درمان سوختگی بیماران دیابتی

درمان سوختگی بیماران دیابتی
فهرست مطالب

در این مقاله، می خواهیم در خصوص دیابت و درمان سوختگی بیماران دیابتی صحبت کنیم. لطفا تا انتهای این مطلب علمی پزشکی، ما را همراهی نمایید.

زخم پای دیابتی یکی از شایع ترین زخم ها می باشدکه برای چگونگی انجام نحوه پانسمان صفحه نحوه پانسمان زخم پای دیابتی را مشاهده کنید.

شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.

📞  09120174510  📞

مقدمه

درمان سوختگی بیماران دیابتی
درمان سوختگی بیماران دیابتی

چه اندازه درباره بیماری دیابت اطلاعات دارید؟

آیا انواع این بیماری را می شناسید؟

از علل بروز این بیماری خبر دارید؟

آیا می دانید که دیابت چه تاثیری روی سوختگی می گذارد؟

به راستی راه درمانی برای دیابت وجود دارد؟

درمان سوختگی بیماران دیابتی به چه صورت انجام می گیرد؟

تمام سوالات فوق و بسیاری از پرسش هایی که شاید در ذهن شما هم باشند، موضوع این مقاله است و ما با اتکا به مطالب علمی، قصد داریم تا پایان این مقاله به کلیه سوال ها و نگرانی های شما در رابطه با دیابت، زخم های دیابتی و سوختگی در بیماران دیابتی پاسخ دهیم.

دعوت می کنیم تا انتهای مطلب درمان سوختگی بیماران دیابتی را با دقت مطالعه فرمایید و موارد مهم آن ها را به خاطر بسپارید.

راه های درمان سوختگی بیماران دیابتی

  1. شستشوی زخم
  2. کمپرس سرد
  3. مراجعه به پزشک
  4. پانسمان

که بهترین راه مراجعه به پزشک است.

آن چه در نوشتار درمان سوختگی بیماران دیابتی، مورد بررسی قرار می گیرد:

بیماری دیابت چیست؟

انواع بیماری دیابت را بیان کنید.

کسانی که در معرض ابتلا به دیابت هستند.

درمان دیابت نوع ۱

درمان دیابت نوع۲

الگوهای تغییر سبک زندگی برای پیشگیری یا درمان دیابت

عدم درمان و کنترل دیابت چه عوارضی به دنبال خواهد داشت؟

نوسانات قند خون

کنترل قند خون

قرص های كاهنده قند خون

رابطه زخم و سوختگی با دیابت

رایج ترین مشکلات پا در دیابتی ها

درمان سوختگی بیماران دیابتی

درمان سوختگی بیماران دیابتی با پانسمان

انواع پانسمان زخم های دیابتی

جمع بندی

 

بیماری دیابت چیست؟

قبل از این که به موضوع درمان سوختگی بیماران دیابتی بپردازیم، ابتدا لازم است تا در خصوص بیماری دیابت، اطلاعاتی کسب کنیم.

دیابت یا بیماری قند خون که اکنون به اختصار دیابت نامیده می شود، در انگلیسی به “Diabetes Mellitus معروف است.

در این بیماری میزان ترشح انسولین کمتر از حد طبیعی است و برای حفظ سطح طبیعی قند خون کافی نیست. انسولین در بدن همه افراد سالم وجود دارد، این ماده توسط بخشی از پانکراس تولید شده و وارد جریان خون می شود.

برای درمان تخصصی و قطعی زخم پای دیابتی توصیه می کنیم صفحه درمان قطعی زخم پای دیابتی را ببینید.

بیماری دیابت چیست؟
بیماری دیابت چیست؟

نقش این ماده در متابولیسم نشاسته و قندهای ساده بسیار مهم است و نتیجه عملکرد آن منجر به تنظیم سطح قند خون می شود. به همین دلیل، اگر این ماده در بدن کاهش یابد، منجر به افزایش سطح قند خون و منجر به دیابت می شود.

اگر ترشح این ماده کنترل شده و به میزان لازم حفظ نشود، می تواند در قسمت های مختلف بدن آسیب جبران ناپذیری ایجاد کند. وقتی صحبت از سطح انسولینِ پایین است، منظور ما این است که یا ترشح آن کاهش می یابد، یا اثر آن در بدن به دلیل برخی بیماری های دیگر کاهش می یابد و در نتیجه، هر دو عامل منجر به عدم بهره مندی بدن از انسولین کافی می شود.

دیابت یکی از شایع ترین بیماری های متابولیکی است

دیابت یکی از شایع ترین بیماری های متابولیکی است. این بیماری همراه با مشکلات چربی خون و فشار خون بالا، به عنوان بیماری تمدن جدید شناخته شد.

در مورد تمدن جدید، تمایل بیشتر به شهرنشینی، کاهش تحرک و فعالیت بدنی، افزایش مصرف مواد پرانرژی و مصرف غذاهای آماده و فست فودی، علاوه بر تمام مزایایی که دارد، مشکلات بسیار زیادی را نیز ایجاد می کند که تمام این موارد می تواند سبب بیماری های گوناگون شود.

بیماری هایی که قبلاً به عنوان بیماری ثروتمندان یا بیماری اغنیا شناخته می شدند. اگر به تاریخچه آن نگاهی بیندازیم، درمی یابیم كه در گذشته، داشتن دسترسی بیشتر افراد ثروتمند به غذا و تلاش كمتر، حداقل در مقایسه با سایر بخش های جامعه وآن هایی که بیشتر به كشاورزی، باغداری و دامداری مشغول بودند، بیماری هایی كه در نتیجه چاقی و تغذیه نامناسب بروز می کردند، بیشتر در آن ها دیده می شد.

امروزه با افزایش زندگی ماشینی و تکثیر غذاهای ناسالم و پرکالری، خطر چاقی و دیابت افزایش یافته و شیوع بیشتری پیدا کرده است.

دیابت یکی از شایع ترین بیماری های متابولیکی است
دیابت یکی از شایع ترین بیماری های متابولیکی است

انواع بیماری دیابت

در ادامه مبحث درمان سوختگی بیماران دیابتی، انواع بیماری دیابت را ارزیابی می کنیم. همراه شما هستیم.

دیابت نوع ۱

کودکان، نوجوانان و جوانان معمولا به این نوع دیابت مبتلا می شوند. در دیابت نوع 1، سلول های تولید کننده انسولین از بین می روند و بدن به دلیل عدم دسترسی کافی به انسولین، به دیابت مبتلا می شود. علائم معمولاً قابل لمس است و در افراد لاغر و ضعیف بیشتر دیده می شود.

علائم دیابت نوع 1 شامل مصرف زیاد آب، ادرار بیش از حد و کاهش وزن طبیعی در طی چند روز یا چند هفته است. بیماری به گونه ای کنترل می شود که باید به به این افراد تزریق انسولیت صورت بگیرد.

در صورت عدم اقدام به تزریق انسولین، علائم نشان داده شده در آن ها بدتر می شود و ممکن است حالت تهوع، استفراغ، تنگی نفس، دل درد و بی حالی را تجربه کنند. در پزشکی به این اختلالات “کتواسیدوز دیابتی” گفته می شود.

آزمایش قند خون ناشتا برای تشخیص دیابت انجام می شود. اگر علائم فوق برطرف نشود و به موقع تشخیص و درمان انجام نشود، حتی ممکن است فرد در معرض خطر مرگ قرار گیرد.

برای تشخیص بهترین کلینیک درمان زخم پای دیابتی لطفا از صفحه کلینیک زخم پای دیابتی دیدن کنید.

دیابت نوع ۲

این نوع دیابت بیشتر در افراد میانسال و مسن دیده می شود. علت این بیماری کاهش ترشح انسولین و نقض اثر آن بر بدن است. افرادی که اضافه وزن داشته و به اصطلاح چاق هستند، کاندید جدی تری برای دیابت نوع 2 هستند.

نوشیدن مایعات فراوان، تکرر ادرار و به خصوص ادرار شبانه از علائم اولیه این بیماری است. همچنین، در مواردی که بیماری شدید باشد، علائم شدیدتر خواهد بود. به طوری که فرد می تواند دچار کاهش وزن، اختلال بینایی و خستگی زودرس شود. گفتیم که در دیابت نوع 1، علائم قابل توجه و سریعتر هستند.

اما برعکس، در دیابت نوع 2، علائم کاملاً نامحسوس بوده و به آرامی ظاهر می شوند. به همین دلیل، احتمالاً سال ها از زمان پیدایش آن  خواهد گذشت و بیمار هنوز از دیابت خود آگاهی نخواهد داشت. یکی از عوارض طولانی مدت دیابت نوع 2 که بسیاری از افراد از آن آگاه هستند، بی حسی طولانی مدت در پاها است.

به همین دلیل است که به افراد بالای 45 سال معمولاً توصیه می شود تا هر 3 سال قند خون خود را چک کنند. برای انجام این آزمایش، معمولا حداقل 8 ساعت نباید چیزی بخورند.

دیابت نوع ۲
دیابت نوع ۲

اما اگر آزمایش دیگری نیز همراه این تست انجام می هید، باید حداقل 12 ساعت ناشتا باشید. ما در ادامه مقاله درمان سوختگی بیماران دیابتی به مبحث تشخیص دیابت بارداری خواهیم پرداخت.

دیابت بارداری

دیابت بارداری معمولاً در هفته بیستم بارداری در زنان باردار بروز می کند. مطالعات نشان می دهد که 5 تا 9 درصد زنان باردار به دیابت بارداری مبتلا می شوند. علت این بیماری معمولاً مربوط به ترشح موادی در بدن است که در دوران بارداری افزایش می یابد. دلیل این امر منشأ ترشح این مواد است.

به همین دلیل است که دیابت بارداری، معمولاً با زایمان و جدا شدن جفت درمان می شود. موادی که در طی بارداری توسط بدن آزاد می شوند، اثر کامل انسولین بر بدن را مسدود کرده و استفاده از آن را مختل می کنند. این نوع دیابت معمولاً علائم خاصی ندارد، اما در موارد شدت بالا می تواند به نوشیدن بیش از حد مایعات و تکرر ادرار منجر شود.

اگر فردی به دیابت بارداری مبتلا شود، در بارداری های بعدی عود بیماری افزایش می یابد

اگر فردی به دیابت بارداری مبتلا شود، در بارداری های بعدی عود بیماری افزایش می یابد. حتی پس از زایمان نیز خطر ابتلا به دیابت نوع 2 وجود دارد. بنابراین، برای جلوگیری از این اتفاق، فرد نیاز به کنترل وزن، افزایش فعالیت بدنی و تغییر رژیم غذایی دارد تا از افزایش وزن جلوگیری کند.

اگر بیماری به موقع تشخیص و درمان نشود، هم برای مادر و هم برای جنین خطرناک است. آزمایشات قند خون معمولاً در پایان ماه ششم یا هفتم بارداری پس از مصرف مقدار مشخصی شربت قند انجام می شود.

در برخی موارد، نشان داده شده است که مصرف داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها، بیماری های پانکراس، اختلالات غدد درون ریز، هورمون خستگی، هورمون رشد و موارد مشابه نیز می تواند باعث دیابت شما شود. این موارد غالباً از جمله دلایل نادر دیابت هستند، اما در یک بیماری مهم و گسترده مانند دیابت، نباید از چیزی غافل شد.

اگر فردی به دیابت بارداری مبتلا شود، در بارداری های بعدی عود بیماری افزایش می یابد
اگر فردی به دیابت بارداری مبتلا شود، در بارداری های بعدی عود بیماری افزایش می یابد

کسانی که در معرض ابتلا به دیابت هستند

در ادامه نوشتار درمان سوختگی بیماران دیابتی، لیستی از پیش نیازهای دیابت ذکر شده است. ولی افرادی که مشکلات زیر را دارند، لزوماً به دیابت مبتلا نمی شوند. اما این افراد بیشتر از دیگران کاندید و واجد شرایط هستند.

برای فهمیدن مراحل چگونگی درمان مشکل زخم پای دیابت توصیه می کنیم پست مراحل اولیه زخم پای دیابتی را مشاهده کنید.

در دیابت نوع 2:

  • افراد بالای 45 سال.

برای افراد بالای 35 سال، که یکی از موارد زیر راجع به آن ها صدق کند:

  • سبک زندگی منفعلانه
  • چاقی یا اضافه وزن
  • فشار خون بالا، یعنی فشار خون بالای 140.90
  • سابقه دیابت بارداری
  • سابقه قند خون غیر طبیعی
  • وجود لیپید در خون
  • سابقه ابتلای یکی از بستگان درجه یک به دیابت نوع 2، مانند والدین یا فرزند
  • سابقه تخمدان پلی کیستیک

در دیابت بارداری:

  • کسانی که در زمان بارداری بالای 25 سال دارند. اگرچه دیابت در این مورد بعید به نظر می رسد، اما چنان چه قبلاً ذکر شد، نمی توان موردی را نادیده انگاشت.
  • اضافه وزن و چاقی
  • سابقه دیابت نوع 2 در خانواده و بستگان درجه یک
  • سابقه دیابت بارداری در بارداری قبلی
  • سابقه تخمدان پلی کیستیک
در دیابت بارداری:
در دیابت بارداری:

درمان دیابت نوع ۱

گفتیم که انواع مختلف دیابت وجود دارد که یکی از شایع ترین آن ها دیابت نوع 1 است. ما در بخش های قبلی مقاله درمان سوختگی بیماران دیابتی درباره اهمیت تشخیص و درمان این بیماری مطالبی را ذکر کردیم. اکنون می خواهیم بدانیم که چگونه می توان آن را کنترل و درمان کرد.

در دیابت نوع 1، بخشی از بدن که انسولین تولید می کند، به دلیل حمله به سیستم ایمنی بدن مختل می شود. این امر در توانایی بدن در تولید انسولین مناسب اختلال ایجاد می کند. دیابت نوع 1 معمولاً در افراد نو جوان و جوانان بیشتر دیده می شود. هیچ درمان قطعی برای این نوع بیماری وجود ندارد، اما می توان آن را کنترل کرد. در حقیقت، وقتی صحبت از درمان دیابت می شود، هدف اصلی کنترل است، نه خود درمان.

یکی از راه حل های کنترل شده برای این بیماری، تزریق انسولین است

یکی از راه حل های کنترل شده برای این بیماری، تزریق انسولین است. این تزریق را می توان برای دیابت نوع 2 نیز انجام داد، اما یکی از انتقادات این روش درمانی این است که بدن بیمار به انسولین تزریقی وابسته می شود و در صورت قطع تزریق، قند خون وی بسیار بالاتر می رود.

این ماده علاوه بر اعتیاد آور بودن به انسولین، می تواند به بدن آسیب دیگری برساند. بنابراین، برای درمان دیابت نوع 1، استفاده همزمان از روش های مدرن و سنتی توصیه می شود.

یکی از موادی که می تواند برای بهبود وضعیت دیابت نوع 1 استفاده شود، بره موم است. این ماده یکی از موادی است که در مبارزه با دیابت نقش مهمی دارد و البته با مواد شیمیایی مانند قرص های دیابت تداخل ندارد و استفاده همزمان از آن ها نه تنها مانعی ندارد، بلکه مفید است.

ما می دانیم که دیابت نوع 1 یکی از نادرترین بیماری ها در جهان است و فقط 5٪ از بیماران دیابتی از این نوع هستند، اما این هنوز از نیاز به درمان و کنترل آن نمی کاهد.

به یاد داشته باشید که پیشرفت این بیماری می تواند خطرناک باشد.

یکی از راه حل های کنترل شده برای این بیماری، تزریق انسولین است
یکی از راه حل های کنترل شده برای این بیماری، تزریق انسولین است

درمان دیابت نوع۲

حال در این قسمت از مقاله درمان سوختگی بیماران دیابتی، می خواهیم مبحث درمان دیابت نوع 2 را با هم بررسی کنیم.

دیابت نوع 2 بیشتر از انواع  دیگر شیوع دارد و افراد بیشتری به این بیماری مبتلا می شوند و هر روز به تعداد آن ها افزوده می شود. در برخی موارد و همچنین در بزرگسالان و افراد مسن، شیوه زندگی نامناسب و عوامل ارثی منجر به ایجاد دیابت نوع 2 می شود.

بهترین روش درمانی برای این بیماری تغییر سبک زندگی است. بنابراین انتظار درمان فقط با یک دارو را نداشته باشید.

دیابت نوع 2 رایج ترین نوع دیابت است که در افراد مختلف دیده می شود. بیماری ناشی از سبک زندگی نامناسب می تواند از سنین جوانی به پیری پیشرفت کند. البته ناگفته نماند که وراثت نیز در بروز این بیماری نقش دارد، اما یک سبک زندگی سالم می تواند از بروز آن جلوگیری کند.

در رابطه با روش های غیر دارویی درمان که از آن به عنوان اصلاح سبک زندگی یاد کردیم، در بخش های بعدی مقاله درمان سوختگی بیماران دیابتی، خواهیم پرداخت.

یکی از بیماری های مزمن که ممکن است برای اکثر افراد به وجود آید دیابت می باشد برای انجام جراحی پای دیابتی توصیه می کنیم از پست جراحی پای دیابتی دیدن کنید.

درمان دیابت نوع۲
درمان دیابت نوع۲

الگو های تغییر سبک زندگی برای پیشگیری یا درمان دیابت

رژیم غذایی

بهبود عادات و الگوهای غذایی شما یکی از مهمترین راه های مقابله با دیابت است. طبق تحقیقات، بیشتر افراد مبتلا به دیابت دارای اضافه وزن نیز هستند، بنابراین درست غذا خوردن و جلوگیری از افزایش یا کاهش وزن، یکی از مهمترین مراحل لازم برای مبارزه با دیابت و احتمال مبتلا شدن به آن است. برای رسیدن به این اهداف، باید رژیم صحیح را دنبال کنید. به عنوان مثال، برای انجام این کار باید میزان چربی خود را بررسی و محدود کنید.

مواد چرب، معادل دو برابر نشاسته و پروتئین، انرژی تولید می کنند. این بدان معناست که شما باید مصرف آن را کاهش دهید. شما باید از مواد نشاسته ای مانند نان، ماکارونی، برنج و سیب زمینی استفاده کنید و به طور کلی انرژی لازم را از این مواد دریافت کنید. حذف غذاهای نشاسته ای برای دیابت مفید نیست.

همچنین، پروتئین باید در صورت نیاز مصرف شود. گوشت قرمز، لبنیات و تخم مرغ سرشار از پروتئین هستند. البته مهمترین نکته در رژیم شما، توصیه پزشک است. او بسته به شدت بیماری و وضعیت بدن شما بهترین مشاوره را به شما می دهد. بنابراین با پیروی از دستورالعمل های او اولویت بندی کنید.

ورزش یا افزایش تحرک جسمانی

ورزش و فعالیت بدنی راهی برای کنترل و پیشگیری از دیابت است. بنابراین افراد کم تحرک بیشتر از سایرین به این بیماری مبتلا می شوند. ورزش باعث افزایش قند عضلانی بدن می شود و در نتیجه سطح قند خون کاهش می یابد. همچنین تأثیر بدن بر انسولین را در حین ورزش بسیار افزایش می دهد. ما می دانیم که یکی از دلایل دیابت، کاهش اثر انسولین در بدن است.

بسیاری از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 دارای فشار خون بالا و چربی خون نیز هستند. اگر به طور منظم ورزش کنید، این بیماری ها نیز قابل کنترل هستند. با توجه به نکات فوق می توانید خطر امراض قلبی عروقی را کاهش دهید. البته نباید از تأثیر ورزش بر وضعیت روانی غافل باشیم.

در ادامه مطلب درمان سوختگی بیماران دیابتی، به روش مناسب و زمان مورد نیاز برای ایجاد اثر بهتر در درمان دیابت اشاره خواهیم کرد.

ورزش های هوازی مانند دویدن، شنا، دوچرخه سواری و پیاده روی، همه در این گروه قرار می گیرن

ورزش های هوازی مانند دویدن، شنا، دوچرخه سواری و پیاده روی، همه در این گروه قرار می گیرند. این تمرینات به تدریج ضربان قلب را افزایش داده و آن را ثابت نگه می دارند. کسانی که نمی توانند حرکت کنند و از درد زانو یا کمر رنج می برند، می توانند با استفاده از وزنه به همان اثر برسند. البته کسانی که فشار خون بالا دارند و ممکن است مشکلات قلبی یا چشم داشته باشند، باید از این فعالیت ها اجتناب کنند.

حداقل زمان ورزش توصیه شده هر بار 20 تا 30 دقیقه است. تعداد تمرینات در هفته باید بین 3 تا 4 بار باشد. افرادی که برای اولین بار ورزش را شروع می کنند، باید با ورزش کم و سبک شروع کنند و به مرور زمان شدت و مدت زمان آن را افزایش دهند.

معمولاً 3 تا 4 ساعت بعد از غذا زمان مناسبی برای ورزش و موثرترین تایم است، اما به طور کلی، وقتی که آمادگی ورزش را دارید، بهترین زمان برای شما است.

با این حال، شما باید تمام جزئیات ورزش را با پزشک خود در میان بگذارید.

ترک سیگار

خطر بیماری های قلبی با بالا تر رفتن سن افزایش می یابد. بنابراین، لازم است که تمام عوامل خطر را از زندگی خود حذف کنید. سیگار کشیدن یکی از مهمترین عوامل خطر است.

سیگار کشیدن، خطر حمله قلبی و سکته را در بیماران دیابتی افزایش می دهد. علاوه بر این، سیگار کشیدن خطر عوارضی مانند مشکلات چشم و کلیه را در بیماران دیابتی افزایش می دهد. بنابراین کنار گذاشتن آن برای بیماران دیابتی بسیار مهم و حیاتی است.

ما در بخش فوق از جمله اقداماتی یاد کردیم که می تواند به کنترل دیابت یا پیشگیری از آن بیانجامد.

حال در بخش بعدی از مقاله “درمان سوختگی بیماران دیابتی” به این موضوع اشاره خواهیم کرد که اگر در درمان و کنترل دیابت تعلل کنیم، چه می شود؟

ترک سیگار
ترک سیگار

عدم درمان و کنترل دیابت چه عوارضی به دنبال خواهد داشت؟

فشار خون بالا و کلسترول

وقتی به دیابت نوع 2 مبتلا هستید، بدن از انسولین کم استفاده می کند. در نتیجه، سطح کلسترول در خون کاهش می یابد و سطح چربی های ناسالم افزایش می یابد.

اگر در برابر انسولین مقاومت کنید، رگ های شما سخت و باریک می شوند که می تواند باعث فشار خون بالا شود. در نتیجه، 70٪ از افراد دیابتی فشار خون بالا نیز دارند. فشار خون می تواند مشکلاتی از جمله افزایش خطر سکته، بیماری های قلبی و مشکلات حافظه را ایجاد کند.

افراد مبتلا به دیابت باید هر سال یک بار چشم خود را توسط چشم پزشک معاینه کنند تا قبل از جدی شدن یک بیماری چشم مرتبط با دیابت، از آن آگاه شده و تدابیر لازم اندیشیده و اجرا شود.

در صورتی که با مشورت با پزشک و مصرف دارو بتوانید فشار خون خود را کنترل کرده و کلسترول خود را از طریق رژیم غذایی و ورزش کاهش دهید، به تسریع بهبود سایر مشکلات نیز کمک می کنید.

مشکلات سلامتی مغز

جریان خون در مغز در افراد دیابتی تا حدودی غیر طبیعی است و با افزایش سن و ادامه روند آسیب مغزی افزایش می یابد. دیابت می تواند قدرت ذهنی را کاهش داده و در برنامه ریزی، حفظ، اولویت بندی، دقت و شروع کارها اختلال ایجاد کند.

با مدیریت دیابت می توان از مغز به خوبی محافظت کرد. دستورالعمل های رژیم، ورزش، سبک زندگی و دارو را به طور منظم دنبال کنید و با پزشک خود مشورت کنید.

گلوکز خود را به طور منظم کنترل کنید و تمام تلاش خود را برای کاهش قند خون انجام دهید. شما همچنین باید از نظر جسمی و روحی فعال باشید. حداقل روزی 30 دقیقه ورزش کنید و ذهن خود را فعال نگه دارید. کتاب بخوانید، درگیر فعالیت های اجتماعی شوید، کاری برای خود انجام دهید و بازی هایی انجام دهید که ذهن شما را به چالش بکشد.

بیماری لثه

قند خون بالا باعث تغییر کلاژن (ماده اصلی سازنده غضروف، عضله، استخوان، پوست و تاندون ها) در تمام بافت های بدن می شود. تغییر در کلاژن در بافت های بدن باعث آسیب به دهان و دندان ها و همچنین عفونت لثه و استخوان می شود.

متأسفانه، دیابت نه تنها بیماری لثه را تشدید می کند، بلکه باعث بالا رفتن سطح قند خون شده و کنترل دیابت را دشوار می کند. برای جلوگیری از بیماری های دهان و دندان؛ روزانه از مسواک، نخ دندان و یک دهان شویه ضد عفونی کننده ملایم استفاده کنید.

بیماری لثه
بیماری لثه

مشکل در روابط جنسی

بیش از 75٪ مردان دیابتی، به ویژه مردان چاق، در طول زندگی خود برخی از اختلالات نعوظ را تجربه می کنند. اختلال نعوظ می تواند با دلایل روانی یا سطح پایین تستوسترون همراه باشد.

با این حال، در بیماران دیابتی برای مدت طولانی، تغییر در رگ های خونی، اعصاب و خونرسانی به آلت تناسلی مرد نیز علت آن است. زنان میانسال و مسن دیابتی نیز در رابطه جنسی مشکل دارند. دیابت در این افراد باعث آسیب عصبی شده و رسیدن به ارگاسم را دشوار می کند.

کاهش شنوایی

در حالی که همه ما با افزایش سن می توانیم بخشی از شنوایی خود را از دست بدهیم، افراد مبتلا به دیابت دو برابر بیشتر از افراد عادی مستعد این هستند که شنوایی خود را از دست بدهند.

حتی افراد مبتلا به پیش دیابت نیز 30 درصد بیشتر از افراد عادی دچار کم شنوایی می شوند. دیابت می تواند با آسیب رساندن به رگ های خونی کوچک داخل گوش، کاهش شنوایی را تسریع کند. دیابت همچنین می تواند به چشم و کلیه آسیب برساند. بهترین راه برای محافظت از شنوایی این است که مرتباً قند خون چک شود.

عفونت‌های پوستی

دیابت خطر ابتلا به بیماری های مختلف پوستی مانند عفونت های باکتریایی، عفونت های دستگاه ادراری، عفونت های قارچی و خارش پوست را بیشتر می کند.

با این حال، عفونت های قارچی در بیماران دیابتی بسیار شایع است و حتی ممکن است یکی از علائم اولیه دیابت در افرادی باشد که هنوز دیابت ندارند. در برخی موارد، عفونت های پوستی می توانند با چاقی همراه باشند.

این به این دلیل است که بین دو قسمت پوست، آب وجود دارد که به دلیل چاقی با هم تداخل دارند و این فضا مکان مناسبی برای رشد باکتری ها و قارچ ها است.

دلیل دیگر می تواند ضعف سیستم ایمنی بدن باشد. متأسفانه، برخی از درمان های جدید دیابت همچنین خطر عفونت های قارچی را افزایش می دهد. دلیل آن این است که دفع گلوکز در ادرار افزایش می یابد و باعث می شود تا غذا به باکتری ها و قارچ های منطقه برسد.

عفونت های قارچی بیشتر در خانم ها دیده می شود، اما این مشکل در مردان نیز در حال افزایش است. کنترل سطح قند خون به جلوگیری از عفونت های پوستی کمک می کند.

با این حال، اگر آلوده شده اید، باید سریعاً تحت درمان قرار بگیرید. به عنوان مثال می توانید از کرم ضد قارچ داخل واژینال استفاده کنید که نیازی به تجویز پزشک ندارد.

عفونت‌های پوستی
عفونت‌های پوستی

آپنه خواب و تنگی نفس

آپنه نوعی اختلال خواب جدی است که در آن عضلات گردن در هنگام خواب به طور متناوب استراحت کرده و مجاری تنفسی را مسدود می کنند. این مشکل 50٪ بیماران دیابتی را تحت تأثیر قرار می دهد، به خصوص کسانی که اضافه وزن دارند. یکی از بارزترین علائم آپنه خواب، خر و پف بلند است.

متأسفانه، مانند بیماری پریودنتال، آپنه خواب می تواند دیابت را تشدید کند. این ممکن است به دلیل عوامل خطر مشترک برای هر دو بیماری باشد. مطالعات نشان می دهد که آپنه خواب شدید می تواند خطر ابتلا به دیابت را تا 30٪ افزایش دهد.

بنابراین، باید در اسرع وقت با این موضوع برخورد شود. با مراجعه به پزشک می توانید به راحتی این کار را انجام دهید. تحقیقات حاکی از این است که مشکلات بینایی بیش از 4 میلیون نفر مبتلا به دیابت، درجاتی از رتینوپاتی یا آسیب به مناطق حساس به نور پشت چشم دارند.

این به این دلیل است که سطح بالای قند خون به عروق  چشم ها آسیب می رساند. در مراحل اولیه این آسیب، هیچ علائمی مشاهده نمی شود. اما هرچه جلوتر بروید، تصویر جلوی شما تیره تر می شود. مطالعات نشان می دهد که افزایش سطح قند خون بیشتر باعث تشدید مشکلات چشمی می شود.

از دست دادن کلیه

سطح بالای گلوکز خون در نهایت باعث ضخیم شدن و از بین رفتن نفرون می شود. نفرون ها ساختارهای کوچکی در داخل کلیه ها هستند که خون را تصفیه می کنند. هنگامی که نفرون ها آسیب می بینند، حدود 7 درصد پروتئین در ادرار فرد جذب می شود که این یکی از اولین علائم مشکلات کلیوی است.

تقریباً نیمی از افرادی که برای کنترل دیابت خود اقدامی انجام نمی دهند، در عرض 10 سال دچار آسیب کلیه می شوند و 40٪ آن ها کلیه خود را از دست می دهند. تنها راه کنترل دیابت، فعال بودن و تغذیه سالم است. این دو اصل اساسی نه تنها به کنترل دیابت کمک می کند، بلکه بسیاری از بیماری های دیگر را نیز درمان می کند.

نوروپاتی

حدود نیمی از افراد دیابتی نیز به نوروپاتی مبتلا هستند. نوروپاتی یکی از رایج ترین مشکلات دیابت است. در ابتدا ممکن است هیچ علائمی از بیماری مشاهده نکنید و احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی مختصر در دست و پایتان کنید. اما نوروپاتی در نهایت باعث درد، ضعف و مشکلات گوارشی می شود. زیرا به اعصابی حمله می کند که مسئول عملکرد دستگاه گوارش هستند.

نوروپاتی
نوروپاتی

نوسانات قند خون

یکی از مشکلاتی که بیماران دیابتی نگران آن هستند، نوسانات قند خون است. بیماران دیابتی معمولاً روزانه چندین بار قند خون خود را در خانه بررسی می کنند تا دارو و رژیم خود را تنظیم کنند و به گفته پزشک، مضطرب می شوند. زیرا نمی توانند اعداد را به درستی تفسیر کنند. برای اینک ه سطح قند خون شما در حد طبیعی باشد، باید چند نکته را به خاطر بسپارید:

محدوده طبیعی سطح طبیعی قند خون برای یک فرد دیابتی با سطح طبیعی قند خون برای یک فرد سالم کمی متفاوت است. دامنه قند خون ناشتا برای بیماران دیابتی بین 80 تا 130 است و اگر قند خون شما دو ساعت بعد از غذا بین 160 تا 180 باشد، این طبیعی است و جای نگرانی ندارد.

یکی از نکات مهمی که بیماران دیابتی باید از آن آگاه باشند، این است که قند خون باید در زمان های مشخصی اندازه گیری شود. به عنوان مثال، اگر بیمار قند خون خود را هر روز ساعت 7 صبح اندازه گیری کند، باید سعی کند تا قند خون ناشتا را هر روز تقریباً در همان ساعت اندازه گیری کند.

اگر بیمار یک روز در ساعت 10 صبح و روز دیگر در ساعت 12 شب از خواب بیدار شود و بخواهد قند خون خود را اندازه گیری و ثبت کند

حال، اگر این بیمار یک روز در ساعت 10 صبح و روز دیگر در ساعت 12 شب از خواب بیدار شود و بخواهد قند خون خود را اندازه گیری و ثبت کند، باید بداند که در تفسیر قند خون و سطح قند خود دچار مشکل خواهد شد. علاوه بر این، یک برنامه منظم برای خواب و غذا خوردن یکی از مهمترین عوامل کمک به کنترل بهتر سطح قند خون است.

تغییر در رژیم غذایی، برخی شرایط خاص پزشکی و تغییر در مقدار مصرف دارو می تواند باعث نوسان در سطح قند خون شود. اما اکثر بیماران دیابتی با وجود رژیم غذایی و داروهای منظم، برخی از روزها سطح قند خون را بالا می برند.

این بیماران باید آگاه باشند که تأثیرات انسولین و داروهای کاهش قند خون بر بدن همیشه یکسان نیست. مهم است که، طی یک دوره زمانی، حداقل نیمی از زمان، اندازه های ثبت شده در محدوده نرمال و قابل قبول باشند.

به عنوان مثال، اگر فردی قند خون خود را 100 بار در ماه اندازه گیری کند، حداقل 50 مورد از این اندازه گیری ها باید در حد طبیعی باشد. در چنین شرایطی می توان قضاوت کرد که کنترل قند خون به خوبی انجام شده است.

با این حال، اگر این اندازه گیری 100 برابر باشد، به عنوان مثال 80 برابر بیشتر یا کمتر از سطح طبیعی قند خون باشد، این نشان می دهد که وضعیت کنترل قند خون مطلوب نیست و باید با پزشک مشورت شود.

با این حال، برای تعیین سطح قند خون، باید آزمایش دیگری به نام قند خون متوسط ​​سه ماهه (HbA1c) انجام دهید. این آزمایش باید هر سه ماه یک بار انجام شود.

در ادامه مقاله ” درمان سوختگی بیماران دیابتی” درباره کنترل قند خون بیشتر سخن خواهیم گفت.

کنترل قند خون

لازم به ذکر است که دیابت به طور کامل از بین نمی رود، اما با کنترل قند خون برای نگه داشتن آن در سطح مناسب، می توانید از رشد آسیب جلوگیری کرده و یا آسیب را کاهش دهید. قند خون ناشتا باید بین 90 تا 130 میلی گرم در دسی لیتر باشد. در روند نظارت، سطح قند خون باید همیشه در این ارقام حفظ شود.

همچنین، محاسبه قند خون دو ساعت بعد از غذا، باید از 180 میلی گرم در دسی لیتر باشد. بنابراین، افراد مبتلا به دیابت و کسانی که مستعد ابتلا به آن ها هستند باید همیشه به این نکات توجه داشته و به طور مداوم سطح قند خون خود را کنترل کنند تا از مقادیر طبیعی بیشتر و کمتر نشوند.

کنترل قند خون
کنترل قند خون

بسیاری از افراد مبتلا به دیابت، به ویژه دیابت نوع 2، دارای مشکلات دیگری مانند فشار خون بالا و چربی خون هستند که علاوه بر کنترل سطح قند خون، برای جلوگیری از سایر عوارض دیابت مانند بیماری های قلبی و سایر بیماری ها نیز باید تحت کنترل قرار گیرند.

افرادی که دخانیات مصرف می کنند، بیشتر در معرض دیابت هستند. به همین دلیل سیگار کشیدن برای افراد دیابتی بسیار مضرتر از سایر افراد است. بنابراین، بدیهی است که این افراد بیش از هر کس دیگری به حذف مواد مضر مانند سیگار از زندگی خود نیاز دارند.

قرص های كاهنده قند خون

بسیاری از بیماران، دیابت خود را با قرص های کاهش دهنده قند خون کنترل می کنند. اما قرص ها به تنهایی کافی نیستند و اگر با ورزش و رژیم غذایی همراه نشوند، نمی توانند سطح قند خون را تنظیم کنند. هنگام مصرف قرص ها، مهم است که آن ها را در زمان تعیین شده و به طور منظم مصرف کنید تا تأثیر بیشتری داشته باشد.

بسیاری از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 از قرص های متفورمین استفاده می کنند. این قرص معمولاً بسته به شدت بیماری یک تا سه بار در روز مصرف می شود. افرادی که مشکلات گوارشی دارند، باید این قرص را به همراه غذا مصرف کنند. البته این بدان معنا نیست که بیمار می تواند هر زمان از خواب بیدار شود، صبحانه و قرص بخورد.

همچنین تأکید می شود که افراد دیابتی باید سعی کنند که برنامه منظم خواب و غذا خوردن داشته باشند تا قند خون خود را در بهترین شرایط ممکن حفظ کنند.

برخی از بیماران از عوارض جانبی این قرص ها نگران هستند

برخی از بیماران از عوارض جانبی این قرص ها نگران هستند و فکر می کنند که مصرف قرص برای کاهش سطح قند خون به طور خاص، متفورمین باعث مشکلات کلیوی و کبدی می شود.

این یک تصور کاملا اشتباه است. لازم به ذکر است که مصرف متفورمین عوارضی ندارد. با این حال، اگر بیمار قبلاً دارای مشکلات کبدی یا کلیوی باشد، از گزینه های دیگری به جای قرص متفورمین استفاده می شود. بهتر است با خونسردی به پزشک خود اعتماد کرده و به این بهانه از مصرف قرص خودداری نکنید.

افزایش قند خون خطر عوارض قلبی عروقی و بیماری های کلیوی را افزایش می دهد

نکته مهم دیگری که باید به آن توجه شود، این است که افزایش قند خون خطر عوارض قلبی عروقی و بیماری های کلیوی را افزایش می دهد. برای پیشگیری، ممکن است لازم باشد تا از داروهایی غیر از قند خون یا قرص های کاهش دهنده انسولین استفاده کنید و از همه مهمتر، سطح طبیعی چربی و فشار خون را حفظ کنید.

در صورت لزوم از این قرص ها به ویژه قرص های ضد فشار خون استفاده کنید و از مصرف آن ها خودداری نکنید.

برخی از بیماران به بهانه وابستگی، از مصرف این قرص ها امتناع می ورزند و ناخواسته باعث فشار خون بالا و آسیب دائمی به اندام های مختلف، به ویژه کلیه ها می شوند. سلامتی شما در دست شماست؛ لطفا سعی کنید تا آن را با تصمیمات اشتباه به خطر نیندازید.

حال که به موضوع اصلی این مقاله که درمان سوختگی بیماران دیابتی است نزدیک تر شدیم، برای اطلاع از تاثییر متقابل زخم ها و دیابت، دعوت می کنیم تا ادامه مطالب را نیز به دقت مطالعه بفرمایید.

افزایش قند خون خطر عوارض قلبی عروقی و بیماری های کلیوی را افزایش می دهد
افزایش قند خون خطر عوارض قلبی عروقی و بیماری های کلیوی را افزایش می دهد

رابطه زخم و سوختگی با دیابت

در طول روز و همه افراد می توانند در اثر حوادث مختلف دچار آسیب دیدگی شوند. در هر شرایطی احتمال بریدگی یا سوختگی اعضای بدن وجود دارد. اما اگر فردی به هر نوع دیابت مبتلا باشد، حتی یک خراش کوچک نیز می تواند خطرناک و آزار دهنده باشد و آسیب جدی به فرد وارد کند.

در افراد مبتلا به انواع دیابت، روند ترمیم زخم می تواند بسیار کند باشد و ممکن است هرگز زخم آن ها بهتر نشود، یا یک زخم کوچک منجر به عفونت های جدی تر شود.

عفونت زخم در افراد دیابتی می تواند در نزدیکی زخم ها رخ دهد یا حتی به بافت استخوان حمله کند. هر زخم کوچک اگر به عفونت تبدیل شود، نیاز به مراقبت جدی و فوری دارد. زیرا در غیر این صورت می تواند کشنده بوده یا حتی به  قطع عضو منجر شود.

ناگفته نماند که این زخم ها و عفونت هایی که ایجاد می کنند، حتی اگر منجر به قطع عضو نشوند، تأثیر زیادی در کیفیت زندگی فرد خواهند داشت، زندگی او را مختل می کنند و مشکلات زیادی ایجاد می کنند.

برای جلوگیری از بروز این مشکلات، باید به طور مداوم سطح قند خون را کنترل کرد

بنابراین، برای جلوگیری از بروز این مشکلات، باید به طور مداوم سطح قند خون را کنترل کرد تا از طریق تمام اقدامات بحث شده، بروز این مشکلات کاهش یابد. طبق تحقیقات انجام شده در انواع دیابت، زخم های پا که یکی از رایج ترین عوارض دیابت است، می تواند راه رفتن را دشوار کرده و منجر به عواقب شدید روحی و جسمی ناشی از قطع عضو شود.  بسیاری از مردم روی کره زمین امروز از این مشکل رنج می برند.

طبق آمار، هر چهار بیمار دیابتی با زخم پا رو به رو هستند. تحقیقات همچنین نشان می دهد که هر روز حدود 230 قطع عضو به دلیل دیابت در ایالات متحده وجود دارد. علاوه بر این، این مطالعه نشان می دهد که ارتباط مستقیمی بین سطح قند خون و بهبود زخم وجود دارد و این دو با هم ارتباط دارند.

برای جلوگیری از بروز این مشکلات، باید به طور مداوم سطح قند خون را کنترل کرد
برای جلوگیری از بروز این مشکلات، باید به طور مداوم سطح قند خون را کنترل کرد

دانشمندان و متخصصان این حوزه معتقدند که با کنترل صحیح قند خون، کسانی که تحت جراحی زخم پا قرار گرفته اند، می توانند به بهبود زخم های خود امیدوار باشند.

دیابت باعث ایجاد موجی از اختلالات در سیستم انسولین رسانی بدن می شود

همان طور که ذکر شد، دیابت باعث ایجاد موجی از اختلالات در سیستم انسولین رسانی بدن می شود و حساسیت سیستم ایمنی بدن به این ماده را افزایش می دهد. خاصیت این هورمون این است که گلوکز را به انرژی تبدیل کرده و به خون منتقل می کند. به همین دلیل اختلال عملکرد انسولین از تنظیم سطح قند خون در بدن جلوگیری می کند.

وقتی سطح قند خون همیشه و به طور مداوم بالا باشد، عملکرد سلول های سفید خون در خون مختل می شود. این سلول ها که به سلول های سفید خون معروف هستند، نقش مهمی در حفظ ایمنی بدن دارند. وقتی این سلول های خونی نتوانند به درستی کار کنند و عملکرد صحیحی داشته باشند، بدن توانایی مبارزه با میکروب ها و باکتری ها را از دست می دهد.

افراد دیابتی نیز ممکن است گردش خون آهسته داشته باشند

افراد دیابتی نیز ممکن است گردش خون آهسته داشته باشند. با این مشکل، که به معنای کاهش سرعت گردش خون است، خون معمولاً آهسته تر حرکت می کند و این منجر به این واقعیت می شود که بدن در انتقال مواد به محل زخم مشکل دارد. در نتیجه تمام این وقایع، سرعت روند بهبودی صدمات وارده به اندام های مختلف بدن به میزان قابل توجهی کاهش می یابد یا هرگز بهبود نمی یابد.

مشکل دیگر دیابت این است که می تواند باعث آسیب عصبی یا نوروپاتی شود. این مشکل می تواند در ترمیم زخم و سوختگی نیز تأثیر بگذارد. اگر قند خون کنترل نشود، اعصاب آسیب می بینند. این بدان معناست که بیمار حتی ممکن است از صدمه ای که به بدنش وارد شده، اطلاع نداشته باشد.

این ناآگاهی در درمان فرد اختلال ایجاد می کند. تا زمانی که وضعیت زخم، که در اصل یک مشکل جزئی بود، خیلی بدتر و خطرناک تر شود. این امر باعث عفونت می شود و شدت آن بسیار بیشتر از حد انتظار خواهد بود.

افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و 2 در معرض خطر عفونت باکتریایی در زخم هستند و این یک خطر جدی است.

برخی از عواملی که می توانند خطر ابتلا به عفونت باکتریایی را در شما افزایش دهند، عبارتند از:

  • اختلالات تعریق
  • خشک و ترک خوردگی پوست
  • ناهنجاری های پا
  • عفونت ناخن

از دیگر عواملی که می تواند بر تأثیر هر نوع دیابت بر فراوانی یا بدتر شدن زخم تأثیر بگذارد، موارد زیر است:

  • کاهش تولید کلاژن
  • سد پوستی ضعیف
  • کاهش تولید هورمون های رشد و ترمیم
  • کاهش تولید و ترمیم عروق خونی جدید
از دیگر عواملی که می تواند بر تأثیر هر نوع دیابت بر فراوانی یا بدتر شدن زخم تأثیر بگذارد، موارد زیر است:
از دیگر عواملی که می تواند بر تأثیر هر نوع دیابت بر فراوانی یا بدتر شدن زخم تأثیر بگذارد، موارد زیر است:

رایج ترین مشکلات پا در دیابتی ها

لازم است، قبل از این که درمان سوختگی بیماران دیابتی را مورد بررسی قرار دهیم، به شایع ترین مشکلات پا در افراد دیابتی بپردازیم.

افراد عادی هم ممکن است مشکلات زیر را تجربه کنند، اما افراد دیابتی این مشکلات را بیشتر و جدی تر احساس می کنند. این مشکلات در آن ها عوارض جدی تری خواهد داشت و حتی ممکن است منجر به عفونت های جدی و به دنبال آن قطع عضو شود.

پای ورزشکار

پای ورزشکار قارچی است که باعث خارش، ترک و قرمزی پا می شود. ترک خوردگی پوست می تواند محل تولید میکروب ها باشد و باعث ایجاد عفونت شود. با اقدام به موقع؛ با داروها یا کرم های مخصوص قارچ می توان این مشکل را برطرف کرد.

عفونت های قارچی ناخن

اگر ناخن ها به قارچ آلوده شوند، معمولاً به رنگ زرد یا قهوه ای مات هستند و ضخیم و شکننده می شوند. حتی در برخی موارد ناخن های قارچی شکسته شده اند. کفش در تاریکی، رطوبت و گرما مکان مناسبی برای رشد قارچ است.

اگر این مشکل منجر به عفونت شود، می تواند باعث عفونت قارچی شود که هیچ درمانی برای عفونت قارچی ناخن وجود ندارد. اگر چه داروهایی برای این مشکل تجویز شده و انواع مختلفی از آن ها نیز وجود دارد، اما معمولاً تأثیر زیادی روی ناخن ندارند و پزشک باید ناخن آسیب دیده را از بین ببرد.

کالوس

به پوست کف پا که بسیار الاستیک شده است، کالوس گفته می شود. این کالوس ها در اثر توزیع ناهموار وزن ایجاد می شوند. کفش نامناسب یا سایر مشکلات پوستی نیز می تواند منجر به کالوس  پا شود. مراقبت از پاهای دارای کالوس بسیار مهم است. بعد از هر بار استحمام می توانید از سنگ پا استفاده کنید و به آرامی کالوس را از روی پای خود جدا کنید.

همچنین از کفی مناسب داخل کفش غافل نشوید. همچنین داروهایی وجود دارد که کالوس  را نرم می کند. هرگز سعی نکنید تا ذرات را با شیء تیز یا دست جدا کنید. مالش بین انگشتان پا از دیگر دلایل ایجاد کالوس است. هر دارویی که قصد استفاده از آن را دارید، باید توسط پزشک و درمانگر شما تأیید شود.

کالوس
کالوس

تاول ها

یکی دیگر از مشکلات اصطکاک، پوشیدن کفش نامناسب بدون جوراب، افزایش احتمال تاول زدن است. هرگز سعی نکنید آن ها را بترکانید. پوست تاول زده از عفونت محافظت می کند. برای محافظت از پوست و جلوگیری از عفونت، از پانسمان های ضد باکتری و همچنین تمیز و نرم استفاده کنید.

پینه

وقتی انگشت شست شما به سمت انگشت دوم خم شود، پای شما در موقعیت ناراحت کننده ای قرار خواهد گرفت. در این حالت معمولاً ناحیه ای که انگشت شست به پا متصل است، قرمز می شود. این مکان نیز می تواند سخت شود.

پوشیدن کفش پاشنه بلند معمولاً با فشار دادن انگشت شست و خم شدن آن به سمت انگشت دوم، این مشکل را ایجاد می کند. به دکتر خود مراجعه کنید.

او می تواند با استفاده از دستگاه، انگشتان اول و دوم شما را جدا کرده و آن ها را به موقعیت اصلی خود بازگرداند. اگر در این ناحیه احساس درد شدید و غیرطبیعی می کنید، این نشانه آن است که شما برای بازگرداندن موقعیت و فرم انگشتان خود به جراحی نیاز دارید.

پوست خشک

این مشکل می تواند باعث ترک خوردن پاها شود. همان طور که ذکر شد، ترک ها می توانند نقاط ورود میکروبی باشند. صابون های مرطوب کننده و هر چیز دیگری که به نرمی پوست کمک می کند، می تواند برای بهبود و جلوگیری از آن استفاده شود. بهترین راه برای انتخاب نوع مرطوب کننده، مراجعه به پزشک و مشورت با متخصص پوست است.

میخچه کف پا

زگیل ها معمولاً به صورت گلوله های کوچک روی پا یا پاشنه ایجاد می شوند. آن ها بسیار دردناک هستند و می توانند به تنهایی یا به صورت گروهی رشد کنند. زگیل کف پا توسط ویروسی ایجاد می شود که لایه خارجی پوست کف پا را آلوده می کند. راه های برداشتن زگیل با میخچه متنوع است، انتخاب بهترین روش با صلاحدید پزشک انجام می شود.

زخم های دیابتی

این زخم ها بریدگی هایی در پوست است که باعث درد شدید می شود. این زخم ها، حتی اگر خیلی ریز و کوچک باشند، اگر مبتلا به دیابت هستید، روند بهبودی زمان می برد و بهتر است به محض اطلاع از وجود زخم، آن را تمیز کنید.

معمولاً 10٪ از افراد دیابتی به زخم پا نیز مبتلا می شوند. در برخی موارد مشاهده شده است که انگشت به دلیل ضعف عضلانی خم می شود. بنابراین، عضله ضعیف شده باعث کوتاه شدن تاندون های پا و خم شدن و پیچ خوردگی انگشتان پا در زیر پاها می شود. این می تواند یک مشکل ارثی باشد.

به دلیل این مشکل، روند راه رفتن شما مختل می شود. گفتیم که دیابت باعث می شود که زخم ها، به ویژه روی پا، دیرتر بهبود یابد یا هرگز بهبود نیابد. بنابراین مهم است که به خوبی از پا مراقبت کنید و به خصوص ناخن های خود را کوتاه نگه دارید تا مالش کفش باعث اصطکاک نشود.

زخم های دیابتی
زخم های دیابتی

درمان سوختگی بیماران دیابتی

حال که با علت زخم و سوختگی و خطرات آن ها درافراد دیابتی آشنا شدید، وقت آن است که به موضوع درمان سوختگی بیماران دیابتی بپردازیم.

بعد از تمیز کردن زخم، عمق سوختگی مشخص می شود. سوختگی های جزئی، یعنی سوختگی هایی با ضخامت ناقص، در یک زمان خاص، خود به خود بهبود می یابند. سوختگی های درجه یک در 4 -7 روز بهبود می یابند، سوختگی های درجه دوم در طی 2- 4 هفته بهبود می یابند.

در این دوره، زخم های سوختگی با یک باند مناسب از محیط خارجی محافظت می شوند. به عبارت دیگر، زخم با مواد مناسب و باند مناسب بسته می شود و برای بهبودی آماده می شود.

یکی از مناسب ترین روش ها پوشاندن زخم سوختگی با باند دائمی

برای سوختگی های سطحی، یکی از مناسب ترین روش ها پوشاندن زخم سوختگی با باند دائمی در دوره اولیه است. اگر ناحیه سوختگی کم باشد، بیمار ایمن است و در صورت مناسب بودن شرایط محل زندگی، می توان بیمار را در خانه معالجه کرد.

همچنین در مواردی  بیمار را می توان به صورت سرپایی درمان کرد تا زمانی که عمق سوختگی مشخص یا واضح باشد. با توجه به این قوانین، علاوه بر آموزش به بیمار، شناخت علائم عفونت، رعایت قوانین اطلاع رسانی در مورد بهداشت و تغذیه، بیمار باید حداقل دو بار در هفته معاینه شود.

برای سوختگی های درجه دو یا سوم، از کرم بی حس کننده، کرم آنتی بیوتیک موضعی و ایمن سازی کزاز استفاده می شود.

در مراحل اولیه، تعیین عمق سوختگی در نوزادان و کودکان خردسال دشوار است. زمان تعیین عمق سوختگی در بیماران مسن بیشتر از بزرگسالان و کودکان است. مراقبت از زخم سوختگی بیمار برای تکمیل نظارت بر سلامت عمومی و عملکردهای حیاتی بیمار به تعویق می افتد.

در درمان سوختگی بیماران دیابتی، زخم ابتدا شسته و با سرم تمیز می شود

در درمان سوختگی بیماران دیابتی، زخم ابتدا شسته و با سرم تمیز می شود. اگر زخم کثیف باشد، می توان آن را با صابون ملایم شست. نیازی به استفاده از مواد ضد عفونی کننده نیست. قبل از هر گونه مداخله بر روی زخم، مسکن ها به بیمار تزریق می شوند. ابتدا اجسام خارجی از روی زخم جدا شده و لباس برداشته می شود.

اگر ناحیه سوختگی کثیف و آلوده نیست، اگر تاول ها ترکیده نیستند، معمولاً فقط با کمک انژکتور مایع تخلیه می شود. بنابراین، زخم سوختگی با پانسمان بیولوژیکی بسته می شود. اگر محل سوختگی کثیف و آلوده باشد و در حین انتقال یا لایه برداری بیمار، تاول ها ترکیده و از بین بروند، باقیمانده تحت درمان قرار می گیرد.

برای ارزیابی اولیه باید زخم های سوختگی بیمار تمیز شود و بافت های مرده و تاول ها برداشته شوند.

برای سوختگی های درجه سه، مداخله موضعی در درجه اول انجام نمی شود. تمام زخم های سوختگی باید با اسکاروتومی درمان شوند. در مرحله بعدی، بسته به عمق سوختگی، فرایندهای مختلفی انجام می شود. برداشتن و پیوند چند روز پس از سوختگی انجام می شود.

سه مرحله برای زخم سوختگی وجود دارد:

  • شستن
  • سرد کردن
  • اسکاروتومی بر روی بافت های اسکار

در صورت سوختگی شیمیایی، سوختگی ناشی از تشعشع، سوختگی فسفر، محل زخم ها را بلافاصله با آب فراوان بشویید. در صورت سوختگی اندام ها، می توان با نگه داشتن اندام تحت یک جریان آب سرد به مدت 10 – 15 دقیقه یا استفاده از کمپرس با آب سرد، این خنک سازی را انجام داد.

برای سوختگی های بزرگ، بیمار نباید به دستشویی برود یا از کمپرس سرد استفاده کند. خنک کننده فقط باید برای سوختگی استفاده شود، در غیر این صورت خنک کردن کل بدن باعث کاهش شدید گرما، یعنی هیپوترمی بیمار می شود. از کیسه های یخ یا آب یخ استفاده نکنید. یکی دیگر از مزایای خنک کننده این است که درد را کاهش می دهد.

سه مرحله برای زخم سوختگی وجود دارد:
سه مرحله برای زخم سوختگی وجود دارد:

درمان سوختگی بیماران دیابتی با پانسمان

بانداژ زخم های سوختگی در دو گروه باز و بسته انجام می شود. روشی که امروزه محبوبیت خود را از دست داده است و به استثنای سوختگی های جزئی، عملا استفاده نمی شود.

درمان سوختگی با پانسمان زخم باز

پس از ایجاد تاول و خشک شدن زخم ها، پس از ایجاد غشای خشک و ضخیم، زخم فقط با مراقبت باز می مانند. پس از مدتی پوسته به آرامی شروع به بالا آمدن می کند. درمان زخم سوختگی باز خطرات و عوارض زیادی را شامل می شود. ممکن است باعث خشکی و تشریح زخم شود. فقط سوختگی های درجه یک یا درجه دو می توانند باز بمانند.

درمان سوختگی با پانسمان بسته

در اصل، تمام زخم های سوختگی باید به روش بسته درمان شوند. پس از استفاده از کرم های آنتی بیوتیک، باید زخم را با گاز استریل باندپیچی کنید. پانسمان و درمان زخم های سوختگی با توجه به شدت سوختگی طبقه بندی و توصیف می شود.

سوختگی های درجه یک معمولاً باز می مانند. پانسمان بسته انجام نمی شود. علاوه بر مصرف مسکن، می توان از کرم های مرطوب کننده و کرم های تسکین دهنده نیز استفاده کرد. آنتی بیوتیک تجویز نمی شود. سوختگی های درجه یک طی 7 – 10 روز بهبود می یابند.

سوختگی های درجه دو در طی 2 – 3 هفته بهبود می یابند. سوختگی های عمیق درجه دو کمی دیرتر بهبود می یابند. برای سوختگی های درجه سه قبل از جراحی، برای محافظت از بافت از آن در برابر عفونت یا برای درمان عفونت استفاده می شود.

حال در ادامه و بخش بعدی مبحث درمان سوختگی بیماران دیابتی، می خواهیم انواع پانسمان های شایع برای زخم های دیابتی را با هم مرور کنیم.

درمان سوختگی با پانسمان بسته
درمان سوختگی با پانسمان بسته

انواع پانسمان زخم های دیابتی

پانسمان های نچسب و یا با قدرت چسبندگی کم

از پانسمان های نچسب یا نمکی معمولاً برای درمان زخم های دیابتی استفاده می شود. این پانسمان ها به گونه ای ساخته می شوند که بی ضرر بوده و رطوبت محیط را برای زخم حفظ می کنند. اما در صورت عفونت، این نوع پانسمان استفاده نمی شود مگر اینک ه با آنتی بیوتیک همراه باشد.

پانسمان هیدروکلوئیدی

چنین پانسمان هایی به عنوان بخار نیمه نفوذ پذیر تلقی می شوند. آن ها توسط ترشحات زخم مسدود شده و ظرفیت جذب خوبی دارند.

پانسمان هیدروژل

این پانسمان شباهت زیادی به پانسمان هیدروکلوئیدی دارد. هر دوی این پانسمان ها برای تسریع و تخریب بافت مرده استفاده می شوند. تنها تفاوت این دو پانسمان در این است که هیدروژل معمولاً برای زخم های بسیار خشک و نیازمند مرطوب کننده مناسبتر است.

اگر از این نوع پانسمان بر روی زخم هایی که میزان ترشح آن زیاد است استفاده شود، زخم را شست و شو می دهد. این نوع پانسمان را می توان وسیله ای برای برداشتن یا از بین بردن برخی از بافت های مرده دانست.

بانداژ فوم

یکی دیگر از گزینه های شناخته شده پانسمان برای زخم دیابتی، باند فومی است. این پانسمان ها گزینه خوبی هستند و از طریق برش های مختلف می توان آن ها را به راحتی روی زخم قرار داد. جذب پانسمان های فوم درجات مختلفی دارد و در موارد جدید نیز با نقره میکروب کش آغشته شده اند.

پانسمان آلژینات

پانسمان آلژینات یا جلبک دریایی انواع مختلفی دارد که در بازار موجود است. این پانسمان ها ظرفیت جذب بسیار بالایی دارند. زخم های حفره می توانند گزینه خوبی برای استفاده از پانسمان های آلژینات باشند.

این پانسمان ها به سرعت خونریزی را متوقف می کنند. علاوه بر این، تغییر پانسمان آلژینات بی ضرر و ساده است و روش این است که شما باید آن را خیس کرده و سپس جدا و تعویض کنید. این مورد حتی برای زخم های آلوده نیز قابل استفاده است، به شرطی که به موقع آن ها را عوض کرده و مرتباً به آن ادامه دهید.

پانسمان های آغشته به ید

ید، محلول مورد استفاده برای ضد عفونی زخم های عفونی است. البته هنوز اثر آن بر روی زخم های دیابتی کاملاً اثبات نشده است، اما استفاده از ترکیبات ید برای ضد عفونی امری رایج است.

این محلول ها معمولاً با آنتی بیوتیک ها ترکیب شده و روی زخم های آلوده استفاده می شوند. پانسمان هایی وجود دارد که با اشباع آغشته شده اند، که یکی از آن ها ید نامیده می شود. این نوع پانسمان بسیار جاذب است، به همین دلیل از آن برای جلوگیری از لایه برداری از پوست ترشح شده استفاده می شود.

پانسمان های آغشته به نقره

نقره به عنوان ماده ضد میکروبی برای درمان زخم های حاد به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد و تأثیر آن بر روند بهبودی ثابت شده است. ترکیبات این نوع پانسمان شامل نیترات نقره یا سولفادیازین نقره است. استفاده از این پانسمان مفید است و اما به دلیل مواد تشکیل دهنده آن می تواند باعث درد و ناراحتی شود.

همان طور که مشاهده می کنید، تنوع بسیار زیادی از پانسمان ها وجود دارد و بسته به شرایط زخم می توانید از هر یک از آن ها استفاده کنید.

در پایان، بهتر است میزان زخم و سوختگی را بدانید و راجع به آن اطلاعات کامل کسب کنید. با استفاده صحیح از پانسمان، می توانید از ترشحات و بوهای نامطبوع جلوگیری کرده و همچنین به ترمیم زخم کمک کرده و از عفونت جلوگیری کنید.

پانسمان های آغشته به نقره
پانسمان های آغشته به نقره

جمع بندی

چنان چه گفته شد، دیابت بیماری رایجی است که امروزه افراد زیادی با آن دست و پنجه نرم می کنند. این اختلال که در قند خون بروز می کند، اگر درمان نشود می تواند به مشکلات دیگری نیز بیانجامد یا اختلالات دیگر را تشدید کند.

یکی از مواردی که بیماری دیابت به آن دامن می زند، زخم و سوختگی روی بدن است.

ما در این مقاله انواع زخم ها و سوختگی ها را به بررسی گذاشتیم و راه های درمان و بانداژ و … را ذکر کردیم تا در نهایت اگر مبتلا به چنین مشکلاتی بودید، بتوانید به کمک این مقاله و آورده های علمی آن در راستای بهبودی بیماری خود بهترین گام را بردارید.

این مقاله تحت عنوان “درمان سوختگی بیماران دیابتی” و در رابطه با چیستی، انواع و راه های درمان آن برای مطالعه و استفاده ی شما ارائه شد.

امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

طرز تهیه میگو رژیمی
رژیم غذایی
طرز تهيه ميگو رژيمی

در این مقاله، موضوع ” طرز تهيه ميگو رژيمی ” را مورد بحث قرار خواهیم داد. چنانچه شما نیز از علاقه مندان به تناسب اندام

لاغری ران ها در یک هفته
لاغری
لاغری ران ها در یک هفته

در این مقاله، موضوع لاغری ران ها در یک هفته را مورد بررسی قرار می دهیم و به شما نوع حرکات ورزشی و رژیم غذایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonبا یک کلیک مشاوره بگیرید