در این مقاله موضوع غربالگری دیابت بارداری را مورد بررسی قرار می دهیم. ما را همراهی نمایید.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.
📞 09120174510 📞
مقدمه
اگر قصد دارید تا در آیندهای نزدیک صاحب فرزند شوید و یا هم اکنون در اوایل دوران بارداری هستید و میخواهید فرزندی سالم به دنیا آورده و با مسئله غربالگری و نقش آن در سلامت آینده فرزندتان آشنا شده و به خصوص در مورد غربالگری دیابت بارداری، اطلاعاتی به دست آورید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
برای شناخت اینکه چه مدت پس از جراحی های کاهش وزن می توانید باردار شوید توصیه می می کنیم پست بای پس معده و بارداری را مشاهده کنید.
در این نوشتار ما شما را با غربالگری و انواع آزمایش های آن در دوران بارداری، شناخت دیابت دوران حاملگی، عوامل بروز و تشدید دیابت بارداری، مشکلات دیابت برای مادر و جنین در آینده، روشهای شناخت و کنترل این بیماری،
رژیم غذایی و ورزش مناسب برای خانمهای دارای دیابت، مسائل پیرامون انسولین و مراقبتهای پس از زایمان آشنا خواهیم کرد و دکتر سلیمی به عنوان بهترین متخصص در این حوزه را برای مراجعه و مشاوره در این زمینه به شما معرفی خواهیم نمود. با ما باشید.
دستورالعمل غربالگری دیابت بارداری و تشخیص دیابت
عناوین مقاله:
غربالگری چیست؟
برای غربالگری دیابت بارداری و مشاوره به چه کسی مراجعه کنیم؟
آزمایشات غربالگری در دوران بارداری کدامند؟
دیابت دوران بارداری چیست؟
شرایط عمومی خانمهای باردار دیابتی چگونه است؟
چند نوع بیماری دیابت وجود دارد؟
چه عواملی ابتلا به دیابت دوران بارداری را تشدید مینماید؟
مشکلات ناشی از عدم توجه به دیابت بارداری برای مادر و فرزند چیست؟
خانمهای باردار چگونه باید به کنترل دیابت خود اقدام نمایند؟
چند نوع آزمایش به منظور غربالگری دیابت بارداری موجود است؟
آزمایش چالش گلوکز چیست و چگونه انجام میشود؟
رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری به چه صورت میباشد؟
آیا استفاده از انسولین، برای جنین و مادر ضرر دارد؟
آیا ورزش در غربالگری دیابت بارداری مؤثر است؟
آزمایش غربالگری دیابت بارداری، دقیقا به چه صورتی انجام میگیرد؟
در زمان غربالگری دیابت بارداری، به چه فاکتورهای سلامتی باید توجه داشت؟
مادران تحت غربالگری دیابت بارداری، چه مراقبتهایی پس از زایمان باید انجام دهند؟
نتیجه گیری و جمع بندی مطالب
غربالگری چیست؟
غربالگری که در زبان انگلیسی Screening گفته میشود، به روشها و استراتژیهای عملیاتی و آزمایشگاهی در زمینه پزشکی گفته میشود که به منظور پیدا کردن مشکلات ناشناخته یا موارد دارای علامت خطر میباشد. این آزمایشها بعضی مواقع روی کل افراد یک جامعه و بعضی مواقع بر گروه جمعیتی کوچکتری اعمال میگردد.
اشخاص تحت آزمایش ممکن است هیچ علامت یا نشانهای از یک بیماری را در خود به صورت ظاهری به همراه نداشته باشند و یا تنها یک یا دو نشانه را از خود بروز دهند که به خودی خود به معنی تشخیص و ابتلا به مورد خاصی نخواهد بود.
برخی از نا هنجاری ها و مشکلاتی وجود دارند که ممکن است در آینده به بیماری تبدیل شوند. به همین دلیل عملیات و آزمایش های غربالگری، شرایط بیمار را به منظور کاهش خطرات احتمالی ناشی از بیماری ها و مشکلات ذکرشده، در آینده کنترل و مدیریت خواهد نمود. آزمایشات و تست های غربالگری باید از حساسیت و کیفیت بالایی برخوردار باشند.
به خصوص برای بیماریهایی که گسترش زیادی ندارند، روی گروههای کوچکتری مورد تست قرار میگیرند تا بتوان به نتایج به دست آمده از این آزمایشات به اعتماد کامل رسید.
پیشنهادات و کارکردهای غربالگری دائماً در حال به روزرسانی میباشد
پیشنهادات و کارکردهای غربالگری دائماً در حال به روزرسانی میباشد و کادر درمان و بهداشت کشورها، باید به طور مرتب در حال بررسی و کسب اطلاع از این روشهای توصیه شده باشند.
امروزه در بسیاری کشورهای جهان، مراحل غربالگری خاص و دقیقی در دوران بارداری برای خانمهای باردار طراحی شده تا در این آزمایشات، فرزندانی که جزو گروه پر خطر شناخته میشوند، شناسایی شده و با استفاده از آزمایشات ساده خون و سونوگرافی، بیماریهای زمینهای احتمالی این کودکان زودتر و به موقع تشخیص داده شود.
بسیاری از این بیماریها باعث بروز انواع عقب ماندگی ذهنی و یا مشکلات رشد جسمانی و حتی مرگهای زودرس در این نوزادان خواهد شد.
برای غربالگری دیابت بارداری و مشاوره به چه کسی مراجعه کنیم؟
اگر به دنبال یک پزشک متخصص، با تجربه و حرفهای در زمینه دیابت هستید و میخواهید برای آزمایشات و تستهای غربالگری دیابت بارداری و یا کنترل و مشاوره در زمینه این بیماری با وی مشورت نمایید، ما دکتر مهدی سلیمی را به عنوان یکی از بهترین گزینهها در تهران به منظور موارد ذکر شده به شما معرفی مینماییم.
دکتر سلیمی، با شماره نظام پزشکی 100674 عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی و دیابت بوده و متخصص انواع جراحی عمومی و فوق تخصص لاپاروسکوپی پیشرفته و رژیمهای لاغری و تغذیهای میباشند.
با مراجعه به صفحه اینستاگرام دکتر سلیمی میتوانید اطلاعات بسیار مفید پزشکی در زمینه دیابت و مسائل بارداری و رژیمهای تغذیهای بده ست بیاورید که این اطلاعات حاکی از سابقه بالا و تخصص زیاد دکتر سلیمی در زمینه بیماریهای داخلی و دیابت و مسائل کاهش وزن میباشد.
مطب دکتر سلیمی واقع در تهران، خیابان شریعتی، بالاتر از میرداماد، کوچه فلسفی، ساختمان پزشکان پرشین میباشد. برای تماس و آشنایی با دکتر سلیمی میتوانید از شماره 02126422860 و تلفن همراه 09120174510 و آدرس اینستاگرام dr.mehdisalimi کمک بگیرید.
آزمایشات غربالگری در دوران بارداری کدامند؟
به منظور بررسی سلامت جنین در شکم مادر، آزمایشات غربالگری در چند شاخه انجام میشود که شامل غربالگری سندرم داون یا تریزومی ۲۱، بیماری سندرم ادوارد یا تریزومی ۱۸، سندرم پاتو یا تریزومی ۱۳، بیماری SLOS و ریسک مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی میباشند.
نهادهای بینالمللی بسیار معتبر پزشکی مثل CCMG،SOGC ،ACOG وNICE به کلیه زنان باردار بدون توجه به مؤلفه سن، پیشنهاد دادهاند که در انجام این آزمایشهای غربالگری به خصوص سندرم داون، سندرم ادوارد، سندرم پاتو و نقایص لوله عصبی باز هیچگونه کوتاهی و قصوری صورت ندهند.
آزمایشات غربالگری بارداری در دو مرحله انجام میشوند:
آزمایشات سه ماهه اول که به FTS مشهور بوده و شامل یک آزمایش خون و یک سونوگرافی است. بهترین زمان انجام آن بین هفتههای ۱۲ تا ۱۳ بارداری است. جالب است بدانید که قدرت تشخیصی این تست ها برابر ۸۵ % به دست آمده، یعنی مثلاً از هر ۱۰۰ مورد جنین مبتلا به سندرم داون، تشخیص ۸۵ مورد به راحتی امکانپذیر میباشد.
در تست سونوگرافی NT نیز، اندازه و افزایش ضخامت بافت نرم خلف گردن جنین بررسی میگردد و یکی از اولین مؤلفههایی است که در آزمایشات غربالگری دوران بارداری مورد ارزیابی قرار میگیرد.
زمان انجام این سونوگرافی در همان زمان پیشنهادی تست های غربالگری سه ماهه اول توصیه شده است. وجود ورم و تجمع آب میان بافتی بیش از مقادیر استاندارد، در پشت گردن جنین، حاکی از وجود سندرم داون در نوزاد میباشد.
آزمایشات غربالگری سه ماهه دوم نیز به طور خلاصه به کواد مارکر مشهور میباشند
آزمایشات غربالگری سه ماهه دوم نیز به طور خلاصه به کواد مارکر مشهور میباشند که طی آن، چهار شاخص خونی از شروع هفته چهاردهم تا پایان هفته شانزدهم اندازه گیری میشود. قدرت تشخیص این تست نیز معادل %80 میباشد.
باید توجه داشت که اگر آزمایشات غربالگری سه ماهه اول نتایج و جواب هایی شامل بر ریسک کمی در مورد بیماریها را نشان دهند، یا به عبارتی در دسته کم خطر قرار داشته باشند، به انجام آزمایش های غربالگری سه ماهه دوم نیازی وجود ندارد.
روش دیگری برای انجام تستهای دوران بارداری نیز پیاده سازی میگردد که به تستهای متوالی (Sequential) معروف هستند.
ابتدا تستهای غربالگری سه ماهه اول انجام شده و ریسک و خطرشان گزارش میگردد
در این نوع آزمایشات غربالگری، ابتدا تستهای غربالگری سه ماهه اول انجام شده و ریسک و خطرشان گزارش میگردد و در ادامه، تستهای غربالگری سه ماهه دوم انجام میپذیرد
و با استفاده از ۷ مؤلفه یعنی ترکیب ۳ مارکر غربالگری سه ماهه اول و ۴ مارکر غربالگری مرحله دوم، ریسک و خطر، محاسبه شده و گزارش میشود. قدرت تشخیص این تست معادل ۹۵ % بوده و بهترین نوع غربالگری به خصوص برای تشخیص سندرم داون در دنیا میباشد.
لازم به ذکر است که به همراه تستهای غربالگری نوع اول و دوم، یک نوع سونوگرافی به نام آنومالی اسکن نیز انجام میگیرد که جزو آزمایشهای اجباری غربالگری نیست ولی برای بررسی اندامهای حیاتی جنین مانند قلب، مغز، کلیه، معده
و دیگر اعضای تشکیل شده نوزاد و کشف ناهنجاریهای احتمالی مادرزادی به کار میرود و در هفتههای ۱۸ تا ۲۲ بارداری انجام میگردد و به پزشک در مورد تصمیم گیری غربالگریهای مراحل اول و دوم کمک شایانی خواهد نمود.
دیابت دوران بارداری چیست؟
دیابت بارداری شایع ترین اختلال متابولیک در این دوران میباشد و به آن GDM نیز گفته میشود. نتایج یک تحقیق و پژوهش بزرگ در کشور آمریکا مشخص نمود که حدود 3 تا 8 درصد مادران حامله به این بیماری در زمان حاملگی دچار میگردند.
پانکراس یا لوزالمعده اندامی است که در پشت معده قرار گرفته و هورمونی به نام انسولین تولید می کند. انسولین هورمونی است که توسط آن انتقال گلوکز موجود در گردش خون به سلولهای بدن انجام میگردد.
سلول ها از مولکول قند به عنوان منبع انرژی استفاده نموده و این انرژی برای جنین و جفت منجر به تولید هورمونهایی میشوند که در مادر ایجاد مقاومت به انسولین میکند.
اغلب خانمها در دوران بارداری ناچار به تولید انسولین بیشتر میباشند تا بتوانند سطح قند خون را در بدن خود در حد طبیعی نگاه دارند اما برخی خانمهای باردار قادر به تولید انسولین بیشتر نبوده و لذا قند خون آن ها افزایش مییابد که به این حالت، دیابت بارداری گفته میشود.
اگر نگران هزینه آزمایش دیابت در دوران بارداری هستید توصیه می کنیم صفحه هزینه آزمایش دیابت بارداری را مطالعه کنید.
دیابتهای شدید بارداری حتی در بعضی مواقع سبب بروز مشکلاتی همچون بیماریهای قلبی، نارسایی کلیوی و نابینایی برای مادر میگردد.
دیابت بارداری بعد از زایمان معمولاً از بین میرود ولی بهتر است مادران بعد از زایمان نیز غربالگری دیابت بارداری را انجام دهند زیرا احتمال ابتلا به دیابت نوع دوم در سال های بعد برایشان وجود دارد.
روند شکل گیری دیابت بارداری
روند شکلگیری دیابت در مادران باردار به صورت یکی از حالت های زیر رخ میدهد:
در حالت اول؛ پانکراس، انسولین تولید نمیکند یا اگر تولید کند، مقدارش کافی نیست.
در حالت دوم؛ پانکراس، انسولین تولید میکند، اما سلولهای بدن به آن پاسخ نمیدهند و نمیتوانند آن طور که باید از آن استفاده کنند.
اگر گلوکز نتواند وارد سلولهای بدن شود، در جریان خون باقی میماند و سطح گلوکز خون افزایش مییابد. دیابت زمانی اتفاق میافتد که گلوکز نتواند وارد سلولهای بدن شده و در جریان خون باقی بماند و لذا سطح گلوکز خون را افزایش دهد.
این بیماری به نام بیماری عدم تحمل کربوهیدرات شناخته میشود که برای نخستین بار در زمان بارداری ایجاد شده و تشخیص داده میشود. دیابت در بارداری به دو دسته تقسیم میگردد.
گروه اول افرادی هستند که پیش از بارداری، دیابت نوع اول و یا نوع دوم را داشتهاند
گروه اول افرادی هستند که پیش از بارداری، دیابت نوع اول و یا نوع دوم را داشتهاند و گروه دوم خانمهایی هستند که در طول بارداری به دیابت معمولاً نوع دوم مبتلا میگردند. علت بروز دیابت در گروه دوم، وجود تغییرات فیزیولوژیک ایجاد شده در طی بارداری طبیعی است که میتواند در افراد مستعد، زمینه ساز ابتلا به دیابت بارداری باشد.
سه ماهه اول بارداری با تغییر در حساسیت به انسولین همراه است و با افزایش رشد جنین به علت وضعیت مقاومت به انسولین، ترشح انسولین نیز در بدن مادر بالا میرود.
این شرایط مقاومت به انسولین، در سه ماهه سوم بارداری به اوج خود میرسد که وابسته به تغییرات هورمونی نظیر استروژن و پروژسترون است و در نتیجه میزان قند ناشتا در بارداری کاهش مییابد و با گذشت چند ساعت توأم با گرسنگی، به افزایش لاکتوز منتهی میگردد.
میزان قند ناشتای شبانه در مادران باردار به حدود ۶۳ تا ۷۵ میلی گرم در دسیلیتر کاهش مییابد
میزان قند ناشتای شبانه در مادران باردار به حدود ۶۳ تا ۷۵ میلی گرم در دسیلیتر کاهش مییابد و در همین زمان، کتونهای پلاسما و اسیدهای چرب آزاد در بدن بالا میرود. لذا در طی بارداری، گلوکز بیشتری در اختیار جنین و چربی بیشتری از نوع تریگلیسرید در اختیار مادر قرار می گیرد و بدن مادر کمتر به انجام گلوکونئوژنز، گلیکوژنولیز و کتوژنز تحریک میشود.
در این موارد که با ابتلا به دیابت در بارداری همراه است، گلوکز کمتری برای ترشح انسولین در بدن مادر ایجاد میشود و بالاخره بیمار به علت عدم کفایت انسولین، دچار دیابت آشکار میگردد.
به طور کلی سه عامل کاهش حساسیت به انسولین، اختلال کارکرد سلول های بتا و در مواردی تخریب سلول های بتای پانکراس باعث ایجاد آسیب دیابت در بارداری میگردد.
برای تشخیص دیابت بارداری، باید توسط آزمون تحمل گلوکز ۱۰۰ گرم سه ساعته اقدام نمود که در این آزمون وجود حداقل دو نوبت اختلال برای تشخیص، ضروری میباشد. برای کسب اطلاعات تکمیلی با دکتر سلیمی در ارتباط باشید.
شرایط عمومی خانمهای باردار دیابتی چگونه است؟
آمار نشان میدهد که تقریباً دو درصد از خانمها هنگام حاملگی به بیماری دیابت حین بارداری دچار میشوند.
علت اصلی ایجاد دیابت دوران بارداری، هورمونهایی است که از قسمت شکم جفت در خانمهای باردار ترشح شده و متأسفانه این هورمونها تأثیرات زیادی را بر تمامی قسمتهای بدن مادر در طول بارداری میگذارد که یکی از اثرات مضر و مهم جفت، ضد انسولین بودن آن است و خانمهای زیادی را در دوران بارداری درگیر دیابت مینماید.
البته در بیشتر موارد بعد از بارداری و خارج شدن جفت از بدن، دیابت دوران بارداری کاهش یافته و مادران جدید میتوانند با رعایت موارد غذایی و پزشکی، سلامت قبلی خود را به دست آورند.
دیابت بارداری خطر ابتلا به مسمومیت بارداری یا پرهاکلامپسی و افسردگی را بالا می برد
مجدداً یادآوری میشود که دیابت بارداری خطر ابتلا به مسمومیت بارداری یا پرهاکلامپسی و افسردگی را بالا برده و نیاز به سزارین را افزایش میدهد.
نوزادان متولد شده از مادران مبتلا به دیابت نیز در معرض خطر ماکروزومی و افت قند خون پس از تولد و همچنین خطر زردی میباشند. ماکروزومی حالتی است که جنین به دلیل وجود انسولین بیش از حدی که به جفت منتقل میشود، رشد زیادی داشته و بسیار بزرگ شده است.
زمانی که جنین بزرگ باشد، زایمان طبیعی را دشوار میکند و احتمال عمل جراحی سزارین روی جنین در زمان زایمان و تولد را افزایش میدهد.
اگر اقدامات لازم برای درمان دیابت بارداری انجام نگیرد، میتواند موجب مرگ داخل رحمی جنین نیز بشود. لذا از آنجا که بیماری دیابت بارداری کمتر با علائم همراه است، تنها راه برای تشخیص آن انجام آزمایشات توصیه شده توسط دکتر سلیمی میباشد.
چند نوع بیماری دیابت وجود دارد؟
به طور کلی چهار نوع بیماری دیابت وجود دارد که عبارتند از:
دیابت نوع یک:
این نوع بیماری، یک بیماری خود ایمنی میباشد و علت این نامگذاری آن است که بدن به خودش حمله میکند. در این شرایط، سلولهای تولیدکننده انسولین در لوزالمعده از بین میروند.
حدود ۱۰ درصد از افراد دیابتی به نوع یک آن مبتلا هستند و معمولاً در کودکان و بزرگسالان جوان شایع است، اما میتواند در هر سنی اتفاق بیفتد. افراد مبتلا به دیابت نوع یک باید هر روز انسولین تزریق کنند. به همین دلیل است که به آن دیابت وابسته به انسولین نیز گفته میشود.
دیابت نوع دو:
در این نوع دیابت، بدن یا انسولین کافی تولید نمیکند یا سلولهای بدن به انسولین پاسخ نمیدهند. این شایعترین نوع دیابت است و بیش از ۹۰ درصد افراد دیابتی در جهان به نوع دو این بیماری مبتلا هستند و معمولاً در افراد میانسال و مسن اتفاق میافتد. دیگر نام های رایج برای آن مثل دیابت بزرگسالان یا دیابت مقاوم به انسولین طرح شده است.
پیش دیابت:
این نوع بیماری، مرحله قبل از دیابت نوع دوم است. در این حالت، سطح گلوکز خون بالاتر از حد طبیعی است، اما به اندازه کافی بالا نیست که به عنوان دیابت نوع دوم تشخیص داده شود.
دیابت بارداری:
چهارمین نوع دیابت در دنیاست که در این مقاله بیشتر در مورد همین نوع چهارم دیابت در حال بررسی و طرح مسئله میباشیم.
این بیماری برای برخی از زنان در دوران بارداری اتفاق میافتد. دیابت بارداری معمولاً بعد از زایمان از بین میرود. با این حال، اگر دیابت بارداری داشته باشید، در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع دوم هم قرار دارید.
چه عواملی ابتلا به دیابت دوران بارداری را تشدید مینماید؟
باید توجه داشت که چاقیهای زمینهای یکی از مهمترین فاکتورهایی است که در ایجاد دیابت زمان بارداری نقش بسیار مهمی را بازی مینماید. همچنین بارداری در سنین بالاتر از 35 سال نیز به احتمال شیوع به دیابت بارداری میافزاید.
همچنین سوابق ابتلا به دیابت در اقوام درجه یک شخص باردار نیز میتواند عامل مهمی به صورت ژنتیکی در ابتلا به این مسئله در دوران بارداری باشد.
علاوه بر آن به دنیا آوردن فرزندان بسیار سنگین با وزن بیش از 4 کیلوگرم عامل و نشانه مهم دیگری برای بالا رفتن احتمال درگیری با این بیماری بعد از زایمان هم برای مادر و هم برای فرزند میباشد.
مادرانی که در دوران بارداری دارای فشار خون بالایی هستند نیز کاندید مناسبی برای ابتلا به دیابت بارداری میباشند. همچنین ابتلا به سندرومها و بیماریهایی در دوران قبل از بارداری مثل سندروم تخمدان پلی کیستیک نیز احتمال ابتلا به دیابت را بالا خواهد برد.
نکته بسیار مهم دیگری نیز که حتماً خانمهای باردار باید به آن توجه ویژه داشته باشند، این است که دیابت بارداری دارای علامت خاصی نیست و بسیاری از خانمهای حامله از این بیماری خود هیچ گونه اطلاعی نداشته و ممکن است تا ماه های آخر بارداری نیز از وجود دیابت بارداری، کاملاً بیاطلاع باشند.
مشکلات ناشی از عدم توجه به دیابت بارداری برای مادر و فرزند چیست؟
مادرانی که دچار دیابت دوران بارداری شدهاند، ممکن است که در طول دوران حاملگی به مسمومیت حاملگی و نیز کاهش کلسیم بدن دچار شده و هنگام زایمان با مشکلاتی مواجه گردند.
همچنین ممکن است جنینی با قند خون به شدت پایین به دنیا آورند که باعث بروز مشکلات تنفسی برای وی خواهد گردید. فشار خون این خانمها نیز در طول بارداری مرتباً افزایش یافته و نیاز به کنترل دائم آن دارند که در صورت عدم کنترل ممکن است به سکتههای قلبی یا مغزی منجر گردد.
دیابت دوران بارداری میتواند منجر به ماکروزومی گردد که به علت افزایش قند خون مادر در جنین ایجاد میشود و به علت آن است که جفت، انسولین زیادی را دریافت میکند و لذا در معرض خطرات زیادی قرار میگیرد.
ایجاد زردی در نوزادان نیز از مهمترین مواردی است که در دیابت دوران بارداری ایجاد میگردد و باعث ایجاد تغییرات اساسی در رنگ پوست و در ناحیه چشم آن ها میگردد.
همچنین دیابت دوران بارداری میتواند مشکل دیگری که پاره شدن کیسه آب در طول زمان حاملگی میباشد را به ویژه در ماههای آخر حاملگی به وجود بیاورد. پاره شدن کیسه آب زود هنگام، جنین را در معرض خطر مرگ و خفگی قرار خواهد داد.
زایمان زودرس نیز از عوارض و مشکلات دیابت دوران بارداری میباشد
زایمان زودرس نیز از عوارض و مشکلات دیابت دوران بارداری میباشد که خیلی از خانمها را درگیر کرده و در بسیاری مواقع ممکن است آنان را با درد فوقالعاده شدید در زمان زایمان مواجه نماید.
همچنین در زایمان زودرس، نوزادانی با وزن بسیار کم به دنیا میآیند که مرتباً باید تحت کنترل و مراقبت بوده تا به وزن و شرایط جسمی مناسب برسند.
دیابت دوران بارداری نه تنها بر مادر، بلکه بر جنین نیز تأثیرات زیادی میگذارد. بزرگ شدن قلب از جمله عوارضی است که دیابت دوران بارداری در جنین ایجاد میکند.
مایع دور جنین نیز در خیلی از مواقع به دلیل دیابت دوران بارداری شکل میگیرد. همچنین مشکلاتی برای کبد جنین نیز به وجود خواهد آورد. در ضمن دیابت دوران بارداری احتمال نیاز به جراحی سزارین را نیز در مادران باردار افزایش میدهد.
در خانمهایی که از قبل دیابت دارند و باردار میشوند، جنین رشد زیادی کرده و هنگام تولد، این نوزادان با اضافه وزن مواجه میشوند که خطرات و مشکلات زیادی در طول دوره رشد را برایشان به همراه خواهد داشت.
افسردگی
یکی دیگر از عوارض دیابت بارداری، نوعی افسردگی است که در طول بارداری یا در همان سال اول پس از زایمان برای مادر اتفاق میافتد. افسردگی یک بیماری است که سبب احساس ناراحتی یا فقدان علاقه به کارهای مورد نیاز و ضروری زندگی میشود.
افسردگی میتواند بر احساسات، افکار و رفتار شخص تأثیرات مخربی گذاشته و سبب مختل شدن زندگی روزانه شود و رفع آن نیازمند درمان و مراجعه به متخصصین این حوزه میباشد.
دیستوشی شانه از دیگر عوارض عدم غربالگری دیابت بارداری است و هنگامی رخ میدهد که در حین تولد، شانه نوزاد در لگن مادر گیر میکند. این پدیده معمولاً برای نوزادان سنگین وزن اتفاق افتاده و میتواند سبب آسیب جدی به مادر و نوزاد شود.
عوارض دیستوشی شانه (shoulder dystocia) برای مادر باعث خونریزی شدید پس از زایمان شده و برای نوزادان در بعضی مواقع باعث شکستگیهای استخوان ترقوه یا آسیب به عصبهای بازویی براکیال پلکسوس میگردد.
این اعصاب از طناب نخاعی گردن ریشه گرفته و تا پایین بازو امتداد مییابد. وظیفه این گروه از اعصاب، انتقال احساس و حرکات شانه بازو و دست میباشد.
مشکلات تنفسی نوزاد نیز از موارد دقت نکردن به غربالگری دیابت بارداری است که به سندرم دیسترس تنفسی مشهور است. این سندروم در اثر فقدان سورفاکتانت کافی در ریههای نوزاد ایجاد میگردد.
سورفاکتانت نوعی پروتئین است که از روی هم خوابیدن کیسههای هوایی کوچک در ریهها جلوگیری کرده و از خفگی نوزاد در هنگام تولد، جلوگیری مینماید.
خانمهای باردار چگونه باید به کنترل دیابت خود اقدام نمایند؟
در کنترل دیابت بارداری باید به دو موردتوجه نمود. اول، کارهای مورد نیاز و دیگری زمان اندازه گیری دیابت. براساس توصیههای انجمن دیابت آمریکا، برای کنترل دیابت بارداری مادران باید موارد زیر را در دستور کار خود قرار دهند.
قند خون ناشتای خود را مرتب اندازهگیری نمایید. میزان قند خون ناشتا باید بین ۶۰ تا ۹۵ میلی گرم در دسیلیتر و دو ساعت پس از صرف غذا باید بین ۸۰ تا ۱۲۰ میلی گرم در دسیلیتر باشد. برای اندازهگیری قند میتوان از دستگاههای گلوکومتر خانگی استفاده نمود.
اندازهگیری کتون ادرار را قبل از صرف صبحانه برای ارزیابی رژیمهایی با محدودیت کربوهیدرات یا رژیمهای کم انرژی انجام دهند.
رژیم غذایی مادران باردار دیابتی باید با توجه به افزایش وزن طی دوران بارداری تغییر کند و با دقت در نتایج اندازهگیری قند خون در مراحل مختلف، مصرف غذاها تنظیم گردد.
مادران باردار دیابتی برای اینکه قند خون خود را کاهش دهند باید از رژیم های غذایی خاصی استفاده کنند لذا پیشنهاد می کنیم حتما از صفحه غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری دیدن کنید.
انجام فعالیتهای سبک بدنی و ورزشی
انجام فعالیتهای سبک بدنی و ورزشی با توجه به دستورالعمل پزشک متخصص برای کنترل دیابت بسیار مفید است.
با توجه به اندازه گیری مداوم قند خون، در صورت لزوم و طبق دستورالعمل دکتر سلیمی، مصرف انسولین با توجه به نیاز بیمار باید در برنامه کاری قرار گیرد.
از نظر زمانی نیز کنترل دیابت به دو دوره هنگام بارداری و پس از زایمان تقسیم بندی میگردد. مطالعات نشان میدهد تا فاصله زمانی 5 الی 16 سال پس از زایمان نیز احتمال ابتلای بیماران دارای دیابت بارداری به دیابت نوع دوم وجود دارد.
لذا این خانمها باید همه ساله آزمایشات قند خون ناشتا را انجام داده و با توجه به رژیم غذایی، ورزش و تغییر سبک زندگی نسبت به تنظیم قند خون خود اقدامات لازم را انجام دهند.
به طور کلی، عوامل زیر میتوانند در پیشبینی وقوع دیابت در آینده برای مادران باردار مورد توجه قرار گیرند:
- معیارهای تشخیصی
- مقادیر قند خون بارداری بالاتر از ۷/۲ میلی مول در لیتر ناشتایی
- میزان قند خون بعد از زایمان
- گروه های نژادی
- سن بیمار
- تعداد موارد حاملگی
- چاقی و افزایش وزن
- سوابق خانوادگی دیابت
- رژیم غذایی پرکالری و به ویژه پرچربی
- میزان فعالیت بدنی
مادران باردار میتوانند در زمینه کنترل قند خون و آشنایی با رژیمهای تغذیهای و دیگر مسائل دیابت بارداری از دکتر سلیمی مشاوره و راهنمایی لازم را دریافت نمایند.
چند نوع آزمایش به منظور غربالگری دیابت بارداری موجود است؟
آزمایشات دیابت برای تشخیص در زمان بارداری به سه دسته زیر تقسیم بندی میگردند که عبارتند از:
آزمایش دیابت بارداری GTT
در این آزمایش، به بیمار بعد از نمونه گیری خون به صورت ناشتا، نوشیدنی شیرین، حاوی گلوکز که مقدار آن بسته به نظر دکتر سلیمی تعیین میشود، داده خواهد شد و پس از آن، تست مورد نظر دو یا سه مرتبه و به فاصله زمانی نیم تا یک ساعت، انجام میشود. این تست به منظور مشخص کردن تحمل بدن، نسبت به گلوکز و میزان جذب در بدن مادر باردار انجام میشود.
آزمایش دیابت بارداری GCT
در آزمایش GCT، مادر باردار بعد از نمونهگیری ناشتا، مقداری نوشیدنی حاوی گلوکز با توجه به توصیه پیشنهاد شده از طرف دکتر سلیمی خواهد نوشید و تنها یک مرتبه و پس از یک ساعت، آزمایش انجام میشود.
آزمایش دیابت بارداری 2hpp
از مادر باردار در این مدل آزمایش، ابتدا به صورت ناشتا، نمونه خون گرفته میشود و بعد از آن میبایست صبحانه خورده شده و در ادامه، ۲ ساعت پس از خوردن صبحانه، مجدداً نمونهگیری و آزمایش بعدی صورت پذیرد.
آزمایش چالش گلوکز چیست و چگونه انجام میشود؟
آزمایش چالش گلوکز همان تست قند خون است که پس از شک به ابتلای مادر به دیابت بارداری توسط متخصص، تجویز و درخواست میشود.
این تست در یک روز و در چهار مرحله متفاوت و پی در پی انجام میگیرد. مادر پیش از انجام تست باید بین ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشد. نخستین تست به صورت ناشتا انجام گرفته و دیگر تست پس از نوشیدن شربت گلوکز انجام خواهد شد.
در این مدل از آزمایش دیابت، فرد باردار، محلول حاوی گلوکز مینوشد و در سه مرحله اندازه گیری قند خون از وی انجام میگیرد.
اگر نتایج دو نمونه اول مقادیر مشابه یا نزدیک داشته باشند، دیابت بارداری برای فرد باردار تشخیص داده میشود که میزان اندازه طبیعی و دیابت بارداری توسط پزشک تعیین میگردد.
آزمایش دیگری به نام آزمایش تحمل گلوکز نیز وجود دارد و به این صورت انجام میشود که تست قند خون را زمانی از بیمار میگیرند که پزشک نسبت به تفسیر آزمایش مشکوک باشد؛
لذا در هفته ۲۶ تا ۳۰ تست تحمل گلوکز از بیمار گرفته میشود. در این آزمایش مشخص میشود که واکنش بدن وی نسبت به گلوکز چگونه میباشد که برای انجام آن باید به مدت ۸ ساعت ناشتا بوده و آزمایش را انجام دهد.
سپس دو آزمایش انجام میگیرد. آزمایش اول به صورت ناشتا از بیمار به عمل میآید. بعد از این مرحله، شخص باید مقدار ۱۰۰ گرم گلوکز بخورد و یک ساعت بعد تست دوم، دو ساعت بعد تست سوم و سه ساعت بعد تست چهارم را انجام دهد.
مهمترین بیماری های که می تواند در راستای متابولیسم بدن تاثیر گذار باشد و اختلالاتی به وجود آورد بیماری دیابت می باشد که در این راستا استفاده از آزمایش خون blood sugar تاکید می شود برای شناخت بهتر آزمایش خون پست معنی blood sugar در آزمایش خون را چک کنید
رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری به چه صورت میباشد؟
کلیه خانمهایی که دیابت دوران بارداری دارند، باید استفاده از فیبر در برنامه غذایی خود را رعایت نمایند. همچنین باید به علت نیاز به خوردن مقدار بیشتر غذا در طول روز، تعداد دفعات صرف غذا بیش از سه وعده بوده ولی حجم کمتری در هر وعده استفاده گردد.
به علاوه با توجه به میزان قند خون، استفاده از غذاهای حاوی قند مانند انواع شیرینیجات، عسل و شکر کاملاً تحت کنترل باشد.
مصرف غذاهای فیبردار مانند میوه، حبوبات و غلات سبوسدار نیز باید طی یک رژیم غذایی تحت کنترل پزشک در برنامه روزانه آن ها قرار گیرد. کم کردن وزن قبل از بارداری بسیار حائز اهمیت میباشد.
مصرف نمک نیز باید در رژیم غذایی به مقدار زیادی کاهش یابد، استفاده از غذاهای کنسروی و غذاهای دارای چربی زیاد مناسب مصرف برای دوران بارداری نمیباشد و بهتر است از خوردن خوراکیهای سرخ شدنی نیز تا حدود زیادی پرهیز شده و مواد پروتئینی به صورت آبپز یا بخارپز توسط خانمها مصرف گردد.
خوردن روغنهای گیاهی نیز برای این دوران و به خصوص قبل از بارداری مفید می باشد
خوردن روغنهای گیاهی نیز برای این دوران و به خصوص قبل از بارداری مفید بوده و احتمال ابتلا به دیابت و بیماریهای حین غربالگری دیابت بارداری را بسیار کاهش میدهند. مواد گوشتی نیز باید به صورت گوشت های کم چرب استفاده شده و مصرف مرغ و ماهی در برنامه روزانه غذایی قرار داشته باشد.
خوردن تخم مرغ نیز به تعداد چند عدد در هفته مشکلی ندارد و مصرف نان نیز از نوع نانهای سبوسدار، بیشتر در برنامه غذایی قرار گیرد. هر گونه مصرف دخانیات و الکل نیز به شدت بر احتمال ابتلا به دیابت تأثیر مستقیم داشته و در طول بارداری ممنوع میباشد.
تخصص دکتر مهدی سلیمی در این موارد میتواند راهنمای خوبی برای عمل به دستورات بالا باشد.
آیا استفاده از انسولین، برای جنین و مادر ضرر دارد؟
در دوران حاملگی میتوان از تزریق انسولین برای مادران مبتلا به دیابت استفاده نموده و با برنامهریزی مشخصی این نوع دارو در بیماران استفاده شود که در نتیجه اجرای آن، میزان دوز انسولین در زمان های مشخص برای بیماران در نظر گرفته میشود و مورد تجویز قرار میگیرد.
باید توجه داشت که با بزرگ شدن بیشتر جنین، امکان دارد استفاده از انسولین و تزریق این ماده در خانمها در ماههای پایان بارداری بیشتر نیاز شود. در این مورد سن حاملگی نیز در مقدار دوز تزریق انسولین مؤثر میباشد.
البته در بیشتر اوقات پس از به دنیا آمدن فرزند، دیگر نیازی به تزریق انسولین نبوده و مادران راحتتر می توانند به موارد مهمتری چون تغذیه و ورزش شخصی خودشان بپردازند.
دیابت بارداری یکی از مشکلات نگران کننده در دوران باداری می باشد که عوارض وحشتناکی به همراه دارد برای شناخت بهتر توصیه می کنیم صفحه دیابت حاملگی و عوارض آن را مطالعه کنید.
گاهی پزشکان با توجه به شرایط بیمار برای وی پیشنهاد تزریق انسولین را ارائه میدهند
گاهی پزشکان با توجه به شرایط بیمار برای وی پیشنهاد تزریق انسولین را ارائه میدهند. ذکر این نکته الزامی است که استفاده از انسولین پس از توصیه پزشک برای کنترل و غربالگری دیابت بارداری باید صورت گرفته ولی نباید همراه با کنار گذاشتن رژیم غذایی باشد
و مادران باردار در کنار تزریق انسولین نیاز به در نظر گرفتن رژیم غذایی مناسبی نیز داشته که کنترل دیابت در مسیر مشخصی تا زمان زایمان ادامه یابد.
خانمها باید آگاه باشند که انسولین برای آن ها هیچ ضرری نداشته و جنین آن ها در معرض خطر قرار نمیگیرد. تزریق این میزان از انسولین به وسیله رگ های خونی به هیچ جنینی منتقل نمیگردد و استفاده از میزان خاصی تزریق انسولین در خانم ها میتواند کنترل قند خون را به صورت مناسب در پی داشته و عوارض دیابت در آن ها را کاهش دهد.
در زمینه استفاده از داروهایی که برای کنترل قند خون از طرف پزشک در نظر گرفته میشود، لازم است به این مسئله دقت شود که نباید این مواد دارویی به بدن جفت وارد شده و در نتیجه جنین را درگیر مشکلات دیگری نماید، زیرا انجام بعضی معالجات خاص، تنها با استفاده از داروهای خاص و مناسبی امکانپذیر بوده تا بتواند سطح قند خون را کمتر نماید.
آیا ورزش در غربالگری دیابت بارداری مؤثر است؟
انجام ورزش اصولی، از مواردی است که در غربالگری دیابت بارداری مؤثر بوده و میتواند دیابت دوران بارداری را در خانمها کنترل کند. فعالیت ورزشی باید در حد مناسب بوده و به صورت مرتب انجام شود
و منعی برای فعالیتهای بدنی در دوران بارداری وجود ندارد. ورزشهایی که هوازی هستند، برای خانمهای باردار موثرتر میباشند و راحتترین ورزش برای این افراد، انجام پیادهروی ساده میباشد.
اگر مدت پیادهروی در طول روز حدود نیم ساعت باشد و نیمی از آن در ابتدای صبح انجام شده و پانزده دقیقه دیگر نیز در زمان عصر برای ورزش اختصاص یابد، نتیجه مؤثر به دست خواهد آمد و تحرک کافی در طول روز برای مادران باردار ایجاد میگردد.
بهتر است که پیادهروی در فضای آرام و به دور از محیطهای شلوغ که نیاز به ایستادن و ادامه دادن مسیر میباشد، انجام پذیرد. در ضمن، انجام روزانه نیم ساعت شنا نیز مانند پیاده روی به مادران باردار توصیه شده که میتوانند در محیطها و استخرهای سالم و بهداشتی به پیاده سازی آن بپردازند.
یوگا نیز یکی از ورزشهایی است که در دوره بارداری میتوان از آن استفادههای مفیدی نموده و علاوه بر حفظ سلامت جسم به افزایش سلامت روح خود نیز کمک نمود.
آزمایش غربالگری دیابت بارداری، دقیقا به چه صورتی انجام میگیرد؟
این آزمایشها برای خانمهایی که امکان ابتلای آن ها به دیابت حین بارداری وجود دارد، در همان ماههای اول بارداری توصیه میگردد و لازم است که برای تشخیص دادن دیابت، اقداماتی انجام دهند.
غربالگری دیابت بارداری برای بررسی میزان گلوکز موجود در خون مادر انجام میشود و در خانمهایی که در معرض دیابت بارداری نیستند، در هفتههای میانی بارداری حدود هفته 24 انجام میشود.
از بیمارانی که قصد انجام دادن آزمایش دیابت را دارند، درخواست میشود که شام مناسبی را شب قبل مصرف کرده و پس از آن هیچ گونه مواد خوراکی را به کار نبرده و فقط به نوشیدن آب تا صبح روز بعد اکتفا کنند.
پس از گرفتن قند خون اولیه، نوشیدنیهای خیلی شیرین به بیمار داده می شود
پس از گرفتن قند خون اولیه، نوشیدنیهای خیلی شیرین به بیمار داده شده و قند خون آنها بعد از مدت زمان خاصی مثلاً یک ساعت آینده، مجدداً اندازهگیری میشود. در مواردی که آزمایش اول نتیجه مناسبی داشته باشد،
ولی سطح گلوکز پس از یک ساعت بین 130 تا 150 باشد، لازم است که پزشک آزمایشهای خاصی را برای بیمار در نظر گرفته و میزان قند خون وی به صورت دقیقتری بررسی گردد ولی چنان چه قند خون در خانمها در حالت ناشتا به میزان 92 باشد و بعد از مصرف گلوکز در یک یا دو ساعت بعد، میزان گلوکز بالاتر از حدود 153 نشان بدهد، متأسفانه به دیابت دوران بارداری مبتلا شدهاند.
باید توجه داشت که بیماران لازم است تا در حالت مناسبی بنشینند و آزمایش را انجام دهند و از هر گونه فعالیت شدید قبل از انجام آزمایش خودداری کنند.
خوردن مواد غذایی در حین انجام آزمایش غربالگری ممنوع میباشد و اگر بیمار در حالت تهوع باشد یا احساس تهوع شدید به او دست دهد، باید در حالت خوابیده آزمایش را به پایان برساند.
در زمان غربالگری دیابت بارداری، به چه فاکتورهای سلامتی باید توجه داشت؟
مادران باردار برای پیشبرد صحیح برنامههای غربالگری دیابت بارداری، بایستی به کلیه علائم و هشدارهای سلامتی و بهداشتی زیر توجه کامل داشته باشند.
از علائم قند خون بالا میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- مادرانی که سردردهای مکرر در مقاطع مختلف زمانی دارند.
- کسانی که افزایش احساس تشنگی دارند، حتی با وجود این که در مدت زمان کوتاه آب مینوشند.
- اشخاصی که به کاهش غیر طبیعی وزن بدن دچار شدهاند.
- خانمهایی که در قوای بینایی آنان اختلال به وجود آمده و کمی احساس تاری در دید دارند.
- مادرانی که نمیتوانند بر مسائل مختلف به خوبی تمرکز نمایند.
موارد زیر نشانگر قند خون پایین میباشد:
- مادرانی که بیدلیل برایشان حالت سرگیجه شدید پیش آمده و این سرگیجهها مرتب تکرار میشود.
- کسانی که بدون داشتن دلیل خاص در وجودشان احساس اضطراب میکنند.
- اشخاصی که دچار گیجی شدهاند و تمرکز و آگاهی کافی نسبت به رفتار و اعمال خودشان را از دست دادهاند.
- خانمهایی که با وجود صرف غذای زیاد و به تازگی به طور دائم حس شدید گرسنگی دارند.
- مادرانی که ضربان قلبشان نامنظم شده و گاهی به تپش قلب دچار میشوند.
- افرادی که احساس سرما داشته و بدنشان بیاختیار به لرزه میافتد.
- کسانی که زیاد عرق کرده و در بدنشان احساس خستگی و ضعف دارند.
- اشخاصی که دچار رنگ پریدگی در پوست خود شدهاند.
- مادرانی که تست قند خون آن ها انجام شده و در حد طبیعی نبوده است.
مادران تحت غربالگری دیابت بارداری، چه مراقبتهایی پس از زایمان باید انجام دهند؟
مادران باردار پس از زایمان، باید هر چه سریعتر در مدت زمان 30 دقیقه اقدام به دادن شیر به کودک خود نموده تا به حفظ مقدار قند خون فرزند خود کمک نمایند. همچنین چند ساعت پس از تولد باید توسط گرفتن نمونه خون کف پای نوزاد، قند خون وی مورد سنجش دقیق قرار گیرد.
چنان چه با شیردهی، قند خون کودک در محدوده ایمن نگه داشته شود که مشکلی وجود ندارد ولی در غیر این صورت یا در مواقعی که نوزاد از خوردن شیر امتناع مینماید، باید مراقبت های بیشتری برایش تجویز شود و امکان دارد برای افزایش قند خون، از طریق یک لوله یا سرم به تغذیه وی اقدام گردد.
همان طور که قبلاً نیز گفته شد، پس از پایان بارداری، مادر برای کنترل قند خون خود به مصرف مقدار انسولین قبلی نیازی نداشته و میتواند انسولین مصرفی اضافی خود را به مقدار قبل از بارداری برگرداند و یا به منظور استفاده از قرصهای قبل از بارداری، با توجه به مشاوره پزشک خود اقدام نماید.
همچنین لازم است که شش هفته پس از زایمان، مجدداً توسط دکتر سلیمی، قند خون مادر مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به وضعیت آن، در زمینه رژیم غذایی و ورزش، تصمیمات لازم به وی ابلاغ گردد.
نتیجه گیری و جمع بندی مطالب
دیابت بارداری، موجب افزایش خطر پیامدهای نامطلوب طولانی مدت از جمله گسترش دیابت نوع ۲ در مادر و افزایش چاقی و دیابت و بیماری قلبی عروقی در شیرخوار میشود. دیابت بارداری، بیشتر مواقع برای اولین بار در بارداری اتفاق میافتد و یا تشخیص داده میشود.
با افزایش شیوع فاکتورهای خطر دیابت مانند چاقی، افزایش سن مادر یا سوابق خانوادگی، میزان دیابت بارداری نیز افزایش مییابد و میزان شیوع آن در مناطق مختلف نیز متفاوت است.
دیابت بارداری میتواند موجب پیامدهای مختلف از جمله پره اکلامپسی، ماکروزومی جنین، دیستوشی شانه و به دنبال آن افزایش میزان زایمان با ابزار و سزارین و همچنین آسیبهای زایمانی شود.
تشخیص و درمان به موقع دیابت بارداری
تشخیص و درمان به موقع دیابت بارداری در کاهش اختلالات بارداری بسیار موثر بوده و این موضوع اهمیت غربالگری این بیماری و تشخیص و درمان آن را به ما نشان میدهد.
پیشبینی این موضوع که کدام یک از زنان دچار دیابت بارداری خواهند شد، کار مشکلی است اما برخی زنان نسبت به سایرین در معرض خطر بیشتر ابتلا به این مسئله هستند و شانس ابتلا در آنها بیشتر خواهد بود.
زنانی که سابقه قبلی دیابت بارداری، اضافه وزن، سابقه دیابت در خانواده، زایمان نوزاد بالای چهار کیلوگرم، پیشینه مردهزایی، سقط مکرر، نوزادان دچار نقص عضو، سن بالاتر از ۲۵ سال و سابقه فشار خون بالا دارند، بیشتر از دیگر زنان باردار در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستند. تمام زنان باردار باید برای این بیماری بررسی شوند.
این کار یک بار در ابتدای بارداری و بار دیگر در ماههای ششم یا هفتم بارداری باید اتفاق بیفتد. فرد مبتلا باید به صورت مستمر قند خون خود را اندازهگیری کند. اغلب زنان میتوانند سطح قند خون خود را با تغییر رژیم غذایی کنترل نمایند، اما برخی از زنان به انسولین یا سایر درمانهای دیابت نیاز پیدا میکنند.
برای تغییر رژیم غذایی زنان باردار، یک متخصص تغذیه میتواند به آنها توصیههای تخصصی غذایی ارائه دهد که چگونه رژیم غذایی خود را تغییر دهند. رژیم غذایی هر فرد با دیگری کمی تفاوت دارد.
یک رژیم غذایی واحد برای یک فرد صحیح است اما لزوماً برای دیگری مناسب نیست
یک رژیم غذایی واحد برای یک فرد صحیح است اما لزوماً برای دیگری مناسب نیست. اغلب زنان باید از مصرف مواد غذایی شیرین و پرچرب اجتناب کنند. همچنین سعی کنند از خوراکیهای با فیبر فراوان استفاده نمایند.
داشتن فعالیت بدنی و حرکات ورزشی کمک میکند که قند خون کنترل شود. اگر یک زن قبل از بارداری ورزش میکرد، میتواند همان ورزش را ادامه دهد و اگر تا به حال ورزش نکرده و در دوران بارداری قصد ورزش دارد، باید با دکتر سلیمی مشورت کند.
در صورتی که سطح قند خون یک خانم باردار نزدیک به حد طبیعی باشد، احتمال انجام زایمان طبیعی بالا خواهد بود اما هنگام زایمان، پزشک یا پرستار باید به صورت مستمر قند خون وی را اندازه بگیرند تا از بالا نرفتن آن اطمینان حاصل کنند.
دیابت بارداری در اکثر موارد برطرف خواهد شد و سطح قند خون به حدود طبیعی برمیگردد اما در مواردی، سطح قند خون همچنان بالا میماند و فرد نیاز به درمانهای طولانیمدت خواهد داشت.
در انتها باید بگوییم که بیماری دیابت چه از نوع بارداری و چه از انواع دیگر آن، عوارض و هزینههای زیادی را برای سلامتی و بهداشت جوامع در دنیای کنونی به وجود آورده و همه انسانها در طول زندگی خود برای مقابله با آن، باید به افزایش آگاهی و دانش شخصی برای بهینه کردن سبک تغذیه و زندگی خود اقدام نمایند.
منبع:
cutt.ly