی چاقی مناسب می ‌دانند که شاخص توده بدنی آن ها بالاتر از ۴۰ بوده و در واقع مبتلا به چاقی مرضی باشند. علاوه بر این، بیماران باید از جهات گوناگون مورد بررسی و معاینه دکتر سلیمی قرار گیرند.

در ادامه، نکاتی در مورد مزیت های برخی از رایج ترین جراحی‌ های چاقی و جدیدترین روش جراحی لاغری را خدمت شما خوانندگان محترم ارائه می دهیم.

مزیت های جراحی بای پس معده چیست؟

در ابتدا باید به این موضوع اشاره نماییم که هر کدام از تکنیک های جراحی دارای مزایا و معایبی می باشند که برای گزینش مناسب ترین نوع می بایست شرایط فیزیکی و بیماری‌ های زمینه ‌ای افراد توسط دکتر سلیمی مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.

مزیت های جراحی بای پس معده چیست؟
مزیت های جراحی بای پس معده چیست؟

مزیت های جراحی بای پس معده شامل فاکتورهای زیر می باشد:

  1. لاغری طولانی مدت و بدون بازگشت به وزن قبلی
  2. اثربخشی بالا در درمان بیماری های مرتبط با اضافه وزن
  3. استفاده از روش های ایمن و استاندارد

مزیت های جراحی اسلیو معده چیست؟

مزیت های جراحی اسلیو معده شامل موارد زیر می باشد:

  1. از لحاظ تکنیک در جراحی، بسیار سریع و ساده تر از شیوه های دیگر انجام می شود.
  2. اغلب در افرادی که دارای بیماری های زمینه ای پر ریسک می باشند، صورت می گیرد.
  3. اغلب از این شیوه به عنوان نخستین گام در بهبود بیماران مبتلا به اضافه وزن زیاد یا چاقی مرضی استفاده می شود.
  4. بیشتر جراحان مانند دکتر سلیمی، از این تکنیک در قالب پل ارتباطی مابین جراحی بای پس معده یا جراحی های SADI-S استفاده می کنند.
  5. به منظور لاغری و درمان اختلالات وابسته به چاقی، بسیار تأثیرگذار می باشد.
مزیت های جراحی اسلیو معده چیست؟
مزیت های جراحی اسلیو معده چیست؟

مزیت های جراحی لاغری حلقه گذاری معده شامل چه مواردی می شود؟

مزیت های حلقه گذاری معده به شرح زیر می باشد:

  1. دارای حداقل عوارض جانبی پس از انجام جراحی می باشد.
  2. بدون ایجاد هیچ گونه برش در روده یا معده انجام می شود.
  3. مدت زمان بستری بیماران پس از جراحی بسیار کوتاه است.
  4. در صورت لزوم، خارج کردن حلقه از معده امکانپذیر است.
  5. این جراحی به میزان بسیار کمتری افراد را با خطر کمبود مواد مغذی و ویتامین ها مواجه می کند.

جمع بندی

در این مقاله، پیرامون موضوع چرا چاق می شویم، مطالب علمی کامل و متنوعی را در اختیار شما عزیزان قرار دادیم. همچنین برخی از مزایای جراحی های چاقی را به صورت مختصر بیان نمودیم.

در پایان لازم است این نکته را یادآوری کنیم که به منظور یافتن مناسب ترین راه برای دستیابی به اندامی متناسب، در ابتدا بهتر است با دکتر سلیمی مشورت نمایید. ایشان با تجربه و مهارتی که در این زمینه دارند، کارآمدترین و بهترین تکنیک جراحی لاغری را به شما پیشنهاد می دهند.

پروتئین عدس
مواد غذایی
پروتئین عدس

پروتئین عدس به عنوان یک منبع غنی و مفید از پروتئین گیاهی، می‌تواند در تأمین نیازهای پروتئینی روزانه کمک کند و به سلامت بدن و

پروتئین کشک
مواد غذایی
پروتئین کشک

میزان پروتئین کشک به نوع و مارک کشک مورد نظر بستگی دارد. اما به طور کلی، 100 گرم کشک حاوی حدود 20-15 گرم پروتئین است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک مشاوره بگیرید.📞

Call Now Buttonبا یک کلیک مشاوره بگیرید