ما در این مقاله، قصد داریم تا به محاسبه bmi زنان بپردازیم و نکات و بررسی های لازم را در این خصوص، انجام دهیم.همراه ما باشید.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.
مقدمه
یکی از مسائل بسیار مهم در خصوص سلامتی بدن، وزن انسان و تعادل در آن است. این موضوع برای مردان و زنان، از اهمیت زیادی برخوردار است. همه ما بایستی تمام تلاش خود را در راستای کنترل وزن خود انجام دهیم. زیرا اضافه وزن و یا کاهش وزن شدید، می تواند مشکلات و بیماری های مختلفی را به وجود بیاورد.
پیشنهاد می کنیم از پست بای پس معده و بارداری دیدن کنید.
یکی از مهمترین مسائل در خصوص کنترل و تعادل وزنی، تناسب اندام است
یکی از مهمترین مسائل در خصوص کنترل و تعادل وزنی، تناسب اندام است. این موضوع، بیشتر برای خانم ها از اهمیت زیادی برخوردار است و دائما در تلاش هستند که تناسب اندام خوبی داشته باشند.
طبیعتا برای کنترل چنین شرایطی، نیاز به یک شاخص و معیار کلی است که نشاندهنده وضعیت وزنی و بدنی فرد باشد. به این شاخص و معیار، شاخص توده بدنی یا BMI گفته می شود.
شاخص توده بدنی، نشاندهنده وضعیت کلی بدنی است و می تواند برای ما این موضوع را مشخص کند که در چه وضعیت بدنی قرار داریم و در صورت بروز چاقی و یا لاغری شدید، اقدامات لازم را انجام دهیم.
از آنجایی که در بین بانوان، شاخص توده بدنی از اهمیت بیشتری برخوردار است،
محاسبه bmi زنان
همان طور که در مقدمه مقاله گفته شد، بسیاری از بانوان به دنبال این موضوع هستند که تناسب اندام داشته باشند. این مسئله، بیشتر برای بانوان جوان اهمیت دارد.
برای کمک به تناسب اندام زنان، شاخص توده بدنی یا همان BMI به کمک افراد خواهد آمد و جزو روش های موثر و کاربردی در زمینه وضعیت بدنی زنان محسوب می شود. شاخص توده بدنی، از یک فرمول ساده ای استفاده می کند و آن هم، نسبت وزن به قد است.
این نسبت، می تواند کمک زیادی کند تا از وضعیت بدنی خود، اطلاع کافی داشته باشیم. شاخص توده بدنی، از تعدادی محدوده های عددی تشکیل شده است که این محدوده ها، نشان خواهد داد که هر فردی، نسبت وزن به قد خود را به دست آورد و با این بازه های ثابت، مقایسه کند تا بتواند دقیقا متوجه شود که وزن او، در چه حالتی قرار دارد.
در ادامه مقاله محاسبه bmi زنان، به بررسی این محدوده های عددی در شاخص توده بدنی برای بانوان می پردازیم:
- اگر فردی دارای شاخص توده بدنی زیر عدد 18.5 باشد، یعنی فرد در حالت لاغری قرار دارد.
- اگر فردی، نسبت وزن به قد خود را به دست آورد و عدد به دست آمده، در محدوده بین 19 تا 24.9 باشد، یعنی فرد در محدوده وزنی ایده آلی قرار دارد.
- اگر فردی دارای شاخص توده بدنی 25 تا 29.9 باشد، یعنی فرد به اضافه وزن خفیفی دچار شده است.
- اگر فردی دارای BMI 30 تا 34.9 باشد، یعنی فرد در معرض چاقی شدید قرار دارد.
- اما اگر فردی دارای شاخص توده بدنی بالای عدد 35 باشد، یعنی فرد به چاقی مفرط و شدیدی دچار شده است.
همان طور که ملاحظه کردید، شاخص توده بدنی، می تواند کمک زیادی به نشان دادن وضعیت بدنی ما نماید. این شاخص ها، برای زنان از اهمیت زیادی برخوردار است تا به تناسب اندام برسند.
آیا نحوه محاسبه bmi زنان و مردان فرق دارد؟
در خصوص محاسبه bmi زنان و مردان، باید گفت که نحوه حساب کردن آن یکسان است. اما در تفسیر شاخص توده بدنی زنان و مردان، تفاوت های مختلفی وجود دارد و این تفاوت ها، نشاندهنده اهمیت شاخص توده بدنی در زنان است.
در برخی از بررسی ها و تحقیقات انجام شده، محدوده شاخص توده بدنی یا همان BMI، برای زنان، یک واحد کمتر از همان محدوده مورد نظر برای آقایان است. به عنوان مثال، اگر شاخص توده بدنی یک مرد بین 16.5 تا 22.9 باشد، شاخص توده بدنی یک زن، بین 15.5 تا 21.9 می باشد.
با این اوصاف می توان به این نتیجه رسید که ممکن است یک مرد، شاخص توده بدنی خود را در محدوده ای ببیند که نزدیک به مرز اضافه وزن است، ولی در محدوده نرمال شناخته می شود. اما در یک زن، ممکن است همان شاخص توده بدنی، در مرز اضافه وزن قرار گرفته باشد.
عوامل موثر بر BMI خانم ها
همان طور که در قسمت محاسبه شاخص توده بدنی زنان مشاهده کردید، شاخص توده بدنی می تواند در وضعیت بدنی زنان نقش مهم و تعیین کننده ای داشته باشد. برخی از عوامل، می تواند بر نحوه تفسیر شاخص توده بدنی در زنان، تاثیراتی بگذارد. ما در ادامه، به بررسی همین عوامل موثر می پردازیم:
دوران بارداری
یکی از دوران مهم زنان، دوره بارداری آنان است. در زمان بارداری، نباید از شاخص توده بدنی برای ارزیابی وضعیت بدن بانوان استفاده شود. زیرا بدن فرد در دوران بارداری، تغییرات بسیار زیادی را تجربه خواهد کرد. به همین دلیل، پزشکان، برای سنجش وضعیت بدنی فرد باردار، از روش هایی مانند افزایش وزن، دور کمر و … استفاده می کنند.
بنابراین در زمان بارداری، نباید از BMI استفاده کرد. در زمان بارداری، وزن جنین نیز روی وزن مادر تاثیر می گذارد و بر وزن کلی فرد اضافه خواهد کرد. همین مسئله، باعث می شود که نتیجه درستی از شاخص توده بدنی حاصل نشود.
بنابراین لازم است که زمان استفاده از شاخص توده بدنی را به بعد از زمان زایمان موکول کنید. البته باید به این نکته اشاره کنیم که در زمان بارداری، لازم است از رژیم غذایی مناسبی استفاده کرد تا فرد باردار، دچار اضافه وزن شدید نشود.
دوران یائسگی
از دیگر عوامل تاثیر گذار بر شاخص توده بدنی و روش محاسبه bmi زنان، دوران یائسگی آنان است. ما در انتهای مقاله، در خصوص این موضوع، توضیح مفصلی ارائه خواهیم داد و متوجه خواهیم شد که دوران یائسگی، می تواند تاثیر زیادی بر وضعیت بدنی زنان داشته باشد. زیرا در این دوران، تغییرات متابولیسمی شدیدی در زنان رخ می دهد.
نژاد
مسئله نژاد و قومیت هم می تواند نتایج مختلفی را از شاخص توده بدنی زنان نشان دهد. به عنوان مثال، زنانی که در قسمت آسیای جنوبی و کشورهای شرق آسیایی زندگی می کنند، دارای شاخص توده بدنی پایین تری هستند و طبیعتا مشکلات مختلفی را از نظر سلامتی تحمل خواهند کرد. بنابراین، نژاد مسئله مهمی در زمینه شاخص توده بدنی زنان است.
سن
از عوامل اصلی و بسیار مهم در شاخص توده بدنی زنان، سن است. با افزایش سن زنان به خصوص بعد از 60 سالگی، ممکن است بدن زنان، دچار کاهش توده های عضلانی و تراکم استخوانی شوند و در نتیجه، بر وزن آنان و شاخص توده بدنی آنان تاثیرات زیادی خواهد گذاشت. بنابراین لازم است در چنین سنینی، دائما تحت نظر پزشک بوده و از وضعیت سلامتی کلی خود باخبر باشند.
ورزشکاری
زنانی که ورزشکار هستند و ورزش های مبتدی یا حرفه ای انجام می دهند، با توده عضلانی زیادی همراه هستند و همین مسئله می تواند بر شاخص توده بدنی زنان، تاثیر زیادی داشته باشد و در زمان محاسبه bmi زنان، باید این مسئله را نیز مد نظر قرار داد.
از آنجایی که زنان ورزشکار، عضلات متراکمی دارند و چربی کمتری دارند، اما عضله ها نسبت به چربی ها، متراکم تر هستند. همین مسئله می تواند نشان دهد که یک زن ورزشکار، با این که لاغر است و چربی ندارد، با وجود داشتن عضلات متراکم، دارای شاخص توده بدنی بالایی است. به همین دلیل، BMI نمی تواند سنجش درستی برای زنان ورزشکار باشد و بایستی از موارد دیگری استفاده کرد.
خطرات سلامتی
در حالی که شاخص توده بدنی می تواند تاثیرات مثبتی در زمینه ارزیابی سلامتی عمومی بدن داشته باشد، با این حال، نمی توان یک پیش بینی درستی از سلامتی عمومی بدن از آن دریافت کرد.
بسیاری از زنان، با وجود داشتن شاخص توده بدنی طبیعی، ممکن است در معرض مشکلات مختلف و بیماری های گوناگون قرار داشته باشند. به عنوان مثال، اگر فردی دارای چاقی شکمی باشد و شاخص بالایی هم نداشته باشد، ممکن است به بیماری فشار خون و کلسترول بالا دچار شود. بنابراین لازم است در زمان محاسبه bmi زنان، حتما آزمایشات مختلفی نیز انجام شود تا سلامتی عمومی بدن، مورد بررسی کامل قرار گیرد.
کاهش وزن
مسئله کاهش وزن هم، می تواند تاثیر زیادی در روند شاخص توده بدنی زنان داشته باشد. یعنی که اگر فردی دارای اضافه وزن و چاقی باشد، از دست دادن حتی مقدار اندکی از وزن، می تواند باعث بهبودی زیادی در زمینه سلامتی فرد شود. اما این نکته را باید در نظر داشت که برای کاهش وزن، حتما با متخصصین تغذیه، مشورت های لازم را انجام داد تا بتوان به بهترین نتیجه دست پیدا کرد.
بهترین BMI برای خانم ها چه محدوده ای است؟
در بخش محاسبه bmi زنان، از محدوده های وزنی و بدنی خانم ها، اطلاعات دقیقی به دست آوردیم. اما این نکته که کدام نوع از شاخص توده بدنی برای خانم ها می تواند مناسب باشد، به همان عوامل ذکر شده که موثر بر bmi هستند، بستگی دارد. عواملی مانند سن، قد، توده های عضلانی، سلامتی عمومی بدن و …، جزو همین عوامل هستند.
اما بر اساس تحقیقات سازمان جهانی بهداشت در خصوص شاخص توده بدنی بانوان، اگر فردی دارای شاخص توده بدنی در محدوده 18.5 تا 24.9 باشد. یعنی محدوده ایده آلی برای افراد بزرگسال از جمله خانم ها است.
اما باید به این نکته هم اشاره نماییم که شاخص توده بدنی، یک معیار کامل و درستی برای سلامتی عمومی بدن نیست. بلکه عوامل دیگری مانند فیزیک بدنی، تناسب اندام و …، باید جزو عوامل مهم در نظر گرفته شود.
با بهترین محدوده شاخص توده بدنی، یک فرد بایستی سبک زندگی سالمی را در پیش بگیرد تا بتواند در محدوده ایده آل BMI قرار داشته باشد. این سبک زندگی سالم، شامل رژیم غذایی درست، ورزش کردن، خواب کافی، عدم مصرف سیگار و الکل، کاهش استرس و … است. در چنین مواقعی، می توانید برای بررسی دقیق وضعیت بدنی خود، حتما از متخصصین تغذیه و مشاورین حوزه سلامت، مشورت های لازم را دریافت کنید.
آیا BMI زنان یائسه با خانمهای عادی فرق دارد؟
با افزایش سن بانوان، میزان چربی موجود در بدن آنها بیشتر خواهد شد. زمانی که یک زن یائسه می شود، سطح هورمون های بدن او کاهش پیدا می کند. این هورمون ها، شامل هورمون های جنسی، رشد، تیروئید و … است.
تمامی این عوامل باعث می شود که فرد، توده های عضلانی کمتری داشته باشد. در عین حال، چربی بیشتری را تجربه کند. تغییرات مرتبط با افزایش سن و یائسه شدن زنان، باعث کاهش میزان تحرک و فعالیت بدنی آنها خواهد شد.
بنابراین می توان گفت که در محاسبه bmi زنان در زمان یائسگی، باید عوامل مختلفی را در نظر داشت. زیرا نتایج متفاوتی از سلامتی او به دست می آید.
تحقیقات نشان داده است که زنان یائسه، اغلب در معرض پوکی استخوان و کاهش تراکم استخوان قرار دارند. همین مسئله می تواند نگران کننده باشد. از طرفی افزایش توده های چربی در بدن به خصوص در ناحیه شکم، منجر به چاقی و اضافه وزن خواهد شد. که همین مسئله، باعث بروز عارضه ها و بیماری های دیگری می شود.
بنابراین می توانیم به این نتیجه برسیم که زنان یائسه، برای تحلیل وضعیت بدنی خود و شاخص توده بدنی خود، بایستی با متخصصین تغذیه و مشاورین مختلفی مشورت کنند تا بتوانند وضعیت سلامتی خود را به صورت مداوم بررسی نمایند.
نتیجه گیری
ما در این مقاله، به بررسی محاسبه bmi زنان پرداختیم و محدوده های عددی این شاخص را برای بانوان، مورد بررسی دقیق قرار دادیم. شاخص توده بدنی، به عنوان یک معیار کلی و دورنمایی از وضعیت بدنی و سلامتی بدن محسوب می شود.
در شاخص توده بدنی بانوان، عوامل مختلفی مانند بارداری، یائسگی، سن، نژاد و … را باید مد نظر قرار داد تا بتوان نظری درست در خصوص وضعیت سلامتی آنان ارائه داد.
لازم به گفتن است که برای اطلاع از وضعیت سلامتی و بدنی خود و به این منظور که شاخص توده بدنی خود را به درستی مورد بررسی و تحلیل قرار دهید. توصیه می شود با متخصصین تغذیه و مشاورین سلامت، مشورت های لازم را انجام دهید.