زنان چاق و بارداری

در این مقاله به بررسی موضوع زنان چاق و بارداری خواهیم پرداخت.

شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.

📞  09120174510  📞

مقدمه

زنان چاق و بارداری یکی از مشکلاتی است که اگر رعایت نشود، خطرات زیادی را ایجاد می کند. در واقع وزن مادر پیش از بارداری و در دوران بارداری اهمیت زیادی دارد. برای داشتن یک بارداری سالم، مادر باید در ابتدای بارداری شاخص توده بدنی مناسبی داشته باشد.

زنان چاق و بارداری
زنان چاق و بارداری

با توجه به BMI خانم ها در ابتدای بارداری، آن ها باید مقدار مشخصی وزن اضافه کنند. در این رابطه می توانید از تجربیات دکتر سلیمی بهره مند شوید. دکتر سلیمی، بهترین متخصص در زمینه چاقی و معتبرترین فوق تخصص انواع جراحی های لاغری شناخته می شوند. برای رفع مشکلات زنان چاق و بارداری، ضمن مراجعه به دکتر سلیمی، تا انتهای مقاله، ما را همراهی نمایید.

ارتباط زنان چاق و بارداری

ارتباط زنان چاق و بارداری
ارتباط زنان چاق و بارداری
عناوین مقاله:

چاقی چیست؟

مشکلات زنان چاق و بارداری

شاخص توده بدنی چیست؟

درمان چاقی

محدوده شاخص توده بدنی

تاثیر چاقی بر بارداری

مراقبت های لازم در دوران بارداری

مشکلات مادران چاق

مقابله با مشکلات زنان چاق و بارداری

جلوگیری از چاقی مادران باردار

بی توجهی به مشکلات زنان چاق و بارداری

تاثیر چاقی مادر روی فرزند

آسیب های مربوط به زنان چاق و بارداری

اهمیت تغذیه

ماکروزومی چیست؟

جلوگیری از بروز ماکروزومی

خطرات ماکروزومی

اهمیت ورزش برای مادران چاق

ورزش های مناسب در دوران بارداری

 

چاقی

از زمان پیشرفت علم و دانش، تحرک انسان ها تحرک کمتر شده است. در واقع زندگی به سمت آسان تر شدن سوق پیدا کرده است. همین تحرک کم سبب افزایش وزن شده است. متاسفانه چاقی می تواند تا حد زیاد سلامت فرد را تحت تاثیر قرار دهد.

عملکردهایی مانند تولید مثل، تنفس و خلق و خو از جمله مواردی هستند که توسط چاقی تحت تاثیر قرار می گیرند. علاوه بر موارد گفته شده، بیماری های خطرناک دیگری مانند  سرطان ها و بیماری های قلبی و دیابت با وجود اضافه وزن افزایش پیدا خواهند کرد.

به طور کلی افرادی که دارای شاخص توده بدنی 29/19 تا 25 هستند، اضافه وزن دارند. اما افرادی که شاخص توده بدنی آن ها 30 و یا بیشتر است، چاق محسوب می شوند.

اضافه وزن یک مشکل جهانی به شمار می آید و سلامت بشریت را به خطر می‌اندازد. معضل چاقی امروزه خیلی بیشتر از لاغری در بین مردم رواج پیدا کرده است.

این مسئله مشکلات متعددی را ایجاد می کند به طوری که در حال حاضر یکی از علت های مرگ و میر انسان ها چاقی است.

چاقی قابل پیشگیری است و خیلی راحت و با رعایت یک رژیم غذایی درست و داشتن تحرک به اندازه کافی می توان جلوی اضافه وزن را گرفت. متاسفانه بیشتر انسان ها سهل انگاری می کنند و به افزایش وزن خود توجهی نمی کنند تا زمانی که به چاقی مبتلا شوند. در این مرحله دیگر توانایی کم کردن وزن را ندارند.

چاقی
چاقی

مشکلات زنان چاق و بارداری

علت بروز چاقی در افراد مختلف متفاوت است. گاهی اوقات چاقی به علت زیاد شدن عضلات و آب میان بافتی و استخوان های فرد ایجاد می شود. اما گاهی اوقات بدن بیش از حد کالری دریافت می کند و به ناچار آن‌ ها را به عنوان چربی ذخیره می کند.

سبک زندگی مشکلات روانشناختی و تغذیه، تاثیر بسیار زیادی در افزایش وزن انسان ها دارند. در واقع تجمع بیش از حد و غیر طبیعی چربی در قسمت های مختلف بدن با نام چاقی شناخته می شود. اگر حجم کالری که بدن دریافت می کند از مقدار کالری که مصرف می کند بیشتر باشد، چربی ها در لایه های پوست و  بافت های بدن تقسیم می شوند.

مشکلات زنان چاق و بارداری
مشکلات زنان چاق و بارداری

در نهایت سبب چاقی می شوند. زمانی که فردی خیلی اضافه وزن داشته باشد، با مشکلات بیشتری روبرو می شود. در این صورت رژیم و پیاده روی نمی توانند خیلی اثر گذار باشند. یعنی باید از راه های دیگری برای رسیدن به وزن ایده آل استفاده کرد.

بیماری هایی مانند افسردگی، بی اشتهایی عصبی، وسواس و اختلالات خواب، همگی سبب تغییر در رفتارهای غذایی انسان می شوند. همچنین میزان فعالیت روزانه افراد را تحت تاثیر قرار می دهند. به همین ترتیب این موارد سبب  افزایش وزن می شوند.

اگر چاقی جدی گرفته نشود،  همچنان به وزن انسان اضافه می شود. در این صورت فرد به بیماری هایی مانند چرب شدن کبد، دیابت و … مبتلا می شود. برای سلامت بیشتر و همچنین جلوگیری از ابتلا به بیماری های مختلف، باید وزن خود را کاهش دهیم. در این راستا می توانید از دکتر سلیمی کمک بگیرید.

پیشنهاد می کنیم از پست بای پس معده و بارداری دیدن کنید.

شاخص توده بدنی چیست؟

منظور از شاخص توده بدنی، یک شاخص برای ارزیابی نسبت وزن و قد است. به کمک این شاخص می توان چاقی و لاغری یک فرد را تشخیص داد. با شاخص توده بدنی، توده چربی بدن محاسبه می شود.

برای به دست آوردن این شاخص، وزن فرد تقسیم بر مربع قد می شود. افرادی که مقدار این شاخص برای آن ها ۲۵ یا بیشتر باشد، دارای اضافه وزن هستند. همچنین افرادی که توده بدنی آن ها بیشتر از ۳۰ است، به چاقی مفرط مبتلا شده اند. به طور کلی انسان ها را بر اساس وزنی که دارند، در چهار دسته تقسیم بندی می کنند.

شاخص توده بدنی چیست؟
شاخص توده بدنی چیست؟

وزن متناسب:

دسته اول افرادی هستند که وزن آن ها در محدوده سالم قرار دارد. در واقع قد و جنسیت و سن و وزن آن ها همگی با یکدیگر همخوانی دارند.

 کمبود وزن یا لاغری:

دسته دوم افرادی هستند که یعنی با توجه به جنسیت و سن آن ها باید وزنی بیشتر از آن چه که دارند، داشته باشند.

اضافه وزن:

دسته سوم افرادی هستند که وزن آن ها بالاتر از محدوده نرمال است. پیشنهاد می کنیم از پست رژیم برای وزن 90 کیلو دیدن کنید.

چاقی بیش از حد یا فربگی:

دسته چهارم افرادی هستند که وزن آن ها خیلی بیشتر از محدوده متناسب با جنسیت و قد و وزنی که دارند، می باشد.

زمانی که فردی اضافه وزن زیادی داشته باشد، بدن او هنگام حرکت دچار مشکل می ‌شود. همچنین ممکن است برای نفس کشیدن و خوابیدن با سختی مواجه شود. این عوامل باعث درد و خستگی در بدن می شوند.

همچنین اضافه وزن می تواند اعتماد به نفس افراد را تا حد زیادی کاهش دهد. متاسفانه برخی از حس های منفی مانند غم، خشم و ناراحتی، میل انسان را به خوردن افزایش می دهد.

به همین علت معمولا افرادی که خشمگین و غمگین هستند، اضافه وزن دارند. در چنین شرایطی اگر برای رفع مشکل خود به پزشک مراجعه نکنند، درگیر مشکلات تیروئید و بیماری های کلیوی می شود.

دکتر سلیمی از بهترین و مجرب ترین دکترها در زمینه چاقی است. خانم هایی که دارای اضافه وزن هستند و قصد بارداری دارند، باید بدانند که قبل از هر چیزی، کاهش وزن می تواند به سلامت نوزادشان کمک کند. پس تا زمانی که به وزن ایده آل خود نرسیده اید، باردار نشوید.

در حال حاضر پزشکان زیادی در زمینه مشکلات زنان چاق و بارداری مشغول به فعالیت هستند. اما مراجعه به همه آن ها نمی تواند انتخاب مناسبی باشد. دکتر سلیمی، هم تجربه کافی در این زمینه را دارد و هم به خوبی به بیماران آرامش می دهد.

هم اکنون به بررسی مشکلات مربوط به زنان چاق و بارداری و انواع چاقی ها و نحوه تجمع چربی در بدن مادران باردار می پردازیم و آن ها را با یکدیگر مقایسه می کنیم.

چاقی احشایی:

چاقی احشایی معمولاً منجر به انباشته شدن چربی در ماهیچه های شکمی و اندام های داخلی می شود. این نوع چاقی؛ چربی های ماهیچه ها و شکم را به سمت بیرون فشار می ‌دهند. به همین علت شکم حالتی سفت و گرد پیدا می کند.

برای برطرف کردن این نوع چاقی، باید رژیم غذایی خود را رعایت کنید و در کنار آن ورزش را فراموش نکنید. استفاده از دستگاه های بادی اسکالپتر می تواند تا حد زیادی در کاهش وزن در چاقی احشایی تاثیر گذار باشد.

چاقی احشایی:
چاقی احشایی:

چاقی گانوئید:

نوع دیگر چاقی، چاقی گانوئید است. این چاقی معمولا بین خانم ها دیده می شود. استفاده از دستگاه ها برای از بین بردن این چاقی تاثیر بسیار زیادی دارد. در واقع در چاقی گانوئید، اندام پایین تنه به شکل گلابی در می آید. باز هم توصیه می کنیم که برای برطرف کردن این چاقی، بهتر است ابتدا از دستگاه ها استفاده کنید.

چاقی اندرویدی:

نوع دیگر چاقی، چاقی اندرویدی است. این نوع چاقی معمولا کمتر در بین خانم ها دیده می شود. در واقع شکل چاقی اندرویدی مانند سیب است و بیشتر در بین آقایان دیده می شود. برای برطرف کردن چاقی اندرویدی باید همزمان از دستگاه ها و رژیم غذایی و ورزش کمک گرفت.

چاقی اندرویدی:
چاقی اندرویدی:

درمان چاقی

درمان چاقی امروزه یکی از درمان های رو به افزایش در بین مردم است. خوشبختانه در حال حاضر روش های زیادی برای برطرف کردن چاقی وجود دارد و افرادی که قصد کاهش وزن دارند، می توانند به کمک روش‌های استاندارد، خیلی به سرعت این کار را انجام دهند.

توصیه دکتر سلیمی به عنوان بهترین پزشک در زمینه چاقی این است که همه خانم ها پیش از باردار شدن وزن خود را کاهش دهند. افرادی که قصد کاهش وزن دارند، باید از دکترهای ماهری کمک بگیرند.

در چنین شرایطی ابتدا بیمار با دکتر تغذیه گفت و گو می کند تا علت چاقی مشخص شود. سپس به وسیله دستگاه آنالیزور میزان چربی های اضافی و نوع آن ها در بدن بیمار مشخص می شود.

در این مرحله با توجه به شرایط بیمار یعنی سن و قد و وزن و جنسیت او و همچنین نوع چربی ها، روش های مختلفی به آن ها توصیه می شود. به طور مثال ممکن است فردی با رژیم غذایی و انجام ورزش های سبک به کاهش وزن و وزن ایده آل خود برسد، اما فرد دیگری به انجام عمل های مربوط به لاغری توسط دکتر سلیمی نیاز داشته باشد.

درمان چاقی
درمان چاقی

کاهش وزن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و برای کم کردن وزن خود باید به یک متخصص حرفه ای مراجعه کنید. به خصوص اگر درگیر مسائل مربوط به زنان چاق و بارداری هستید، باید خیلی بیشتر این مسئله را جدی بگیرید.

افرادی که قصد کاهش وزن دارند، در مراحل خوب وزن کم می کنند. در واقع در روزهای اولیه کاهش وزن، فرد تا ۵ درصد وزن خود را از دست می دهد یعنی اگر فردی ۸۰ کیلو وزن داشته باشد، معمولاً بین 3/2 تا ۴ کیلوگرم وزن کم می کند.

همان طور که گفتیم، روش های کاهش وزن متعددی وجود دارد که باید با توجه به شرایط فیزیکی بدن فرد، یکی از آن ها را انتخاب کرد. به طور مثال ورزش، دستگاه های لاغری، تغییر سبک زندگی، تغییر عادت های غذایی و جراحی لیپوماتیک از روش‌هایی هستند که به کاهش وزن  وبرطرف نمودن مشکلات زنان چاق و بارداری کمک می کند.

پیشگیری بهتر از درمان است

حتما شما هم این مثل معروف پزشکی را شنیده اید. بارها و بارها همه پزشکان گفته اند که پیشگیری بهتر از درمان است. کاربرد این شعار در زمینه زنان چاق و بارداری کاملاً مشهود است.

یعنی انسان هایی که قصد بارداری دارند، باید پیش از باردار شدن، وزن خود را کاهش دهند تا در دوران بارداری به مشکلات ناشی از افزایش وزن و چاقی برخورد نکنند. اگر مادر دارای اضافه وزن باشد، در طول ۹ ماه بارداری با مشکلات بسیار زیادی مواجه می شود.

اما اگر خانم ها دارای اضافه وزن باشند و پیش از بارداری وزن خود را کاهش دهند، علاوه بر این که در طول ۹ ماه بارداری از مشکلات ناشی از چاقی در امان خواهند بود، زایمان به شدت راحتی را هم انجام خواهند داد.

پیشگیری بهتر از درمان است
پیشگیری بهتر از درمان است

پس اگر کاهش وزن برای شما سخت باشد و برای کم کردن وزن خود با مشکلات زیادی مواجه می شوید، باید بدانید تحمل این سختی ها و مشکلات ارزش سلامتی روزهای بهتر در آینده را دارد.

جدا از مسئله زنان چاق و بارداری، همه خانم ها با داشتن اضافه وزن با مشکل روبرو می شوند. به طور مثال استخوان و مفاصل آن ها آسیب می بیند. پس هر چه زودتر به فکر کاهش وزن اساسی باشید.

محدوده شاخص توده بدنی

مسئله زنان چاق و بارداری یکی از مشکلاتی است که اگر رعایت نشود، خطرات زیادی را ایجاد می کند. در واقع وزن مادر پیش از بارداری و در دوران بارداری اهمیت زیادی دارد. زیرا کم یا زیاد بودن آن تاثیر مستقیمی روی سلامت نوزاد می گذارد.

برای داشتن یک بارداری سالم، مادر باید در ابتدای بارداری شاخص توده بدنی مناسبی داشته باشد. در این صورت سلامت نوزاد حفظ می شود.

با توجه به BMI خانم ها در ابتدای بارداری، آن ها باید مقدار مشخصی وزن اضافه کنند. برای حل مشکل زنان چاق و بارداری باید شاخص توده بدنی آن ها را در نظر گرفت. به موارد زیر توجه کنید.

  • خانم هایی که خیلی چاق هستند و BMI آن ها بیشتر از 30 است. باید در مدت بارداری 5 تا 10 کیلوگرم وزن بگیرند.
  • خانم هایی که اضافه وزن دارند و شاخص توده بدنی آن ها 25 تا 9/29 است، باید در مدت بارداری 7 تا 12 کیلوگرم وزن بگیرند.
  • خانم هایی که وزن مناسب و طبیعی دارند، یعنی شاخص توده بدنی آن ها 5/18 تا 9/24 است، باید در مدت بارداری 12 تا 16 کیلوگرم وزن بگیرند.
  • خانم هایی که به کمبود وزن دچار هستند و شاخص بدنی آن ها از 5/18 کمتر است،  باید در مدت بارداری 13 تا 18 کیلوگرم وزن بگیرند.

اگر مشکل زنان چاق و بارداری حل نشود، عوارض بارداری تا حد زیادی افزایش پیدا می کند. اگر مادران باردار که اضافه وزن زیادی دارند، در طول بارداری خیلی وزن اضافه نکنند و یا کاهش وزن داشته باشند، احتمال خطر جنین  بزرگ و یا ماکروزمی را کاهش داده اند.

البته دقت کنید که افزایش خیلی کم وزن و همچنین کاهش وزن می تواند خطراتی از قبیل زایمان زودرس یا به دنیا آمدن نوزاد لاغر را داشته باشد. برای پیشگیری از بروز مشکلات و برای حل مسائل مربوط به زنان چاق و بارداری، می توانید به دکتر سلیمی مراجعه کنید.

محدوده شاخص توده بدنی
محدوده شاخص توده بدنی

تاثیر چاقی بر بارداری

یکی از مهم ترین مسائلی که در مورد  زنان چاق و بارداری مطرح می شود، این است که آیا چاقی بر توانایی باردار شدن موثر است؟

برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که چاقی و اضافه وزن چرخه تخمک گذاری را به هم می ریزد. پس در نتیجه بارداری هم به مشکل می خورد. معمولا خانم هایی که دوره عادت ماهانه آن ها منظم نیست، برای باردار شدن به زمان بیشتری نیاز پیدا می کنند.

همچنین یکی دیگر از مشکلات مربوط به زنان چاق و بارداری این است که احتمال بارداری خارج از رحم در مادرانی که اضافه وزن دارند، بیشتر است. اگر به مسئله زنان چاق و بارداری بی توجهی شود، عوارض زیادی برای مادر و جنین رخ خواهد داد. هر چقدر اضافه وزن بیشتر باشد، عوارض آن ها بیشتر می شود. هم اکنون به بررسی مشکلات زنان چاق و بارداری می پردازیم.

تاثیر چاقی بر بارداری
تاثیر چاقی بر بارداری

سقط جنین:

احتمال سقط جنین در زیر 3 ماه تقریبا 20 درصد است. یعنی از هر 5 مادر باردار، برای یکی از آن ها سقط اتفاق می افتد. اگر شاخص توده بدنی مادر از 30 بیشتر باشد، احتمال سقط جنین در 3 ماه اولیه تا 25 درصد افزایش می یابد. یعنی از بین 4 مادر، نوزاد یکی از آن ها سقط می شود.

دیابت بارداری:

یکی دیگر از مشکلات زنان چاق و بارداری، به دیابت مربوط می شود. زمانی که یک خانم شاخص توده بدنی بیشتر از 30 داشته باشد، خطر ابتلای او به دیابت 3 برابر بیشتر می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله غربالگری دیابت بارداری را مطالعه کنید.

لخته شدن خون:

خطر لختگی خون، همه خانم ها را در دوران بارداری تهدید می کند.  اما مادرانی که گرفتار مشکلات زنان چاق و بارداری هستند، بیشتر از بقیه در معرض چنین خطری قرار دارند.

خونریزی پس از زایمان:

معمولا خانم هایی که شاخص توده بدنی آن ها بیشتر از 30 است، بیشتر از بقیه مادران خونریزی بعد از زایمان دارند.

وزن بالای جنین:

معمولا مادرانی که به اضافه وزن دچار هستند، نوزاد چاق تری به دنیا می آورند. اضافه وزن نوزاد، خطر زایمان طبیعی را تا حد زیادی افزایش می دهد.

برای کنترل وزن و درمان چاقی، به دکتر سلیمی مراجعه نمایید.

وزن بالای جنین:
وزن بالای جنین:

مراقبت های لازم در دوران بارداری

در کشور انگلستان، حدود یک هزارم از نوزادان به اختلال مهره شکاف دار مبتلا هستند.

اگر مادر دارای شاخص توده بدنی بالاتر از 40 باشد، احتمال به دنیا آوردن چنین نوزادی توسط او بیشتر می شود. برای حل کردن مسائل مربوط به زنان چاق و باردای می توانید به دکتر سلیمی مراجعه کنید. موارد گفته شده در ادامه مبحث، از مجموعه اقدامات لازم برای داشتن بارداری امن و همچنین نوزاد سالم است.

توجه به اهمیت مراقبت ها و چکاپ هایی که در دوران حاملگی باید انجام شوند. در واقع با انجام آزمایش های مربوطه می توان از سلامت مادر و نوزاد اطمینان حاصل کرد.

توجه به وزن بارداری اهمیت بسیار زیادی درد. پس در این مورد به مشورت با یک پزشک کاربلد احتیاج دارید. دکتر سلیمی بهترین پزشک در زمینه حل مشکل زنان چاق و بارداری است.

مراقبت های لازم در دوران بارداری
مراقبت های لازم در دوران بارداری

توجه به فعالیت ورزشی باید اولویت مادران باشد. البته دقت کنید که هر ورزشی مناسب دوران بارداری نیست و در این زمینه باید نظر پزشکان را جویا شوید.

هرگز سراغ رژیم نروید

هرگز سراغ رژیم نروید. متاسفانه بخشی از افرادی که درگیر مسائل زنان چاق و بارداری هستند، به گرفتن رژیم روی می آورند. این مسئله مشکلات زیادی برای آن ها به وجود می آورد. زیرا روند افزایش وزن در یک بارداری کاملا ضروری است. پس سعی کنید پیش از دوران بارداری وزن خود را کاهش دهید.

استفاده از منابع غذایی مفید، نکته مهم دیگری است که باید به آن توجه شود. بهتر است در این زمینه به پزشک تغذیه مراجعه کنید. در این صورت دکتر با در نظر گرفتن سن و قد و وزن و فعالیت جسمانی شما، رژیم مخصوص را در اختیارتان قرار می دهد.

یکی از مشکلات مربوط به زنان چاق و بارداری این است که IVF برای افراد چاق تر جوابدهی کمتری دارد. یعنی افرادی که وزن ایده آلی دارند، احتمال موفق بودن IVF در آن ها بیشتر است.

زمانی که مادر باردار دچار اضافه وزن باشد، مشکلاتی از قبیل فشار خون او را تهدید می کند. در صورتی که این مشکلات جدی  گرفته شوند، مشکلات بزرگتری را ایجاد می کنند. به طور مثال ممکن است کلیه های مادر باردار آسیب ببیند.

هر چقدر وزن مادر بیشتر باشد، خطر ابتلا به ماکروزومی جنین هم بیشتر می شود

هر چقدر وزن مادر بیشتر باشد، خطر ابتلا به ماکروزومی جنین هم بیشتر می شود. زمانی که نوزاد از حد متوسط بسیار درشت تر و بزرگ تر باشد، به ماکروزومی جنین مبتلا شده است. در واقع وجود چربی بیش از اندازه در بدن نوزاد، خطر سندروم متابولیک را بیشتر می کند.

در نهایت ممکن است نوزاد به دنیا آمده به چاق کودکی مبتلا شود. نکته قابل تامل در مورد زنان چاق و بارداری این است که اگر مادر چاق باشد و چربی شکمی بیشتری داشته باشد، احتمال تشخیص معلولیت های مادرزادی در سونوگرافی کمتر می شود.

همان طور که گفتیم، وزن مادر قبل از بارداری در تعیین سلامت او و جنینش اثر گذار است. پس حتما با پزشک خود مشورت کنید تا متوجه شوید چه مقدار وزنی برای شما بهتر است.

در این صورت می توانید افزایش وزن را در بارداری کنترل کنید. دکتر سلیمی برای بیماران خود به اندازه کافی وقت می گذارند و آن ها را به طور کامل با چگونگی وزن گیری آشنا می کنند. برای راهنمایی کلی، به موارد زیر توجه کنید.

بارداری تک قلویی:

اگر دچار چاقی و باردار هستید، معمولا باید 5 تا 9 کیلوگرم اضافه وزن داشته باشید.

بارداری چند قلویی:

اگر دچار چاقی و باردار هستید، می توانید 11 تا 19 کیلوگرم وزن اضافه کنید.

بارداری چند قلویی:
بارداری چند قلویی:

مشکلات مادران چاق

افرادی که دچار چاقی مفرط هستند، بهتر است اضافه وزن کمی داشته باشند و یا در صورت توان، کمی کاهش وزن داشته باشند. در این صورت احتمال داشتن نوزاد سالم افزایش پیدا می کند. البته همان طور که گفتیم، کاهش وزن در بارداری خطرات مخصوص به خود را دارد و بهتر است در این راستا با دکتر سلیمی مشورت کنید.

برای حل مشکلات زنان چاق و بارداری می توانید از دکتر سلیمی کمک بگیرید. معمولا پزشکان به این افراد توصیه می کنند که مراقب اضافه کردن وزن خود باشند. اگر برای مسائل مربوط به زنان چاق و بارداری به دکتر سلیمی مراجعه کنید، روند بارداری شما به طور کامل تحت نظر گرفته می شود.

معمولا مادران باردار که اضافه وزن دارند، باید یک سری آزمایش ها را انجام دهند. برخی از این آزمایش ها عبارتند از:

غربالگری آپنه انسدادی خواب:

یکی از جدی ترین و خطرناک ترین اختلالات، آپنه است. در واقع فردی که آپنه دارد، هنگام خواب بارها و بارها قطع و وصل تنفس را تجربه می کند. خانم هایی که در دوران بارداری آپنه انسدادی را تجربه می کنند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری ها قرار دارند.

به همین علت اگر به آپنه دچار هستید، حتما قبل از بارداری آن را برطرف کنید. در این صورت به سلامت نوزاد خود کمک کرده اید. این افراد باید پیش از بارداری به پزشک مراجعه کنند و از درستی تنفس خود اطمینان خاطر پیدا کنند. اگر تنفس آن ها مشکل داشت، باید دارو دریافت کرده و درمان شوند.

تغییرات سونوگرافی جنین:

در شرایط عادی، اولین سونوگرافی برای دیدن جنین بین هفته های 18 تا 20 بارداری انجام می شود. در این سونوگرافی، آناتومی نوزاد مورد بررسی قرار گرفته می شود. امواج سونوگرافی نمی توانند به راحتی به بافت چربی شکم نفوذ کنند.

به همین علت اگر مادر به چاقی مبتلا باشد، تشخیص سلامت نوزاد او به سختی انجام می شود. به خانم هایی که درگیر مسائل زنان چاق و بارداری هستند، توصیه می شود تا از پزشک های مجرب تر کمک بگیرند و به مراکز با تجهیزات پیشرفته تر مراجعه کنند.

آزمایش زود هنگام دیابت بارداری:

تمامی مادرانی که به احتمال متوسط ممکن است به دیابت بارداری مبتلا شوند، باید هر چه زودتر آزمایش دیابت بدهند. این آزمایش غربالگری، تست چالش گلوکز نام دارد. تست چالش گلوکز در هفته های 24 تا 28 بارداری انجام می شوند.

زمانی که یک خانم باردار چاق به پزشک مراجعه می کند، در ابتدا برای او آزمایش تحمل گلوکز تجویز می شود.

اگر پاسخ این تست نرمال باشد، مادر باید بین هفته های 24 تا 28 بارداری مجددا این آزمایش را انجام دهد. اما اگر نتیجه آزمایش طبیعی باشد، مادر باید آزمایش های بیشتری انجام دهد. معمولا در این شرایط، پزشک آزمایش چکاپ و تست قند خون را تجویز می کند.

آزمایش زود هنگام دیابت بارداری:
آزمایش زود هنگام دیابت بارداری:

مقابله با مشکلات زنان چاق و بارداری

برای جلوگیری از درگیر شدن با مسائل مربوط به زنان چاق و بارداری، باید کارهایی را انجام دهید. در این قسمت از نوشتار، به معرفی چنین راهکارهایی خواهیم پرداخت.

مشورت با پزشک پیش از بارداری:

اگر به چاقی مبتلا هستید و قصد باردار شدن دارید، ابتدا باید با پزشک مشورت کنید. در این مواقع دکتر سلیمی بهترین انتخاب است. در این مرحله، دکتر سلیمی برای مادر ویتامین هایی تجویز می کند.

همچنین باید آزمایش های مختلفی را انجام دهید تا از سلامت جنین اطمینان خاطر پیدا کنید. در نهایت پزشک، یک دکتر متخصص و با تجربه در امر رژیم درمانی را به شما معرفی می کند. با مراجعه به این پزشک و رعایت نکات گفته شده، می توانید به وزن سالم پیش از بارداری برسید.

افزایش فعالیت جسمانی:

پس از مشورت با دکتر سلیمی، باید ورزش کنید. حتما توجه داشته باشید که باید ورزش های مناسب بارداری را انجام دهید. ورزش هایی مانند شنا و ایروبیک و پیاده روی می توانند انتخاب مناسبی برای بارداری باشند.

داشتن رژیم غذایی مناسب:

یکی از نکات قابل توجه در مورد زنان چاق و بارداری، بحث تغذیه است. بهتر است در مورد تغذیه با پزشک متخصص تغذیه مشورت کنید. در این صورت می توانید رژیم سالمی از او دریافت کنید. در نهایت از اضافه وزن زیاد در امان خواهید ماند.

فراموش نکنید که مادر باردار به کلسیم و اسید فولیک و آهن و دیگر مواد مغذی نیاز دارد. ویتامین های پریناتال برای مادران باردار بسیار لازم هستند.

در واقع آن ها می توانند جای خالی هر ویتامین دیگری را پر کنند. در این مرحله اگر مادر بیماری خاصی مانند دیابت دارد، باید با پزشک در میان بگذارد. در این صورت مواد مغذی با توجه به بیماری های مادر تجویز می شوند.

از موارد خطرناک دوری  کنید:

یکی از مهم ترین مسائلی که در مورد زنان چاق و بارداری و به طور کلی در مورد همه مادران باردار وجود دارد، دوری کردن آن ها از خطر است. در واقع اگر خانم باردار سیگاری است، باید به کمک پزشک و خانواده سیگار را کنار بگذارد.

همچنین مواد مخدر و الکل ضرر زیادی برای جنین دارند. پس استفاده از آن ها در دوران بارداری ممنوع است. پس اگر به یکی از موارد گفته شده گرفتار هستید و قصد بارداری دارید، باید پیش از باردار شدن آن ها را ترک کنید.

یکی دیگر از خطراتی که مادر باردار و نوزاد را تهدید می کند، استرس است. وجود استرس سلامت هر دو نفر را تحت تاثیر قرار می دهد. برای کاهش استرس، می توانید از پزشک خود کمک بگیرید.

از موارد خطرناک دوری  کنید:
از موارد خطرناک دوری  کنید:

جلوگیری از چاقی مادران باردار

محققان می گویند هر سال تعداد زنان باردار با اضافه وزن افزایش پیدا می کند و این مسئله خطر بزرگی برای آینده است. برای جلوگیری از افزایش این آمار و برای افزایش سلامت جامعه، باید پیش از باردار شدن، آزمایش های لازم انجام شوند.

عده ای باور دارند که خانم های باردار باید به اندازه دو نفر غذا بخورند. اما نکته قابل توجه این است که آیا جنین به اندازه یک انسان کامل به غذا نیاز دارد؟ بانوان باردار باید از غذا خوردن بیش از اندازه جلوگیری کنند. پس این باور که زنان باردار باید به اندازه دو نفر غذا بخورند، کاملا اشتباه است. در واقع مادران باردار باید روی رژیم غذایی سالم تمرکز کنند.

به تازگی نگرانی کارشناسان بهداشتی در مورد مسئله زنان چاق و بارداری افزایش یافته است. این مسئله علاوه بر این که جان نوزاد و مادر را به خطر می اندازد، سبب ایجاد فشار مضاعف به هزینه ها و خدمات بهداشتی می شود.

زیرا در این صورت مادر و فرزند به مراقبت بیشتری احتیاج پیدا می کنند. متاسفانه اکثر زنان چاق، با وجود اضافه وزن پیش از بارداری، هیچ تصمیمی برای کم کردن وزن خود نمی گیرند.

جلوگیری از چاقی مادران باردار
جلوگیری از چاقی مادران باردار

با توجه به افزایش خطر در مورد زنان چاق و بارداری، متخصصین کالج سلطنتی  زنان و زایمان در کشور انگلیس راهنمایی های بهداشتی را منتشر کرده است. اکنون به بررسی توصیه های مربوط به زنان چاق و بارداری می پردازیم.

زنانی که دارای شاخص توده بدنی بیشتر از 35 هستند، باید تحت مراقبت قرار بگیرند و پیش از باردار شدن با مشاور در ارتباط باشند. معمولا بانوانی که به چاقی مبتلا هستند، بیشتر در معرض تشکیل لخته های خونی در پاها و ریه ها قرار می گیرند.

این مسئله به شدت خطرناک است و زندگی آن ها را تهدید می کند. این دسته از افراد معمولا بیشتر از بقیه در معرض ابتلا به دیابت قرار می گیرند. تمامی این مسائل به شدت جان مادر و نوزاد را به خطر می اندازد.

حدود نیمی از مادران باردار به اضافه وزن دچار هستند

حدود نیمی از مادران باردار به اضافه وزن دچار هستند که این مسئله سلامت آن ها و نوزادانشان را تحت تاثیر قرار می دهد. سازمان جهانی بهداشت به دنبال کاهش مشکلات مربوط به زنان چاق و بارداری است. در واقع این سازمان سیاست هایی را مد نظر قرار می دهد.

به طور مثال ورزش کردن را قبل و بعد و همچنین در هنگام بارداری در بین بانوان افزایش می دهد. اگر یک خانم در هنگام بارداری به اضافه وزن مبتلا باشد، خطر ابتلای او به مشکلاتی مانند دیابت بارداری و سقط جنین و مرده به دنیا آمدن جنین افزایش پیدا می کند.

به همین علت توصیه می شود افرادی که شاخص بدنی بیشتر از 30 دارند، قبل از بارداری حتما وزن خود را با کمک دکتر سلیمی کاهش دهند. در طول بارداری، کاهش وزن به دقت و مراقبت بسیار زیادی احتیاج دارد.

به طور مثال اگر کاهش وزن از یک حدی بیشتر شود، به جنین آسیب های جدی وارد می شود. به همین علت باید پیش از باردار شدن وزن را کاهش داد تا برای جنین خطراتی به وجود نیاید. خوردن غذاهای سالم و انجام ورزش های سبک، به کاهش وزن در بارداری کمک می کنند.

حتما پس از ازدواج، وزن خود را به تدریج کاهش دهید

حتما پس از ازدواج، وزن خود را به تدریج کاهش دهید. پس از زایمان و در دوران بارداری به طور تدریجی کاهش وزن صورت می گیرد. اگر مادران آهسته آهسته وزن خود را کم کنند، هیچ خطری برای آن ها و نوزادشان ایجاد نمی شود.

اما اگر کاهش وزن زیادی داشته باشند، علاوه بر این که به بدن خود آسیب زیادی وارد کرده اند، تغذیه نوزاد را هم به خطر می اندازند. زیرا در چنین شرایطی، مادر غذای کافی دریافت نمی کند و در نهایت شیری که به نوزاد می دهد قوی نیست.

طبق گفته یکی از پروفسورهای کالج لندن، اضافه وزن در دوران بارداری در حال همه گیری است و همه باید به زنان باردار کمک کنند تا زندگی سالمی داشته باشند. همچنین همه مادرها باید امکان راهنمایی گرفتن در مورد تغذیه بهتر و ورزش کردن را داشته باشند.

برای آگاهی بیشتر در مورد مشکلات زنان چاق و بارداری می توانید به دکتر سلیمی مراجعه کنید.

حتما پس از ازدواج، وزن خود را به تدریج کاهش دهید
حتما پس از ازدواج، وزن خود را به تدریج کاهش دهید

بی توجهی به مشکلات زنان چاق و بارداری

همان طور که گفتیم، اگر مسئله زنان چاق و بارداری جدی گرفته شود، مشکلات زیادی ایجاد خواهد شد. به طور مثال احتمال سقط در این افراد بیشتر می شود. علت سقط در مادران چاق، وجود اختلالات کروموزومی نیست.

در واقع سقط در این افراد به علت کیفیت نامناسب تخمک ها و همچنین نامناسب بودن پذیرش اندومتر رخ می دهد. طبق آمار، تعداد زیادی از افرادی که درگیر مشکلات زنان چاق و بارداری هستند، زایمان زودرس را تجربه می کنند.

زیرا زمانی که اضافه وزن مادر باردار جدی گرفته نشود، مشکلاتی از قبیل پره اکلامپسی و دیابت حاملگی و عفونت ادراری و چند قلویی ایجاد می شوند.

در نهایت موارد گفته شده سبب زایمان زودرس می شوند. اگر در جامعه به مسائل مربوط به زنان چاق و بارداری توجهی نشود، مشکلات فراوانی ایجاد می شود که به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

اضافه وزن مادر باردار می تواند سبب مختل شدن تست گلوکز آن ها شود.

مادرانی که به چاقی مبتلا هستند، شانس بالاتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 دارند.

معمولا افرادی که درگیر مسائل زنان چاق و بارداری هستند، 3 برابر بیشتر از افراد دیگر به دیابت بارداری مبتلا می شوند.

در افراد چاق، احتمال دوقلویی دو تخمکی خود به خودی بیشتر است.

همان طور که گفتیم، احتمال سقط در مادرانی که چاق هستند، بیشتر است.

معمولا خانم های چاق بیشتر در معرض ابتلا به عفونت های ادراری قرار می گیرند

معمولا خانم های چاق بیشتر در معرض ابتلا به عفونت های ادراری قرار می گیرند. حاملگی احتمال ابتلا به عفونت ادرار را در بین خانم ها افزایش می دهد. به همین علت، خانم های چاقی که باردار هستند، به احتمال قوی به عفونت ادرار مبتلا می شوند.

معمولا مادرانی که وزن بیشتر از 90 کیلو دارند، بین 3 تا 16 برابر بیشتر از سایر مادران به دیابت بارداری مبتلا می شوند. همچنین افرادی که در 20 هفته اول بارداری خیلی وزن اضافه می کنند هم در خطر ابتلا به دیابت قرار می گیرند. پس توجه کنید که مشکلات زنان چاق و بارداری فقط به خانم هایی که دارای اضافه وزن هستند، مربوط نمی شود. افرادی که در طول بارداری بیشتر از مقدار مجاز وزن اضافه می کنند هم به چنین مشکلاتی گرفتار می شوند.

مشکل دیگری که در مورد زنان چاق و بارداری وجود دارد، فشار خون است. مادران باردار به دلایل مختلفی از جمله اختلالات عروقی و التهاب مزمن ساب کلینیکال و هیپرلیپیدمی، به فشار خون حاملگی مبتلا می شوند.

همان طور که گفتیم، احتمال زایمان زودرس در بین مادران چاق بیشتر است، زیرا آن ها درگیر مشکلاتی از قبیل عفونت ادرای و دیابت حاملگی می شوند.

لخته شدن خون در عروق: احتمال لخته شدن خون در عروق در بین مادرانی که اضافه وزن دارند، بیشتر است. زیرا چاقی باعث کم تحرکی می شود و در نهایت احتمال لختگی افزایش پیدا می کند.

معمولا خانم های چاق بیشتر در معرض ابتلا به عفونت های ادراری قرار می گیرند
معمولا خانم های چاق بیشتر در معرض ابتلا به عفونت های ادراری قرار می گیرند

معمولا احتمال ناهنجاری های مختلف در  بین مادران چاق بیشتر است. یکی از این اختلالات، اختلال بسته شده ستون مهره ها است.

تاثیر چاقی مادر روی فرزند

ما برای انجام هر کاری به آمادگی نیاز داریم. به طور مثال پیش از رفتن به مدرسه به مهد کودک و پیش دبستانی می رویم. در واقع برای بهتر انجام شدن هر کاری، نیاز است تا قبل از ورود پیدا کردن به آن کار، آمادگی های لازم را کسب کنیم. متاسفانه بیشتر مادران به آمادگی های قبل از بارداری توجهی نمی کنند. یکی از مهم ترین آمادگی های پیش از بارداری، رسیدن به وزن ایده آل مادر است.

چرا که چاقی، سلامت مادر و جنین را تحت تاثیر قرار می دهد. بهتر است تمامی بانوان پیش از بارداری با مشکلات مربوط به زنان چاق و بارداری آشنا شوند. در این صورت برای پیشگیری از مشکلات، وزن خود را کاهش می دهند.

مادران باردار که به چاقی مبتلا هستند، نباید از رژیم های غذایی که کربوهیدرات ها و نان و ماکارونی و برنج در آن ها وجود ندارد، پیروی کنند.

در واقع خانم های باردار نیاز دارند تا از تمامی گروه های غذایی تغذیه کنند. پس در رژیم آن ها باید نان، غلات، شیر، مواد لبنی، سبزی، میوه، گوشت، تخم مرغ و حبوبات وجود داشته باشد.

یکی از بزرگترین خطراتی که مادر باردار با اضافه وزن را تهدید می کند، ابتلا به سرطان های بدخیم مانند سرطان تخمدان و سرطان پستان است. نکته جالب این است که اگر خانم  در هنگام بارداری اضافه وزن داشته باشد، چاقی او تا 18 سالگی، فرزندش را تحت تاثیر قرار می دهد.

اگر مشکلات مربوط به زنان چاق و بارداری حل نشود، نوزاد متولد شده سیستم ایمنی بدنی ضعیفی خواهد داشت. به همین علت تحت تاثیر بیماری های مختلفی قرار می گیرد.

با توجه به شرایط حاکم بر جهان و ظهور ویروس های جدید و متنوع، سیستم ایمنی بدن نوزادان اهمیت زیادی پیدا می کند. در واقع اگر نوزاد به ویروس های مختلف مبتلا شود و سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشد، ممکن است با یک بیماری جان خود را از دست بدهد.

مادران باید برای حفظ سلامت نوزاد پس از زایمان، وزن خود را به وزن ایده آل برسند

پس مادران باید برای حفظ سلامت نوزاد پس از زایمان، وزن خود را به وزن ایده آل برسند. در راستای بررسی مشکلات و خطرات مربوط به زنان چاق و بارداری، محققان دانشگاه کالیفرنیا تحقیقاتی را انجام داده اند.

آن ها 39 مادر باردار را تحت نظر قرار دادند.  از بین 39 نفر، 11 مادر دارای وزن طبیعی بودند و 14 نفر اضافه وزن داشتند و 14 نفر دیگر کاملا چاق بودند. محققین سلول های ایمنی خون بند ناف نوزادان را مورد بررسی قرار دادند. در نوزادانی که از مادران چاق متولد شده بودند، پاسخ سلول های ایمنی به آنتی ژن های باکتری بسیار کم بود.

اما در مقابل بند ناف نوزادانی که مادر آن ها دارای وزن ایده آلی بوده اند، به خوبی به آنتی ژن های باکتری پاسخ داده اند. CD4 o T cells یکی از مهم ترین سلول های بدن انسان است.

این سلول ها وظیفه تامین ایمنی بدن را دارند. متاسفانه در نوزادانی که از مادر چاق متولد شده اند، میزان CD4 o T cells کمتر از نوزادانی است که از مادران با وزن ایده آل متولد شده اند. ائوزینوفیل ها نوعی از گلبول های سفید هستند.

مادران باید برای حفظ سلامت نوزاد پس از زایمان، وزن خود را به وزن ایده آل برسند
مادران باید برای حفظ سلامت نوزاد پس از زایمان، وزن خود را به وزن ایده آل برسند

این دسته از گلبول های سفید وظیفه کنترل علائم آلرژی و آسم را بر عهده دارند. طبق تحقیقات انجام شده، نوزادانی که از مادر چاق متولد می شوند، دارای تعداد ائوزینوفیل کمتری هستند. به همین علت نوزادانی که مادر چاقی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری هایی از قبیل آسم و آلرژی قرار دارند.

آسیب های مربوط به زنان چاق و بارداری

اگر مشکلات زنان چاق و بارداری به موقع حل نشوند، آسیب های زیادی به وجود می آید. در این قسمت از مقاله، به معرفی این آسیب ها می پردازیم.

  •   اختلال در کاشت جنین
  •   پره اکلاسیمی
  •   اختلال انعقادی
  •   دفع پروتئین در ادرار
  •   اختلال کلیوی
  •   حاملگی طولانی مدت (یعنی بارداری بیشتر از 41 هفته طول بکشد.)
  •   مشکل در بی حسی یا بیهوشی
  •   طولانی تر شدن بستری در بیمارستان
  •   تولد زودرس نوزاد
  •   سقط
  •   دشواری در کاهش وزن پس از تولد نوزاد
  •   اختلال در خواب
  •   مشکل در عمل سزارین به علت هیکل درشت
  •   افزایش خطر عفونت زخم
  •   احتمال  خونریزی بیشتر در حین عمل
  •   مشکل در شیردهی
  •   آمبولی در اندام های مهم بدن مانند مغز یا قلب یا ریه
  •   بالا رفتن خطر سکته
آسیب های مربوط به زنان چاق و بارداری
آسیب های مربوط به زنان چاق و بارداری
مشکلات مربوط به زنان چاق و بارداری فقط گریبانگیر مادر نمی شوند. در واقع این مسئله مشکلات زیادی را برای نوزادان هم ایجاد می کند. برخی از این مشکلات عبارتند از:
  •   تولد نارس؛ یعنی نوزاد قبل از 37 هفتگی به دنیا بیاید.
  •   احتمال مبتلا شدن به دیابت در سال های بعدی زندگی نوزاد
  •   اضافه وزن در نوزاد؛ منظور ماکروزومی است. یعنی نوزادانی که هنگام تولد وزن بیشتری از 4500 گرم دارند.
  •   امکان صدمه به نوزاد حین تولد افزایش پیدا می کند.
  •   نقایص جنینی مانند اختلال در شکل گیری طناب عصبی که این مسئله سبب اختلال مغزی یا ستون فقرات می شود.

برای کسب آگاهی بیشتر، با دکتر سلیمی در ارتباط باشید.

اهمیت تغذیه

مشکلات گفته شده، مشکلات کوچکی نیستند. به همین علت تمامی بانوانی که از مشکلات زنان چاق و بارداری آگاه هستند، باید پیشگیری های لازم را انجام دهند. بهترین راه این است که قبل از این که برای لاغری اقدام کنید، وزن خود را به وزن مناسب نزدیک کنید.

برای رسیدن به وزن ایده آل بهتر است از دکتر سلیمی کمک بگیرید. اگر اضافه وزن شما زیاد بود و نظر دکتر مثبت بود، جراحی لاغری انجام دهید. زیرا اضافه وزن زیاد خطرات بسیار بیشتری را ایجاد می کند.

اگر عمل جراحی لاغری را انجام دادید، حتما با پزشک مشورت کنید. در این مرحله، مهم ترین مسئله این است که تا چه مدت پس از عمل نباید باردار شوید.

در دوران بارداری با دقت زیادی مراقبت ها را انجام دهید. حتما با فواصل زمانی کم، قند خون خود را چک کنید. اگر اضافه وزن دارید، حتما از پزشک بپرسید که در دوران بارداری تا چه میزان می توانید وزن اضافه کنید. حتما با متخصصین تغذیه در ارتباط باشید.

در صورت ارتباط با پزشک تغذیه، غذاهای مفیدی که متناسب با شرایط شما هستند را دریافت می کنید. مهم ترین مسئله این است که پزشک تغذیه، رژیمی متناسب با سن و وزن و قد شما در اختیارتان قرار می دهد. انجام فعالیت های ورزشی سبک، تاثیر زیادی در جلوگیری از آسیب های گفته شده دارند.

ماکروزومی؛ یکی از تهدیدات چاقی

تپل بودن نوزادان، جذابیت آن ها را بیشتر می کند. لپ های برجسته آن ها و لایه های روی هم افتاده دست و پاهای نوزادان، بسیار دوست داشتنی است. به همین علت بیشتر مادران تمایل به داشتن نوزاد چاق دارند. اما بزرگ بودن نوزاد عارضه ای است که به آن ماکروزوم گفته می شود.

همان طور که گفتیم، یکی از عوارض زنان چاق و بارداری که برای نوزاد ایجاد می شود، ماکروزومی است. حدود 9 درصد از نوزادان متولد شده جهان، وزنی بالای 4 کیلوگرم دارند.

همان طور که گفتیم، نوزادانی که وزن بیشتری از 4 کیلو و نیم دارند، به ماکروزومی مبتلا هستند. بزرگی جنین خطرات زیادی برای مادر و همچنین نوزاد دارد. در واقع اگر هیکل نوزاد درشت باشد، زایمان واژینال به سختی انجام می شود. همچنین ممکن است به نوزاد آسیب هایی وارد شود.

زیرا عبور از کانال تنگ واژن برای نوزاد درشت به سختی انجام می شود. نوزادی که ماکروزومی داشته باشد، پس از تولد در معرض بیماری هایی قرار می گیرد. اما علائم ماکروزومی جنین چیست؟ متاسفانه تشخیص ماکروزومی جنین در هنگام بارداری به آسانی انجام نمی شود.

برای پیشگیری از ابتلای نوزاد به ماکروزومی، باید مسئله زنان چاق  و بارداری را جدی گرفت و وزن مادر، وزن ایده آلی باشد. برای آگاهی از علائم و نشانه های این بیمار،ی به موارد زیر توجه کنید.

بزرگی ارتفاع رحم:

زمانی که به پزشک مراجعه می کنید، ارتفاع رحم شما اندازه گیری می شود. به فاصله بین استخوان شرمگاهی تا بالای رحم، ارتفاع رحم یا فوندال هایت گفته می شود. اگر اندازه فوندال هایت بیشتر از اندازه مجاز باشد، احتمال ابتلای نوزاد به ماکروزومی بالا است.

مایع آمنیوتیک بیش از حد (پلی هیدرآمنیوس):

مایع آمنیوتیک، مایعی است که در دوران بارداری جنین را احاطه می کند. نقش مایع آمنیوتیک، نگهداری و محافظت از نوزاد است. در واقع اگر مقدار این مایع بیشتر از اندازه مجاز باشد، می تواند نشاندهنده این باشد که جنین بزرگتر از اندازه متوسط است. در واقع میزان مایع آمنیوتیک نشاندهنده ادرار جنین است.

در واقع هر چقدر جنین بزرگ تر باشد، ادرار بیشتری هم تولید می کند. شرایطی که سبب افزایش اندازه جنین می شوند، موجب افزایش میزان ادرار او هم می شوند.

سوالی که در این قسمت پیش می آید، این است که علت بزرگ شدن جنین و ایجاد ماکروزومی چه چیزهایی هستند؟ شرایط مادر سبب بزرگ شدن جنین می شود. چاقی و دیابت، دو عامل مهم در ابتلای نوزاد به ماکروزومی هستند. عوامل مختلفی احتمال ابتلای نوزاد را به ماکروزومی افزایش می دهند. این عوامل عبارتند از:

دیابت بارداری:

همان طور که گفتیم، دیابت بارداری خطرات زیادی برای مادر و نوزاد ایجاد می کند. یکی از این خطرات، افزایش احتمال ماکروزومی است.

چاقی:

یکی دیگر از مشکلات زنان چاق و بارداری، افزایش احتمال ماکروزومی است.

اضافه وزن بیش از حد در دوران بارداری:

همان طور که گفتیم، مشکلات زنان چاق و بارداری به میزان وزن گرفتن مادر در طول دوران بارداری هم مربوط می شود. در واقع اگر مادر در مدت بارداری بیش از اندازه مجاز وزن اضافه کند، احتمال ماکروزومی بیشتر می شود.

اضافه وزن بیش از حد در دوران بارداری:
اضافه وزن بیش از حد در دوران بارداری:

جلوگیری از بروز ماکروزومی

همان طور که گفتیم، ماکروزومی یکی از مشکلات زنان چاق و بارداری است. برای جلوگیری از خطرات احتمالی باید پیشگیری های لازم را انجام داد. دکتر سلیمی بهترین دکتر در زمینه زنان چاق و بارداری است.

این پزشک اطلاعات خوبی را در اختیار بیماران خود قرار می دهد. زمانی که به دکتر سلیمی مراجعه کنید، شما را با راه حل های جلوگیری از ابتلای نوزاد به ماکروزومی آشنا می کند.

یکی از این راه حل ها، کنترل صحیح قند خون است. پیشگیری از ابتلا به دیابت به طور مستقیم روی کاهش احتمال ابتلا به ماکروزومی تاثیر می گذارد. دکتر سلیمی به بیماران خود توصیه می کند که با پزشک تغذیه در ارتباط باشند. مادرانی که درگیر مشکلات زنان چاق و بارداری هستند، باید یک رژیم غذایی با فیبر بالا و کلسترول و چربی کم داشته باشند.

اگر ماکروزومی جنین تشخیص داده شد و یا اگر دکتر به ماکروزومی بودن جنین مشکوک شد، زایمان به صورت سزارین انجام می شود. در واقع نوزادان به دنیا آمده با وزن بیشتر از 4 کیلوگرم باید مورد آزمایش قرار بگیرند.

یعنی پس از تولد از این نوزادان آزمایشاتی از قبیل قند خون و فشار خون گرفته می شود. آزمایش مهم بعدی، بیلی روبین است که می تواند زردی نوزاد را تشخیص داد. همچنین اختلالات تنفسی نوزادان را باید مورد بررسی قرار داد.

متاسفانه برخی از نوزادانی که به ماکروزومی مبتلا هستند، نیاز دارند که مدتی در بخش نوزادان بستری شوند

متاسفانه برخی از نوزادانی که به ماکروزومی مبتلا هستند، نیاز دارند که مدتی در بخش نوزادان بستری شوند. در واقع به علت این که وزن نوزاد بیشتر از اندازه معمولی بوده است، باید بررسی های لازم روی او انجام شود.

همان طور که گفتیم، مادرانی که درگیر مشکلات زنان چاق و بارداری هستند و جنین آن ها به ماکروزومی مبتلا شده است، با مشکلات بسیار زیادی مواجه هستند. یکی از این مشکلات هنگام زایمان رخ می دهد. در واقع ممکن است جنین در مجاری زایمان گیر کند.

برای رفع این مشکلات، از دستگاه خلا در زایمان طبیعی استفاده می شود. عده ای از متخصصین معتقدند که افراد مبتلا به  بیماری های زمینه ای نباید بیهوش شوند.

چنین افرادی به ناچار باید به طور طبیعی زایمان کنند. اگر مادری دارای جنین ماکروزومی باشد و همچنین به علت بیماری های زمینه ای، بیهوشی برای او ممنوع باشد، باید طبیعی زایمان کند. چنین اتفاقی زایمان را سخت تر می کند.

زیرا همان طور که گفتیم، ممکن است جنین در مجرای زایمان گیر کند. فورپس و دستگاه های خلا در هنگام زایمان طبیعی به داشتن زایمان آسان و راحت تر کمک می کند.

متاسفانه زایمان طبیعی نوزادان ماکروزومی به مجرای زایمان آسیب های زیادی وارد می کند.

متاسفانه زایمان طبیعی نوزادان ماکروزومی به مجرای زایمان آسیب های زیادی وارد می کند. در واقع ممکن است بافت های واژن و عضلات بین واژن و مقعد که به آن ها عضلات پرینه گفته می شود، پاره شوند. متاسفانه وجود یک نوزاد ماکروزومی سبب سست شدن رحم می شود.

در این صورت عضلات پس از زایمان نمی توانند منقبض شوند. به همین علت خونریزی این افراد بیشتر است. یکی دیگر از مشکلات بزرگی که از مسائل زنان چاق و بارداری به حساب می آید، پارگی رحم است.

در واقع افرادی که قبلا عمل سزارین یا یک جراحی بزرگ انجام داده باشند، ماکروزومی می تواند خطر پارگی را افزایش دهد. یعنی اگر نوزاد ماکروزومی داشته باشد، ممکن است محل جراحی قبلی مادر پاره شود.

البته دقت کنید که این پارگی مسئله نادری است. یعنی تعداد کمی از افرادی که نوزاد ماکروزومی دارند، درگیر آن می شوند. باید پیش از بارداری با مشکلات زنان چاق و بارداری آشنا شد تا در صورت داشتن اضافه وزن، برای کاهش آن اقدام شود. در این صورت چنین مشکلاتی برای جنین و مادر رخ نمی دهد.

متاسفانه زایمان طبیعی نوزادان ماکروزومی به مجرای زایمان آسیب های زیادی وارد می کند.
متاسفانه زایمان طبیعی نوزادان ماکروزومی به مجرای زایمان آسیب های زیادی وارد می کند.

خطرات ماکروزومی

اگر مشکلات زنان چاق و بارداری منجر به ماکروزومی شوند، خطرات متعددی نوزاد را تهدید می کند. در این قسمت از متن، با خطراتی که ماکروزومی می تواند ایجاد کند، آشنا خواهیم شد.

بالا بودن سطح خون:

متاسفانه نوزادانی که با بیماری ماکروزومی به دنیا می آیند، معمولا قند خون بالایی دارند. در واقع این نوزادان به اختلال تحمل گلوکز مبتلا هستند.

چاقی دوران کودکی:

زمانی که کودک ماکروزومی داشته باشد، به احتمال زیاد سال های بعدی زندگی خود را چاق خواهد بود.

سندروم متابولیک:

یکی دیگر از مشکلاتی که برای نوزادان ماکروزومی ایجاد می شود، سندروم متابولیک است. در واقع سندروم متابولیک یک شرایط پیچیده است. افرادی که درگیر این سندروم هستند، به طور همزمان هم فشار خون بالایی دارند، هم سطح قند خون آن ها بالا است.

همچنین در این افراد، چربی زیادی در اطراف کمر تجمع پیدا کرده است. سطح کلسترول خون در سندروم متابولیک زیاد است. به همین علت  افرادی که به این سندروم مبتلا هستند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری دیابت و بیماری قلبی و سکته مغزی قرار دارند.

اگر همه بانوان آموزش های لازم را در مورد زنان چاق و بارداری ببینند و از مشکلات آن آگاه باشند، سعی می کنند پیش از بارداری، وزن خود را کم کنند تا به چنین مشکلاتی گرفتار نشوند.

اهمیت ورزش برای مادران چاق

همان طور که گفتیم، یکی از کارهایی که مادرانی که درگیر مسائل زنان چاق و بارداری هستند باید انجام بدهند، ورزش کردن است. ورزش می تواند جلوی بروز بسیاری از خطراتی که در مورد زنان چاق و بارداری وجود دارد را بگیرد.

در واقع مادری که تحرک بیشتری داشته باشد، نوزاد سالم تری هم به دنیا می آورد. همچنین با انجام فعالیت های فیزیکی، مقداری کالری سوزانده می شود. در این صورت مادری که اضافه وزن دارد، کمی چربی سوزی انجام داده است.

جدا از مسائل مربوط به زنان چاق و بارداری، افرادی که در دوران حاملگی ورزش می کنند، زایمان راحت تری هم خواهند داشت. فقط باید دقت کنید که انجام فعالیت های ورزشی  سنگین به شدت خطرناک هستند و باید از آن ها دوری کرد.

از همان ابتدای حاملگی می توان ورزش کرد. البته دقت کنید که حرکات ورزشی مناسب زنان باردار باید در هفته 12 حاملگی انجام شود. برای انجام این کار ابتدا باید سونوگرافی غربالگری اول انجام شده باشد.

در این شرایط، موقعیت جفت تعیین شده است. همچنین پزشک، اطلاعات مناسبی را در اختیار مادر قرار می دهد. یکی از مشکلات مربوط به زنان چاق و بارداری این است که مادران باردار با اضافه وزن به یبوست مبتلا می شوند.

انجام ورزش های سبک و مناسب بارداری، یبوست را هم از بین می برد

شاید برای شما جالب باشد که بدانید انجام ورزش های سبک و مناسب بارداری، یبوست را هم از بین می برد. در واقع خانم های باردار با انجام فعالیت های ورزشی می توانند خستگی خود را کاهش دهند. همچنین ورزش می تواند سبب افزایش سلامت و مقاومت قبلی بشود.

مزیت دیگر ورزش این است که روحیه مادران باردار را تقویت می کند. همچنین به افزایش سطح انرژی آن ها کمک می کند. همان طور که گفتیم، ورزش در دوران حاملگی تنها مشکلات زنان چاق و بارداری را حل نمی کند و مزیت های بسیار زیاد دیگری هم دارد.

یکی از این مزیت ها تنظیم خواب مادر است. نکته بسیار مهم این است که حتما با دکتر سلیمی و یا ماما در مورد فعالیت های فیزیکی خود مشورت کرده باشید.

ورزش های مناسب برای مادران باردار

ورزش هایی که می توانند برای برطرف کردن مشکلات زنان چاق و بارداری  کمک کنند، شامل ورزش هایی مانند پیاده‌روی، شنا، دوچرخه ثابت، یوگای بارداری و ورزش‌های هوازی با شدت کم می شوند.

برخی از ورزش های گفته شده سبب تقویت ماهیچه های کمر در بارداری می شوند. به همین صورت زایمان مادر به سهولت انجام می شود.

یکی دیگر از مزایای ورزش در دوران بارداری این است که می تواند میزان احتمال آسیب به بدن در طول زایمان را کم کند. خانم هایی که درگیر مشکلات زنان چاق و بارداری هستند، اگر پیش از بارداری فعالیت فیزیکی انجام نمی داده اند، باید در ابتدا با پیاده روی شروع کنند.

پیاده روی با مسافت بالا توصیه نمی شود. بهتر است در روزهای ابتدایی در نزدیک منزل ورزش انجام شود. یکی از تغییراتی که بارداری در بدن ایجاد می کند، تغییر مرکز ثقل بدن است. به همین علت ممکن است مادران باردار هنگام راه رفتن تعادل خود را از دست بدهند.

هنگام پیاده روی باید تمرکز زیادی داشته باشند

پس هنگام پیاده روی باید تمرکز زیادی داشته باشند. دوچرخه ثابت هم می تواند مشکلات زنان چاق و بارداری را کاهش دهد. به این علت بدون این که فشار بیشتری به مفاصل وارد کند، سبب افزایش ضربان قلب می شود. یوگا به عنوان بهترین ورزش در دوران بارداری شناخته می شود.

زیرا می تواند مشکلات متعددی در باره زنان چاق و بارداری را کاهش دهد. در واقع با انجام یوگا، فشار خون بارداری تنظیم می شود. انجام یوگا سبب افزایش تعادل می شود.

به همین علت مادر بهتر راه می رود. شنا دامنه حرکت را بدون این که هیچ فشاری به مفصل ها وارد کند، افزایش می دهد. همچنین احساس آرامش را زیاد می کند.

البته دقت کنید که انتخاب یک لباس شنای مناسب، تاثیر زیادی روی کیفیت ورزش دارد.

ورزش های هوازی، هم استرس را برطرف می کنند و هم سبب حفظ تعادل می شوند. همچنین مقاومت عضله های کف لگن را افزایش می دهند.

در پایان توصیه می کنیم مقالات هزینه آزمایش دیابت بارداری و غذاهای پایین آورنده قند خون در بارداری را مطالعه کنید.

جستجو کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

دکتر مهدی سلیمی

دکتر مهدی سلیمی، عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی (‌IFSO‌) هستند. همچنین ایشان متخصص جراحی عمومی و فوق تخصص لاپاراسکوپی پیشرفته و جراح چاقی و متابولیک می‌باشند که مهارت فراوانی در انواع جراحی‌های کاهش وزن به خصوص در جراحی اسلیو معده دارند.‌

نظرات

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
با یک کلیک مشاوره بگیرید