سندروم روده تحریک پذیر

سندروم روده تحریک پذیر
فهرست مطالب

در این مقاله، به بررسی موضوع ” سندروم روده تحریک پذیر ” پرداخته ایم. امید است که اطلاعات آمده در این مقاله، برای عزیزان علاقمند به این موضوع، مفید واقع گردد.

شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.

📞  09120174510  📞3

مقدمه

از کجا بفهمیم سندروم روده تحریک پذیر داریم؟سندروم روده تحریک پذیر که به اختصار آن را IBS نامند، به نوعی از اختلالات روده گفته می شود که همراه با درد مزمن در بخش شکم بوده و همواره احساس ناراحتی، نفخ شکمی و نیز تغییرات در عادات روده را، به همراه دارد.

علت اصلی بروز عارضه سندروم روده تحریک پذیر، هنوز به طور کامل مشخص نمی باشد. در عین حال، عواملی که می توانند در ایجاد این عارضه تاثیر بگذارند، بسیار می باشند.

پیشنهاد می کنیم از پست بهترین قرص برای سندروم روده تحریک پذیر دیدن کنید.

پیش زمینه ای بر سندروم روده تحریک پذیر

سندروم روده تحریک پذیر، یک بیماری مزمن می باشد. امکان ابتلا به این بیماری، در هر سنی وجود دارد.

اما آمار بانوان مبتلا به این بیماری، از آقایان بالاتر است. بیماری سندروم روده تحریک پذیر، را نمی توان از انواع بیماری های خطرناک به شمار آورد. اما مبتلایان به این بیماری، عموماً ناچار به تحمل دردهای شدید شکمی می باشند.

علل ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر

چگونگی ابتلا به بیماری IBS ، هنوز به طور قطع مشخص نمی باشد. با توجه به تحقیقات انجام شده، عوامل میکروبی، می توانند تاثیر شایانی در ابتلا به این بیماری، داشته باشند. میکروب های موجود در گاستروانتریت عفونی، می توانند بر روی سیستم ایمنی بدن، تاثیر بگذارند.

علل ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر
علل ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر

این پدیده، باعث ایجاد اختلالاتی مزمن، در بخش روده می شوند. در این میان، دلایل دیگری را نیز می توان در ابتلا به بیماری روده تحریک پذیر، مؤثر دانست که در ذیل به برخی از این موارد، اشاره شده است:

  • رژیم غذایی و سبک زندگی نادرست
  • عوامل محیطی نظیر وقوع عوامل استرس زا
  • عوامل ژنتیکی
  • تغییرات هورمونی
  • بروز اختلال در قسمت عضلات حرکت دهنده غذا
  • بروز اختلال در سیستم عصبی مرکزی که عمل هضم را با مشکل مواجه می نماید

نشانه های سندروم روده تحریک پذیر

روده تحریک پذیر، علائم و نشانه های خاصی را دارد که عموماً پس از صرف غذا، این علائم، شدیدتر می شوند. در برخی از موارد، شدت علائم تا به جایی است که، فرد تا چندین روز احساس درد شدیدی را در ناحیه شکم خود، دارد.

لازم به ذکر است که نشانه های ابتلا به این بیماری، در افراد مختلف، متفاوت می باشد و این امر سبب می شود که در هر فرد، بخش های مختلفی تحت تاثیر قرار گیرند.

نشانه های سندروم روده تحریک پذیر
نشانه های سندروم روده تحریک پذیر

از جمله نشانه های عمومی ابتلا به روده تحریک پذیر، در ذیل آمده است:

  • بروز اختلالات و تغییرات در عادات روده
  • احساس شدید درد در ناحیه شکم که با گرفتگی شکم همراه می باشد. درد ناشی از این عارضه، عموماً پس از دفع مدفوع، بسیار کاهش می یابد.
  • احساس پر بودن روده حتی پس از دفع مدفوع
  • عبور مخاط از قسمت راست روده
  • داشتن تورم و یا نفخ در ناحیه شکم
  • نیاز شدید و سریع به دفع مدفوع و ادرار
در این میان، نشانه های دیگری نیز برای بیماری روده تحریک پذیر وجود دارد که با وجود آن که، کمتر از علائم بالا، مشاهده می شوند، اما در برخی از افراد مبتلا به این عارضه، مشاهده شده اند:
  • تکرر ادرار
  • احساس سردرد شدید و خستگی مداوم
  • داشتن بوی بد دهان
  • درد در ناحیه مفاصل و یا عضلات
  • احساس درد شدید در بانوان پس از داشتن رابطه جنسی
  • داشتن قاعدگی نامنظم
  • بروز مشکلات روحی نظیر اضطراب و افسردگی که البته این مورد، بیشتر به خاطر عوارض ناشی از ابتلا به این بیماری می باشد.

رژیم غذایی و سندروم روده تحریک پذیر

نوع رژیم غذایی، در بهبود علائم سندروم روده تحریک پذیر، بسیار مؤثر می باشد. بسیاری از انواع خوراکی ها و نوشیدنی ها، باعث شدت بخشیدن به نشانه های دردناک روده تحریک پذیر می شوند که می بایست از مصرف آن ها، خودداری نمود.

رژیم غذایی و سندروم روده تحریک پذیر
رژیم غذایی و سندروم روده تحریک پذیر

از موارد بسیار تاثیرگذار بر شدت بخشیدن به علائم دردناک روده تحریک پذیر، می توان به شکلات، شیر و یا نوشیدنی های الکلی، اشاره کرد. این علائم عموماً به شکل اسهال و یا یبوست، نمایان می شوند.

لازم به ذکر است که مصرف برخی از انواع میوه ها و سبزیجات و نیز نوشیدنی های گازدار، همگی عواملی تاثیرگذار بر ایجاد نفخ و بروز انواع ناراحتی های ناشی از ابتلا به این سندروم، می باشد.

لطفا از پست سندروم دامپینگ چیست دیدن کنید.

بهتر است که مبتلایان به روده تحریک پذیر، تا حد امکان، از خوردن موارد غذایی زیر، اجتناب نمایند:
مواد غذایی ممنوع برای مبتلایان به روده تحریک پذیر
لوبیا کرفس پیاز هویج
کشمش موز زرد آلو آلو خشک
جوانه بروکسل شیرینی لبنیات آدامس بدون قند
انواع نوشیدنی های گازدار و حاوی کافئین
در این میان، مصرف مواد غذایی زیر با یک رژیم غذایی مناسب، می تواند در بهبود و تسکین نشانه های روده تحریک پذیر، بسیار موفق عمل نمایند:
رژیم غذایی مناسب برای مبتلایان به روده تحریک پذیر
تنظیم میزان فیبر مصرفی مصرف مواد غذایی حاوی فیبر، تاثیرات بسیار مثبتی بر درمان این بیماری دارند. چنان چه به میزان متعادل فیبر در طول روز مصرف شود، هضم غذا، به صورت سالم تر و نرمال تری انجام خواهد گرفت.
استفاده از مکمل های پروبیوتیک مواد غذایی حاوی پروبیوتیک، دارای باکتری های مفیدی می باشند که در حفظ سلامت روده، بسیار مؤثر می باشند. لازم به ذکر است که بلافاصله پس از مصرف مواد غذایی حاوی پروبیوتیک، نمی توان انتظار اثرات معجزه آسایی را داشت. تاثیرات مثبت آن در بلند مدت، نمایان خواهد شد.
ثبت مواد غذایی تاثیرگذار بر سندروم روده تحریک پذیر یکی از مؤثر ترین روش های انتخاب یک رژیم غذایی مناسب که بتواند علائم ابتلا به این بیماری را بهبود ببخشد، انجام آزمون و خطا می باشد. به صورت کلی، هیچ رژیم غذایی ثابتی را برای تمامی مبتلایان به سندروم روده تحریک پذیر نمی توان در نظر گرفت. زیرا که افراد مختلف، می توانند حساسیت های متفاوتی به مواد غذایی مختلف، از خود نشان دهند. از همین رو، بسیار مناسب است که فرد با مصرف انواع مواد غذایی، غذاهایی را به سازگاری و یا ناسازگاری با مشکل شان دارند را در یک دفتر، یادداشت نمایند تا بر اساس آن، بتوانند یک برنامه غذایی مناسب برای بهبود مشکل خود، طرح ریزی نمایند.

روش های درمان سندروم روده تحریک پذیر

از آن جا که، هیچ عامل شناخته شده مؤثری را نمی توان به عنوان علت اصلی ابتلا به این سندروم، در نظر گرفت، ارائه یک روش خاص، به عنوان یک طریقه درمان سندروم روده تحریک پذیر، غیر ممکن به نظر می رسد.

بهترین روش درمانی که برای بهبود اثرات این سندروم توسط پزشکان معرفی شده است، پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و دوری از مواد غذایی محرک بیماری، می باشد.

روش های درمان سندروم روده تحریک پذیر
روش های درمان سندروم روده تحریک پذیر

هم چنین، با مراجعه به پزشک و پیروی از دستورات پزشک نیز، می تواند تاثیرات مثبتی در کاهش اثرات این بیماری، داشته باشد.

به بیان ساده تر، بهترین شیوه درمان سندروم روده تحریک پذیر، ایجاد تغییراتی اساسی در سبک و شیوه زندگی می باشد.

از جمله، مواردی که می توانند در کاهش اثرات و درمان سندروم روده تحریک پذیر، بسیار مؤثر باشد، در زیر آمده است:
  • کاهش و یا عدم مصرف انواع نوشیدنی های الکلی
  • عدم مصرف گلوتن
  • عدم مصرف مواد غذایی حاوی کافئین
  • عدم مصرف مواد غذایی نفخ آور
  • عدم استفاده از نوشابه های گازدار
  • نوشیدن آب به میزان کافی و حداقل 8 لیوان در روز
  • انجام حرکات ورزشی منظم و مدیتیشن
  • مصرف داروهای تجویز شده از طرف پزشک متخصص
  • مراجعه به مشاور به هدف کنترل اضطراب و استرس

داروهای مناسب برای سندروم روده تحریک پذیر

پزشک متخصص، بر اساس تشخیص خود، داروهای مختلفی را برای درمان مشکل سندروم روده تحریک پذیر، تجویز می نماید.

لازم به ذکر است که، مصرف داروهای مربوط به این بیماری، به صورت خود سرانه، به هیچ عنوان جایز نمی باشد. به صورت کلی، داروهایی که پزشک برای درمان این سندروم، بنا به تشخیص خود و بررسی های انجام شده، برای بیماری تجویز می کند، به صورت زیر می باشند:

داروهای مناسب برای سندروم روده تحریک پذیر
داروهای مناسب برای سندروم روده تحریک پذیر
  • انواع داروهای ضد اسپاسم که به هدف کاهش درد و گرفتگی شکم تجویز می شوند
  • داروهای ملین در افراد مبتلا به یبوست
  • داروهای ضد تحریک که برای افراد مبتلا به اسهال تجویز می گردد
  • آلوسترون که دارویی مؤثر در رفع مشکل اسهال است
  • آمیتیزا که برای رفع مشکل یبوست مناسب است
  • داروهای ریفاکسیمین و آنتی بیوتیک که برای رفع مشکل اسهال تجویز می شوند
  • الوکسادولین که دارویی مناسب برای زمانی می باشد که علائم سندروم روده تحریک پذیر، در شدیدترین حالات آن، مشاهده می گردد.

لطفا از پست آیا عمل بای پس معده برگشت پذیر است دیدن کنید.

روش تشخیص سندروم روده تحریک پذیر

روده تحریک پذیر که عموماً همراه با بیماری های اسهال، یبوست و یا مدفوع متناوب همراه می باشد، در همه افراد، روش تشخیص یکسانی ندارد. در بسیاری از موارد، پزشک با پرسیدن سؤالاتی در ارتباط با مشکلات بیمار، بررسی های اولیه را انجام می دهد.

چنان چه پزشک در بررسی های اولیه، علائم بیماری روده تحریک پذیر را، تشخیص دهد، انجام برخی از آزمایشات را از فرد، درخواست می کند. نتیجه این آزمایشات، می تواند در تشخیص پزشک، بسیار مؤثر باشد.

از جمله این آزمایشات، می توان به آزمایش خون و مدفوع، تست حساسیت به لاکتوز و نیز غربالگری سرطان روده بزرگ، اشاره کرد. هم چنین، در برخی از موارد، پزشک از بیمار نتایج آزمایشات سیگموئیدوسکوپی و کولونوسکوپی را درخواست می نماید.

لازم به ذکر است که در برخی از موارد، پزشک از بیمار انجام آزمایشات تکمیلی را نیز، تجویز می نماید. این موارد، شامل افرادی می شود که سابقه ابتلا به  روده تحریک پذیر را به صورت وراثتی داشته و یا به سرطان روده بزرگ و یا بیماری سلیاک، مبتلا می باشند.

هم چنین، افرادی که سابقه سرطان تخمدان داشته باشند نیز، برای تشخیص ابتلا به این سندروم، می بایست آزمایشات تکمیلی بیشتری را، انجام دهند.

لازم به ذکر است که علائم این بیماری، در افراد بالای 60 سال، می تواند نشان دهنده ابتلا به سرطان روده باشد. از همین رو، پزشک متخصص، برای تشخیص دقیق بیماری، اقدام به بررسی های دقیق تر و بیشتری، می نماید.

روش های پیشگیری از ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر

روده تحریک پذیر، یک بیماری مزمن می باشد که روده را تحت تاثیر خود قرار داده و باعث دردهای شدید شکمی می شود.

از آن جا که هنوز هیچ دلیل خاصی برای ابتلا به این بیماری معرفی نشده است، نمی توان یک راه مناسب و کارآمد برای پیشگیری از ابتلا به آن را، در نظر گرفت.

این در حالی است که با مشاهده اولین علائم ابتلا به این بیماری، می توان با کنترل رژیم غذایی و حرکات ورزشی متناوب و منظم، از پیشرفت آن، جلوگیری به عمل آورد. با تغییر در سبک زندگی و پیروی از یک رژیم غذایی مناسب، می توان به تدریج، شاهد بهبود علائم ابتلا به روده تحریک پذیر، بود.

روش های پیشگیری از ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر
روش های پیشگیری از ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر

سخن پایانی

روده تحریک پذیر، یک بیماری مزمن بوده که یک چالش بسیار بزرگ برای فرد مبتلا به آن، می باشد. این سندروم، باعث بروز دردهای شدید در ناحیه شکم شده و یبوست و اسهال، از علائم عمومی آن به شمار می رود.

از آن جا که هیچ علت مشخصی بر ابتلا به این سندروم وجود ندارد، نمی توان راهی برای پیشگیری از ابتلا به آن، معرفی نمود.

سخن پایانی
سخن پایانی

اما به کمک پیروی از یک رژیم غذایی استاندارد و مناسب و انجام حرکات ورزشی منظم و نیز، مراجعه به روان پزشک به هدف کنترل استرس و اضطراب و پزشک متخصص، برای دریافت داروهای مناسب برای درمان این بیماری، می توان علائم ابتلا به روده تحریک پذیر را کاهش داد.

در این مقاله، به بررسی موضوع روده تحریک پذیر پرداخته شد. امید است که اطلاعات آمده در این مقاله، برای علاقمندان به این موضوع، مفید واقع شده باشد.

رژیم لاغری هفته ای 3 کیلو
رژیم غذایی
رژیم لاغری هفته ای 3 کیلو

رژیم لاغری هفته ای 3 کیلو در دسته بندی رژیم های لاغری، جزو رژیم های لاغری سریع به حساب می آید. از آنجایی که رژیم

هزینه عمل اسلیو معده با بیمه تکمیلی سینا
اسلیو معده
هزینه عمل اسلیو معده با بیمه تکمیلی سینا

با موضوع هزینه عمل اسلیو معده با بیمه تکمیلی سینا در خدمت شما هستیم. بیمه تکمیلی سینا، پوشش های گسترده درمانی همچون هزینه عمل اسلیو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک مشاوره بگیرید.📞

Call Now Buttonبا یک کلیک مشاوره بگیرید