درمان دیابت پا

درمان دیابت پا
فهرست مطالب

در این مقاله، موضوع درمان دیابت پا را مورد بررسی قرار خواهیم داد و مراحل آن را توضیح خواهیم داد. لطفا در ادامه همراهمان باشید.

منظور از دیابت پا، زخمی است که روی پای افرادی که دیابت دارند، ایجاد می شود. معمولا 15 درصد از افرادی که دیابت دارند، دچار این مشکل می شوند و 6 درصد از آن ها به عوارض بیشتری دچار می شوند.

اگر به زخم های دیابتی توجه نشود، خطرات زیادی را فراهم می آورند، حتی ممکن است مجبور به قطع عضو شوند. به همین علت باید هر چه زودتر به بهترین پزشک برای درمان کردن دیابت پا مراجعه کنید.

درمان دیابت پا
درمان دیابت پا

پیشنهاد می کنیم از پست مراحل اولیه زخم پای دیابتی دیدن کنید.

دیابت پا

ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که علت دیابت پا چیست و چه عواملی باعث ایجاد آن می شوند؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که نوروپاتی محیطی و ایسکمی اندام های انتهایی، علت بروز زخم دیابتی هستند.

منظور از نوروپاتی، آسیب عصبی و منظور از ایسکمی، کمبود جریان خون است. وجود این دو عامل، سبب ایجاد زخم می شود. زمانی که قند خون به طور مزمن بالا باشد، به اعصاب حرکتی و حسی آسیب رسانده می شود.

نقش نوروپاتی در درمان دیابت پا

نوروپاتی مهم ترین عامل در بروز زخم های دیابتی  است که سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند. در واقع نوروپاتی موجب ناتوانی بدن در مقابله با عفونت می شود و خطراتی را برای بدن فراهم می آورد.

همان طور که می دانید، عصب های حسی باعث می شوند تا احساس لامسه داشته باشیم و گرما و سرما و درد را حس کنیم. هنگامی که عصب های حسی افراد دیابتی آسیب می بیند، این افراد دیگر نمی توانند گرما و سرما و درد را حس کنند. در واقع اگر این افراد در معرض سرمای شدید قرار بگیرند یا با آب جوش بسوزند، چیزی را حس نمی کنند.

نقش نوروپاتی در درمان دیابت پا
نقش نوروپاتی در درمان دیابت پا

به دلیل این که توانایی بدن در مقابله با التهاب ها و زخم ها کم شده است، در نتیجه، زخم به خوبی بهبود پیدا نمی کند. یکی دیگر از معایب نوروپاتی این است که موجب ضعف عضلانی و ضعیف شدن مچ پاها می شود. دیابت پا می تواند نحوه راه رفتن افراد را دچار اختلال کند و یا شکل پاها را تغییر دهد. انگشت چکشی و بیماری پای شارکو و انحراف شست پا، از جمله عوارض این بیماری هستند.

با توجه به موارد گفته شده، باید توجه زیادی به نحوه درمان دیابت پا داشته باشیم تا مشکل بیشتری پیش نیاید. البته قبل از این که برای درمان دیابت، دست به کار شویم، باید جلوی ایجاد این بیماری را بگیریم.

به طور مثال فشارهای غیر عادی سبب بروز زخم و در نهایت دیابت پا می شوند. کفش و دمپایی که افراد دیابتی از آن استفاده می کنند، باید کاملا استاندارد باشد. در غیر این صورت، ممکن است بر اثر فشارهای وارد شده بر پا، به این بیماری مبتلا شوند.

اهمیت کفش در درمان دیابت پا

اگر کفشی استاندارد نباشد، با انگشت های پا اصطکاک پیدا می کند و روی آن ها، زخم ها و تاول هایی ایجاد می شود. متاسفانه همان طور که گفتیم، عصب پاهای افراد دیابتی بی حس می شود و آن ها، زخم های ایجاد شده را حس نمی کنند.

اگر التهاب ایجاد شده به موقع درمان نشود، عفونت می کنند و دردسرهای بیشتری ایجاد می کنند. در برخی از موارد، عفونت و زخم تا حدی پیشروی می کنند تا به استخوان می رسند. در چنین مواردی گفته می شود که  استئومیلیت ایجاد شده است که یک بیماری جدی به شمار می آید.

افرادی که به این عارضه مبتلا می شوند، باید جراحی شوند و در صورت لزوم، پای آن ها قطع می شود. بنابراین اگر به درمان دیابت  توجه نکنیم، ممکن است اعضای بدن خود را از دست بدهیم.

نقش تصلب شرایین در درمان دیابت پا

یکی دیگر از مشکلاتی که دیابت برای بدن ایجاد می کند، سفت شدن شریان ها است که به آن تصلب شرایین گفته می شود. در واقع دیابت باعث التهاب در عروق خونی می شود و به آن ها آسیب می رساند.

زمانی که شریان ها تنگ می شوند، ایسکمی ایجاد می شود و در نهایت گردش خون با محدودیت مواجه می شود. در واقع در این شرایط، اکسیژن و مواد مغذی مانند گلوکز به بافت های بدن نمی رسد. با ضعیف شدن گردش خون، شریان های دست و پا دچار التهاب می شود.

به این بیماری، شریان محیطی گفته می شود که که رسیدن اکسیژن و مواد مغذی به زخم را محدود می کند. این مورد، سبب بالا رفتن احتمال عفونی شدن زخم می شود و در نهایت، فرایند درمان را آهسته تر می کند.

نقش تصلب شرایین در درمان دیابت پا
نقش تصلب شرایین در درمان دیابت پا

این بیماری در افراد دیابتی، 2 تا 8 برابر بیشتر دیده می شود و متاسفانه نیمی از افراد دیابتی، زخم دیابتی دارند. تشخیص و درمان دیابت و بیماری های شریان های محیطی، از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است.

زیرا وجود این بیماری ها باعث کند شدن روند بهبود زخم ها می شود و بیماری های دیگری را ایجاد می کند. اگر بیماران دیابتی دچار آسیب های شدید در بافت های بدن خود شوند، علائم بیماری شریان های محیطی بروز داده نمی شود. همین مسئله، فرآیند درمان دیابت را سخت تر می کند و سلامت بیمار را به خطر می اندازد.

شناخت انواع زخم ها برای درمان دیابت پا

قبل از این که درمان دیابت پا آغاز شود، باید نوع زخم های پا را بشناسیم و سپس راه مناسب را انتخاب کنیم. طبیعتا هر زخمی برای درمان، راه و روش مخصوصی دارد و تشخیص آن به عهده پزشک است. انواع زخم های دیابتی عبارتند از:

شناخت انواع زخم ها برای درمان دیابت پا
شناخت انواع زخم ها برای درمان دیابت پا
  •   زخم های نوروپاتیک: این زخم ها به علت التهاب در شریان های محیطی ایجاد می شود و علائم ایسکمیک در آن وجود ندارد.
  •   زخم ایسکمیک: این زخم هم به علت بیماری شریان محیطی انجام می شود اما علائم نوروپاتی را ندارد.
  •   زخم نورواسک میک: این زخم زمانی ایجاد می شود که بیمار، هم به شریان محیطی و هم به نوروپاتی مبتلا شده باشد.

تشخیص درست و به موقع این زخم ها، تاثیر بسیار زیادی روی درمان دیابت دارد.

مشکلات درمان دیابت پا

عوامل مختلفی وجود دارند که درمان دیابت را دچار مشکل می کنند و سبب آهسته تر شدن روند درمان می شود. برای جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر، باید از این موارد مضر پرهیز شود. مصرف سیگار و سابقه ابتلا به زخم های دیابتی و عدم کنترل قند خون، از جمله این موارد هستند.

البته گروهی از افراد، با توجه به شرایطی که دارند، بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. درمان دیابت پا در این گروه از افراد، سخت تر انجام می شود و به همین علت باید بیشتر مراقبت کنند. این گروه عبارتند از:

  •   اسپانیایی ها
  •   آمریکایی های آفریقایی تبار
  •   بومیان آمریکایی
  •   مردان مسن
  •   افراد مبتلا به مشکلات قلبی و کلیوی و چشمی  که ناشی از ابتلا به بیماری دیابت باشد.
  •   افراد دیابتی که از انسولین استفاده می کنند.

لطفا از پست کلینیک زخم پای دیابتی دیدن کنید.

سرعت درمان دیابت پا

برای این که درمان دیابت پا سریع تر انجام شود، لازم است تا علائم و نشان های این زخم ها را به خوبی بشناسیم.

  •   قرمزی و تورم ناحیه آسیب دیده
  •   وجود ترشح روی جوراب
  •   بوی بد
سرعت درمان دیابت پا
سرعت درمان دیابت پا

درمان دیابت پا معمولا با مصرف آنتی بیوتیک آغاز می شود تا جلوی عفونت گرفته شود. افراد دیابتی باید توجه بسیار ویژه ای به مقدار قند خون خود داشته باشند تا به این بیماری مبتلا نشوند. در واقع بالا رفتن قند خون، سبب ایجاد میکروارگانیسم های عفونی می شود که درمان دیابت را سخت تر می کند.

برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله درمان قطعی زخم پای دیابتی را مطالعه کنید.

مراحل درمان دیابت پا

درمان دیابت پا شامل چند مرحله می شود که لازم است همه آن ها به دقت و با سرعت کافی انجام شوند.

  •   کنترل قند خون: برای این که درمان دیابت پا به خوبی انجام شود، باید به طور مداوم، قند خون را چک کنید.
  •   دبریدمان: منظور از دبریدمان، برداشتن بافت های عفونی و پوست های ضخیم است که به روند درمان  دیابت پا کمک می کند. ممکن است مواردی از پانسمان قبلی روی زخم باقی بماند که حتما باید آن ها برداشته شوند. اگر ذرات خارجی روی زخم بنشیند، باعث افزایش عفونت می شوند که در دبریدمان، باید به این نکته هم توجه کنید.
  •   آنتی بیوتیک: یکی از مهم ترین بخش های درمان دیابت پا، مصرف آنتی بیوتیک است که جلوی پیشروی زخم را می گیرد. استفاده از آنتی بیوتیک، سبب درمان ترشحات و عفونت ها می شود و به بهبود زخم کمک زیادی می کند.
  •   کاهش فشار: همان طور که گفتیم، دیابت پا بر اثر ایجاد فشار و یا گرما و سرما  ایجاد می شود. برای درمان دیابت پا باید از عوامل ایجاد کننده آن هم دوری کنید تا بیماری تشدید نشود. پس باید کفش های مخصوص بپوشید و در صورت لزوم، از صندلی چرخدار استفاده کنید.
  •   مرطوب نگه داشتن زخم: برای این که درمان دیابت سریع تر انجام شود، باید همیشه زخم را مرطوب نگه دارید.
  •   سایر روش ها: اگر به کمک روش های گفته شده، درمان دیابتانجام نشد، باید از روش های دیگری استفاده شود.

توصیه می کنیم از صفحه نحوه پانسمان زخم پای دیابتی دیدن کنید.

مراحل درمان دیابت پا
مراحل درمان دیابت پا

اهمیت نگهداری از زخم در درمان دیابت پا

برای این که درمان دیابت برای پا سریع تر انجام شود، باید به خوبی از آن مراقبت کنید و مرتبا پا ها را پانسمان کنید. در این صورت، زخم عفونت نمی کند و زودتر التیام می یابد و خطرات بیشتری ایجاد نمی شود.

نکته مهم برای درمان زخم، این است که خون به اندازه کافی در آن محل گردش پیدا کند. به همین منظور باید جلوی بالا رفتن قند خون گرفته شود تا زخم بدون جراحی پای دیابتی درمان شود.

جمع بندی

در این متن، به معرفی نحوه درمان دیابت پا و نکات مربوط به آن پرداختیم. همچنین دانستیم که اعصاب حسی در افراد دیابتی ضعیف می شود و ممکن است آن ها درد و سوزش را حس نکنند. به همین علت، آن ها به زخم های دیابتی مبتلا می شوند که به علت عوارض دیابت، درمان آن به سختی انجام می شود.

پروتئین عدس
مواد غذایی
پروتئین عدس

پروتئین عدس به عنوان یک منبع غنی و مفید از پروتئین گیاهی، می‌تواند در تأمین نیازهای پروتئینی روزانه کمک کند و به سلامت بدن و

پروتئین کشک
مواد غذایی
پروتئین کشک

میزان پروتئین کشک به نوع و مارک کشک مورد نظر بستگی دارد. اما به طور کلی، 100 گرم کشک حاوی حدود 20-15 گرم پروتئین است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با یک کلیک مشاوره بگیرید.📞

Call Now Buttonبا یک کلیک مشاوره بگیرید