موضوع پر اهمیتی که در این مقاله تصمیم به بررسی آن داریم، در خصوص « ارتباط چاقی و سرطان » می باشد. در ادامه این مطلب همراه ما باشید. همراه با بهترین متخصص سرطان مری باشید تا اطلاعات کاملی در این زمینه دریافت کنید.
بر اساس آمارهای انجام شده از سوی سازمان جهانی بهداشت، ارتباط چاقی و سرطان، به اثبات رسیده است. چاقی مشکلی است که نگرانی های زیادی به دنبال دارد.
علاوه بر این که از لحاظ ظاهری افراد را متاثر می کند، سبب به وجود آمدن بسیاری از امراض روانی نیز می شود و افراد را با کمبود اعتماد به نفس روبرو می سازد. ولی مسئله پر اهمیت در این مبحث، در رابطه با ارتباط چاقی و سرطان است.

هر اندازه مقدار چربی تجمع یافته در بدن افزایش یابد به خصوص چربی شکمی، امکان مبتلا شدن به سرطان نیز بیشتر خواهد شد.
در خصوص راه های کاهش وزن به ویژه جراحی های لاغری، می توانید از جناب دکتر سلیمی کمک بگیرید. دکتر سلیمی، فوق تخصص گوارش و معتبرترین متخصص انواع جراحی های لاغری به شمار می آیند.
با موضوع دیابت شیرین در خدمت شما هستیم.
ارتباط چاقی و سرطان چیست؟
در رابطه با ارتباط چاقی و سرطان، تا به حال تحقیقات بسیاری به عمل آمده است. مطالعات گویای این است که چربی بیش از حد، پیش زمینه ای برای بروز انواع مختلف سرطان از جمله سرطان مری، معده، کبد، کلیه و سایر سرطان ها می باشد.
مسئله ای که به طور کامل روشن نیست، این است که چاقی بیش از اندازه به طور دقیق چطور ریسک ابتلا به سرطان را بالا می برد. اعتقاد و نظر متخصصان بر این می باشد که التهابات نشات گرفته از چربی هایی که اندام های مهم و اصلی را تسخیر کرده اند و به اصطلاح چربی های احشایی قابل تشخیص می باشند، دلیل عمده و اساسی افزایش خطر مبتلا شدن به سرطان در قشر بیش از حد چاق می باشد.

میزان چربی احشایی اضافی، سبب بروز مشکل در فرآیندهای حیاتی بدن همچون سازمان دهی هورمون هایی نظیر انسولین و استروژن می شود.
اهمیت شناخت ارتباط چاقی و سرطان در چیست؟
طی مطالعات به عمل آمده، به طور قطع در خصوص ارتباط چاقی و سرطان می توان سخن گفت. بدین صورت که اقسام گوناگون سرطان ها و ابتلا شدن به آنها، ارتباط کاملا مستقیمی با چاقی دارد و غالبا در جوامع غربی، این مسئله ثابت شده است که اغلب افراد دارای اضافه وزن و چاق، درگیر انواع گوناگونی از سرطان ها می باشند.
ناگفته نماند کشورهایی که در قسمت های شرقی و جنوب شرقی آسیا واقع شده اند هم، در رتبه بعدی از لحاظ ابتلایان افراد چاق به سرطان قرار دارند. تعداد کثیری از محققین در خصوص ارتباط چاقی و سرطان، تحقیقات بی شماری انجام داده اند.
همان گونه که مطلع هستید، چاقی سبب بالا رفتن میزان التهابات در بدن می شود. بالا رفتن شدت التهابات در بدن منجر به بروز تحولاتی می شود که نتیجه آن تولید انسولین، استروژن و تستوسترون خواهد بود.
اکنون این تحولات صورت گرفته در اندام های گوناگون، خطر ابتلا به سرطان را در بدن افراد دارای اضافه وزن افراطی، بالا خواهد برد.
سرطان های مرتبط با چاقی
با وجود این که علل دچار شدن افراد دارای اضافه وزن و چاق به سرطان به صورت دقیق شناسایی نشده است، ولی دلایل فراوانی گواه بر ارتباط چاقی و سرطان می باشند. در ادامه، به چند مورد از سرطان های مرتبط با چاقی اشاره می کنیم:
سرطان آندومتر یا سرطان رحم
آندومتر پوششی برای رحم می باشد که در بعضی مواقع یاخته های آن به صورت غیر طبیعی تکثیر می یابند و در انتها مبدل به سرطان از نوع بدخیم در ناحیه رحم می شوند. این احتمال وجود دارد که هورمون استروژن سبب شدت گرفتن این بیماری شود. همان طور که اطلاع دارید، بافت های حاوی چربی اضافی سبب ترشح هورمون استروژن می شوند.

زنان دارای اضافه وزن مفرط و چاق، به نسبت زنان دارای وزن طبیعی، در حدود دو تا 4 برابر بیشتر در معرض مبتلا شدن به سرطان رحم یا سرطان آندومتر قرار دارند. امکان درگیر شدن زنان بیش از حد چاق به دو شکل رایج سرطان رحم، تقریبا 7 برابر بیشتر از زنان دارای وزن نرمال است.
ریسک ابتلا به سرطان آندومتر با بالا رفتن سن افزایش می یابد. به خصوص در گروهی از زنان که هیچ موقع هورمون های مرتبط با یائسگی را با مراجعه به پزشک، کنترل و تنظیم نکرده اند.
سرطان آدنوکارسینومای مری
اضافه وزن و چاقی، خطر مبتلا شدن به نوع خاصی از سرطان مری با نام آدنوکارسینومای مری را تا دو برابر افزایش می دهد. این نوع سرطان در سلول های گلو آغاز شده و سبب ایجاد مخاط و دیگر مایعات می شود.
از نشانه های این بیماری، می توان به رفلاکس معده و جابجایی اسید معده به سمت مری اشاره کرد. فرآیند رفلاکس معده در افراد چاق، در مقایسه با دیگر افراد بیشتر رخ می دهد.
سرطان سینه
چاقی و وزن زیاد در زنان، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. این عمل معمولا پس از یائسگی فرد روی می دهد. زنان چاقی که یائسه شده اند، به طور تقریبی 20 الی 40 درصد بیشتر از سایرین در معرض مبتلا شدن به سرطان قرار دارند. هر چقدر شاخص توده بدنی یا BMI فرد بالا باشد، شانس ابتلا به این بیماری نیز بیشتر خواهد بود.
توده های چربی عامل ترشح هورمون استروژن می باشند؛ پس از یائسگی، این بافت های حاوی چربی، منبع اصلی هورمون در زنان خواهند بود. هورمون استروژن سبب شدت گرفتن احتمال ابتلا به سرطان سینه می شود و هر اندازه مقدار چربی در بدن فرد بالا باشد، ریسک به وجود آمدن سرطان سینه هم بالا خواهد بود.
افزون بر این؛ توده های چربی، متحرک و شناور می باشند. التهابات حاد نشات گرفته از اضافه وزن، قادر خواهند بود تا عمل تکثیر یاخته های سرطانی را تسریع ببخشند. با این که سینه به طور معمول از توده های چربی شکل گرفته است، این احتمال وجود دارد که بروز مشکل در کارکرد این توده های چربی، همان ارتباط چاقی و سرطان از نوع سرطان سینه را رقم زند.
سرطان معده
افرادی که درگیر اضافه وزن و چاقی می باشند، به نسبت افراد دارای وزن طبیعی، دو برابر بیشتر در خطر ابتلا به سرطان بالای معده قرار دارند. در این قسم سرطان، ناحیه ی بالایی معده که نزدیک ترین بخش به مری می باشد، دچار آلودگی می شود.

سرطان کبد
شانس مبتلا شدن افراد دارای وزن زیاد و چاق به سرطان کبد در مقایسه با افراد دارای وزن متناسب، به دو برابر افزایش می یابد. افزون بر این، ارتباط چاقی و سرطان از نوع سرطان کبد در آقایان، به نسبت زنان بیشتر است و آقایان دارای اضافه وزن زیاد در مقایسه با بانوان با وضعیت مشترک، بیشتر به سرطان کبد دچار می شوند.
عفونت های ویروسی کبد مثل سیروز یا زخم در کبد که عواملی از قبیل هپاتیت و استفاده بیش از اندازه از مشروبات الکلی از علل بروز آن می باشند، می توانند سبب به وجود آمدن سرطان کبد شوند.
التهابات نشات گرفته از موارد مذکور، مانند التهاباتی هستند که از اضافه وزن روی می دهد. در همه موارد ذکر شده، التهاب به شکلی است که سبب تکثیر یاخته های سرطانی در کبد می شود.
سرطان کلیه
سرطان یاخته های کلیوی، رایج ترین شکل سرطان کلیه می باشد که همانند دیگر سرطان ها، افراد دارای اضافه وزن را دو برابر بیشتر از سایرین درگیر می سازد. ارتباط چاقی و سرطان از نوع سرطان یاخته های کلیوی با ارتباط آن با فشار خون بالا، کاملا جداست.
یک نمونه از عارضه های سرطان کلیه، فشار خون بالا می باشد. حساسیت نسبت به انسولین هم احتمال دارد به دلیل ابتلا به سرطان یاخته های کلیوی روی دهد.

مننژیوم
مننژیوم شکلی از تومور مغزی می باشد که نقطه آغاز آن از مننژ می باشد. مننژ نوعی غشاست که نخاع و مغز را پوشش می دهد و غالبا پروسه رشد آن آهسته است.
احتمال ابتلا به مننژیوم در افراد چاق در حدود 20% و در افراد بیش از حد چاق 50% می باشد، ولی تا به حال دلیل علمی در خصوص ارتباط چاقی و سرطان دستگاه عصبی ذکر نشده است و نیاز است تا مطالعات بیشتری در این زمینه صورت پذیرد.
میلوما چند گانه
این نوع سرطان نمونه ای از سرطان خون می باشد که اثربخشی آن روی سلول های پلاسمایی واقع در مغز استخوان است. امکان ابتلای افراد چاق به این بیماری 20_ 10 درصد بیشتر است. یاخته های چربی که در مغز استخوان واقع هستند، سبب ترشح مواد شیمیایی می شوند که همین مسئله علل به وجود آمدن میلوما چند گانه خواهد بود.

سرطان تخمدان
این نوع از سرطان، اندکی در بین زنان چاق رایج تر است. هر اندازه شاخص توده بدنی و BMI فرد بالا باشد، احتمال مبتلا شدن به سرطان تخمدان هم افزایش خواهد یافت.
این احتمال وجود دارد که منشا سرطان تخمدان هم مانند سرطان های سینه و رحم، از هورمون استروژن ترشح شده توسط توده های چربی اضافی یا مشکلات متابولیک مانند حساسیت نسبت به انسولین باشد.
سرطان پانکراس
افراد چاق 50_ 20 درصد بیشتر در خطر ابتلا به این نوع سرطان قرار دارند. پانکراس عملکردی مثبت در راستای سوخت و ساز بدن دارد؛ چرا که محل تولید انسولین در این قسمت می باشد. علاوه بر این، پانکراس را توده چربی در بر گرفته است که ممکن است سبب ایجاد التهاب و تکثیر سرطانی یاخته های پانکراس شود.
سرطان تیروئید
تیروئید نوعی غده به شکل پروانه می باشد که در گردن واقع شده است و نقش آن، تنظیم و تحت کنترل درآوردن متابولیسم بدن است. BMI بالا، ریسک مبتلا شدن به سرطان تیروئید را افزایش خواهد داد. تیروئید سبب تولید هورمون می شود ولی با وجود سرطان سینه یا تخمدان، امکان دارد این نوع سرطان به خاطر استروژن تولید شده توسط توده های چربی رخ ندهد.

آیا جلوگیری از افزایش وزن یا کاهش وزن، خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد؟
در رابطه با این موضوع که آیا پیشگیری از بالا رفتن وزن و یا کم کردن آن از احتمال مبتلا شدن به سرطان می کاهد، پیچیده می باشد. چرا که آن دسته از افرادی که وزن کم می کنند یا جلوی بالا رفتن وزن خود را می گیرند، امکان دارد از سایر شیوه ها با افرادی که اصولا کاهش وزن ندارند، دارای تفاوت هایی باشند.
با این حال، با استناد به اطلاعات گوناگون و شواهد موجود، این احتمال دور از ذهن نیست که افزایش یا کاهش وزن بی ارتباط با این مشکل نباشد. تحقیقات صورت گرفته گویای این می باشد که افرادی که در دوران بزرگسالی تغییر وزن آنچنانی ندارند (افزایش وزن اندکی دارند)، به میزان کمتری در معرض بیماری هایی همچون سرطان روده بزرگ، سرطان کلیه، سرطان پستان، آندومتر و تخمدان قرار خواهند گرفت.
چاقی چیست؟
چاقی نوعی بیماری است که طی آن، فرد چربی های مضر در بدن خود دارد. برای سنجش میزان چاقی، از مقیاسی به نام شاخص توده بدنی استفاده می شود. شاخص توده بدنی یا BMI با تقسیم وزن فرد بر حسب کیلوگرم بر مربع قد بر حسب متر به دست می آید.
BMI میزان دقیقی از چاقی را به نسبت وزن نشان می دهد و برای بیشتر افراد، این معیار، سنجش مناسبی برای تفسیر چاقی بدن می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، با دکتر سلیمی در ارتباط باشید.

کلام پایانی
در این مقاله، در خصوص ارتباط چاقی و سرطان صحبت کردیم. با تمرکز بالا روی بیماری هایی همچون بیماری های حاد قلبی و عروقی، دیابت، فشار خون بالا و سرطان، می توان درک کرد که علل اصلی بروز این بیماری ها اضافه وزن و چاقی می باشد.
از جمله عوامل به خطر انداختن سلامتی در تمام طول زندگی، چاقی بیش از حد می باشد. با معرفی سرطان های مرتبط با چاقی در مطالب فوق، امیدواریم افرادی که درگیر چاقی می باشند، نسبت به کم کردن وزن خود اقدامات لازم را انجام دهند.
احتمال دارد شیوه های متعددی به شما توصیه شود تا به وسیله آنها به وزن نرمال برسید. ولی فراموش نکنید که تنها به کارگیری روش های اصولی و مطمئن برایتان نتیجه بخش خواهند بود.
چرا که در صورت به کارگیری روش های نادرست، علاوه بر این که کمکی به کم کردن وزن خود نخواهید کرد، مشکلاتی دیگر را بر مشکلات خود اضافه خواهید کرد. بدن افراد برای رشد، نیازمند دریافت کالری های گوناگونی می باشد.
از این رو افراد می بایست طی روز نسبت به مواد غذایی مصرفی خود دقت بیشتری داشته باشند. برای استفاده از شیوه های صحیح و اصولی به منظور برطرف کردن چاقی خود، جراحی چاقی می تواند کمک کننده باشد.
در این زمینه، انتخاب پزشکی مجرب و کاربلد جزو ملزومات می باشد. دکتر سلیمی از جمله پزشکان حرفه ای در زمینه جراحی چاقی می باشند که به شما در زمینه رسیدن به وزن ایده آل، کمک خواهند کرد.
در پایان توصیه میکنیم، صفحات لاپاراسکوپی معده چیست، عمل هپاتکتومی کبد و عمل اسلیو معده و کبد چرب را مطالعه کنید.