در این مقاله طبق رهنمودهای دکتر سلیمی می خواهیم به بررسی علت چاقی بالاتنه و راه های درمانی آن پردازیم. با ما همراه باشید.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.
📞 09120174510 📞
مقدمه
اضافه وزن و چاقی که امروزه به یکی از معضلات بشریت مبدل شده است، در شکل های مختلفی، گریبان افراد را می گیرد.
چاقی، چه به دلایل ژنتیکی و چه به علت سبک نادرست زندگی و یا هر علت دیگری که باشد، برای فرد مبتلا، به یک معضل ناخوشایند مبدل می گردد. برای رفع این مشکل، ابتدا باید محل تجمع چربی های انباشته در بدن تعیین شده و بر اساس آن، راه و روشی مناسب برای درمان این بیماری در نظر گرفته شود.

از جمله انواع چاقی، تجمع چربی ها در بخش بالاتنه می باشد که در مقاله علت چاقی بالاتنه به بررسی آن پرداخته شده است. چنان چه شما نیز از معضل چاقی در بخش بالاتنه رنج می برید، با ما تا انتهای این مقاله همراه شوید.
پیشنهاد می کنیم از پست هزینه عمل لاپاراسکوپی در تهران دیدن کنید.
علت اصلی چاقی بالاتنه چیست؟
به صورت کلی، چاقی، به طور یکنواخت در کل بدن پراکنده نمی شود. به صورتی که هر شخص با توجه به شرایط ژنتیکی، جسمی، روحی و سبک زندگی خود، ممکن است به یکی از انواع چاقی، در نواحی مختلف بدن مبتلا شود.
لازم به ذکر است که چربی ها، عموماً در شش ناحیه اصلی در بدن پخش می شوند که از آن رو، چاقی را به شش دسته مختلف می توان تقسیم کرد. یکی از رایج ترین نوع چاقی، چاقی در قسمت بالاتنه می باشد.

در چاقی بالاتنه، بیشتر توده چربی انباشته شده در بدن، در قسمت شکم، سینه، شانه و بازو، جمع شده است. این نوع از چاقی، می تواند به علل مختلفی ایجاد شود. بر اساس بررسی های انجام شده، علت اصلی چاقی بالاتنه، داشتن یک رژیم غذایی نامناسب می باشد.
داشتن یک رژیم غذایی حاوی کالری فراوان، پرخوری کردن و نیز مصرف شیرینی جات در میزان بالا، باعث افزایش وزن و تجمع توده چربی در نواحی مختلف بدن، به خصوص در قسمت بالاتنه می گردد.
از این رو، لازم است که با پیروی از یک برنامه غذایی استاندارد و مناسب به همراه تمرینات ورزشی منظم، از حجم این چربی ها، به تدریج کاسته شود. علاوه بر این، افزایش وعده های غذایی از 3 به 5 با حجم کمتر، در کاهش وزن در قسمت بالاتنه، بسیار مؤثر می باشد.
لازم به ذکر است که علاوه بر رژیم غذایی نامناسب، علل دیگری نیز می توانند در چاقی بالاتنه مؤثر باشند. برای تشخیص صحیح علت چاقی بالاتنه و کشف درمان صحیح آن، شایسته است که فرد مذکور، با پزشک متخصص در این رابطه مشورت نماید. در ادامه، به سایر علل تاثیر گذار بر چاقی بالاتنه خواهیم پرداخت.
علت چاقی شکم در کودکان چیست؟ لطفا برای دریافت پاسخ روی لینک فوق کلیک نمایید.
سبک نادرست زندگی و عدم تحرک
یکی از علل اصلی چاقی، نداشتن یک سبک صحیح و سالم برای زندگی می باشد. داشتن تحرک کافی در طول روز و متعادل بودن کالری ورودی و خروجی در شبانه روز، می تواند از بروز چاقی در نواحی مختلف بدن، پیشگیری کند.

این در حالی است که عدم داشتن تحرک و دریافت بیش از حد کالری، خود دلیل اصلی بروز چاقی، به ویژه در بخش بالاتنه به شمار می رود.
امروزه، با تغییر سبک زندگی به سبک نشسته، تحرک و فعالیت افراد، به حداقل کاهش پیدا کرده است که این امر، باعث ذخیره چربی ها و بیشتر در قسمت بالاتنه می شود. با بالا رفتن حجم توده چربی، نواحی شکم و پهلوها به شدت افزایش حجم پیدا می کنند که این امر، خود عامل اصلی بروز بیماری چاقی به شمار می رود.
این در حالی است که با افزایش تحرک، می توان این حجم توده چربی را به عضله تبدیل نمود و از تجمع چربی ها در نواحی بالاتنه پیشگیری نمود. یکی از سبک های نادرست زندگی که امروزه در میان بیشتر خانواده ها رواج بسیار دارد، تماشای تلویزیون در هنگام صرف غذا می باشد.
تماشای تلویزیون به عنوان یک تفریح سرگرم کننده، هنگامی که با خوردن غذا و تنقلات همراه شود، می تواند به یک عامل خطرناک و مؤثر در ابتلا به بیماری چاقی مبدل گردد.
موارد متعددی در شرایط زندگی می توانند علت چاقی بالاتنه باشند. با نگاهی به سبک زندگی خود، می توان از علل چاقی مطلع شده و در بهبود روند زندگی، به هدف داشتن یک زندگی سالم و اندامی متناسب کوشید.
عدم تعادل بین کالری ورودی و مصرفی
چاقی، یک پدیده تدریجی می باشد. بدین صورت که نمی توان گفت که چاقی در یک لحظه و ناگهانی رخ داده است. یکی از علل اصلی ابتلا به بیماری چاقی، به خصوص چاقی در نواحی بالاتنه، بالا بودن میزان کالری ورودی به بدن، در طول روز می باشد.

از همین رو، لازم است که میزان کالری ورودی را با توجه به میزان کالری مصرفی و میزان فعالیت روزانه هماهنگ نمود. ایجاد تعادل منطقی میان این دو مقدار، یکی از علل اصلی رسیدن به تناسب اندام می باشد.
در غیر این صورت به صورت تدریجی، کالری اضافی ورودی، به چربی انباشته در بدن تبدیل می شود. عدم تعادل میان کالری ورودی و مصرفی، می تواند علت چاقی بالاتنه باشد.
توصیه می کنیم در این خصوص مقاله غذاهای رژیمی برای کاهش وزن را مطالعه کنید.
سایر علل تاثیرگذار بر چاقی بالاتنه
علاوه بر رژیم غذایی، دلایل دیگری نیز می توانند باعث ایجاد چاقی در بخش های مختلف بدن، به ویژه قسمت بالاتنه شوند. از جمله این علت ها، می توان به سبک نادرست زندگی و مشکلات روحی و روانی فرد اشاره کرد.
به صورت کلی، چربی می تواند در هر یک از بخش های بدن متمرکز شود. این چربی در لایه های زیرین بافت پوستی جمع شده و باعث افزایش عرضی فرد می گردد.

با افزایش وزن و سایز، نه تنها ظاهری ناهمگون به اندام داده می شود، بلکه سلامت فرد نیز در معرض انواع بیماری های مرتبط با چاقی، نظیر دیابت نوع 2، فشار خون و کلسترول خون بالا و انواع مشکلات قلبی و عروقی و نیز تنفسی نظیر آپنه خواب، قرار خواهد گرفت.
برای درمان صحیح این عارضه، گام نخست، تشخیص علت چاقی بالاتنه می باشد و سپس بر اساس آن، تجویز روش صحیح درمانی،توسط پزشک متخصص می باشد. از جمله علل مؤثر بر چاقی بالاتنه، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
عوامل ژنتیکی
عوامل ژنتیکی یکی از تاثیرگذارترین موارد بر چاقی در نواحی مختلف بدن، از جمله قسمت بالا تنه به شمار می روند. شرایط و ویژگی های ژنتیکی، عواملی مؤثر در چگونگی هضم غذا به شمار می روند.

همچنین این عوامل، در نواحی ذخیره چربی در بدن نیز مؤثر بوده و بر میزان سوخت و ساز بدن نیز تاثیر مستقیم دارند. چنان چه والدین دارای اضافه وزن باشند، احتمال ابتلای فرزندان به مشکل اضافه وزن، افزایش می یابد. بسیاری از افرادی که به چاقی بالاتنه مبتلا می باشند، عموماً می توان علت آن را در خانواده پیدا کرد.
-
کم کاری تیروئید
شاید بتوان یکی از شایع ترین دلایل بیماری چاقی به خصوص چاقی در نواحی بالاتنه را، کم کاری تیروئید دانست. هنگامی که غده تیروئید، هورمون های تنظیم کننده گرسنگی را به میزان کافی ترشح نکند، فرد دائما احساس گرسنگی کرده و تمایل به پرخوری در وی، افزایش می یابد. با توجه به این امر که پرخوری، علت اصلی اضافه وزن و چاقی می باشد، فرد در مدتی کوتاه، دچار اضافه وزن شدید می شود.
-
بالا رفتن سن
یک علت چاقی بالاتنه، افزایش سن می باشد. با بالا رفتن سن، توانایی بدن در ساختن حجم توده عضلانی کاهش می یابد و این امر باعث کند شدن سرعت سوخت و ساز بدن و کاهش متابولیسم بدن، می گردد. این امر، خود یکی از علل اصلی چاقی، در ناحیه بالاتنه به شمار می رود.
-
نداشتن خواب مناسب و کافی
ساعت خواب و بیداری، تاثیر مستقیمی بر ایجاد تغییرات هورمونی در بدن دارد. در شرایطی که فرد در طول شبانه روز، خواب کافی و مفید نداشته باشد، تغییرات هورمونی ایجاد شده در بدن، باعث ترشح بیش از اندازه هورمون گرسنگی می شوند که این امر، تمایل فرد را به مصرف غذای بیشتر، به ویژه غذاهای پرکالری، افزایش می دهد.

این امر باعث تجمع چربی ها در قسمت های مختلف بدن، به خصوص در قسمت بالاتنه، شکم و پهلوها، می شود.
-
ابتلا به بیماری PCOS
سندرم تخمدان پلی کیستیک که از انواع بیماری شایع در میان بانوان به شمار می رود، با ایجاد تغییرات هورمونی در ایشان، باعث ایجاد تغییرات وزنی و چاقی در بخش بالا تنه افراد می گردد.
-
ابتلا به بیماری آرتروز
جالب است بدانیم که شاید بیماری آرتروز، ظاهراً تاثیری بر چاقی بالاتنه نداشته باشد، اما به دلیل کم کردن میزان تحرک فرد، خود عاملی بر افزایش وزن، به شمار می رود.

-
بارداری
بارداری، یک نوع اضافه وزن غیر قابل کنترل می باشد که در نهایت به چاقی در ناحیه بالاتنه منجر می گردد.
-
مشکلات عصبی
یکی از عوامل تاثیرگذار بر افزایش وزن، مشکلات روحی و روانی می باشد. انواع ناهنجاری های عصبی، می توانند باعث ایجاد اختلال در ترشح هورمون های مربوط به گرسنگی و یا سیری شده و این امر باعث افزایش تمایل به پرخوری می شود.
قرار گرفتن در شرایط پر استرس و یا بروز حالات افسردگی، باعث تشدید این عارضه خواهد شد. بیشتر افرادی که دچار مشکلات روحی و روانی می شوند، برای تسکین مشکل عصبی خود، اقدام به زیاده خوری می نمایند. با مصرف بیش از حد غذا و کالری دریافتی، چاقی حاصل می گردد.

-
مصرف بالای کربوهیدرات ها
بر اساس بررسی های انجام شده، مصرف میزان بالایی از کربوهیدرات، می تواند یک علت چاقی بالاتنه به شمار رود. وجود میزان بالایی از کربوهیدرات ها در رژیم غذایی، نه تنها باعث افزایش وزن می شود، بلکه باعث بسیاری از بیماری های دیگر نظیر دیابت نوع دو نیز می شود.

کربوهیدرات پس از ورود به بدن، به گلوکز تبدیل می شود. میزان بالای گلوکز در خون، باعث تحریک پانکراس شده و باعث ترشح بیشتر انسولین می گردد. میزان بالای انسولین در بدن، باعث ایجاد توده عظیم چربی می شود.
در نتیجه افزایش میزان انسولین در بدن و افزایش حجم چربی انباشته، بخش بالاتنه بدن، به شدت تحت تاثیر قرار گرفته و چاق می شوند.
در این میان، برخی از انواع کربوهیدرات هایی که در انواع نوشیدنی ها یافت می شوند، به دلیل آن که سریع تر می توانند وارد جریان خون شوند، در سرعت بخشیدن به روند چاقی بالاتنه نیز بسیار مؤثرتر می باشد.
در مقابل، برخی از انواع کربوهیدرات نظیر برنج قهوه ای و حبوبات، با سرعت کمتری جذب بدن می شوند و چاقی توسط آن ها، در زمان طولانی تر رخ خواهد داد..
لطفا از پست عمل کوچک کردن معده دیدن کنید.
نشانه های چاقی بالاتنه و روش درمان آن
کلیه کسانی که تجمع چربی ها در بدن ایشان، در شکم و پهلوها تا قسمت های شانه و بازوها بیشتر دیده می شود، به چاقی بالاتنه دچار هستند. این افراد، لازم است که برای رسیدن به تناسب و تعادل اندام، ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهند.
علاوه بر این موارد، لازم است که با تغییر سبک زندگی خود و بهره گیری از یک رژیم غذایی مناسب، با کنترل میزان کالری دریافتی، وزن خود را کنترل کنند. داشتن خوابی مناسب و قرارگیری در محیط های کم استرس، خود عاملی مؤثر در درمان چاقی بالاتنه به شمار می رود.

مصرف سبزیجات و میوه ها به دلیل فیبر بالای موجود در آن ها، باعث سیری طولانی مدت شده و به تدریج کاهش وزن را به دنبال خواهد داشت.
البته لازم به ذکر است که در شرایطی که شاخص توده بدنی این افراد، نشاندهنده درجات بالای چاقی باشد، تنها گزینه درمانی، جراحی چاقی بوده و دیگر با رژیم لاغری و ورزش، نمی توان به وزن متناسب دست یافت. البته در هر شرایط، تغییر در سبک زندگی، تاثیر بسیار زیادی در درمان چاقی بالاتنه خواهد داشت.
توصیه می کنیم پس از مطالعه این مقاله از پست بای پس معده در شیراز دیدن کنید.
سخن پایانی
تجمع چربی در بدن، می تواند قسمت های مختلفی از بدن را درگیر خود کند. یکی از بخش های بدن که بیشتر در معرض مشکل چاقی قرار دارد، بخش بالاتنه می باشد.

چاقی بالاتنه، می تواند به علل مختلفی رخ دهد که در مقاله علت چاقی بالاتنه به بررسی این موارد پرداخته شد.
همچنین در انتهای این مبحث، نگاهی کوتاه به روش های درمان چاقی بالاتنه داشته ایم. امید است که اطلاعات مطرح شده در این مقاله، برای علاقه مندان به موضوع ” علت چاقی بالاتنه ” مفید واقع شده باشد.