در این مقاله، به موضوع درمان دیابت شیرین در کودکان می پردازیم.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.
📞 09120174510 📞
مقدمه
بیماری دیابت، یکی از رایج ترین و شایع ترین انواع بیماری ها محسوب می شود. در دنیا، بیش از صدها میلیون نفر به این عارضه دچار شده اند. تفاوتی نخواهد داشت که فرد در چه سنی باشد.
دیابت، به حدی فراگیر است که حتی در کودکان هم دیده می شود. بیماری دیابت، همراه با افزایش میزان قند خون رخ می دهد و می تواند مشکلات بسیار زیادی را برای بدن فرد به وجود بیاورد.
بسیاری از کودکان هم از عارضه دیابت در امان نیستند و می توانند به دلایل مختلفی، به این عارضه و بیماری دچار شوند. دیابت شیرین نیز همان دیابت محسوب می شود که منجر به افزایش قند خون خواهد شد.
با کاهش ترشح انسولین در بدن، میزان قند خون، تا حد قابل توجهی افزایش پیدا می کند و منجر به عارضه دیابت خواهد شد. این مسئله به خصوص برای کودکان، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و والدین کودک، بایستی اقدامی به موقع و درست در زمینه درمان دیابت فرزند خود انجام دهند.
ما در این مقاله، قصد داریم تا به بررسی درمان دیابت شیرین در کودکان بپردازیم و راهکارهایی در خصوص درمان و پیشگیری این عارضه ارائه دهیم. بنابراین، توصیه می شود که تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.
پیشنهاد میکنیم از پست دیابت شیرین دیدن کنید.
درمان دیابت شیرین در کودکان
دیابت شیرین که معمولا به آن دیابت گفته می شود، یک مشکل بسیار رایج است که به دلیل افزایش میزان قند خون در بدن فرد رخ می دهد و می تواند اندام ها و دیگر قسمت های بدن را درگیر خود نماید. متاسفان، بسیاری از کودکان، در اثر عوامل مختلفی، به دیابت شیرین دچار می شوند و عارضه های مختلفی را در سنین کم، تجربه می کنند.

عدم درمان به موقع کودکان، می تواند به مرور زمان مشکلاتی مانند بیماری های قلبی و عروقی، آسیب به چشم، مشکلات کلیوی و … را به وجود آورد. بنابراین، بایستی اقدامی به موقع و اصولی برای فرزند خود انجام دهید تا از گزند این بیماری و عوارض آن، در امان بمانید. ما در ادامه مبحث، به بررسی برخی از راهکارهای موثر در راستای درمان دیابت شیرین در کودکان خواهیم پرداخت:
-
نظارت و چک کردن میزان قند خون
مهمترین مسئله در درمان بیماری دیابت شیرین در کودکان، چک کردن روزانه میزان قند خون کودک شماست. شما بایستی حداقل روزی 4 مرتبه، اقدام به بررسی میزان قند خون کودک خود نمایید.
برای انجام این کار، می توانید از دستگاه گلوکزمتر استفاده کنید که کار کردن با آن بسیار راحت است. در ابتدا از قسمت انگشت کودک، یک قطره خون توسط سوزن مخصوص گلوکزمتر، خون دریافت کنید و با قرار دادن بر جای مخصوص این دستگاه، می توانید میزان قند خون فرزند خود را چک کنید.
تست کردن مداوم قند خون، می تواند باعث اطمینان شما شود تا متوجه شوید که محدوده قند خون کودک شما، در حالت ایده آل قرار دارد و در صورت افزایش قند خون، اقدامات لازم را انجام دهید.
لازم است در ابتدا، با متخصص اطفال، در خصوص میزان قند خون کودک خود مشورت های لازم را انجام دهید و از محدوده نرمال قند خون کودک خود، اطلاعات لازم را کسب کنید.
-
دارو درمانی
بر اساس نظر و تشخیص پزشک، ممکن است که کودک، نیاز به مصرف دارو، برای کنترل دیابت شیرین خود داشته باشد. داروهایی نظیر متفورمین و دیگر داروهای مربوط به کنترل دیابت، از جمله این موارد است که در دوز و مقدار مشخصی، برای کودک تجویز خواهد شد تا بتواند به کنترل قند خون خود بپردازد.
-
انسولین
مهمترین مسئله درمان دیابت شیرین در کودکان، انسولین است. به عبارتی دیگر، هر کودک مبتلا به دیابت شیرین، بایستی در کنار سایر موارد، از انسولین استفاده کند. انسولین های تزریقی، دارای انواع مختلفی است که برای کودکان، بر اساس نیاز آنها تجویز می شود. این موارد عبارتند از:
انسولین هایی با اثر سریع: این انسولین ها، می تواند در کمتر از 15 دقیقه، اثر خود را نشان دهد و باعث کاهش قند خون کودک گردد. از جمله این انسولین ها، می توان به لیسپرو (همالوژ)، اسپارت (نوولوگ) و گلولیزین (اپیدرا) اشاره کرد که جزو انسولین های واکنش سریع هستند.
انسولین های با اثر کند: این انسولین ها، لازم است 20 دقیقه قبل از غذا تزریق شود تا اثر خود را نشان دهد. مدت زمان اثربخشی این انسولین ها، 1.5 ساعت بعد از تزریق است. ممکن است کودک شما بر اساس نظر پزشک، نیاز به چنین انسولینی داشته باشد.
انسولین های واکنش متوسط: این انسولین ها، بعد از حدود یک ساعت پس از تزریق، اثرات خود را نشان می دهد. انسولین NHP جزو همین انسولین ها محسوب می شود.
انسولین های بلند اثر: این انسولین ها، جزو داروهایی است که می تواند به مدت 20 تا 26 ساعت بعد از تزریق در بدن باقی بماند و باعث کنترل قند خون کودک شود. انسولین هایی مانند گلارژین (لانتوس) و انسولین دتمیر (لومیر)، جزو همین موارد است که متناسب با سن کودک و شرایط بیماری او، تجویز خواهد شد.
تزریق انسولین، به راحتی امکانپذیر است و می توان از طریق سوزن های کوچک یا قلم انسولین استفاده نمود. هر کدام از این روش های تزریق، با توجه به شرایط کودک و راهنمایی های پزشک، قابل استفاده است و می تواند کمک زیادی به درمان دیابت شیرین در کودکان نماید.
-
رژیم غذایی
از دیگر راهکارهایی که لازم است در درمان دیابت شیرین کودکان لحاظ شود، رعایت رژیم های غذایی است. کودکان، مجبور به استفاده از رژیم های سخت غذایی و با محدودیت شدید نیستند و می توانند با توجه به تجویز پزشک، از انواع میوه ها، سبزیجات و غلات استفاده کنند تا بتوانند مواد مغذی بدن خود را تامین کنند. دوری کردن از چربی ها و کالری بالا و مواد قندی، اصول مهم رژیم غذایی درمانی برای کودکان مبتلا به دیابت است.
-
فعالیتهای فیزیکی
کودکان نیز باید به طور مداوم، فعالیت های فیزیکی داشته باشند. فعالیت فیزیکی می تواند منجر به تعادل در قند خون شود و ورزش، باعث سوخت گلوکزهای اضافی در بدن می شود و تبدیل به انرژی خواهد شد. این مسئله، جزو مهمترین مسائل، در خصوص درمان دیابت شیرین در کودکان است.
لطفا از پست محاسبه bmi در کودکان دیدن کنید.

علت بروز دیابت شیرین در کودکان
مهمترین علل ابتلای کودکان به دیابت را می توان به دو دسته کلی تقسیم بندی نمود:
- عوامل ژنتیکی
- عوامل محیطی
اگر بستگان درجه یک کودک به دیابت مبتلا باشند، از لحاظ ژنتیکی احتمال بروز این بیماری در کودک نیز افزایش مییابد. عوامل محیطی تأثیرگذار در ابتلا به دیابت نیز به موارد زیر تقسیم میشوند:
در خصوص مورد اول، باید گفت که سابقه ژنتیکی و خانوادگی، نقش مهمی در ابتلای کودک به دیابت دارد. اگر بستگان درجه یک کودک مانند پدر یا مادر و خواهر و برادر، به دیابت مبتلا شده باشند، احتمال بروز دیابت در کودک افزایش پیدا خواهد کرد.

در خصوص عوامل محیطی باید گفت که مواردی مانند عفونت های ویروسی مانند آنتروویروسها، نقش مهمی در تشکیل دیابت کودکان دارد. علاوه بر این، تغذیه نادرست کودک هم تاثیرگذار در بروز دیابت شیرین است. به خصوص در زمان نوزادی و سنین کم که از شیر گاو تغذیه کرده باشند، بیشتر در معرض دیابت شیرین خواهند بود. از دیگر عوامل محیطی که باعث دیابت کودکان می شود، می توان به چاقی، کمبود ویتامین D و … اشاره کرد.
عوارض شایع دیابت شیرین در کودکان
بروز دیابت در کودکان، می تواند همراه با عوارض مختلف باشد. در صورت عدم درمان به موقع و رعایت اصول ذکر شده در درمان دیابت شیرین در کودکان، احتمال بروز این عوارض بسیار زیاد است که می تواند تهدید کننده زندگی کودک باشد. از جمله این عوارض عبارتند از:

- تشنگی یا خشکی شدید دهان
- افزایش ادرار
- پوست خشک یا برافروخته
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد شکمی
- احساس بوی میوه در دهان
- سرگیجه
اگر میزان انسولین بدن بسیار پایین باشد، بدن قادر نخواهد بود که از گلوکز برای تولید انرژی استفاده کند. بنابراین شروع به تجزیه چربی ها در بدن خواهد کرد. همین مسئله باعث تولید ماده ای به نام کتون در بدن می شود که باعث سمی شدن بدن خواهد شد و خطرات بسیاری را ایجاد می کند.
در صورتی که درمان به موقع صورت نگیرد و دیابت به حال خود رها شود، در موارد بسیار حادتر، می تواند خطرات جبران ناپذیری را ایجاد کند.
علت چاقی شکم در کودکان چیست؟ لطفا برای دریافت پاسخ روی لینک فوق کلیک نمایید.
از جمله عارضه های شدیدتر مرتبط با دیابت شیرین در کودکان عبارتند از:
- ابتلا به بیماری های کلیوی
- بیماری های چشمی و در موارد حاد، نابینایی کودک
- افزایش فشار خون و کلسترول بالا
- ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و حتی سکته قلبی
لازم است بدانید که دیابت در کودکان، همراه با چاقی رخ می دهد که البته این امر، به صورت کلی است و در اغلب مواقع ایجاد می شود. اضافه وزن و دیابت، در کنار هم می تواند شرایط دشواری را برای زندگی کودک و رشد او ایجاد کند. بنابراین لازم است که درمان دیابت شیرین در کودکان را جدی بگیرید و با یک پزشک متخصص، مشورت های لازم را انجام دهید.
نحوه صحیح تشخیص دیابت کودکان
چندین روش و آزمایش برای تشخیص دیابت در کودکان وجود دارد که می توان از آنها استفاده کرد و متوجه بروز دیابت شیرین شد. این آزمایش ها، عبارتند از:
- آزمایش قند خون تصادفی با دستگاه گلوکزمتر: این آزمایش، نوعی غربالگری محسوب می شود که توسط یک قطره خون از نوک انگشت کودک انجام می شود و توسط دستگاه گلوکزمتر، مورد بررسی قرار می گیرد و میزان قند خون مشخص می شود. اگر میزان قند خون کودک، بیش از 200 میلی گرم بر دسی لیتر باشد، یعنی احتمال دیابت در کودک وجود دارد.
- آزمایش قند ناشتا در کودکان: این آزمایش می تواند میزان قند خون ناشتای کودک را مشخص کند. در صورتی که میزان قند خون ناشتای کودک، بالاتر از 126 باشد، یعنی احتمال دیابت وجود دارد.
- آزمایش هموگلوبین یا A1C: این آزمایش، می تواند میانگین سطح قند خون کودک را مشخص کند و تاثیر زیادی در روند درمان دیابت شیرین در کودکان دارد. این آزمایش، در بازه های 3 ماهه انجام می شود و در هر دوره، میزان قند خون مشخص خواهد شد. اگر میزان A1C در کودک، از سطح 5 بیشتر باشد، یعنی احتمال دیابت شیرین در کودک، وجود دارد.
- دریافت نمونه خون، بعد از ناشتا بودن: پس از دریافت نمونه خون در زمان ناشتا بودن، آزمایشگاه، یک محلول قندی را به کودک خواهد داد تا میل کند. بعد از گذشت چند ساعت، میزان سطح قند خون او مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در این زمان، اگر میزان قند خون کودک بالاتر از 200 میلی گرم بر دسی لیتر باشد، یعنی احتمال دیابت وجود دارد.
- آزمایش خون بررسی آنتی بادی های بدن که در دیابت نوع اول شایع است.
- انجام آزمایش ادرار یا خون، برای بررسی سمی بودن بودن از وجود ماده کتون
آیا امکان پیشگیری از دیابت در کودکان وجود دارد؟
با توجه به نوع دیابت کودک، می توان روش های پیشگیری از آن را انجام داد. در هر صورت، تحت نظر بودن توسط پزشک متخصص، کمک کننده در پیشگیری از دیابت شیرین کودکان خواهد بود. از جمله این اقدامات موثر در پیشگیری دیابت کودک، عبارتند از:

حفظ یک وزن متعادل: اضافه وزن، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد، زیرا با احتمال زیاد شدن مقاومت سلولها به انسولین همراه است.
تعادل در وزن و حفظ آن: همان طور که در بخشی از مقاله گفته شد، دیابت کودکان، همراه با چاقی است. بنابراین برای پیشگیری و حتی درمان دیابت شیرین در کودکان، لازم است به صورت مرتب، وزن کودک چک شود و از اضافه وزن، جلوگیری گردد.
انجام فعالیت های بدنی: داشتن فعالیت بدنی برای کودک، باعث کاهش مقاومت بدن او نسبت به انسولین خواهد شد و در نتیجه، باعث کنترل قند خون می شود.
محدودیت در مصرف غذاهای حاوی قند و شیرینی: مصرف زیاد شیرینی جات و مواد قندی، می تواند خطر ابتلا به اضافه وزن و دیابت را در کودکان افزایش دهد. بنابراین، لازم است از یک رژیم غذایی مناسب استفاده کرد و کودک خود را عادت به مصرف غذاهای سالم دهید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر کودکی دارای علائم و نشانه های دیابت باشد، لازم است برای انجام آزمایشات لازم و حتی درمان دیابت شیرین در کودکان، به پزشک مراجعه کند. بررسی های اولیه توسط پزشک، می تواند راه آسان تری برای پیشگیری و درمان دیابت کودک شما باشد. زمانی که کودک، نشانه های زیر را داشته باشد، لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

- کودک، در خانواده ای باشد که مبتلا به دیابت وجود دارد.
- کودکی که دارای اضافه وزن و چاقی باشد.
- کودکی که از نژاد سیاه پوستان باشد.
- وجود برخی بیماری های زمینه ای مانند فشار خون، ناراحتی قلبی و … در کودک
درصورت بروز چنین علائمی، لازم است به پزشک متخصص غدد کودکان مراجعه شود تا معاینه ها و بررسی های لازم صورت گیرد. کنترل به موقع و استفاده از روش درست درمانی، می تواند تاثیر زیادی در درمان هر چه سریع تر و بهتر کودک شما داشته باشد.
نتیجه گیری
ما در این مقاله، به بررسی درمان دیابت شیرین در کودکان پرداختیم. دیابت، یک بیماری شایع است که در همه سنین، احتمال رخ دادن آن وجود دارد.
برای این که اقدام به درمان دیابت شیرین کودک خود کنید، لازم است اقدامات لازم در زمینه درمان مانند رژیم غذایی، تزریق انسولین، مصرف دارو، ورزش و … را در نظر داشته باشید. کودکان، به دلیل سن کمی که دارند، بیشتر در معرض بیماری و آسیب هستند.
بنابراین لازم است در صورت بروز هر گونه علائم غیر عادی در کودک، به پزشک مراجعه نمایید تا از بروز بیماری و عارضه های مختلف از جمله دیابت، جلوگیری نمایید.
در انتهای مطالعه این مقاله پیشنهاد می کنیم از مقاله چاق ترین کودک جهان دیدن کنید.