غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری

غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری
فهرست مطالب

امروز با موضوع غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری در خدمت شما هستیم.

دیابت امروزه به یکی از شایع ترین بیماری ها در سطح جهان تبدیل شده است که هر ساله تعداد زیادی از افراد جامعه به دلیل ابتلا به بیماری دیابت و عدم کنترل آن، جان خود را از دست می دهند. بیماری دیابت انواع بسیار متفاوتی دارد که هر کدام از آن ها نیازمند مراقبت های ویژه و خاص خود می باشند.

آزمایش BLOOD SUGAR  که نام دیگر آن قند خون و گلوکز می باشد اگر در سطح نرمال نباشد ممکن است باعث مشکل دیابت شود برای اشنایی کامل با معنی این آزمایش توصیه می کنیم صفحه معنی blood sugar در آزمایش خون را مشاهده کنید.

شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.

📞  09120174510  📞

مقدمه

غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری
غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری

یکی از رایج ترین انواع دیابت، دیابت بارداری می باشد که تعداد زیادی از خانم ها در دوران بارداری آن را تجربه می کنند. بیماری دیابت بارداری که در دوران حاملگی ایجاد می شود می تواند عوارض متعددی را برای مادر و جنین به وجود بیاورد.

اما خوشبختانه با رعایت برخی از نکات در مورد رژیم غذایی و ورزش های مناسب می توان دیابت بارداری را کنترل کرد. در این مطلب قصد داریم شما را با بیماری دیابت بارداری اشنا کنیم و غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری را به شما معرفی کنیم.

غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری

غذاهای که باعث افزایش قندخون افراد می شود و سرشار از کربوهیدرات است. که باید از مصرف زیاد آن پرهیز نمود. مانند:

  • مواد غذایی مانند شیر، ماست، برنج، غلات، حبوبات، انواع ماکارونی ها، نان، کلوچه، بیسکویت، لوبیای خشک، لپه، نخود، عدس، سیب زمینی، ذرت، و … دارای مقادیر زیادی کربوهیدرات هستند.
  • همچنین پرهیز از نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه.

غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری عباتند از:

  • ماست طبیعی
  • میوه و سبزیجات
  • تخم مرغ آب پز
  • تمشک و توت فرنگی ، شاه توت
  • دارچین
  • آجیل هایی مانند کشمش و بادام
  • ماهی، مرغ، بوقلمون، توفو، کینوا، برخی از حبوبات
در ادامه به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:

دیابت چیست؟

دیابت نوع 1 چیست؟

دیابت نوع 1 چه علائمی دارد؟

دیابت نوع 2 چیست؟

علائم دیابت نوع 2 چه مواردی است؟

دیابت بارداری چیست؟

دیابت بارداری چه علائمی دارد؟

دیابت بارداری چه خطراتی دارد؟

دیابت بارداری به چه علت ایجاد می شود؟

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به دیابت بارداری هستند؟

غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری

برای کاهش قند خون به چه نکاتی توجه کنیم؟

 

دیابت چیست؟

بیماری دیابت امروزه به یکی از رایج ترین بیماری ها در جهان تبدیل شده است که دارای انواع بسیار متنوعی می باشد. روند ابتلا به دیابت امروزه در ایران نیز در حال رشد می باشد که این روند رو به رشد می تواند دلایل بسیار متفاوتی از جمله کم تحرکی، تغییر سبک زندگی، مصرف غذا های پر کالری و … داشته باشد.

دیابت چیست؟
دیابت چیست؟

بیماری دیابت  یک بیماری مزمن می باشد که بدن افراد مبتلا به آن  توانایی استفاده از گلوکز یا ذخیره ی آن را ندارد. می دانیم که گلوکز قند خون بوده که در بیماران مبتلا به دیابت مقدار آن در خون افزایش یافته و به همین دلیل نیز قند خون این بیماران بالا می رود. همانطور که اشاره کردیم بیماری دیابت دارای انواع بسیار متفاوتی می باشد که در ادامه ی مطلب شما را با آن ها آشنا می کنیم.

برای براورد کردن هزینه آزمایش دیابت بارداری لازم است صفحه هزینه آزمایش دیابت بارداری را ببینید.

دیابت نوع 1 چیست؟

دیابت نوع 1 که یک بیماری ارثی می باشد که این بیماری بیشتر در کودکان و نوجوانان رایج می باشد و معمولا دلایلی مانند مصرف بیش از حد قند و غذا های پر کالری و … ندارد.

در بدن بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 روند تولید هورمون انسولین متوقف می شود. به این ترتیب بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 با تزریق روزانه ی انسولین از عوارض بیماری دیابت در امان می مانند.

هورمون انسولین یکی از هورمون هایی است که توسط بدن انسان تولید می شود و وظیفه ی این هورمون کاهش گلوکز موجود در خون و ذخیره کردن آن در کبد می باشد.

دیابت نوع 1 چیست؟
دیابت نوع 1 چیست؟

به عبارت دیگر هنگامی که هورمون انسولین در بدن یک فرد ترشح می شود، گلوکز های موجود در خون به اندام های از بدن مانند کبد، انتقال یافته و در آن جا به صورت گلیکوژن ذخیره می شوند. به این ترتیب با ترشح انسولین قند خون افراد کاهش می یابد.

دیابت نوع 1 چه علائمی دارد؟

دیابت نوع 1 دارای علائم بسیار متفاوتی می باشد که از جمله آن ها می توان به احساس تشنگی، افزایش تعداد دفات دفع ادرار، افزایش خشکی دهان، کمبود انرژی و در برخی موارد خواب آلودگی و … اشاره کرد.

البته باید به این نکته اشاره کرد که ممکن است یک فرد به بیماری دیابت نوع 1 مبتلا باشد اما علائمی را که در بالا اشاره کردیم نداشته باشد. برای اطلاع از اینکه به بیماری دیابت نوع 1 مبتلا هستید بهترین روش انجام آزمایش خون می باشد.

در صورتی که دیابت نوع 1 کنترل نشده و قند خون بیمار از حد معمول خود بالا تر برود، ممکن است که این افراد دچار مشکلاتی شوند. به طور مثال در صورتی که انسولین تزریق نشده و قند خون این افراد از حد معمول بیشتر شود، ممکن است که دچار تاری دید، بی حسی در پا، بی هوش شدن و اغما شوند.

به این ترتیب اگر به بیماری دیابت نوع 1 مبتلا هستید و پزشک متخصص میزان مشخصی از هورمون انسولین را تجویز کرده است، بهتر است که در زمان لازم میزان دوز تجویز شده را تزریق کنید.

دیابت نوع 1 چه علائمی دارد؟
دیابت نوع 1 چه علائمی دارد؟

دیابت نوع 2 چیست؟

دیابت نوع 2 که شناخته شده ترین نوع بیماری دیابت می باشد با نام های دیگری مانند دیابت بزرگسالی و دیابت غیر وابسته به انسولین نیز شناخته می شود.

دیابت نوع 2 بیشتر در افراد بزرگسال بالاتر از 45 سال اتفاق می افتد که البته ممکن است برخی از افراد در سنین پایین تری نیز به این بیماری مبتلا شوند. ریسک فاکتور های بسیار متفاوت و متعددی برای دیابت نوع 2 وجود دارد که از جمله آن ها می توان به کم تحرکی، چاقی، پر خوری، مصرف غذا های پر کالری، سبک زندگی بدون ورزش و … اشاره کرد.

دیابت نوع 2 چیست؟
دیابت نوع 2 چیست؟

دیابت نوع 2 برخلاف دیابت نوع 1 یک بیماری وراثتی نمی باشد اما باید به این نکته نیز توجه کرد که ژنتیک افراد در ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 بسیار تأثیر گذار می باشد. نکته ای که در مورد دیابت نوع 2 مهم است، این است که شمار مبتلایان به دیابت نوع 2 در سراسر جهان از سایر انواع دیابت بیشتر می باشد. به این ترتیب افرادی که در معرض خطر هستند باید بسیار هوشیار باشند.

اگر ارتباط چاقی و بارداری را می خواهید بدانید، زنان چاق و بارداری مطالعه کنید.

ساز و کار ایجاد و ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 با دیابت نوع 1 کاملا متفاوت می باشد

ساز و کار ایجاد و ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 با دیابت نوع 1 کاملا متفاوت می باشد. در دیابت نوع 1 گفتیم که عدم تولید هورمون انسولین در بدن افراد باعث ایجاد این بیماری می شود.

اما در دیابت نوع 2 هورمون انسولین در بدن تولید می شود و حتی گاهی بیش از مقدار مورد نیاز نیز تولید می شود، اما بدن این اشخاص توانایی استفاده از انسولین تولید شده توسط بدن خود را ندارد.

ساز و کار ایجاد و ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 با دیابت نوع 1 کاملا متفاوت می باشد
ساز و کار ایجاد و ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 با دیابت نوع 1 کاملا متفاوت می باشد

به همین دلیل در هنگامی که قند خون افراد بالا می رود، هورمون انسولین ترشح می شود اما این هورمون در بدن این افراد قابل استفاده نمی باشد. به عبارت دیگر در صورت بالا رفتن قند خون در مبتلایان به دیابت نوع 2، بدن قادر به کاهش قند خون و ذخیره ی گلوکز در کبد نمی باشد.

علائم دیابت نوع 2 چه مواردی است؟

دیابت نوع 2 نیز مانند دیابت نوع 1 علائم متفاوت و متعددی می تواند داشته باشد اما نکته ی قابل توجه این است که به دلیل اینکه در هر دو نوع بیماری دیابت، قند خون افراد بالا می رود و بدن توانایی کاهش آن را ندارد، علائم بیماری دیابت نوع 2 نیز مشابه علائم بیماری دیابت نوع 1 می باشد.

در ادامه به انواعی از علائم رایج در بیماری دیابت نوع 2 اشاره می کنیم اما باید توجه داشته باشید که هر فرد مبتلا به بیماری دیابت نوع 2 الزامی نیست که تمامی این علائم را داشته باشد.

در صورتی که افراد یک یا چند علامت از علائم زیر را داشته باشند، بهتر است که به پزشک متخصص مراجعه کنند تا با انجام آزمایش های لازم از بیماری خود با خبر شوند.

علائم دیابت نوع 2 چه مواردی است؟
علائم دیابت نوع 2 چه مواردی است؟

احساس تشنگی بیش از حد و خشکی دهان

معمولا تمامی افرادی که به بیماری دیابت نوع 2 مبتلا می شوند، یکی از اولین شکایت های آن ها تشنگی بیش از حد و خشکی دهان می باشد. افراد مبتلا به دیابت یا مستعد ابتلا به آن ممکن است که در طول روز به دلیل تشنگی و خشکی دهان، مجبور به مصرف حجم زیادی از آب و یا سایر مایعات و نوشیدنی ها شوند.

این افزایش نوشیدن مایعات نیز خود باعث می شود که افراد دفعات بیشتری به دستشویی برای دفع ادرار مراجعه کنند که خود نیز یکی دیگر از علائم بیماری دیابت می باشد.

احساس تشنگی بیش از حد و خشکی دهان
احساس تشنگی بیش از حد و خشکی دهان

عفونت

بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت قبل از پیشرفت بیماری و ایجاد خسارات در سلامتی خود قادر به تشخیص دیابت در خود نیستند. به همین دلیل بسیاری از این افراد هنگامی متوجه بیماری خود می شوند که تا حدود زیادی پیشرفت کرده است و باعث ایجاد برخی از عارضه ها در بدن آن ها شده است. یکی از این عارضه ها که با پیشرفت بیماری دیابت حاصل می شود، ایجاد عفونت ها در برخی از نقاط بدن می باشد.

به عنوان مثال برخی از افراد مبتلا به دیابت ممکن است که پس از مدتی عفونت هایی را در دستگاه ادراری خود تجربه کنند و همچنین در ادرار خود لکه هایی از خون را مشاهده کنند.

یکی دیگر از علائم در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 این است که پس از ایجاد خراش و یا زخم بر روی پوست آن ها ممکن است که مدت زمان زیادی طول بکشد تا زخم و یا خراش بر روی پوست آن ها ترمیم شود. همچنین به عنوان یکی دیگر از علائم دیابت نوع 2 می توان به خارش های شدید به ویژه در ناحیه ی کشاله ران اشاره کرد.

سردرد

سردرد یکی از علائم رایج در بین بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد. البته توجه داشته باشید که داشتن سردرد به تنهایی نمی تواند به عنوان یک علامت برای ابتلا به بیماری دیابت به شمار رود و معمولا با علائم دیگری مانند تاری دید و … همراه می باشد. افراد مبتلا به دیابت نوع 2 معمولا با انجام کار های روزمره ی خود به زودی خسته می شوند و پس از این خستگی ها سردرد به سراغ آن ها می آید.

تا اینجای مطلب با کلیاتی در مورد بیماری دیابت و همچنین دیابت نوع 1 و 2 و علائم آن ها آشنا شدیم. اما در ادامه ی مطلب قصد داریم که شما را با نوع دیگری از دیابت یعنی دیابت بارداری آشنا کنیم. در ادامه ی مطلب روش های کنترل دیابت بارداری و همچنین غذاهای پایین آورنده قند خون را به شما معرفی می کنیم.

سردرد
سردرد

دیابت بارداری چیست؟

برخی از خانم ها در دوران بارداری خود پس از انجام برخی از آزمایشات متوجه می شوند که سطح خون آن ها نسبت به حالت عادی بالاتر رفته است که به این وضعیت دیابت بارداری گفته می شود. دیابت بارداری معمولا در هفته های 24 تا 28 بارداری روی می دهد. بر اساس آمار های جهانی از سازمان بهداشت، در حدود 2 تا 8 درصد از زنان در دوره ی بارداری خود، دیابت بارداری را تجربه می کنند.

دیابت بارداری چیست؟
دیابت بارداری چیست؟

نکته ی بسیار مهم در مورد دیابت بارداری این است که این بیماری احتمال ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 را در زنان افزایش می دهد. ممکن است که خانم هایی که برای بار اول در هنگام بارداری تشخیص می دهند که به دیابت بارداری دچار شده اند، قبل از بارداری نیز به بیماری دیابت مبتلا باشند. البته به این معنی نمی باشد که تمامی زنانی که در هنگام بارداری به دیابت بارداری مبتلا می شوند از قبل نیز دیابت داشته اند.

بیماری دیابت بارداری در صورتی که کنترل نشود، ممکن است که هم برای مادر و هم برای کودک نیز مشکل ساز باشد

باید توجه داشت که بیماری دیابت بارداری در صورتی که کنترل نشود، ممکن است که هم برای مادر و هم برای کودک نیز مشکل ساز باشد. به عبارت دیگر این بیماری احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را در 10 الی 15 سال آینده در مادر افزایش داده و همچنین احتمال ابتلا به دیابت در آینده را برای کودک نیز افزایش می دهد.

علت اصلی پیدایش بیماری دیابت بارداری ایجاد اختلال در میزان هورمون های بارداری در بدن خانم های باردار می باشد. به عبارت دیگر در خانم ها در زمان حاملگی هورمون های مختلفی ترشح می شوند که برخی از این هورمون ها قابلیت تنظیم قند خون بدن آن ها را دارد. در برخی از زنان باردار در میزان این هورمون ها اختلال به وجود آمده و برخی از آن ها با هم تداخل پیدا می کنند.

دیابت بارداری چه علائمی دارد؟

همانطور که پیش تر نیز اشاره کردیم به دلیل اینکه در تمامی انواع بیماری دیابت، قند خون فرد بیمار بالا می رود، معمولا انواع مختلف بیماری دیابت علائم شبیه به همی دارند. باید به این نکته توجه داشت که معمولا تشخیص بیماری دیابت بارداری از روی علائم آن بسیاردشوار می باشد.

زیرا علائم مربوط به دیابت بارداری معمولا با برخی از مشکلات دوران بارداری اشتباه گرفته می شود. به همین دلیل بهتر است که خانم های باردار به انجام آزمایش های خون بسیار اهمیت دهند. معمولا برای آزمایش دیابت بارداری به فرد باردار، مواد شیرین و قندی داده می شود و پس از آن میزان قند خون آن ها اندازه گرفته می شود.

دیابت بارداری چه علائمی دارد؟
دیابت بارداری چه علائمی دارد؟

پزشک متخصص با بررسی نتیجه ی آزمایش به این نکته پی می برد که بدن فرد باردار چگونه با این میزان قند برخورد کرده و چگونه قند خون را تنظیم می کند. در ادامه ی مطلب تعدادی از علائم مهم در بیماری دیابت بارداری را به شما معرفی می کنیم.

برای آشنایی با عوارض جراحی عمل بای پس معده در دوران بارداری لازم می باشد از صفحه بای پس معده و بارداری دیدن کنید.

تاری دید

تاری دید یکی از نشانه های اولیه و رایج در بیماران مبتلا به دیابت بارداری می باشد. همانطور که می دانیم چشم های ما همواره با مایعات خاصی تغذیه می شوند که در صورتی که میزان گلوکز خون افزایش پیدا کند، بر روی این مایعات نیز تأثیر گذاشته و باعث می شود که چشم ها به راحتی نتوانند بر روی تصویر تمرکز کرده و به همین دلیل دید فرد تار شود.

معمولا در این بیماران در صورتی که قند خون بالا رفته و یا این افراد غذا های سنگینی را مصرف کرده باشند، دید آن ها تار می شود. در صورتی که این افراد قند خون خود را کنترل کنند و سپس تاری دید آن ها برطرف شود، علامت تاری دید مربوط به بیماری دیابت بارداری می باشد در غیر این صورت ممکن است که مشکلات دیگری وجود داشته باشد.

خستگی

بسیاری از خانم های باردار علیرغم اینکه به بیماری دیابت بارداری مبتلا باشند یا خیر، در دوران بارداری احساس خستگی می کنند. این احساس خستگی که در بیشتر خانم های باردار به وجود می آید به دلیل تغییرات هورمونی می باشد که در دوران بارداری در بدن خانم ها به وجود می آید.

اما پزشکان متخصص بیان می کنند که به دلیل اینکه سلول ها و اعضای داخلی بدن در هنگام بالا بودن قند خون، نمی توانند از اکسیژن و مواد مغذی برای تولید انرژی استفاده کنند، خستگی از علائم بیماری دیابت بارداری می باشد.

احساس تشنگی

خانم های باردار به دلیل اینکه حجم خونشان افزایش می یابد و همچنین فعالیت کلیه ها نیز برای دفع مواد زائد، بیشتر می شود. به همین دلیل  در خانم های باردار نسبت به حالت عادی احساس تشنگی و خشکی دهان بیشتر می شود.

اما پزشکان متخصص در زمینه ی دیابت بیان می کنند که یکی از علائم مهم در بیماری دیابت بارداری احساس تشنگی و خشکی دهان می باشد.

در صورتی که قند خون افراد بالا باشد، خون مقداری غلیظ شده که بدن سالم در حالت عادی با جذب آب از سلول ها، خون را رقیق می سازد. خانم های باردار توجه داشته باشند که در هنگام بارداری همیشه به میزان کافی آب بنوشند تا دچار عوارض کم آبی بدن نشوند.

احساس تشنگی
احساس تشنگی

افزایش تعداد ادرار

در خانم های باردار حجم خون و جریان خون افزایش پیدا کرده و به همین دلیل تولید ادرار در خانم ها باردار بالا می رود. به این ترتیب باید گفت که افزایش تعداد دفعات دفع ادرار در خانم های باردار امری عادی می باشد،

اما در خانم های بارداری که به دیابت بارداری نیز مبتلا هستند، دفعات مراجعه به دستشویی بیشتر می شود. کلیه های افراد مبتلا به دیابت بارداری به دلیل اینکه قند خون در آن ها بالا می رود، ادارار بیشتری تولید می کند به همین دلیل افزایش تعداد ادرار یکی از علائم بیماری دیابت بارداری می باشد.

حالت تهوع

یکی دیگر از نشانه های دیابت بارداری حالت تهوع می باشد. همانطور که می دانیم حالت تهوع در بسیاری از خانم های باردار شایع می باشد که البته در افراد مبتلا به دیابت بارداری  میزان آن متفاوت می باشد. به این نکته دقت داشته باشید که در مواردی که حالت تهوع و استفراغ بعد از سه ماهه ی اول حاملگی نیز ادامه پیدا کند، از علائم بیماری دیابت بارداری می باشد.

کاهش وزن

همانطور که می دانیم خانم های باردار در دوران بارداری به طور معمول شاهد افزایش وزن خود خواهند بود. اما در افراد مبتلا به دیابت بارداری در برخی از موارد کاهش وزن مشاهده می شود. کاهش وزن در دوران بارداری می تواند که باعث ایجاد مشکلاتی برای کودک شود.

باید به این نکته توجه کرد که بهتر است که خانم ها قبل از بارداری در وزن سلامت قرار بگیرند و در دوران حاملگی به تدریج و به صورت طبیعی شاهد اضافه وزن خود باشند. البته افزایش وزن بیش از حد نیز مناسب نبوده و ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی برای مادر و فرزند شود.

خانم های بارداری که به دیابت بارداری مبتلا هستند ممکن است که در طول بارداری اشتهایی زیادی داشته باشند و میزان غذای زیادی را نیز مصرف کنند، اما باز هم شاهد کاهش وزن خود باشند. کاهش وزن در هر زمانی از دوره ی بارداری باشد یک امر خطرناک بوده و حتما باید پزشک متخصص را در جریان گذاشت.

ایجاد برخی عفونت ها

در این مطلب در معرفی علائم دیابت نوع 1 و 2 نیز اشاره کردیم که یکی از علائم دیابت ایجاد برخی از عفونت ها می باشد. بر اساس امار ثبت شده توسط سازمان بهداشت جهانی خانم های بارداری که به بیماری دیابت بارداری مبتلا هستند، بیشتر از سایر افراد دچار عفونت می شوند.

عفونت های ایجاد شده در دوران بارداری بیشتر در قسمت هایی مانند واژینال و مسیر ادراری می باشد که احتمال ایجاد این عفونت ها در افراد مبتلا به دیابت بارداری بیشتر نیز می باشد.

علت این امر را می توان در این مسئله جستجو کرد که باکتری ها و قارچ ها بیشتر از گلوکز برای تغذیه ی خود استفاده می کنند به همین دلیل افرادی که به دیابت بارداری مبتلا هستند و گلوکوز موجود در خون آن ها بیشتر از سایر افراد است، بیشتر در معرض عفونت ها قرار دارند.

ایجاد برخی عفونت ها
ایجاد برخی عفونت ها

دیابت بارداری چه خطراتی دارد؟

پس از آشنایی با بیماری دیابت بارداری و علائم آن به بررسی خطرات آن می پردازیم. نکته ی بسیار مهمی که در مورد دیابت بارداری وجود دارد این است که مشکلات و خطرات ایجاد شده توسط این بیماری، صرفا خود فرد را تهدید نمی کند بلکه می تواند خطرات بسیار جدی نیز برای جنین داشته باشد.

برای درمان مشکل دیابت در کمتر از 30 روز لطفا صفحه درمان دیابت در 30 روز را ببینید.

دیابت بارداری چه خطراتی دارد؟
دیابت بارداری چه خطراتی دارد؟

یکی از خطرات آشکار و ثابت شده ی بیماری دیابت بارداری برای خانم ها این است که این بیماری باعث می شود که احتمال ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 در این خانم ها در طول 10 سال آینده افزایش پیدا کند.

به عبارت دیگر خانم هایی که در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا می شوند، در 10 تا 15 سال آینده زندگی خود نسبت به افراد عادی بیشتر در معرض ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 هستند.

بر اساس آمار هایی که توسط پزشکان در سراسر جهان ثبت شده است، در حدود 2 تا 5 درصد از زنان در ماه های آخر دوره ی حاملگی خود بیماری دیابت بارداری را تجربه می کنند. در خانم های بارداری که این بیماری به وجود می آید و این افراد نسبت به کنترل آن اقدام نمی کنند، پس از اتمام دوران بارداری نیز علائم آن ادامه پیدا می کند.

بیماری دیابت بارداری می تواند تأثیرات بسیار منفی در رشد طبیعی جنین نیز داشته باشد

بیماری دیابت بارداری می تواند تأثیرات بسیار منفی در رشد طبیعی جنین نیز داشته باشد. البته در صورتی که قند خون در این مدت کنترل شود می توان از عوارض این بیماری جلوگیری کرد. همچنین در کودکانی که در دوره ی جنینی مادر آن ها به دیابت بارداری مبتلا بوده است، احتمال ابتلای آن ها به دیابت نوع 2 در نوجوانی و جوانی بیشتر می شود.

به عنوان یکی از عوارض جانبی بیماری دیابت بارداری می توان به افزایش وزن نوزاد هنگام تولد، زایمان زودرس و سندرم زجر تنفس و .. اشاره کرد. همچنین این کودکان بعد از تولد بیشتر در معرض ابتلا به چاقی و اضافه وزن قرار می گیرند. در صورتی که خانم هایی که قبل از بارداری نیز به دیابت مبتلا بوده اند و در دوران بارداری نیز به دیابت بارداری مبتلا می شوند، در صورتی که بیماری را کنترل نکنند، احتمال سقط جنین، معلولیت های جنین، مرده زایی و … در آن ها بیشتر می شود.

برای کنترل بیماری دیابت بارداری روش های زیادی وجود دارد که رعایت رژیم های غذایی یکی از اصولی ترین روش آن می باشد. در ادامه ی این مطلب قصد داریم غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری را به شما معرفی کنیم .

بیماری دیابت بارداری می تواند تأثیرات بسیار منفی در رشد طبیعی جنین نیز داشته باشد
بیماری دیابت بارداری می تواند تأثیرات بسیار منفی در رشد طبیعی جنین نیز داشته باشد

دیابت بارداری به چه علت ایجاد می شود؟

از ابتدای تشخیص بیماری دیابت بارداری تا کنون علت خاص و مشخصی برای ایجاد دیابت بارداری پیدا نشده است اما تمامی پزشکان بر تأثیر زیادی اختلالات هورمونی در این بیماری تأکید دارند. در دوران بارداری هورمون های مختلفی تولید و ترشح می شوند که هر کدام از این هورمون ها با هدف خاصی تولید و ترشح می شوند.

برخی از هورمون هایی که در دوران بارداری ترشح می شوند، به تنظیم قند خون بدن فرد باردار و جنین می پردازند. اما در افراد مبتلا به بیماری دیابت بارداری مقدار این هورمون ها دچار اختلال شده و یا در تداخل با برخی دیگر از هورمون ها قرار می گیرند.

به این ترتیب قند خون در بدن بیمار بالا می رود. همانطور که در ابتدای مطلب نیز اشاره کردیم انسولین یک هورمون می باشد که به طور طبیعی در بدن فرد ترشح شده و وظیفه ی آن کاهش قند خون می باشد.

دیابت بارداری به چه علت ایجاد می شود؟
دیابت بارداری به چه علت ایجاد می شود؟

در دوران حاملگی به دلیل اینکه حجم خون فرد بالا می رود و همچنین مقادیر بالاتری از گلوکز باید در خون موجود باشد تا جنین از آن تغذیه کند، به طور طبیعی مقاومت بدن در برابر هورمون انسولین بالا می رود.

در نتیجه با اختلال هورمون های تنظیم کننده ی قند خون دوران بارداری و مقاومت بدن در برابر هورمون انسولین، قند خون افراد بالا رفته و بدن قادر به کاهش آن نمی باشد. به این افزایش بیش از حد قند خون در دوران بارداری بیماری دیابت بارداری گفته می شود.

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به دیابت بارداری هستند؟

باید به این نکه توجه داشت که احتمال ابتلا به بیماری دیابت بارداری برای تمامی خانم های باردار وجود دارد. اما برخی از خانم های باردار به دلایل مختلفی بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به دیابت بارداری هستند؟
چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به دیابت بارداری هستند؟

به عبارت دیگر در صورتی که خانم های باردار برخی از ویژگی ها یعنی ریسک فاکتور های مربوط به دیابت را داشته باشند، به احتمال بیشتر از سایر افراد به این بیماری مبتلا می شوند. در ادامه ی مطلب قصد داریم که شما را با ریسک فاکتور های بیماری دیابت بارداری آشنا کنیم و همچنین روش های کنترل این بیماری و غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری را به شما معرفی کنیم.

چاقی و اضافه وزن

یکی از شایع ترین عواملی که زمینه ساز ابتلا به بیماری دیابت بارداری می باشد، اضافه وزن و چاقی می باشد. بر اساس آخرین آمار ثبت شده توسط سازمان بهداشت جهانی خانم های بارداری که در دوران بارداری و یا پیش از آن اضافه وزن زیاد و غیر معمولی را تجربه کرده اند، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به بیماری دیابت بارداری قرار دارند.

برای داشتن وزن مناسب و  ایده ال در خانم ها توصیه می شود از صفحه فرمول bmi برای خانم ها دیدن کنید.

عامل ژنتیکی

یکی از مهم ترین عوامل زمینه ساز برای ابتلا به بیماری دیابت بارداری زمینه های ژنتیکی می باشد. همانطور که می دانیم افراد هیچ دخالتی در تعیین ژنتیک خود ندارند. به همین دلیل بهتر است که افرادی که در خانواده ی آن ها سابقه ی ابتلا به بیماری دیابت وجود داشته است، در هنگام بارداری هوشیار باشند و در دوره ی های منظم نسبت به انجام آزمایش قند خون اقدام نمایند.

بارداری های چند قلو

بر اساس آماری که به دست آمده است خانم هایی که دو یا چند قلو باردار می شوند احتمال ابتلای آن ها به بیماری دیابت بارداری بیشتر است به همین دلیل بهتر است که این خانم ها در دوره های منظمی آزمایش دیابت بارداری را بدهند.

  • خانم هایی که در بارداری قبلی فرزند با وزن بیشتر از 4 کیلوگرم به دنیا آورده اند.
  • افرادی که در بارداری های قبلی به دیابت بارداری مبتلا شده اند، ریسک بیشتری برای ابتلا به بیماری دیابت بارداری دارند.
بارداری های چند قلو
بارداری های چند قلو

غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری

دیابت بارداری یکی از بیماری های رایج در دوران بارداری می باشد که در آن به دلیل برخی اختلالات و تداخلات هورمونی قند خون خانم های باردار بالا رفته و باعث برخی از عوارض می شود. همانطور که گفتیم در صورتی که دیابت بارداری کنترل نشود، ممکن است که مشکلات زیادی را برای مادر و فرزند به وجود بیاورد.

پزشکان متخصص معمولا برای کنترل بیماری دیابت بارداری از رژیم های غذایی خاص و برخی از ورزش های مناسب استفاده می کنند. در صورتی به طور کامل بتوانید رژیم  های غذایی را رعایت کنید، دیگر نیازی به دارو های شیمیایی و تزریق انسولین نخواهید داشت.

متخصصین تغذیه بر روی این نکته بسیار تأکید می کنند که خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری باید مصرف قند های ساده ای را که برای بیماری دیابت بسیار مضرر هستند را بسیار کاهش دهند.

معمولا کربوهیدرات ها از قند های ساده به شمار می روند که خانم های بارداری مبتلا به دیابت بارداری باید به شدت در مصرف آن ها احتیاط کنند. به عنوان یک مثال از کربوهیدرات ها می توان آب میوه های صنعتی و شیرینی جات موجود در قنادی ها و … را نام برد.

در ادامه ی مطلب به بررسی انواع غذا هایی می پردازیم که در بالا رفتن قند خون نقش دارند همچنین غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری را نیز به شما معرفی می کنیم.

غذا های حاوی کربوهیدرات ها قند خون را بالا می برند.

غذا هایی که دارای میزان بالای کربوهیدرات هستند باید در برنامه غذایی افراد مبتلا به دیابت بارداری کم شوند و مصرف آن ها طبق برنامه غذایی باشد. کربوهیدرات ها در غذا هایی مانند نان سفید، سیب زمینی، برنج، غلات صبحانه ، ماکارونی و … وجود دارند. به این ترتیب بهتر است که در مصرف آن ها زیاده روی نکنید.

کربوهیدرات ها بعد از هضم در معده و روده به صورت گلوکز وارد خون می شوند. همانطور که می دانیم وجود گلوکز در خون انسان لازم و ضروری بوده و همچنین خانم های باردار به میزان بیشتری از آن در بدن خون نیاز دارند تا نیاز های بدن خود و جنین را تأمین کنند

اما در خانم های بارداری که به بیماری دیابت بارداری مبتلا هستند مصرف این مواد غذایی می تواند موجب زیاد شدن ناگهانی قند خون شده و به همین دلیل موجب ایجاد عوارض دیابت بارداری شوند.

همانطور که گفتیم مصرف کربوهیدرات ها برای بدن ضروری هستند اما باید خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری طبق برنامه غذایی خاصی آن ها را مصرف کنند تا بتوانند قند خون خود را در محدوده ی نرمال و مناسب نگه دارند.

مواد غذایی مانند شیر، ماست، برنج، غلات، حبوبات، انواع ماکارونی ها، نان، کلوچه، بیسکویت، لوبیای خشک، لپه، نخود، عدس، سیب زمینی، ذرت، و … دارای مقادیر زیادی کربوهیدرات هستند.

مصرف مواد غذایی پروبیوتیک را افزایش دهید.

پروبیوتیک ها، باکتری های زنده ی موجود در دستگاه گوارش می باشند که به گوارش مواد غذایی در بدن ما کمک می کنند. پروبیوتیک ها یا باکتری های خوب باعث افزایش متابولیسم بدن شده و به همین دلیل تا حدود زیادی به تنظیم قند خون افراد کمک می کند. به عنوان یکی از مهم ترین منابع غذایی پروبیوتیک می توان ماست طبیعی را نام برد.

به این نکته توجه داشته باشید که هضم و گوارش بهتر مواد غذایی می تواند به تنظیم قند خون ما کمک زیادی بکند. همانطور که گفتیم غذاهای پروبیوتیک مانند ماست طبیعی می تواند به گوارش مواد غذایی توسط بدن کمک کند.

مصرف فیبر ها را افزایش دهید.

میوه و سبزیجات نمونه هایی عالی از فیبر ها می بشند. مصرف فیبر ها باعث افزایش سلامت دستگاه گوارش ما می شوند. متخصصان فیبر ها را به دو دسته ی محلول در آب و غیر قابل حل در آب تقسیم می کنند. باید توجه داشت که فیبر های محلول در آب باعث بهبود وضعیت قند خون ما شده و همچنین فیبر های غیر قابل حل در آب باعث می شوند که دستگاه گوارش ما به خوبی فعالیت خود را انجام دهد.

مصرف فیبر ها را افزایش دهید.
مصرف فیبر ها را افزایش دهید.

از نوشابه و نوشیدنی های انرژی زا به شدت دوری کنید.

نوشابه ها و نوشیدنی های انرژی زا و همچنین نوشیدنی های حاوی قند های پیچیده، بسیار برای سلامتی خانم های باردار مضر می باشند. مصرف این نوشابه های قندی باعث می شود که در زمان کمی قند خون این افراد به میزان بسیار زیادی بالا رود.

به این ترتیب علاوه بر خانم های بارداری که به دیابت بارداری مبتلا هستند، سایر خانم های باردار نیز باید از مصرف اینگونه نوشیدنی ها خودداری کنند.

تمشک و توت فرنگی

انواع مختلف توت ها از جمله تمشک و توت فرنگی ، شاه توت و … در کاهش و کنترل قند خون افراد بسیار موثر می باشند. مصرف این نوع از میوه ها به خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری به کاهش قند خون و کنترل آن بسیار کمک می کند.

همچنین می دانیم که آنتی اکسیدان ها برای بدن انسان بسیار مفید می باشند که می توان این نوع از میوه ها را به عنوان یک منبع بسیار عالی از آنتی اکسیدان ها دانست.

تخم مرغ آب پز

یکی از مواد غذایی که به عنوان یک منبع سرشار از پروتئین شناخته می شود، تخم مرغ می باشد. معمولا ورزشکارانی که به دنبال تقویت بدن خود و ماهیچه های خود هستند، از تخم مرغ آب پز به عنوان یک منبع سرشار از پروتئین استفاده می کنند. همانطور که می دانیم خانم های باردار برای رشد بهتر جنین و تقویت بدن او به مقادیر مناسبی از پروتئین نیاز دارند.

همچنین باید گفت که تخم مرغ دارای آهن می باشد که می تواند برای خانم های بارداری که دارای کم خونی هستند، منبع خوبی باشد. معمولا پزشکان متخصص به خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری توصیه می کنند که از تخم مرغ آب پز برای صبحانه استفاده کنند.

در مصرف انواع چربی ها دقت کنید.

برخلاف تصور عمومی تمامی چربی ها برای بدن مضر نمی باشند بلکه برخی از چربی ها برای بدن لازم و ضروری نیز می باشند. در علم پزشکی معمولا به این نوع از چربی ها، چربی های خوب یا چربی های مفید گفته می شود.

همانطور که می دانیم مصرف برخی از انواع چربی ها باعث می شود که پوست یا بخش های مختلفی از بدن ما دچار التهاب شود که به خانم های باردار توصیه می شود از مصرف این نوع از چربی ها خودداری کنند.

به عنوان نمونه ای از چربی های مفید می توان به روغن نارگیل و روغن زیتون اشاره کرد که البته مصرف بیش از حد این چربی ها نیز برای بدن ضرر هایی را دارد. اما مصرف این نوع از روغن ها در اندازه ی مناسب به خانم های باردار توصیه می شود.

همچنین به عنوان مثالی برای چربی های مضر می توان به انواع مواد غذایی سرخ شده مانند سیب زمینی سرخ شده و … اشاره کرد که مصرف زیاد آن ها برای خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری به شدت مضر می باشد.

با دارچین قند خون خود را کاهش دهید.

یکی از موادی که از گذشته های دور در فرهنگ ما برای موارد درمانی زیادی مورد استفاده قرار می گرفت، دارچین می باشد. دارچین به علت ترکیبات خاصی که در خود دارد، خاصیت های دارویی بسیار زیادی دارد.

همچنین ترکیبات موجود در دارچین باعث می شوند که فرایند جذب قند خون تا حدودی کاهش یابد و به همین دلیل قند خون بدن ما  تا حدود زیادی تنظیم شود.

همچنین یکی دیگر از فواید دارچین این است که تا حدودی حساسیت سلول های بدن را نسبت به انسولین افزایش می دهد و از همین طریق به تنظیم بهتر قند خون توسط بدن کمک می کند.

به همین دلیل برخی از پزشکان به بیماران مبتلا به دیابت بارداری توصیه می کنند که از دمنوش های دارچین مانند چای دارچین و … استفاده کنند.

از آجیل هایی مانند کشمش و بادام استفاده کنید.

معمولا آجیل ها دارای سطوح بالایی از مواد معدنی مختلف می باشند. کشمش و بادام را می توان به عنوان منابعی سرشار از منیزیم در نظر گرفت. مصرف منیزیم باعث می شود که بدن بهتر قابلیت و توانایی تنظیم قند خون را داشته باشد.

تا امروز دلیل ارتباط منیزیم با روند کاهش قند خون و تنظیم آن مشخص نشده است اما بر اساس آمار های ثبت شده ابتلا به دیابت های نوع 1 و 2 و همچنین دیابت بارداری تا حدودی همراه با کاهش منیزیم در بدن می باشد.

به این ترتیب پزشکان به خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری توصیه می کنند که در طول روز از آجیل هایی مانند کشمش و بادام در میزان های معقولی استفاده کنند.

مصرف پروتئین ها را فراموش نکنید.

پروتئین یکی از مهم ترین موادی می باشد که بدن هر فردی برای انجام سوخت و ساز های معمولی خود به آن نیاز دارد. پروتئین ها معمولا در بدن برای مصارفی مانند سوخت و ساز ماهیچه ها، تقویت سیستم ایمنی بدن، رشد و … استفاده می شود.

خانم های باردار باید به مصرف پروتئین ها بسیار توجه داشته باشند زیرا کمبود پروتئین در بدن خانم های باردار می تواند به رشد طبیعی جنین صدمه بزند.

خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری باید توجه کنند که غذا های پروتئینی که مصرف می کنند، غنی از پروتئین خالص باشد زیرا مصرف پروتئین ها به حفط تعادل قند خون در بدن کمک می کنند. از جمله مواد غذایی مفیدی که سرشار از پروتئین هستند می توان به ماهی، مرغ، بوقلمون، تخم مرغ، توفو، انواع آجیل ها، کینوا، برخی از حبوبات و … اشاره کرد.

مصرف پروتئین ها را فراموش نکنید.
مصرف پروتئین ها را فراموش نکنید.

برای کاهش قند خون به چه نکاتی توجه کنیم؟

بسیاری از خانم هایی که باردار می شوند، پس از بارداری به متخصص تغذیه مراجعه کرده و دستورات غذایی خاصی را از او دریافت می کنند که معمولا یک رژیم غذایی معمولی و مورد نیاز افراد باردار می باشد.

اما خانم های بارداری که متوجه ابتلای خود به بیماری دیابت بارداری می شوند، حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و یک برنامه غذایی متفاوت و مخصوص این شرایط را دریافت کنند.

توجه داشته باشید که رزیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به دیابت بارداری بسیار حائز اهمیت بوده و در کنترل بیماری دیابت بارداری و جلوگیری از عوارض ان بسیار کمک کننده می باشد. به این ترتیب خانم های باردرای که به دیابت بارداری مبتلا هستند حتما باید دستورات پزشک متخصص و رژیم های غذایی تعیین شده را به طور کامل اجرا کرده و تغییر رژیم غذایی به صورت خود سرانه خودداری کنند.

متخصصین تغذیه رژیم غذایی ویژه ی دیابت بارداری را با دقت عمل خاصی می چینند. این متخصصین با بررسی و اندازه گیری دقیق میزان قند موجود در غذا های مختلف در طول هفته وعده های غذایی اصلی را برای بیماران تعیین می کنند و همچنین برخی از دستورات غذایی را نیز به این بیماران ارائه می دهند.

استفاده از مواد غذایی مفید

نکته ای که بسیار مهم است این است که خانم های باردار به علت این که جنین نیز از بدن آن ها تغذیه می کند، باید از مواد غذایی مفید و کافی استفاده کنند. به همین دلیل متخصصین در رژیم غذایی مطلوب برای اشخاص مبتلا به دیابت بارداری توصیه می کنند که نباید هیچ یک وعده ها حذف شود.

خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری حتما باید توجه کنند که مصرف برخی از مواد غذایی که باعث افزایش بیش از حد قند خون آن ها می شود، ممکن است که سلامتی خود و جنین را به خطر بیاندازد.

بنابراین لازم است که دستورات متخصص تغذیه به صورت کامل رعایت شده و از مصرف خودسرانه ی برخی از مواد غذایی مانند نوشابه ها، شیرینی جات و … که در برنامه غذایی آن ها قرار ندارد، خودداری کنند.

در این مطلب برخی از غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری را به شما معرفی کردیم که می توانید با مطالعه آن تا حدودی با رژیم غذایی مناسب افراد مبتلا به دیابت بارداری آشنا شوید.

مصرف صبحانه برای خانم های مبتلا به دیابت بارداری تا چه حدی اهمیت دارد؟

تقریبا تمامی متخصصان در زمینه ی رژیم غذایی دیابت بارداری توصیه می کنند که این افراد به هیچ وجه وعده ی صبحانه را از دست ندهند. خانم های بارداری که به بیماری دیابت بارداری مبتلا هستند حتما باید در زمان مشخصی صبحانه ی کامل و مناسب دیابت بارداری را میل کنند. در صورتی که خانم های باردار صبحانه کامل و مقوی را در زمان مناسب میل کنند، بهتر می توانند قند خون خود را تنظیم نمایند.

پزشکان معمولا به خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری توصیه می کنند که در مواقع صبحانه  استفاده از مواد غذایی مانند تخم مرغ آب پز، ماست کم چرب و پروبیوتیک و .. را فراموش نکنند. همچنین افراد مبتلا به دیابت بارداری در مواقع صبحانه نباید شیرینیجات و یا نان های شیرین را استفاده کنند و همچنین تا حدی که ممکن است از مصرف کره و مربا خودداری کنند.

مصرف مواد قندی در صبحانه باعث می شود که قند خون این خانم ها در ابتدای روز بالا رفته و به همین دلیل ممکن است باعث برخی از علائم بیماری دیابت شود. تعداد زیادی از متخصصان توصیه می کنند که این خانم های باردار برای صبحانه به جای نان سفید از نان های سبوس دار استفاده کند تا قند خون آن ها بالا نرود.

مصرف صبحانه برای خانم های مبتلا به دیابت بارداری تا چه حدی اهمیت دارد؟
مصرف صبحانه برای خانم های مبتلا به دیابت بارداری تا چه حدی اهمیت دارد؟

زنان مبتلا به دیابت بارداری باید چه ورزش هایی را انجام دهند؟

بسیاری از افراد در سراسر جهان ممکن است که این تصور اشتباه را داشته باشند که خانم های باردار نباید ورزش انجام دهند. در واقع از نظر علم پزشکی مسئله کاملا برعکس بوده و به خانم های باردار توصیه می شود که در دوره ی بارداری خود به انجام ورزش های مناسب و مفیدی اقدام کنند. داشتن فعالیت های بدنی منظم و انجام ورزش های سبک و اصولی، برای حفظ سلامتی مادر و کودک بسیار ضروری می باشد.

زنان مبتلا به دیابت بارداری باید چه ورزش هایی را انجام دهند؟
زنان مبتلا به دیابت بارداری باید چه ورزش هایی را انجام دهند؟

علاوه بر این خانم هایی که به بیماری دیابت بارداری مبتلا می باشند، باید بیشتر به انجام ورزش و فعالیت های بدنی خود اهمیت دهند. زیرا همانطور که می دانیم اضافه وزن و چافی یکی از عوامل زمینه ساز ابتلا به این بیماری بوده و عدم کنترل آن می تواند به عوارض مختلف بیماری دیابت بارداری بیانجامد.

در زمان انجام فعالیت های ورزشی بدن ما به صورت خود به خودی قند های موجود در خون و یا قند های ذخیره شده را برای فراهم کردن انرژی مورد نیاز بدن، در فرایند متابولیسم مصرف می کند. به این ترتیب یکی از روش های بسیار مفید برای کاهش قند خون مادران مبتلا به دیابت بارداری ، انجام فعالیت های ورزشی سبک و مناسب می باشد.

درد های زیاد در نواحی مختلف بدن

بسیاری از مادران در دوره ی حاملگی به دلیل افزایش وزن خون، شاهد درد های زیادی در نواحی مختلف بدن خود مانند کمر و زانو خواهند بود و همچنین مادران حامله ممکن است دچار گرفتگی عضلانی، بی خوابی، یبوست، تورم و … شوند که انجام فعالیت های ورزشی برای آن ها می تواند یک روش جلوگیری بسیار موثر باشد.

درد های زیاد در نواحی مختلف بدن
درد های زیاد در نواحی مختلف بدن

باید توجه کرد که انجام فعالیت های ورزشی برای خانم های باردار بسیار مهم و حیاتی می باشد اما باید این فعالیت های ورزشی به صورت علمی انتخاب شده و از انجام ورش های سنگین خودداری به عمل آید.

خانم های باردار باید فعالیت های ورزشی خود را با احتیاط انجام دهند تا با وجود استفاده از مزایای آن از سلامتی جنین محافظت به عمل آورند. در ادامه ی مطلب قصد داریم که تعدادی از فعالیت های ورزشی مناسب برای خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری را به شما معرفی کنیم.

پیاده روی سریع

یکی از فعالیت های بسیار مناسب برای خانم های باردار پیاده روی سریع می باشد. همانطور که می دانیم در صورتی یک فعالیت برای بدن به عنوان ورزش محسوب می شود که باعث افزایش سوخت و ساز بدن شود به طوری که بدن برای تأمین انرژی خود از ذخایر بدن استفاده کند.

به این ترتیب پیاده روی سریع که تا حدودی باعث خستگی می شود یک فعالیت ورزشی بسیار سبک و در عین حال مفید برای خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری به حساب می آید.

شنا کردن

شنا کردن یک ورزش بسیار عالی برای خانم های باردار در ماه های اولیه بارداری می باشد. ورزش شنا کردن برای برخی از افراد ممکن است که ورزش سختی باشد و باعث خستگی شدید آن ها شود.

اما شنا کردن علاوه بر اینکه به عنوان یک ورزش بسیار مفید برای خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری به شمار می رود، به عنوان یک روش درمانی نیز کاربرد دارد. همانطور که می دانیم امروزه بسیاری از پزشکان از آب درمانی برای کاهش درد های عضلانی و یا مفصل ها و … استفاده می کنند.

دوچرخه سواری

دوچرخه سواری یکی از ورش های شاد و مفرح می باشد که علاوه بر فوایدی که به عنوان یک ورزش برای سلامتی بدن به همراه می آورد، به عنوان یک وسیله برای کسب لذت و شادی و تفریح نیز استفاده می شود.

به این ترتیب خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری می توانند در عین انجام ورزش دوچرخه سواری و کمک به کنترل قند خون خود، می توانند به تفریح نیز بپردازند و از این راه از لحاظ روانی نیز به سطح مناسبی رسیده و استرس های مختلف را از خود دور کنند.

دوچرخه سواری
دوچرخه سواری

در مورد غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری باید به چه نکاتی توجه داشت؟

در این مطلب شما را با دیابت بارداری آشنا کردیم و دانستیم که دیابت بارداری یک بیماری شایع در دوران بارداری می باشد که هر ساله تعداد زیادی از خانم های باردار در سراسر جهان به آن مبتلا می شوند.

بهترین روش برای جلوگیری از تحمل عوارض این بیماری، پیشگری از آن می باشد که با رعایت برخی از نکات پزشکی قابل انجام است. اما در صورتی که خانم های باردار در دوران بارداری خود متوجه شوند که دیابت بارداری مبتلا شده اند، باید سریعا به پزشک متخصص مراجعه کرده و رژیم های غذایی خاصی را برای کنترل و کاهش قند خون خود دریافت کنند.

تا اینجای مطلب شما را با غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری آشنا کریم و همچنین تعدادی از مواد غذایی مضر برای این بیماران را به شما معرفی کردیم. در ادامه ی این مطلب قصد داریم که به برخی از نکات مهم در مورد غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری بپردازیم.

کاهش مصرف قند ها و کربوهیدرات به معنی حذف آنها نیست

باید به این نکته توجه داشت که کاهش مصرف قند ها و کربوهیدرات به معنای قطع مصرف آن ها و حذف این مواد غذایی از برنامه غذایی نمی باشد.

بلکه تمامی مواد غذایی از جمله قند ها و کبوهیدرات ها برای بدن لازم و ضروری می باشند اما در بیماران مبتلا به دیابت بارداری باید مصرف آن ها را محدود کرد.

معمولا بیشتر افراد عادت دارند که همراه با غذای خود نان میل نمایند. اما باید توجه داشت که نان سفید به دلیل داشتن سطح بالای کربوهیدرات و .. برای بانوان مبتلا به دیابت بارداری مفید نمی باشد. متخصصین تغذیه به این دسته از افراد توصیه می کنند که به جای نان سفید، از نان های سبوس دار، نان سنگک، نان جو و نان های رژیمی استفاده کنند.

برخی از افراد ممکن است که تصور کنند چربی ها فقط در روغن ها و کره و .. وجود دارند

برخی از افراد ممکن است که تصور کنند چربی ها فقط در روغن ها و کره و .. وجود دارند. در صورتی که برخی از مواد غذایی که ما به صورت روزانه استفاده می کنیم دارای سطوح بالایی از چربی ها می باشند و ممکن است که برخی از افراد از این مسئله با خبر نباشند. به طور مثال گوشت های قرمز، گوشت مرغ و … نیز دارای سطوح بالایی از چربی می باشند که مصرف بالای آن ها نیز می تواند برای افراد دردسر ساز باشد.

خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری بهتر است که مصرف غذا های سرخ شده را بسیار محدود کنند و از روش های دیگر پخت مانند، کباب کردن، بخار پز کردن و یا روش های سریع پخت به جای سرخ کردن استفاده کنند.

همه ی ما از فواید بی نظیر مصرف ماهی شنیده ایم. اما مصرف ماهی به طور منظم می تواند تا حدود زیادی از ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 جلوگیری کند.

کلم بروکلی

یکی از سبزیجات بسیار مفید که کمک بسیار زیادی به تنظیم قند خون افراد مبتلا به دیابت می کند، کلم بروکلی می باشد. امروزه بسیاری از پزشکان مصرف کلم بروکلی را به خانم های باردار برای تنظیم قند خون توصیه می کنند.

لبنیات یکی از مواد غذایی بسیار مفید و ضروری برای بدن ما می باشد. خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری باید در مصرف لبنیات توجه داشته باشند که از نوع کم چرب لبنیات استفاده کنند. به این ترتیب بهتر است که سر شیر، کره، پنیر های پر چرب و شیر های پر چرب را کاهش دهید و به جای آن ها از ماست و شیر کم چرب برای تأمین نیاز های بدن خود استفاده کنید.

کلم بروکلی
کلم بروکلی

مواد غذایی که شامل آنتی اکسیدان ها هستند برای سلامتی بدن بسیار مفید می باشند. آنتی اکسیدان ها شامل ویتامین های E، C و بتاکاروتن ها می باشد که برای حفاظت از سلول های بتای بدن بسیار ضروری می باشند.

سلول های تولید و ترشح کننده ی هورمون انسولین از نوع سلول های بتا می باشد که به همین دلیل مصرف مواد غذایی شامل آنتی اکسیدان می توان کمک زیادی به کنترل قند خون توسط بدن بکند.

پیشنهاد می کنیم از پست برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم دیدن کنید.

خوردن میوه ها به همراه پوست

باید به این نکته توجه داشت که معمولا خوردن میوه ها به همراه پوست آن ها باعث افزایش تدریجی قند خون می شود. نکته ی قابل توجه این است که معمولا بیشتر ویتامین ها و مواد معدنی موجود در یک میوه، در لایه های نزذیک به پوست میوه قرار می گیرند. بهتر است که خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری از مصرف میوه های بسیار شیرین خودداری کرده و همچنین میوه ها را بدون پوست مصرف کنند.

بعضی از ادویه ها فعالیت انسولین را در بدن تشدید کرده و موجب زیاد شدن حساسیت سلول ها به این هورمون نیز می شوند. تحقیقات نشان داده است که مصرف دارچین، میخک، زردچوبه می تواند فعالیت انسولین را چند برابر کند.

بسیاری از متخصصین تغذیه به خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری تذکر می دهند که قبل از مصرف ها ماده ی غذایی به برچسب های بسته بندی آن دقت نمایند. مطالعه ی برچسب مواد غذایی باعث می شود که بدانیم در هر ماده ی غذایی سطح قند، نمک، چربی و … به چه صورت می باشد و در صورت پر کالری بودن آن، از مصرف این ماده خودداری کرد.

نکته ی بسیار مهمی که باید به آن توجه کرد این است که غذاهایی که آهسته تر هضم مى شوند، قند خون را آهسته تر وارد خون کرده و آن را به میزان زیادی افزایش نمی دهند.

غذایى که به شکل قسمت های بزرگتر باشد، خیلی آرام تر از غذاهاى نرم ( پوره شده) هضم مى شوند.

همچنین باید گفت که غذایى که به شکل قسمت های بزرگتر باشد، خیلی آرام تر از غذاهاى نرم ( پوره شده) هضم مى شوند. غذاى پخته با سرعت بیشتری نسبت به غذاى خام هضم مى شود و همچنین مواد خوراکی که رطوبت دارد، با سرعت بیشتری از غذاى خشک ( ذرت بو داده در مقابل آب پز ) هضم مى شود .

خانم های باردار مبتلا به دیابت بارداری باید بسیار نسبت به قند خون خود حساس باشند و سعی کنند که هر روز قند خون خود را اندازه گیری کنند تا در صورت افزایش غیر طبیعی آن سریعا به پزشک متخصص مراجعه نمایند.

توجه به این نکته نیز بسیار مهم است که در صورتی که مادر در دوران بارداری به دیابت مبتلا باشد و پس از تولد کودک، مادر و فرزند هردو سالم باشند، هنوز خطر رفع نشده است. زیرا تحقیقات نشان داده است که افرادی که در طول بارداری به دیابت بارداری مبتلا می شوند و نسبت به کنترل آن اقدام نمی کنند، احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 برای آن ها و کودک متولد شده از سایر افراد بیشتر می باشد.

لازم است که خانم های باردار در اوایل بارداری خود نسبت به انجام آزمایش های دیابت و … اقدامات لازم را انجام دهند تا در مراحل اولیه ی بیماری بتوانند آن را تشخیص داده و نسبت به کنترل بهتر آن اقدام کنند.

از اینکه تا انتهای پست غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری با ما همراه بودید متشکریم.

منبع:

https://cutt.ly/xERh4vB

درآوردن حلقه معده
حلقه معده
درآوردن حلقه معده

در این مقاله، در خصوص درآوردن حلقه معده ، اطلاعاتی را بیان خواهیم نمود. حلقه معده، یکی از عمل های لاغری است و با انجام

دیابت قابل درمان است
دیابت
دیابت قابل درمان است

در این مقاله، به این موضوع می پردازیم که آیا دیابت قابل درمان است ؟ و سپس شما را با راه های درمانی دیابت آشنا

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonبا یک کلیک مشاوره بگیرید