در این مقاله از سایت دکتر سلیمی، به بررسی موضوع «عسل در رژیم کتوژنیک» می پردازیم. با شما تا انتهای این مقاله همراه هستیم.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.
📞 09120174510 📞
مقدمه
در این مقاله، تلاش می شود موضوع رژیم کتوژنیک و استفاده از عسل در رژیم کتوژنیک مورد بررسی قرار گیرد و نیز هدف بر این است که افراد قبل از امتحان این برنامه رژیمی، آگاهی های لازم را در این زمینه کسب کنند.
سپس با کمک گرفتن از این مطالب، به این مهم دست یابند که آیا از عسل در رژیم کتوژنیک می توانند استفاده هایی داشته باشند یا خیر.
همگی ما بر این اصل واقف هستیم که رژیم های متنوع غذایی غالبا جزئی از برنامه های غذایی می باشند که در راستای کم کردن وزن افراد مورد استفاده قرار می گیرند؛
ولی می بایست این نکته را نیز در ذهن داشته باشیم که با نداشتن فعالیت های ورزشی، هیچ برنامه غذایی، اثر و نتیجه مطلوب به همراه نخواهد داشت. از این رو برنامه رژیمی کتوژنیک و ورزش کردن به صورت یکجا، کامل کننده یکدیگر می باشند.
پیشنهاد می کنیم از پست میوه های مجاز در رژیم کتوژنیک دیدن کنید.
عسل در رژیم کتوژنیک
عسل از جمله پر فایده ترین مواد غذایی می باشد که خاصیت ها و فواید بی شماری را در راستای تندرستی و سلامت بشر به همراه دارد و استفاده از آن برای کلیه افراد پیشنهاد می شود.

ولی چنانچه فردی در برنامه غذایی خود از رژیم کتوژنیک تبعیت کند، مصرف این ماده غذایی سودمند منع مصرف خواهد داشت.
چرا که عسل قادر خواهد بود تا اختلالاتی را روی این برنامه رژیمی گذاشته و باعث شود که رژیم کتوژنیک نتیجه مطلوب و مثبت آنچنانی را برای لاغری فرد در پی نداشته باشد.
داشتن وزن زیاد و به دنبال آن چاقی به خصوص در طی سال های گذشته، پیشرفت چشمگیری داشته است و بر طبق آمار به دست آمده، شمار زیادی از مرگ های دنیا نشات گرفته از همین مسئله چاقی است.
اضافه وزن و چاقی سبب بروز شمار زیادی از امراض قلبی و عروقی و نیز سرطان ها می شود که در انتها، مرگ افراد زیادی را در پی خواهد داشت.
از این رو در بیشتر کشورهای دنیا، زنگ هشدار برای سلامتی نواخته شده است و به قشر چاق توصیه می شود که برای جلوگیری و معالجه چاقی و برای پیشگیری از مبتلا شدن به امراض گوناگون، اقدامات لازم را انجام دهند.

علت اصلی این که طی سال های گذشته شمار افراد دارای اضافه وزن و چاقی بالا رفته است، این مسئله می باشد که سبک زندگی افراد دچار تحولات عظیمی شده است.
همان گونه که مطلع هستیم، در سالیان گذشته شیوه زندگی اکثریت افراد تغییرات چشمگیری داشته است و افراد خانواده به دلیل دغدغه های زیاد و ساعات کاری بالا، کمتر در منزل حضور دارند و مصرف مواد غذایی حاضری و با کالری بسیار زیاد، جایگزین غذاهای خانگی شده است.
رژیم کتوژنیک چیست؟
رژیم کتوژنیک نوعی برنامه غذایی سرشار از چربی، با میزان پروتئین متوسط و کربوهیدرات فوق العاده پایین می باشد که تفاوت زیادی با برنامه های غذایی مفید و سالم دارد.
اکثریت مواد غذایی که دارای منابع عظیمی از مواد مفید و دارای ارزش غذایی بی شماری می باشند، کربوهیدرات دارند؛ از جمله میوه جات، سبزیجات، تمامی غلات، شیر و ماست.

در برنامه رژیمی کتوژنیک، میزان دریافت کربوهیدرات از تمامی منبع ها شدیدا دارای محدودیت می باشد. به منظور پایین آوردن میزان استفاده و مصرف کربوهیدرات به مقدار پایین تر از 50 گرم در برنامه رژیمی کتو، غالبا نان، غلات و حبوبات مورد استفاده قرار نمی گیرد.
البته مصرف میوه جات و سبزیجات هم به میزان کم توصیه شده است؛ چرا که این موارد نیز دارای کربوهیدرات می باشند. برنامه رژیمی کتو برای اشخاص، نوعی تحول عظیم و تغییر اساسی در شیوه غذا خوردن تلقی می شود.
شیرینی مجاز در رژیم کتوژنیک چیست؟ برای دریافت پاسخ روی لینک فوق کلیک نمایید.
چرا رژیم کتوژنیک، کربوهیدرات ها را محدود می کند؟
از آنجایی که مصرف کربوهیدرات ها منشا بزرگ و مهم تولید انرژی در بدن می باشد، با کمبود کربوهیدرات لازم برای ایجاد انرژی و جبران این کمبود، بدن چربی های موجود را به کتون مبدل می سازد.
از این رو کتون ها به منشا مهم تامین سوخت و انرژی برای بدن تبدیل می شوند. نقش کتون ها تولید انرژی مورد نیاز برای ماهیچه قلب، کلیه ها و دیگر ماهیچه ها می باشد.

بدن، کتون ها را در جایگاه منشا تولید انرژی جایگزین برای مغز مورد مصرف قرار می دهد. بر این اساس، نام این برنامه غذایی رژیم “کتوژنیک” یا “ایجاد کننده کتو” نام گذاری شده است.
برنامه رژیمی کتوژنیک در اصل نوعی روزه ناچیز و کم برای بدن محسوب می شود. در روزه داری که به صورت کامل انجام می شود و نیز با احساس گرسنگی شدید همراه است، هیچ گونه منبعی برای تولید انرژی در بدن وجود ندارد.
از این رو توده های عضلانی فاقد چربی به عنوان سوخت و انرژی لازم، مورد استفاده قرار می گیرند. ولی با وجود برنامه رژیمی کتو، کتون ها به عنوان منشا و منبعی جانشین برای تولید انرژی به شمار می آیند. با وجود روزه داری، برنامه رژیمی کتو ثبات و ماندگاری توده های عضلانی را ممکن می سازد.
آیا در رژیم کتوژنیک، می توان از عسل استفاده کرد؟
همان طور که می دانیم، عسل یک ماده طبیعی و سودمند است ولی این مسئله باعث نمی شود که استفاده از عسل در رژیم کتوژنیک مجاز باشد.
عسل حاوی ترکیباتی می باشد که قادرند میزان اثر بخشی رژیم کتوژنیک در راستای لاغری را دچار مختل کنند. همان گونه که اطلاع داریم، عسل دارای میزان بالایی از کربوهیدرات و مواد شیرین کننده می باشد.

در حالت کلی و بر اساس مطالعات صورت گرفته، یک قاشق عسل طبیعی تقریبا با 17 گرم قند و نیز 17 گرم کربوهیدرات برابری می کند. پروتئینی که در یک قاشق عسل وجود دارد، به اندازه یک دهم گرم می باشد.
گفتنی است که هیچ ماده چربی و بعضی از ویتامین ها و مواد معدنی در این مقدار عسل یافت نمی شود. از این رو اشخاصی که تصمیم دارند برای لاغری از رژیم کتوژنیک استفاده کنند، می بایست عسل را از برنامه خود حذف کنند.
عسل در رژیم کتوژنیک همانند یک چاشنی عمل می کند و افراد به آسانی قادر خواهند بود تا از استفاده کردن این چاشنی پرهیز کنند.
چگونه در یک هفته 10 کیلو لاغر شویم؟
شیرین کننده هایی که می توان در رژیم کتوژنیک استفاده کرد:
مطابق برنامه رژیمی کتوژنیک عمل کردن، به این مفهوم می باشد که افراد می بایست مصرف آن دسته از مواد غذایی را که دارای مقادیر زیادی کربوهیدرات می باشند، (همچون نشاسته ها، قند و شکر) را به حداقل برسانند.
داشتن محدودیت در به دست آوردن کربوهیدرات به منظور دستیابی به مرحله کتوز یا تعویض سوخت و ساز از مواد قندی به چربی ها، الزامی می باشد.
همان گونه که پیش از این ذکر کردیم، هدف بنیادی و اصلی رژیم کتوژنیک، داشتن محدودیت در مصرف شیرین کننده هایی همچون شکر و عسل می باشد که امکان دارد برای فردی که تابع این برنامه رژیمی می باشد، اندکی دشوار باشد.
البته گفتنی است که شیرین کننده هایی هم وجود دارند که دارای میزان کمتری از کربوهیدرات می باشند که منع مصرفی در برنامه رژیمی کتوژنیک ندارند. در ذیل، برخی از این موارد آورده شده است:
-
استویا
این ماده نوعی شیرین کننده طبیعی می باشد که از گیاهی به نام استویا استخراج شده است. استویا کالری ندارد، به این مفهوم که افراد با مصرف آن هیچ انرژی کسب نخواهند کرد. با وجود شکر معمولی که سبب بالا رفتن میزان قند خون می شود، استویا در کم کردن قند خون اثربخشی مثبتی دارد.
این شیرین کننده به دو حالت مایع و پودری موجود می باشد و شما قادر خواهید بود که از آن برای شیرین کردن غذاهای گوناگون در رژیم کتوژنیک بهره مند شوید، دقت داشته باشید که استویا در مقایسه با شکر، شیرین کنندگی بالایی دارد و در مصرف آن زیاده روی نکنید. در حقیقت 1 قاشق کوچک استویا با 200 گرم شکر برابری می کند.
-
سوکرولوز
این ماده نوعی قند غیر طبیعی می باشد که در بدن تجزیه نمی شود، به این مفهوم که بدون این که جذب بدن و هضم شود، از بدن خارج می شود. از این رو کالری تولید نمی کند.
هنگام تهیه سوکرولوز دقت داشته باشید که حاوی شیرین کننده های دیگری همچون دکستروز و مالتودکسترین نباشد. این شیرین کننده مصنوعی برای مواد غذایی که نیازمند پخت می باشند، چندان مطلوب به نظر نمی آید.
تحقیقات صورت گرفته این مهم را اثبات کرده است که هنگام قرار گرفتن این ماده در معرض حرارت و گرما، مواد مضری تولید می شود که سلامتی را به خطر می اندازد.
از این رو از سوکرولوز می توان برای افزودن مزه شیرینی به مواد غذایی همچون غلات صبحانه، ماست و دیگر مواد غذایی که سرد می باشند، در برنامه رژیمی کتوژنیک بهره برد. سوکرولوز 600 برابر بیش از شکر شیرین است.
-
اریتریتول
اریتریتول نوعی قند الکلی می باشد که روی زبان، مزه و طعم قند را به وجود می آورد. این ماده تقریبا به اندازه 80 درصد شکر دارای شیرینی می باشد و میزان کالری آن به شدت پایین می باشد.
از این رو کالری کمی در بدن ایجاد می کند. برتری که اریتریتول در مقایسه با دیگر قندهایی که مصرف آنها در رژیم کتوژنیک جایز می باشد، دارد، این است که عبا وجود سایر قندها، دارای علامت های گوارشی نمی باشد.
این ماده علاوه بر پخت و پز، برای استفاده های معمول دیگر نیز به کار می رود و افراد، مجاز به استفاده از آن در رژیم کتوژنیک خواهند بود.

-
زایلیتون
یک مورد دیگر از قندهای الکلی، زایلیتون می باشد که به صورت وسیعی در اکثریت محصولات اعم از آدامس ها و شکلات هایی که حاوی قند نمی باشند، مورد استفاده قرار می گیرد.
هر قاشق کوچک از این ماده تقریبا دارای 4 گرم کربوهیدرات و میزان 3 کالری انرژی است. از آنجایی که کربوهیدرات موجود در زایلیتون میزان قند خون را بالا نمی برد، کربوهیدرات به شمار نمی آید و افراد قادر خواهند بود بدون هیچ مشکلی، از آن در رژیم کتوژنیک استفاده کنند.
مقدار مزه شیرینی که زایلیتون ایجاد می کند، برابر با شکر معمولی می باشد. گفتنی است که زیاده روی در مصرف این ماده، سبب بروز مشکلات گوارشی در افراد خواهد شد. از این رو جانب احتیاط را رعایت کنید.
-
عصاره میوه مانک
مانک نوعی گیاه است که در جنوب کشور چین یافت می شود. میزان غلیظ بودن این عصاره به حدی است که با 100 الی 250 گرم شکر برابری می کند.
عصاره استخراج شده از این میوه، کربوهیدرات و کالری ندارد، از این رو گزینه ای ایده آل و مناسب برای مصرف در برنامه رژیمی کتوژنیک می باشد. در هنگام تهیه عصاره مانک، دقت داشته باشید که شکر نداشته باشد.
-
شربت یاکون
این شربت از ریشه گیاه یاکون به دست می آید که به صورت وسیعی در آمریکای جنوبی یافت می شود. این گیاه شباهت زیادی به چغندر دارد، تنها تفاوت موجود، میزان کالری اندک آن می باشد.
البته بدن انسان قادر نیست که به صورت کامل این شربت را هضم و جذب کند. 1 قاشق غذاخوری از این شربت، معادل 20 کالری انرژی تولید می کند.
با این که هر قاشق از این شربت تقریبا 11 گرم کربوهیدرات دارد، ولی تحقیقات گویای این واقعیت می باشد که این کربوهیدرات ها اثر منفی بر میزان قند خون ندارند. از این رو قابل استفاده در رژیم کتوژنیک می باشد.
شربت یاکون برای افزودن طعم شیرینی به قهوه، چای و غلات صبحانه به کار می رود ولی برای پخت و پز ایده آل نمی باشد و چنانچه در معرض حرارت و گرمای بالا قرار گیرد، مواد زیانباری تولید می کند که برای سلامتی مضر می باشند.
شیرین کننده هایی که نباید در رژیم کتوژنیک استفاده شوند:
علاوه بر عسل، استفاده از برخی از شیرین کننده های دیگر نیز در رژیم کتوژنیک مجاز نمی باشند که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
-
مالتودکسترین
این ماده شیرین از محصولاتی که حاوی نشاسته می باشند همچون گندم، ذرت و برنج و … تولید می شود و به اندازه شکر، دارای کالری و کربوهیدرات می باشد. از این رو در رژیم کتوژنیک جایگاهی ندارد.

-
شربت افرا
این شربت در مقایسه با شکر می تواند گزینه مناسبی باشد، چرا که دارای مواد سودمندی همچون منیزیم و روی است ولی با این وجود، میزان بالایی از کربوهیدرات را دارا می باشد و استفاده از آن در رژیم کتوژنیک توصیه نمی شود.
-
شهد آگاو
نزدیک به 85 درصد از شهد آگاو از ماده ای به نام فروکتوز تشکیل یافته است، از این رو مجاز به استفاده از آن در رژیم کتوژنیک نخواهید بود.
-
خرما و شیره خرما
خرما نیز از جمله مواد مغذی و پرفایده ای می باشد که خاصیت شیرین کنندگی دارد و برای بدن سودمند است، با وجود ویژگی های مفیدی که دارد، به دلیل داشتن میزان زیادی از کربوهیدرات ها، سبب بروز اختلالاتی در رژیم کتوژنیک می شود.
BMI بالا و روش های مقابله با آن
هنگامی که شاخص توده بدنی فردی بالا باشد، بر اساس میزان BMI بالا، احتمال مبتلا شدن به بیماری های گوناگون متفاوت خواهد بود. بدان مفهوم که چنانچه BMI فردی به شدت زیاد باشد، احتمال ابتلای فرد به اقسام امراض گوناگون به طور شدیدی بالا خواهد بود.

برای جبران BMI بالا، تدبیرات زیادی را نمی توان اتخاذ کرد چرا که در این گونه موارد، پروسه کم کردن میزان BMI مدت زمان طولانی را خواهد طلبید که طی این مدت، این امکان وجود دارد که فرد دچار بیماری های زیادی شود و هشداری جدی برای فرد تلقی شود.
از این رو هنگامی که شخصی از BMI بالای خود اطلاع یافت، رجوع به پزشک متخصصی همچون دکتر سلیمی، امری ضروری می باشد.
در این صورت، دکتر سلیمی به احتمال زیاد، برای بیمار جراحی چاقی را پیشنهاد خواهد داد چرا که سریع ترین شیوه برای کم کردن میزان BMI بالا در کوتاهترین زمان ممکن، جراحی چاقی خواهد بود که با این جراحی، افراد قادر خواهند بود بعد از مدت زمان کمی به وزن ایده آل خود برسند و از مشکلات BMI بالا بر حذر باشند.
چنانچه شما هم متوجه BMI بالای خود شده اید، پیشنهاد می کنیم به دکتر سلیمی رجوع کنید
چنانچه شما هم متوجه BMI بالای خود شده اید، پیشنهاد می کنیم به دکتر سلیمی رجوع کنید. دکتر سلیمی، معتبرترین متخصص انواع جراحی های لاغری محسوب می شوند.
دکتر سلیمی، از جمله شناخته شده ترین پزشکان دارای تخصص می باشند که در حوزه چاقی و افزایش وزن در شمار خبره ترین جراحان قرار دارند که قادر هستند با جراحی موفقیت آمیز، کمک شایانی به بیمار نموده و بعد از طی مدت زمان اندک، به فرد کمک کنند تا وزن خود را پایین بیاورد.
امروزه با پیشرفت علم پزشکی، روش های نوینی ابداع شده اند که انواع چاقی و اضافه وزن را کنترل کرده و به افراد کمک می کند که در کوتاه ترین زمان، وزن خود را کاهش دهند و از راه درست و مطمئن، به وزن متناسب خود برسند.
کلام آخر
سخن آخر در رابطه با نقش عسل در رژیم کتوژنیک را می توان این گونه بازگو کرد که افراد می بایست برای استفاده صحیح از این برنامه رژیمی، تمامی مواد غذایی را مورد استفاده قرار دهند.
ولی در رابطه با مواد غذایی که حاوی قند و کربوهیدرات فراوانی می باشد، ضروری است که از زیاده روی بیش از حد، جدا خودداری کنند.
آن دسته از افردی که تصمیم دارند رژیم کتوژنیک را در برنامه غذایی خود بگنجانند، می بایست از نوع و میزان مواد به کار برده شده در ماده غذایی همچون عسل آگاهی داشته باشند تا بتوانند در کمترین زمان، وزن خود را پایین بیاورند.
همان گونه که در این مقاله ذکر کردیم، مصرف عسل در رژیم کتوژنیک مجاز نمی باشد. چرا که عسل سرشار از کربوهیدرات است و این مسئله در رژیم کتوژنیک جایی ندارد. از این رو ضروری است که افراد از مصرف این ماده غذایی مفید در رژیم کتوژنیک به طور کامل پرهیز کنند.
در پایان، چنانچه در جست و جوی جراح خبره و مطمئن به منظور کم کردن وزن خود می باشید، به شما دکتر سلیمی را توصیه می کنیم. چرا که جناب دکتر مهدی سلیمی، با داشتن مهارت بالا و تخصص مکفی، انتخاب شایسته ای در این حوزه خواهند بود.