فرمول محاسبه BMI

فرمول محاسبه BMI
فهرست مطالب

در این مقاله، به بررسی فرمول محاسبه BMI (فرمول محاسبه شاخص توده بدنی) خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.

شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.

📞  09120174510  📞

مقدمه

اهمیت تعادل وزنی و بدنی، بسیار بالاست. زیرا همه ما می دانیم که حفظ و نگهداری وزن و تعادل و پایداری کلی بدن، نقش بسیار مهم در افزایش سلامتی ما دارد.

به همین دلیل، لازم است به صورت مداوم، بررسی های لازم را در خصوص وضعیت بدنی خود انجام دهیم. طبیعتا، برای انجام این امر و بررسی این موضوع، نیازمند شاخص و معیاری هستیم که بتوانیم به صورت درست و اصولی، بررسی های لازم را در خصوص وضعیت بدنی و وزنی خود انجام دهیم.

شاخص توده بدنی یا همان BMI، همان معیار و شاخص مورد نظر است که می تواند کمک کند تا از وضعیت بدنی خود باخبر باشیم. این شاخص، از فرمول ساده ای بهره می برد.

فرمول محاسبه BMI
فرمول محاسبه BMI

تمامی پزشکان حوزه تغذیه و لاغری و پزشکان حوزه جراحی چاقی، برای انجام امور درمانی مربوط به کاهش وزن، و حتی افرادی که قصد افزایش وزن را دارند، از BMI یا همان شاخص توده بدنی استفاده می کنند. بنابراین، مسئله شاخص توده بدنی، یک مسئله بسیار مهم و رایج است.

ما در این مقاله، قصد داریم تا به بررسی شاخص توده بدنی و فرمول محاسبه bmi بپردازیم. سپس به بررسی محدوده های عددی این شاخص و معیارهای لاغری و چاقی آن خواهیم پرداخت. بنابراین، توصیه می شود که تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.

پیشنهاد می کنیم از پست چه وزنی برای عمل اسلیو معده مناسب است دیدن کنید.

اطلاعات کلی درباره فرمول محاسبه BMI

BMI چیست؟

قبل از بررسی فرمول محاسبه BMI، لازم است توضیح مختصری در خصوص BMI ارائه دهیم. BMI همان شاخص توده بدنی است که نشاندهنده میزان چربی های موجود در بدن است.

افرادی که اقدام به بررسی شاخص توده بدنی خود می کنند، می توانند از وضعیت بدنی و جسمی خود، اطلاعاتی به دست آورند و در صورت نیاز، اقدامات لازم برای درمان را انجام دهند.

BMI چیست؟
BMI چیست؟

BMI، فرمولی است که توسط فردی به نام آماردان بلژیکی، ساخته شده است و به مرور زمان، شاخص توده بدنی، توسعه پیدا کرد. شاخص توده بدنی، یک مرجع کلی محسوب می شود که می تواند میزان حجم بدن را نشان دهد و دقیق ترین شاخص و معیار در دنیا محسوب می شود.

به همین دلیل، تمامی پزشکان حوزه لاغری و چاقی، برای انتخاب روش درمانی کاهش وزن و یا افزایش وزن، ابتدا اقدام به اندازه گیری BMI می کنند.

نحوه محاسبه BMI

محاسبه شاخص توده بدنی پیچیدگی خاصی ندارد و از یک فرمول ریاضی بسیار ساده ای پیروی می کند. این فرمول، نسبت وزن بر حسب کیلوگرم، بر مجذور قد بر حسب متر است.

در واقع، این نسبت تقسیم، نشان خواهد داد که در هر متر مربع از بدن، چه مقدار وزن وجود دارد. البته باید به این نکته توجه کرد که BMI، چربی های بدن و میزان آن را هدف قرار می دهد، نه عضلات و ماهیچه ها را.

به همین دلیل، باید بدانید که افرادی که دارای عضلات و ماهیچه های حجیم هستند، لزوما چاق نیستند و شاخص توده بدنی، صرفا چربی های بدن را مورد بررسی قرار می دهد. نتایج به دست آمده از اندازه گیری BMI، دارای تفسیر و بررسی های خاص خود است که در ادامه، به آن می پردازیم.

فرمول bmi برای خانم ها چیست؟ لطفا برای دریافت پاسخ روی لینک کلیک نمایید.

تفسیر محاسبه شاخص توده بدنی BMI

همان طور که در مبحث قبلی گفته شد، نحوه محاسبه BMI، بسیار ساده است و از نسبت وزن بر مجذور قد به دست می آید. در ابتدا باید گفت که هر چقدر میزان عدد به دست آمده بیشتر باشد، یعنی فرد به چاقی شدیدتری دچار شده است.

اما برای درک بهتر موضوع، در ادامه به تفسیر محدوده های عددی BMI می پردازیم که می تواند توضیح کامل تری در این خصوص ارائه دهد:

  • افراد دارای شاخص توده بدنی زیر عدد 18

اگر فردی، BMI خود را زیر عدد 18 ببیند، این موضوع می تواند یک هشدار جدی باشد. زیرا فرد، از کمبود وزن شدیدی برخوردار است و به اصطلاح، لاغری شدیدی دارد. این مسئله، نمایانگر سوء تغذیه است و حتی می تواند منجر به مرگ فرد شود.

بنابراین لازم است که چنین فردی به پزشک مراجعه کند و اقدامات لازم را برای افزایش وزن خود انجام دهد. دلایل زیادی وجود دارد که می تواند باعث BMI پایین شود. به عنوان مثال، ممکن است فرد، سابقه بیماری طولانی مدتی داشته باشد و یا در حال درمان باشد. به همین دلیل، کاهش وزن شدید در او رخ داده است.

همچنین عواملی مانند سیگار، الکل و … هم می تواند در این زمینه دخیل باشد. در چنین مواردی، بعد از بهبودی کامل، فرد مورد نظر، بایستی از یک رژیم غذایی مناسب برای افزایش وزن استفاده کند تا به وزن ایده آل خود برسد.

  • شاخص توده بدنی بین 18.5 تا 25

بعد از آشنایی با نحوه محاسبه BMI و اندازه گیری آن، اگر فردی دارای BMI بین 18.5 تا 25 باشد، نشاندهنده وضعیت ایده آل فرد از نظر وزنی و بدنی است. در واقع، محدوده نرمال وزنی، همین بازه عددی است که اشاره شد.

در چنین مواردی، لازم است که فرد، با رعایت اصول مصرف مواد غذایی و سبک زندگی سالم، سعی بر حفظ کردن محدوده وزنی خود کند. لازم به گفتن است که این BMI، قدرت بدنی و درصد عضلانی و چربی و … را نشان نمی دهد و صرفا به محدوده وزنی ایده آل، اشاره می کند.

  • شاخص توده بدنی بین عدد 25 تا 30

حال اگر فردی، دارای شاخص توده بدنی در محدوده بین 25 تا 30 باشد، لازم است بررسی بیشتری در خصوص سلامتی بدن انجام شود. زیر این محدوده می تواند یک هشداری باشد که در معرض اضافه وزن قرار داریم. اما لازم است بررسی بیشتری انجام شود.

به عنوان مثال، اگر فردی دارای توده عضلانی بیشتری باشد و ماهیچه های حجیمی داشته باشد، احتمال این که BMI فرد در این محدوده قرار داشته باشد، بیشتر است و این مسئله، نشاندهنده چاقی نیست.

اما اگر فردی ورزشکار نیست و توده عضلانی ندارد، این موضوع می تواند هشدار این مسئله را دهد که فرد در معرض اضافه وزن قرار دارد و لازم است تا اقدامات پیشگیرانه را انجام دهد تا بتواند به محدوده ایده آل BMI بازگردد. سبک زندگی درست مانند رعایت رژیم غذایی، ورزش و پرهیز از پرخوری، می تواند جزو همین موارد باشد.

  • شاخص توده بدنی بالاتر از عدد 30

بعد از آشنایی با نحوه محاسبه BMI و اندازه گیری شاخص توده بدنی، اگر فردی، BMI خود را بالای عدد 30 ببنید، یعنی فرد به چاقی مبتلا شده است. چاقی می تواند یک مسئله مهمی برای سلامتی باشد و عوامل زیادی باعث بروز اضافه وزن و چاقی می شود که مهمترین آن، سبک زندگی نادرست است.

در چنین مواقعی، فرد لازم است حتما در ابتدا، با یک متخصص تغذیه، مشورت های لازم را انجام دهد تا بتواند اقدامات لازم را برای کاهش وزن انجام دهد. مسائل ژنتیکی، پرخوری، عدم تحرک و دیگر عوامل، باید بررسی دقیق شود تا به صورت کاملا واضح، مشخص شود که دلیل BMI بالای فرد چیست.

روشهای درمانی مختلفی برای افراد دارای شاخص توده بدنی بالا وجود دارد. که از جمله آن، می توان به رژیم غذایی، ورزش های لاغری و در موارد حادتر، جراحی چاقی اشاره کرد. جراحی چاقی یک روش کاملا پیشرفته برای افراد دارای BMI بالا است.

همانطور که در موارد بالا ملاحظه کردید، شاخص توده بدنی، می تواند مشخص کند که وضعیت بدنی و وزنی ما چگونه است و لازم است چه اقداماتی در خصوص افزایش سلامتی ما انجام شود.

شاخص توده بدنی بالاتر از عدد 30
شاخص توده بدنی بالاتر از عدد 30

خطرات مربوط به BMI بالا

همانطور که در مبحث قبلی مقاله فرمول محاسبه BMI گفته شد، اگر فردی دارای شاخص توده بدنی بالایی باشد. یعنی فرد به چاقی دچار شده است. چاقی دارای درجات مختلفی است و عموما افرادی که BMI بالای 30 دارند، جزو افراد چاق و بسیار چاق محسوب می شوند.

خطرات مربوط به BMI بالا
خطرات مربوط به BMI بالا

چاقی شدید، می تواند باعث بروز بیماری های مختلفی شود که از جمله این موارد، عبارتند از:

  • کلسترول خون بالا یا سایر اختلالات چربی
  • دیابت نوع ۲
  • بیماری قلبی
  • سکته
  • فشار خون بالا
  • سرطان های خاص
  • بیماری کیسه صفرا
  • آپنه خواب و خر و پف
  • مرگ زودرس
  • آرتروز و بیماری مفاصل

همانطور که ملاحظه کردید، در صورت بروز چاقی به خصوص از نوع شدید، چنین عارضه هایی در کمین فرد خواهد بود و حتی می تواند منجر به مرگ شود.

لازم به توضیح است که شاخص توده بدنی، یک معیار کلی برای سلامت بدنی و وزنی است. در صورت بروز علائم چاقی، لازم است بررسی های بیشتری در خصوص وضعیت سلامتی افراد انجام شود.

فاکتورهایی نظیر سن، بیماری های زمینه ای، ژنتیک، سبک زندگی و …، از جمله موارد مهم در بررسی های دقیق تر وضعیت سلامتی افراد خواهد بود. بنابراین، توصیه می شود که حتما با پزشک متخصص، مشورت های لازم را انجام دهید.

پاسخ به مهم ترین سوالات درباره شاخص توده بدنی

  • آیا  BMI  فقط توسط پزشکان تعیین می شود و فقط برای آن ها کاربرد دارد؟

پاسخ این سوال، منفی است. زیرا، همان طور که در مبحث نحوه محاسبه BMI گفته شد، فرمول شاخص توده بدنی، یک فرمول بسیار ساده است که از نسبت وزن به مجذور قد به دست می آید و با یک حساب ساده انجام می شود.

بنابراین، همه افراد، می توانند اقدام به اندازه گیری شاخص توده بدنی خود کنند و در صورت لزوم، حتما به پزشک مراجعه کنند.

  • آیا محاسبه BMI  می تواند مشخص کند که باید چقدر وزن کم کنیم؟

پاسخ به این سوال، مثبت است. زیرا در قسمت تفسیر نتایج BMI، گفته شد که میزان شاخص توده بدنی، می تواند به عنوان راهکار اول برای کاهش یا افزایش وزن شناخته شود. بر اساس میزان BMI به دست آمده، می توان اقدامات اصولی برای کاهش وزن را انجام داد. البته باید به این نکته توجه کرد که انتخاب هر روش کاهش وزن، نیاز به بررسی بیشتر پزشک متخصص دارد و بایستی تحت نظر پزشک بود.

  • آیا  BMI میزان دقیق چربی های بدن و به ویژه شکم ما را مشخص می کند؟

خیر این گونه نیست. زیرا شاخص توده بدنی، مشخص نخواهد کرد که شما چه میزان چربی در بدن خود دارید. این چربی ها در کدام قسمت بدن وجود دارد. شاخص توده بدنی، صرفا مشخص خواهد کرد که آیا در محدوده وزنی سالم و درستی قرار داریم یا خیر. که در صورت افزایش BMI، نیاز به این مسئله است که معاینات دقیق تر و بررسی های بیشتری توسط پزشک صورت گیرد.

  • آیا عضلات و ماهیچه، تاثیری در محاسبه شاخص توده بدنی دارند؟

پاسخ به این سوال مثبت است. در واقع توده های عضلانی، می تواند بر میزان شاخص توده بدنی، تاثیراتی بگذارد. هر چقدر میزان حجم عضلات بیشتری داشته باشید و عضلات و ماهیچه های حجیم تری در بدن خود داشته باشید، بعد از به کار گیری فرمول محاسبه BMI، عدد به دست آمده بیشتر خواهد بود.

این مسئله، می تواند انحراف در شاخص توده بدنی باشد. زیرا چنین فردی، در اصل چاق نیست و صرفا عضلانی تر است.

در چنین مواقعی، لازم نیست نگران باشید که از چاقی رنج می برید و صرفا باید رویه درست زندگی خود را در پیش گیرید.  در صورت لزوم، با متخصص تغذیه مشورت نمایید.

آیا عضلات و ماهیچه، تاثیری در محاسبه شاخص توده بدنی دارند؟
آیا عضلات و ماهیچه، تاثیری در محاسبه شاخص توده بدنی دارند؟

نتیجه گیری

ما در این مقاله، به بررسی یکی از مسائل مهم در خصوص وضعیت وزنی و بدنی، یعنی شاخص توده بدنی یا همان BMI پرداختیم. شاخص توده بدنی، از یک فرمول بسیار ساده ای پیروی می کند.ما در این مقاله به بررسی فرمول محاسبه BMI پرداختیم. شاخص توده بدنی و عدد به دست آمده، دارای تفاسیر مختلفی است که در این مقاله به آن اشاره شد.

لازم به توضیح است که شاخص توده بدنی، یک معیار کلی برای سلامت وضعیت وزنی ما است. لازم است برای بررسی های بیشتر در خصوص سلامتی عمومی بدن، بیماریهای مختلف، چاق یا لاغر بودن و انتخاب روش درمانی موثر، حتما با پزشک متخصص، مشورت های لازم را انجام دهید تا بتوانید در صورت لزوم، اقدامات لازم را انجام دهید.

رژیم لاغری یک ماهه رایگان
رژیم غذایی
رژیم لاغری یک ماهه رایگان

رژیم لاغری یک ماهه رایگان موضوعی است که در این مقاله قرار است در رابطه با آن مطالب مفیدی را به شما ارائه بدهیم. شما

من رژیم شیر گرفتم
رژیم غذایی
من رژیم شیر گرفتم

در این مقاله، قصد داریم تا در مورد موضوع من رژیم شیر گرفتم با شما صحبت کنیم. پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید. شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonبا یک کلیک مشاوره بگیرید