عوارض انسولین در بارداری چیست؟ لطفا برای دریافت پاسخ در ادامه مقاله همراهمان باشید تا درباره انواع عوارض انسولین در بارداری مطلع شوید.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.
📞 09120174510 📞3
مقدمه
دوران بارداری، یکی از مهمترین دوران بانوان محسوب می شود. سلامت جسمی و روحی فرد در زمان بارداری، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. زیرا سلامتی مادر و سلامتی جنین، باعث راحت تر شدن دوران بارداری و زمان زایمان خواهد شد.
ممکن است در طول دوران بارداری، فرد دچار چالش ها و مشکلاتی شود که لازم است اقدامات مراقبتی و درمانی لازم را انجام دهد. از جمله این مشکلات که برای برخی از بانوان رخ می دهد، دیابت بارداری است.
پیشنهاد می کنیم از پست هزینه آزمایش دیابت بارداری دیدن کنید.
دیابت بارداری، منجر به افزایش قند خون در زمان حاملگی خواهد شد
دیابت بارداری، منجر به افزایش قند خون در زمان حاملگی خواهد شد و رسیدگی به موقع و تشخیص و درمان به موقع این مسئله، می تواند باعث کنترل دوران بارداری و زایمان راحت تر فرد شود و در نتیجه نوزاد، سالم تر خواهد بود.
زمانی که صحبت از دیابت می شود، مصرف انسولین و تزریق آن، به میان خواهد آمد. زیرا انسولین در بدن، نقش مستقیم و اساسی در تنظیم قند خون دارد و افرادی که دچار افزایش قند خون می شوند و در موارد حاد به دیابت مبتلا می شوند، بایستی از داروهای مختلفی بخصوص انسولین استفاده کنند.
حال مسئله مهمی که پیش خواهد آمد، این است که آیا یک فرد بارداری می تواند بدون مشکل، انسولین تزریق کند یا خیر. یا به عبارت دیگر، انسولین در دوران بارداری، دارای عوارض است یا مشکلی نخواهد بود.
به همین دلیل، ما در این مقاله قصد داریم به بررسی مسئله مهم عوارض انسولین در بارداری بپردازیم و توضیحات کاملی را در خصوص این مسئله مهم ارائه دهیم. بنابراین توصیه می شود که تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
انسولین چیست؟
در ابتدا لازم است توضیحی در خصوص انسولین ارائه دهیم و از کارکرد آن، توضیحاتی عنوان کنیم. انسولین در واقع یک هورمونی است که کمک خواهد کرد، بدن فرد، گلوکز را از خون جذب نماید. گلوکز جذب شده توسط خون، در کبد و ماهیچه های مختلف، به حالت گلیکوژن ذخیره خواهد شد.
در چنین حالتی، بدن به جای اینکه از چربی برای منبع انرژی استفاده کند، از همان گلیکوژن ها استفاده خواهد کرد. زمانی که میزان انسولین فرد کاهش پیدا کند، طبیعتا سلول های بدن نمی تواند گلوکز را از خون جذ کند و در نتیجه باعث افزایش میزان گلوکز خون و در نهایت افزایش قند خون خواهد شد. این مسئله بخصوص در زمان بارداری خانم ها، بیشتر رخ خواهد داد.

در زمان بارداری، جفت هورمون هایی که برای رشد جنین لازم است، ترشح خواهند شد. اما برخی از عوامل و مواردی، این هورمون ها، باعث می شود که عملکرد انسولین در بدن، دچار اخلال و بی نظمی شود و در نتیجه باعث افزایش قند خون و دیابت می شود.
در چنین مواردی است که فرد باردار، با انجام آزمایشات مختلف، میزان افزایش قند خون را اندازه گیری می کند و با توجه به نظر پزشک متخصص، داروها و یا رژیم های غذایی خاصی را استفاده خواهد کرد.
بیشترین موارد استفاده شده در چنین مواردی، استفاده از انسولین است. حال در ادامه مقاله، قصد داریم توضیح دهیم که عوارض انسولین در بارداری چیست و چه مواردی می تواند باعث بروز خطر شود.
عوارض انسولین در بارداری
همانطور که در مورد قبلی گفته شد، در برخی از موارد، ممکن است عملکرد انسولین در فرد باردار، دچار اخلال و مشکل شود.
در چنین مواردی، متخصص زنان و زایمان، پارامترهای مختلفی را در زمینه قند خون، مورد بررسی دقیق قرار می دهد و سلامت فرد و جنین را بصورت دقیق، بررسی خواهد کرد. در صورت مشکل در ترشح انسولین در بدن، لازم است که به فرد، انسولین تجویز شود.
برخی از افراد ممکن است در این فکر باشند که انسولین، برای سلامتی خود و فرزند داخل شکم خود، مضر باشد. این مسئله می تواند نسبی باشد و مطلق نخواهد بود که انسولین، هیچ گونه ضرری برای فرد ندارد و یا حتما دارای اشکال است.

در اکثر موارد، پزشک متخصص، یک دوره مشخص و کوتاهی را تجویز به انسولین می کند تا بتواند سطح قند خون فرد کنترل شود. در صورت مصرف درست و به اندازه و طبق نظر پزشک، در خصوص انسولین، هیچ گونه عارضه و مشکلی نمی تواند فرد را تهدید کند و سلامت او و جنین، در خطر نخواهد بود.
اما در برخی از موارد، به دلایل مختلف مانند حساسیت به تزریق انسولین یا بیماری های مختلف و…، ممکن است انسولین دارای عوارض برای فرد باردار باشد و یا استفاده بیش از حد آن می تواند سلامتی او را به خطر اندازد.
در چنین مواقعی لازم است که فرد به پزشک خود مراجعه و اقدامات پزشکی لازم و فوری را انجام دهد.
از جمله عوارض انسولین در بارداری، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد مشکلاتی در زمینه تنفس فرد که بعد از تزریق انسولین برای او پیش خواهد آمد.
- ایجاد ورم بر روی صورت، لب ها و زبان و حتی ایجاد تورم و التهاب در گلوی فرد بعد از مصرف انسولین.
- ایجاد سرگیجه و خواب آلودگی شدید در فرد باردار، بعد از تزریق انسولین
چنین علائم و عوارضی می تواند بعد از تزریق انسولین رخ دهد. در این وضعیت، لازم است که فرد با پزشک متخصص خود مشورت های لازم را انجام دهد و در صورت لزوم، آزمایشات دیگری را پشت سر بگذارد تا مشکل موردنظر دقیقا مشخص شود و در صورت لزوم، با تجویز پزشک، داروهای دیگری، جایگزین انسولین شود تا میزان قند خون فرد، به حالت تعادل و پایداری بازگردد و یا از دیگر انواع انسولین برای زمان بارداری استفاده شود.
کدام انسولین در دوران بارداری بی خطر است؟
حال که با عوارض انسولین در بارداری آشنا شدیم، باید بدانیم که انتخاب بهترین نوع انسولین، برای فرد باردار، بر عهده پزشک متخصص فرد خواهد بود.
طبق بررسی ها و تحقیقات انجام شده در خصوص این موضوع، انسولین پروتامین خنثی هاگدرون که عنلکرد متوسطی دارد می تواند گزینه مناسبی برای کنترل قند خون در زمان بارداری باشد. همچنین انسولین گلارژین طولانی مدت هم می تواند داروی موثر در درمان دیابت بارداری باشد.
آیا می توان انسولین را هنگام بارداری به شکم تزریق کرد؟
لازم است بدانید که انسولین، بایستی به بافت چربی تزریق گردد. در زمان بارداری که شکم فرد، افزایش حجم پیدا می کند و جنین در حال رشد است، بررسی ها نشان داده است که غدد درون ریز و متابولیسمی موجود در شکم، می تواند گزینه بسیار مناسب برای تزریق انسولین در زمان بارداری باشد. روش ها و مراحل مختلفی در این خصوص وجود دارد که به آن اشاره می کنیم:

-
سه ماهه اول بارداری
در سه ماهه اول بارداری، می توان انسولین را در مقدار مشخص و تعیین شده، در شکم تزریق کرد. اگر قبل از دوران بارداری، تزریق انسولین در شکم انجام داده باشید، نیازی به تغییر محل تزریق نخواهد بود.
-
سه ماهه دوم بارداری
در سه ماهه دوم بارداری، بهترین نقطه تزریق انسولین، قسمت های جانبی شکم است. اما باید دقت کرد تا تزریق، بر پوست فوقانی روی جنین انجام نشود. زیرا می تواند باعث عوارض انسولین در بارداری شود و حتی بر روی جنین تاثیراتی بگذارد.
-
سه ماهه سوم بارداری
در سه ماهه سوم بارداری که اهمیت زیادی هم دارد، بهترین نقطه برای تزریق انسولین، بر روی شکم است. اما باید در نظر داشته باشید که گاهی اوقات ممکن است در ناحیه ران یا باسن، تزریق صورت گیرد که در چنین مواقعی و در چنین زمانی، می توانید از پزشک متخصص خود، مشورت های لازم را دریافت کنید.
پیشنهاد می کنیم مقاله دیابت انسولین و داروهای خوراکی را مطالعه نمایید.
آیا همه زنان باردار در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستند؟
در خصوص مسئله عوارض انسولین در بارداری، توضیحاتی ارائه شد که باید بصورت کنترل شده، تزریق صورت گیرد و نوع دارو مشخص شود. اما سوالی که پیش خواهد آمد، این است که آیا همه زنان بارداری در خطر ابتلا به دیابت بارداری قرار دارند یا خیر؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که عوامل مختلفی می تواند خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش دهد. با آگاهی کامل در خصوص این عوامل و کنترل آنها، می تواند باعث شود که میزان ابتلا به دیابت بارداری کاهش پیدا کند. از جمله عواملی که می تواند باعث خطر ابتلا به دیابت بارداری شود عبارتند از:
- داشتن چاقی و اضافه وزن در قبل از دوران بارداری که می تواند زمینه ساز دیابت بارداری شود.
- افرادی که دارای سابقه خانوادگی دیابت هستند. به عنوان مثال، فردی که پدر یا مادر او یا خواهر و برادر او، به دیابت دچار هستند.
- فردی که در سن بیش از 25 سالگی قرار داشته باشد و باردار شده باشد.
- اگر نوزاد در زمان تولید بیش از 9 پوند وزن داشته باشد، احتمال دیابت بارداری وجود دارد.
- اگر فردی در گذشته باردار شده باشد، اما نوزاد مرده به دنیا آورده باشد، بیشتر در معرض ابتلا به دیابت بارداری قرار دارد.
- اگر فردی در بارداری های گذشته خود، دیابت بارداری را تجربه کرده باشد.
در چنین مواقعی، فرد در معرض دیابت بارداری قرار دارد که باید اقدامات پیشگیرانه و درمانی لازم را انجام دهد.
غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری را در مقاله فوق مطالعه نمایید.
نکات مهم در خصوص تزریق انسولین و جلوگیری از عوارض انسولین در بارداری
لازم به گفتن است که مهمترین موضوع در خصوص مصرف انسولین در زنان باردار، مبحث میزان نیاز او به انسولین است. در چنین مواقعی، متخصص زنان و زایمان و یا متخصص غدد، می توانند تشخیص های لازم را انجام دهند.
در ادامه به برخی از نکاتی اشاره می کنیم که می تواند برای مصرف انسولین در بارداری و جلوگیری از عوارض انسولین در بارداری، مفید باشد:
پزشک متخصص، به فرد آموزش خواهد داد که چه زمانی، از انسولین در زمان بارداری استفاده کند. مهمترین اصل در تزریق انسولین، رعایت زمانبندی دقیق و همچنین، رعایت رژیم غذایی خواهد بود.

زیرا در دوران تزریق، بدن نیاز زیادی به مواد معدنی و ویتامین های مختلف دارد که بایستی از طریق مواد غذایی سالم و مقوی، دریافت شود. همچنین مصرف وعده های غذایی مناسب، می تواند تعادل را بین انسولین و گلوکز حفظ کند.
شناخت علائم کاهش قند خون، برای فرد باردار، از اهمیت زیادی برخوردار است.
شناخت علائم کاهش قند خون، برای فرد باردار، از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر در زمان تزریق انسولین قرار دارید و قند خون خود را بصورت دائم بررسی می کنید، باید بدانید که اگر میزان قند خون به زیر 60 درصد برسد، یعنی فرد دچار هیپوگلیسمی یا همان کاهش قند خون شدید شده است و می تواند مشکلاتی را برای خود فرد و جنین بوجود آورد.
لازم است در زمان تزریق انسولین، رعایت رژیم غذایی و همچنین فعالیت های بدنی خود را کنترل کنید. زیرا کاهش شدید قند خون، می تواند از عواملی مانند ورزش و فعالیت زیاد، حذف برخی از وعده های غذایی، استرس و … شود.
در صورت بروز علائمی مانند تشنگی و خستگی زیاد، لرزش بدن، تعریق، عصبی شدن، سرگیجه و …، حتما به پزشک خود مراجعه کنید تا بررسی های لازم صورت گیرد.
شما می توانید از دستگاه اندازه گیری قند خون در منزل استفاده کنید و نحوه کار با آن را از پزشک خود یاد بگیرید، تا بتوانید در دوره های منظم، اقدام به اندازه گیری و کنترل قند خون خود نمایید.
در صورت استفاده از دیگر داروها به دلایل مختلف، در زمان تزریق انسولین، حتما با پزشک خود مشورت کنید. همچنین در صورت مشاهده تداخلات دارویی با انسولین، لازم است اقدامات لازم برای اصلاح وضعیت خود در زمینه تزریق انسولین و… را انجام دهید.
چنین مواردی می تواند باعث کنترل قند خون در زمان بارداری شود و در درمان دیابت حاملگی موثر است. از طرفی، میزان عوارض انسولین در بارداری، به حداقل خود خواهد رسید.
لطفا از پست بای پس معده و بارداری دیدن کنید.
داروی پیشنهادی برای درمان دیابت بارداری چیست؟
بیشترین استفاده دارویی در زمان دیابت، بارداری، همان تزریق انسولین است. در واقع اولین روش درمانی دیابت حاملگی، انسولین محسوب می شود.
اما در برخی از موارد، ممکن است پزشک متخصص، داروهای دیگری را هم تجویز کند تا فرد بتواند، قند خون خود را کنترل نماید. به عنوان مثال، داروی متفورمین، می تواند برای درمان دیابت خفیف بارداری توصیه شود و میزان مصرف آن مشخص شود.

نتیجه گیری
ما در این مقاله به بررسی یکی از مسائل مهم در زمان بارداری، یعنی دیابت بارداری و تزریق انسولین بارداری، پرداختیم. تزریق انسولین در زمان بارداری، یکی از موارد مهم در این دوران است که باعث کنترل میزان قند خون در دوران حاملگی خواهد شد. همچنین در این مقاله در خصوص عوارض انسولین در بارداری توضیحاتی را ارائه کردیم.
این عوارض می تواند با کنترل و درمان به موقع، صورت نگیرد و در اغلب موارد، تزریق انسولین، بدون عوارض است. شناخت مسائلی مانند میزان دوز مصرف انسولین، نحوه تزریق و…، می تواند باعث کنترل قند خون و جلوگیری از عوارض انسولین در زمان بارداری شود.
بنابراین توصیه می شود که حتما برای کنترل قند خون خود در زمان بارداری و در صورت بروز دیابت، حتما با پزشک متخصص خود مشورت های لازم را انجام دهید.