در این مقاله می خواهیم به بررسی موضوع درمان گیاهی گاستروپارزی بپردازیم و همچنین غذاهای مناسب در رژیم غذایی گاستروپارزی را معرفی کنیم.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.
📞 09120174510 📞
مقدمه
گاستروپارزی، هنگامی روی می دهد که معده مدت زمان زیادی خالی باشد که این امر سبب بروز مشکلاتی در تحرکات طبیعی معده می شود.
گاستروپارزی باعث به وجود آمدن حالت هایی از جمله حالت تهوع، استفراغ، حس سیری زود هنگام و خالی شدن کند معده می شود که این عمل، به تخلیه تاخیری معده نیز شهرت دارد.
وضعیت گاستروپارزی به دلایل گوناگونی ظاهر می شود. تا کنون درمانی که سبب بهبودی کامل مشکل گاستروپارزی شود، شناخته نشده است، ولی درمان پزشکی و نیز درمان گیاهی گاستروپارزی در تحت کنترل درآوردن این وضعیت، کمک کننده خواهند بود.

پیشنهاد می کنیم از پست گاستروپارزی چیست دیدن کنید.
درمان گیاهی گاستروپارزی و درمان خانگی آن
براساس آمار و نتایج به دست آمده، امکان مبتلا شدن به گاستروپارزی تقریبا 50 مورد در هر 100000 نفر می باشد. زنان در مقایسه با مردان 4 برابر بیشتر در خطر مبتلا شدن به وضعیت گاستروپارزی قرار دارند.
با این که تجربه ثابت کرده است که درمان گیاهی گاستروپارزی و نیز درمان های خانگی آن در پیشگیری و تحت کنترل درآوردن این اختلال از اهمیت بالایی برخوردارند، با وجود همه این موارد، مراجعه به مشاورین پزشکی زیر نظر متخصصین معده و گوارش و نیز متخصصین مغز و اعصاب ضروری می باشد.
چرا که عارضه های به وجود آمده از این مشکل مثل کم آبی، سوء تغذیه و تنظیم نبودن قند خون، زندگی فرد را مختل خواهد کرد. در ادامه در رابطه با درمان گیاهی گاستروپارزی و نیز درمان خانگی این اختلال، بیشتر سخن می گوییم.
تغییر در شیوه غذا خوردن
نکاتی در رابطه با شیوه خوردن غذا برای بهتر شدن وضعیت و کم کردن علامت های گاستروپارزی در زیر آورده شده است:
وعده های غذایی کوچک داشتن:
داشتن وعده های غذایی اندک در چندین جلسه، سبب تخلیه کامل شکم فرد شده و از میزان نفخ نیز کاسته خواهد شد.
جویدن مواد غذایی به شیوه درست:
هر چقدر مواد غذایی بهتر و بیشتر جویده شوند، عمل هضم در معده به آسانی رخ خواهد داد. بنابراین برای بهتر هضم شدن غذا، زمان بیشتری برای جویدن صحیح مواد غذایی اختصاص دهید.
اجتناب از استراحت و دراز کشیدن در موقع صرف غذا و نیز پس از آن:
زمانی که بلافاصله پس از صرف غذا اقدام به دراز کشیدن می کنید، پروسه هضم را باز داشته و سبب کند شدن هضم مواد غذایی می شوید، چرا که فرآیند هضم برای کارکرد مطلوب خود از نیروی جاذبه کمک می گیرد. افزون بر این، دراز کشیدن پس از خوردن غذا سبب ریفلاکس اسید معده به بخش مری می شود.

مصرف مایعات ما بین وعده های غذایی:
از مصرف مایعات حین غذا خوردن اجتناب کنید، چرا که سبب پر شدن فضای داخلی معده می شود و همین امر سبب کندی عمل هضم و به دنبال آن بروز نفخ خواهد شد. توصیه می شود برای مرطوب کردن و هیدراته ماندن، بین وعده های غذایی مایعات مصرف شود.
انجام منظم تمرینات خاص یوگا
اثبات شده است که تمرینات یوگا کارکرد طبیعی کبد و لوزالمعده را در راستای به تعادل درآوردن میزان قند خون تحریک می سازند. از این رو چنان چه میزان قند خون بالا و پایین شود، از نشانه های وضعیت گاستروپارزی کاسته خواهد شد.
از سوی دیگر ثابت شده است که داشتن فعالیت های شکمی و نیز یوگا، در بهبود وضعیت گاستروپارزی موثر عمل خواهند کرد. برای انجام تمرینات شکمی و یوگا لازم است که یک دست روی شکم و دست دیگر روی سینه گذاشته شود و با چشم بسته تمرکز کافی روی عمل تنفس داشت.
به آهستگی عمل دم و بازدم را از راه بینی انجام داده و گاها تلاش کنید با انقباض بینی و کج کردن چانه، به طور کامل عمل خروج هوا اتفاق بیفتد. توام با تمرکز، عمل تنفس را کند سازید.
تمرین بعدی عمل چرخاندن ستون فقرات به صورت نشسته می باشد که این کار لزوما می بایست روی صندلی انجام شود. با گذاشتن یک بازو در قسمت پشتی صندلی، به آهستگی اقدام به عمل دم و بازدم از راه بینی کنید و نگاهی به پشت بیاندازید. با برگشتن به مرکز، این کار را روی بازوی دیگر، مجدد تکرار کنید.
تمرین بعدی این گونه می باشد که با استفاده از انگشتان، بازوهایتان را در هم قفل کنید و به قسمت پشت هدایت کنید. این کار سبب باز شدن قفسه سینه می شود و به بیرون درآمدن دنده ها کمک خواهد کرد. این امر نیز نیازمند تمرکز روی عمل تنفس می باشد.
لطفا از پست داروی گیاهی لاغری قوی دیدن کنید.
استفاده از آلوئه ورا برای درمان گیاهی گاستروپارزی
آلوئه ورا پروسه هضم و نیز عملکرد بهتر روده را بهبود می بخشد. در حقیقت نقش یبوست زدا و نرم کننده را دارد و با این عمل، به کارکرد درست عمل گوارش کمک کرده و نیز نفخ و درد معده را کم می کند.
پیشنهاد می شود برای درمان گیاهی گاستروپارزی، روزانه پیش از دفع محتویات داخل روده، یک لیوان آب آلوئه ورا میل کنید.
همچنین می توانید با ترکیب کردن 2 قاشق ژل آلوئه ورا با یک لیوان آب یا آب میوه در مخلوط کن، این نوشیدنی را آماده کرده و میل کنید. پیش از صرف غذا هم می توان از آب آلوئه ورا استفاده کرد. توصیه می شود بیشتر از 2 قاشق غذاخوری از این ژل در طول روز استفاده نشود.

افزودن سرکه سیب به برنامه غذایی
سرکه سیب سبب ایجاد خاصیت قلیایی در بدن می شود که این عمل در کم کردن درد معده، احساس سوزش معده و نفخ و بهبود فرآیند هضم و گوارش مواد غذایی، موثر عمل می کند.
افزودن یک قاشق کوچک سرکه سیب در یک لیوان آب داغ و نوشیدن آن 15 الی 20 دقیقه پیش از غذا، به منظور بهتر شدن نشانه های وضعیت گاستروپارزی ثمربخش خواهد بود.
مصرف سرکه سیب به صورت غلیظ به هیچ عنوان توصیه نمی شود، چرا که با داشتن خاصیت اسیدی زیاد، برای دندان ها مضر خواهد بود.
کی با قرص زیره و لیمو لاغر شده؟ لطفا برای دریافت پاسخ روی سوال کلیک کنید.
درمان گاستروپارزی در طب سنتی
متخصصین در حوزه طب سنتی، درباره استفاده از زنجبیل در رابطه با درمان گیاهی گاستروپارزی، به عنوان یک داروی گیاهی که خاصیت ضد تهوع دارد، نظر فوق العاده مثبتی دارند. همچنین اظهار دارند که نوشیدن چای نعناع و بابونه هم می تواند در تسکین وضعیت گاستروپارزی اثرات سودمندی داشته باشد.
از سوی دیگر، گذاشتن کیسه آب گرم روی شکم و یا استحمام کردن با آب گرم در رابطه با کم کردن میزان درد ناشی از وضعیت گاستروپارزی، کمک کننده خواهد بود. طب سنتی به تازگی تاثیرات مثبت طب سوزنی و طب فشاری را برای معالجه گاستروپارزی به اثبات رسانده است.
بعضی از تحقیقات به عمل آمده بیانگر تسکین یافتن نفخ و دیگر اختلالات گوارشی روی افرادی که با طب فشاری و یا طب سوزنی مورد مداوا قرار گرفته اند، می باشد.
به طور معمول مچ دست، جلوی پا و قسمت زیرین کاسه زانو، از جمله اثربخش ترین نقطه های ماش ها برای معالجه گاستروپارزی در طب سنتی می باشند.
همواره پیش از این که اقدام به طب فشاری یا طب سوزنی کنید، بهتر است که از متخصصین این حوزه مشورت بگیرید، چرا که این افراد در رابطه با نقاط مهم و کلیدی بدن به منظور بهتر شدن وضعیت معده و اختلالات گوارشی، اطلاعات جامع تری دارند.
غذاهای مناسب در رژیم غذایی گاستروپارزی
به افرادی که دچار وضعیت گاستروپارزی شده اند، پیشنهاد می شود در قدم نخست به یک متخصص تغذیه مراجعه کنند تا برنامه غذایی مناسب وضعیت خود را دریافت کنند. با این وجود در حالت کلی، غذاهای نامبرده در ذیل برای افرادی که مشکل گاستروپارزی دارند، مفید خواهد بود:
میوه جات و سبزیجات:
میوه ها و سبزیجات سرشار از خاصیت و مواد مقوی می باشند که مخلوط و صاف شده این مواد، برای افرادی که مشکل گاستروپارزی دارند، به آسانی قابل استفاده خواهد بود.
کربوهیدرات ها:
کربوهیدرات هایی که سفید رنگ می باشند، در مقایسه با انواع دیگر غلات، غالبا میزان فیبر کمتری دارند. برای آن دسته از افرادی که محتویات معده ایشان به کندی خالی می شود، هضم کربوهیدرات ها آسان تر خواهد بود.
گوشت، تخم مرغ و لبنیات:
افرادی که دچار مشکل گاستروپارزی شده اند، می بایست مصرف موادی را در ارجحیت قرار دهند که چربی کمتری داشته باشد. موادی همچون مرغ، گوشتی که به صورت چرخ کرده باشد و نیز پنیرهای با درصد کم چربی، پیشنهاد خوبی خواهند بود.

غذاهای ممنوعه در رژیم غذایی گاستروپارزی
از آنجایی که هضم بعضی از غذاها به سختی اتفاق می افتد و سبب بدتر شدن وضعیت گاستروپارزی می شود، براساس مطالعات صورت گرفته، آن دسته از افردی که به مشکل گاستروپارزی دچارند، مجاز به استفاده از مواد غذایی پر چرب و با کالری بالا و نیز موادی که از فیبر بالایی برخوردار می باشند، نخواهند بود.
طی تحقیقات به عمل آمده، مصرف الکل نیز روند تخلیه معده را کند خواهد کرد.
گاستروپارزی چیست؟
اصطلاح گاستروپارزی یا فلج معده، به معنای به وجود آمدن اختلال در عمل گوارش می باشد که طی آن تحرکات معده از حالت طبیعی خارج می شوند.
در افرادی که دچار وضعیت گاستروپارزی نیستند، زمانی که معده به صورت معمول فعالیت می کند، با عمل انقباض معده، مواد غذایی که با عمل بلع وارد معده شده اند، خرد و ریز می شوند و سپس مواد خمیری شکل ایجاد شده وارد روده کوچک می شوند که در این قسمت، بیشترین هضم و جذب مواد مقوی اتفاق می افتد.
زمانی که فردی دچار وضعیت گاستروپارزی می شود، معده دیگر توانایی عمل انقباض قبلی را از دست می دهد.
از این رو به درستی قادر به ریز و خرد کردن مواد غذایی نخواهد بود که در این صورت مواد به طور صحیح وارد روده کوچک نشده، و در نتیجه عمل هضم و جذب مواد به صورت طبیعی روی نخواهد داد.
علل گاستروپارزی
علت های بی شماری برای به وجود آمدن وضعیت گاستروپارزی وجود دارد. دیابت از جمله رایج ترین علت های پدیدار شدن اختلال گاستروپارزی می باشد. در زیر، به برخی از این علت ها اشاره شده است:
_ انواع عفونت ها
_ وجود مشکلاتی در غده های درون ریز مثل کم کاری تیروئید
_ پدیدار شدن اختلالاتی در بافت همبند مانند اسکلرودرما
_ وضعیت خود ایمنی
_ وجود بیماری های عصبی عضلانی
_ دلایل ایدیوپاتیک (شناخته نشده)
_ وضعیت روانی فرد
_ به وجود آمدن اختلال در خوردن
_ بعضی از سرطان ها
_ تحت معالجه قرار گرفتن با پرتو درمانی روی قفسه سینه یا شکم
_ عواملی همچون شیمی درمانی و جراحی روده باریک
گاستروپارزی منجر به چه علائمی می شود؟
نشانه های وضعیت گاستروپارزی امکان دارد از حالت خفیف تا پیشرفته تغییراتی داشته باشد و شدت آن در برخی به نسبت سایرین بیشتر باشد. در ادامه مقاله با موضوع “درمان گیاهی گاستروپارزی” به برخی از این علت ها اشاره می کنیم:
_ داشتن حالت تهوع و استفراغ
_ داشتن نفخ شکمی
_ داشتن سوء تغذیه
_ لاغری که به صورت ناخواسته روی دهد.
_ کم شدن میل به غذا
_ احساس درد داشتن در قسمت فوقانی شکم
_ حس سیری پس از خوردن میزان ناچیزی از مواد غذایی

گاستروپارزی چگونه تشخیص داده می شود؟
بعضی از آزمایش هایی که در رابطه با تشخیص گاستروپارزی انجام می شوند، در زیر آورده شده است:
_ آزمایش خون: آزمایش خون این قابلیت را دارد که سبب نقض دیابت و دیگر شرایط شود.
_ سونوگرافی: با استفاده از این آزمایش می توان به نقض و یا تشخیص بیماری هایی همچون بیماری کبد، پانکراتیت و بیماری کیسه صفرا پی برد.
_ آندوسکوپی فوقانی: در آندوسکوپی فوقانی، پزشک معالج برای تشخیص انسداد معده و دیگر شرایط، لوله ای بلند و با ضخامت کم را به قسمت زیرین مری و معده هدایت می کند.
در صورت رد شدن آزمایش های فوق، پزشک خواستار انجام آزمایش های زیر به منظور ارزیابی شدت و میزان خالی شدن معده می شود:
_ اسمارت پیل: نوعی کپسول به همراه دستگاهی می باشد که برای تشخیص میزان سرعت و حرکت مواد در سیستم گوارشی به کار می رود.
_ آزمایش تنفسی کربن یا تست اوره آز تنفسی: طی این آزمایش، میزان تولید کربن دی اکسید به وسیله ی سیستم گوارشی بررسی می شود.
_ تست سینتی گرافی تخلیه معده یا اسکن تخلیه معده: در این آزمایش، میزان اندکی از مواد غذایی با یک ماده رادیواکتیو که زیانبار نمی باشد، خورانده می شود. به گونه ای که پزشک قادر به تشخیص و بررسی میزان سرعت خالی شدن معده می شود.

رویه های پزشکی
در موارد حادتر مشکل گاستروپارزی، آن دسته از افردی که نمی توانند غذا یا مایعاتی بخورند، امکان دارد با نظر پزشک به یک لوله کمکی به منظور تغذیه احتیاج داشته باشند. همچنین این امکان وجود دارد که پزشک لوله ای را برای خالی کردن محتویات معده به منظور کم کردن میزان فشار وارده به معده تعبیه کند.
برخی از متخصصین نیز امکان دارد شیوه ای به نام تحریک الکتریکی معده (GES) را به کار گیرند.
بی ام آی BMI بالا
برای بیشتر افراد از جمله قشر بزرگسال، BMI مناسب از 18.5 تا 24.9 می باشد. ولی برای کودکان و افراد جوان 2 تا 18 ساله، در سنجش BMI نیاز است تا سن، جنسیت، قد و وزن افراد نیز در نظر گرفته شود.
تفسیر نتایج محاسبه BMI
BMI کمتر از 18.5
BMI کمتر از 18.5 بیانگر این می باشد که فرد دارای کمبود وزن می باشد. از این رو لازم است اندکی افزایش وزن داشته باشد.
BMI بین 18.5 تا 24.9
BMI در این بازه تقریبا نشاندهنده BMI استاندارد است و نسبت وزن به قد، ایده آل می باشد.
BMI بین 25 تا 29.9
BMI در این بازه بیانگر این می باشد که فرد اندکی اضافه وزن دارد و می بایست اندکی وزن خود را پایین بیاورد.
BMI بالای 30
BMI بالای 30 به فرد گوشزد می کند که اضافه وزن بالایی دارد. در صورتی که وزن خود را پایین نیاورید، یقینا متحمل خطرات جدی خواهید شد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله محاسبه bmi زنان را مطالعه کنید.
جراحی چاقی
جراحی چاقی، با ایجاد تغییراتی در سیستم گوارشی انسان سبب کم کردن وزن و لاغر شدن فرد می شود. در واقع جراحی چاقی می تواند با کاهش مقدار کالری دریافتی فرد و نیز کم کردن میزان جذب مواد غذایی به افراد در رسیدن به اهدافشان کمک کننده باشد.
چنانچه شخصی با گرفتن رژیم های لاغری گوناگون و فعالیت های ورزشی نتوانسته باشد وزن خود را کاهش دهد و یا به خاطر اضافه وزنی که دارد، به بیماری هایی که در ارتباط با چاقی هستند دچار شده باشد، در این صورت جراحی چاقی انتخابی مناسب در راستای کم کردن وزن قابل ملاحظه و بدون بازگشت برای شخص به حساب می آید.

در این خصوص می توانید به دکتر مهدی سلیمی مراجعه نمایید. دکتر سلیمی، در این حوزه از جمله بهترین جراحان می باشند.
آشنایی با دکتر مهدی سلیمی
جناب دکتر مهدی سلیمی، متخصص جراحی عمومی و فوق تخصص لاپاروسکوپی پیشرفته و جراحی چاقی و متابولیک می باشند. دکتر سلیمی همچنین عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی(IFSO) با شماره نظام پزشکی 100674 می باشند.
دکتر مهدی سلیمی به عنوان معتبرترین جراح چاقی، با کوله باری از تجربه و دانش کافی در زمینه جراحی چاقی، همراه شماست تا گام مهمی برای رسیدن به اندام ایده آل بردارید.
سخن پایانی
در انتهای مقاله با موضوع درمان گیاهی گاستروپارزی، می توان این گونه نتیجه گیری کرد که گاستروپارزی در اصطلاح پزشکی به معنای بروز تاخیر در روند تخلیه معده می باشد. در هنگام عمل هضم، می بایست انقباض معده اتفاق بیفتد تا محتویات آن تخلیه شود.
در حالت طبیعی، معده هر 60 ثانیه 3 دفعه دچار انقباضاتی می شود. انقباضات معده 90 تا 120 دقیقه بعد از خوردن وعده غذایی سبب تخلیه آن می شوند.
چنان چه این انقباضات به آهستگی اتفاق بیفتند، سبب به وجود آمدن تاخیر در روند تخلیه معده خواهند شد. تکرار این عمل، آزار دهنده خواهد بود و موجبات سوء تغذیه را فراهم خواهد ساخت.
گاستروپارزی امکان دارد به خاطر عوامل گوناگونی همچون دیابت شیرین، بعضی از معضلات دستگاه عصبی و یا به دنبال مصرف داروهای خاص نیز به وجود آید.