ما در این مقاله، قصد داریم تا به بررسی درمان زخم دیابت و روش های مختلف درمان و کنترل این عارضه بپردازیم. چنانچه از دیابت رنج می برید و در خصوص زخم های دیابتی نگرانی دارید و یا به این مشکل دچار هستید، توصیه می شود که تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.
📞 09120174510 📞
مقدمه
بیماری دیابت، یکی از شایع ترین انواع بیماری ها و عارضه ها محسوب می شود. بیش از صدها میلیون نفر در دنیا، به بیماری دیابت دچار هستند. دیابت دارای دو نوع دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 است.
هر کدام از انواع دیابت، می تواند مشکلات و عارضه های مختلفی را برای فرد به وجود بیاورد. با افزایش میزان قند خون و کاهش ترشح انسولین در بدن، بیماری دیابت، برای فرد رخ می دهد.
متاسفانه باید گفت که این بیماری، هیچ رده سنی مشخصی ندارد و حتی یک کودک خردسال هم می تواند به دیابت دچار شود. بنابراین، اهمیت مسائل پیشگیری و یا درمان دیابت، بسیار بالا بوده و باید به آن، نگاه جدی شود.
دیابت، همراه با مشکلات و عارضه های مختلفی است
دیابت، همراه با مشکلات و عارضه های مختلفی است. از جمله این مشکلات، ایجاد زخم و عفونت در قسمت های مختلف بدن، به خصوص در ناحیه پا است. زخم های دیابتی، مانند یک زخم عادی نبوده و روند درمان و بهبودی آن، به مراتب سخت تر و چالشی تر از یک فرد عادی خواهد بود.
بنابراین، بایستی در خصوص درمان زخم های دیابتی، چاره ای اندیشید و اقدامات مختلفی را انجام داد.
پیشنهاد می کنیم از پست نحوه پانسمان زخم پای دیابتی دیدن کنید.
درمان زخم دیابت
همان طور که در مقدمه مقاله به آن اشاره شد، زخم دیابتی، یکی از عارضه های شایع در بین افراد مبتلا به فشار خون بالا است و تفاوتی ندارد که به دیابت نوع 1 یا نوع 2 دچار شده باشید. با این حال، هر فرد دیابتی، در معرض زخم های دیابتی به خصوص در ناحیه پا است.
ضروری است که افراد مبتلا به دیابت، روی زخم های ایجاد شده بر بدن خود به دقت نظارت داشته باشند و روش های کنترل و درمان آن را به خوبی فرا گرفته باشند.
زخم های ایجاد شده برای یک فرد دیابتی، به آرامی بهبود پیدا می کند و این امر، طبیعی نیست. حتی ممکن است برخی زخم ها، بهبودی کامل پیدا نکنند و موضوع جدی تر شود.
عفونت دیابتی، بر هر زخمی ایجاد نمی شود. اولین گام و مهمترین قدم در خصوص درمان زخم دیابت، تمیز نگه داشتن جای زخم و قرار دادن پوشش مناسب روی آن است تا بتوان از پیشروی زخم، جلوگیری نمود.
پزشکان متخصص در این حوزه، راهکارهای مختلفی را برای افراد ارائه می دهند و طبیعتا هر فردی با توجه به شرایط خود و زخمی که ایجاد می شود، ممکن است روش درمان و راهکار متفاوتی نسبت به بقیه پیش بگیرند.
لازم است به این موضوع اشاره کنیم که کنترل و پیشگیری از زخم، می تواند از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری کند و در صورت عدم مشاهده علائم بهبودی، بایستی با مشورت پزشک، روش های درمانی دیگر را انجام داد. ما در ادامه مقاله، به بررسی روش های درمان زخم دیابت می پردازیم.
راه های درمان زخم دیابت
ایجاد زخم روی بدن افراد دیابتی به خصوص در ناحیه پاها، مقدمه بروز بیماری های عفونی در بدن است. عارضه هایی مانند سلولیت و زخم پای دیابتی، از جمله این بیماری های عفونی است که ممکن است از یک زخم ساده ایجاد شود.
لطفا از پست درمان قطعی زخم پای دیابتی دیدن کنید.
به همین دلیل، افراد دیابتی بایستی هرچه سریع تر و طی اقدامی به موقع، روش های کنترل و درمان زخم های دیابتی خود را انجام دهند. این مسئله، یعنی راه درمان زخم دیابت شامل فرایندهای مختلف است که در ادامه به مهترین آنها اشاره خواهیم نمود:
کنترل مداوم قند خون
مهمترین و اولین اقدام برای درمان زخم های دیابتی، کنترل کردن مداوم و روزانه قند خون است. دستگاه گلوکزمتر، می تواند گزینه عالی برای کنترل روزانه قند خون در منزل باشد که به سادگی می توان قند خون را در طی روز اندازه گیری کرد.
با اندازه گیری مداوم قند خون، علاوه بر کنترل دیابت، می توانید نسبت به درمان زخم های دیابتی خود، قدمی موثر بردارید و در صورت مشاهده افزایش قند خون، از داروهای کنترل کننده و …، استفاده کنید.
دبریدمان
به برداشتن پوست های ضخیم و بافت های عفونتی بر جای زخم، دبریدمان گفته می شود.
در برخی مواقع، زخم های دیابتی به خصوص زخم در ناحیه پا، به حدی پیشرفته می شود که با دارو و یا روش های سطحی، قابل درمان نیست. به همان دلیل، پزشک متخصص اقدام به برداشتن پوست های مرده روی زخم و خارج کردن عفونت از جای زخم می کند.
در صورت عدم برداشته شدن عفونت از جای زخم، ممکن است ناحیه آسیب دیده، وارد مراحل جدی تر شود و باعث نفوذ عفونت به بافت های عمیق تر پوست گشته و حتی ممکن است به استخوان ها برسد و منجر به قطع عضو گردد.
در صورت اقدام به موقع و کنترل سریع درمان زخمهای دیابتی، می توانید از بروز عفونت جلوگیری کنید و در صورت لزوم، توسط پزشک خود، اقدام به برداشتن جای زخم و عفونت نمایید. بنابراین، جای نگرانی نخواهد بود.
توصیه می کنیم از پست مراحل اولیه زخم پای دیابتی دیدن کنید.
مصرف آنتی بیوتیک
با توجه به نظر پزشک شما، ممکن است برای کنترل زخم دیابتی و جلوگیری از عفونت های شدید و ترشحات، آنتی بیوتیک هایی تجویز شود و شما باید اقدام به مصرف آن در موعد مقرر نمایید. لازم به توضیح است که مصرف آنتی بیوتیک ها، بایستی تحت نظر پزشک باشد و از مصرف خودسرانه دارو، جدا خودداری نمود.
کاهش فشار بر ناحیه آسیب دیده
یکی از روش های کنترل و درمان زخم دیابت، کاهش فشار در ناحیه مورد نظر است.
این مسئله، به خصوص برای افرادی که زخم پای دیابتی دارند، بسیار مهم است. چنین افرادی بایستی فشار بدن را از روی پاشنه پا حذف کنند. استفاده از کفش های مخصوص، می تواند گزینه مناسب در این زمینه باشد.
ایجاد فشار روی جای زخم، می تواند باعث ایجاد عفونت های شدید و گسترش زخم به دیگر بافت های بدن شود. افرادی که اضافه وزن دارند و چاق هستند، بایستی به این موضوع، توجه بیشتری کنند. زیرا افزایش توده های چربی، باعث فشار مضاعف بر ناحیه زخم می شود و عفونت های شدیدی رخ می دهد.
مرطوب نگه داشتن جای زخم
محیط خشک، می تواند باعث گسترش باکتری ها و عفونت در جای زخم شود. بنابراین لازم است محیطی برای زخم فراهم شود که مرطوب باشد تا بتواند به روند درمان زخمهای دیابتی، کمک زیادی کند. تعویض مداوم پانسمان و شست و شوی زخم با مواد مخصوص و طبق توصیه نظر پزشک، می تواند گزینه مناسبی برای مرطوب نگه داشتن و تمیز نگه داشتن جای زخم باشد.
سایر روش های درمانی
امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی و علوم پزشکی و درمانی، روش های درمانی نوینی برای درمان زخم های دیابتی و عفونت های مربوط به آن وجود دارد.
به عنوان مثال، درمان با فاکتورهای رشد و یا درمان سلولی برای جایگزین کردن سلول های مرده و آسیب دیده، می تواند جزو گزینه های درمانی در این خصوص باشد.
درمان دارویی زخم دیابت
برای درمان زخمهای دیابتی، ممکن است با توجه به نظر پزشک، داروهای مختلفی مانند آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد انعقاد خون و … تجویز شود. علاوه بر این، درمان های موضعی هم می تواند برای زخم های دیابتی، مفید واقع شود. این موارد، عبارتند از:
- استفاده از کرم های مخصوص که حاوی نقره باشد.
- استفاده از محلول های شست و شو مانند محلول پلی هگزامتیلن بیگوانید
- استفاده از انواع پمادها و ژل که حاوی عسل باشد.
البته لازم به گفتن است که هر کدام از این موارد، بایستی با نظر پزشک انجام شود و به صورت خودسرانه، اقدامی صورت نگیرد.
در انتها پیشنهاد می کنیم مقاله جراحی پای دیابتی را مطالعه کنید.
پیشگیری از زخم دیابتی
زخم های دیابتی، یکی از عارضه های شایع و بسیار فراوان در بین افراد دیابتی است.
تحقیقات و آمارها نشان می دهد که هر ساله بسیاری از افراد مبتلا به دیابت، به دلیل عدم درمان به موقع زخم های دیابتی خود به خصوص زخم پای دیابتی، مجبور به قطع عضو می شوند. از آنجایی که بیشترین عارضه زخم دیابتی مربوط به ناحیه پا است، این آمار، برای زخم پای دیابتی محسوب می شود.
با این تفاسیر، پیشگیری از ایجاد زخم های دیابتی بسیار مهم است و به نوعی، یک روش درمان زخمهای دیابتی هم محسوب می شود.
زمان ایجاد عوارض مختلف دیابت، بستگی به شدت بیماری و نوع دیابت دارد و برای هر فردی، متفاوت است. ولی به طور متوسط، حدود 5 سال تا 10 سال بعد از شروع دیابت، ممکن است عوارض بسیار جدی برای فرد رخ دهد. به همین دلیل، پیگیری مداوم و کنترل های همیشگی دیابت، می تواند از بروز علائمی مانند زخم های دیابتی، جلوگیری نماید.
در صورت مشاهده هر گونه علائم مختلف و مشکلاتی در نواحی مختلف بدن مانند کبودی، ورم، زخم های بی مورد و …، بایستی سریعا به پزشک مراجعه نمود و اقدامات درمانی را انجام داد.
از جمله موارد پیشگیری از زخم دیابتی و انجام امور غربالگری آن، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بررسی و اندازه گیری مداوم و روزانه قند خون توسط خود فرد که می تواند در منزل، این کار را انجام دهد.
- اندازه گیری شاخصی به نام شاخص هموگلوبین خون A1C که به صورت دوره ای و سه ماهه، آزمایشات مختلفی در این خصوص انجام می شود و یک معیار اصلی برای کنترل و درمان دیابت و جلوگیری از زخم دیابت است.
- آموزش های لازم توسط پزشک، به بیمار در خصوص کنترل دیابت خود و درمان زخمهای دیابتی، به صورت جزئی
- داشتن یک رژیم غذایی مخصوص و منحصر به فرد برای فرد دیابتی که بتواند کنترل قند خون را بر عهده بگیرد.
- معاینه نقاط حساس که ممکن است زخم هایی ایجاد شود. به عنوان مثال، معاینه پاها به صورت دوره ای، از وظایف بیمار و پزشک متخصص است.
- انجام امور غربالگری و آزمایشات لازم مربوط به مشکلات کلیوی که از اهمیت زیادی برخوردار است.
- بررسی و کنترل مداوم فشار خون
- بررسی و کنترل مداوم کلسترول خون و میزان چربی های بدن
چنین مواردی، می تواند هم در پیشگیری و هم درمان زخمهای دیابتی، موثر باشد. پزشک متخصص شما می تواند در این خصوص، راهنمایی های لازم را ارائه نماید.
از روش های درمانی کلینیک زخم پای دیابتی مطلع شوید.
نکات مهم برای پیشگیری و درمان زخم دیابت و تسریع در روند بهبودی آن
افراد دیابتی، بر تمیز نگه داشتن بدن خود و نقاط حساس مربوط به زخم، به خصوص پای خود، باید دقت کنند. شست و شوی روزانه پاها با صابون، می تواند از بروز عفونت و تشدید زخم، جلوگیری نماید.
توجه به علائمی مانند تاول، بریدگی، خراش و قرمزی در ناحیه پوست، بسیار مهم است و باید جدی گرفته شود.
در خصوص مرطوب نگه داشتن جای زخم، توضیحاتی ارائه شد که می تواند از بروز عفونت جلوگیری نماید. استفاده از کرم های مرطوب کننده با تشخیص پزشک، می تواند گزینه مناسبی باشد.
لازم است برای افرادی که دچار زخم پای دیابتی می شوند، نکته ای گفت که لای انگشتان، بایستی کاملا خشک باشد.
اگر در پای خود، میخچه ای مشاهده می کنید و یا پینه می بینید، از برداشتن آن به صورت خودسرانه خودداری کنید
اگر در پای خود، میخچه ای مشاهده می کنید و یا پینه می بینید، از برداشتن آن به صورت خودسرانه خودداری کنید و لازم است با پزشک خود مشورت کنید تا پزشک شما این میخچه ها را بردارد.
برای افرادی که زخم پای دیابتی دارند، مهم است که از کفش های مخصوص استفاده کنند. کفش های مخصوص، به گونه ای است که پا به صورت کامل در کفش آزاد باشد و راه تهویه مناسب هم داشته باشد. همچنین قبل از پوشیدن کفش، لازم است بررسی های لازم را در خصوص تمیز یا کثیف بودن کفش، انجام دهید.
به صورت کلی، هر فردی که به دیابت مبتلا شده است و دچار زخم در هر ناحیه ای می شود، در ابتدا باید کنترل لازم را داشته باشد و در صورت عدم بهبودی، اقدامات لازم در خصوص درمان زخمهای دیابتی را انجام دهد.
زیرا در صورت عدم بهبودی، می تواند خطراتی را برای فرد ایجاد کند. البته باید به این نکته اشاره کرد که دید مثبت به این قضیه مهم است و هر زخمی که ایجاد می شود، خطرناک نیست و لازم است تا در همان ابتدا، اقدامات پیشگیری و درمانی را انجام داد تا سریعا، مشکل رفع شود.
نتیجه گیری
ما در این مقاله، به بررسی درمان یکی از عارضه های مهم مربوط به بیماری دیابت، یعنی درمان زخم دیابت پرداختیم. زخمهای دیابتی، یکی از عوارض بسیار شایع در افراد مبتلا به دیابت است که می تواند مشکلات زیادی را ایجاد کند.
ایجاد عفونت های شدید، آسیب به بافت ها، حتی قطع عضو، می تواند مشکلات بعدی زخم های دیابتی باشد. با کنترل سریع دیابت و زخم دیابتی خود، انجام اقدامات درمانی لازم مانند مصرف داروها و آنتی بیوتیک ها، کاهش فشار بر ناحیه زخم، تمیز و مرطوب نگه داشتن جای زخم و …، می توان اقدامی سریع و به موقع برای درمان زخم های دیابتی انجام داد.
در چنین شرایطی، توصیه اکید ما این است که حتما با پزشک متخصص خود، مشورت های لازم را انجام دهید و اقدامی خودسرانه برای درمان زخم دیابت، انجام ندهید.