در این مقاله از سایت دکتر سلیمی، به این موضوع می پردازیم که آیا چاقی مانع بارداری می شود؟ با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان اولیه توسط پزشک متخصص با شماره زیر در تماس باشید.
📞 09120174510 📞
مقدمه
بالا بودن شاخص توده بدنی، سبب تقلیل شانس بارداری در بانوان می شود. در بیشتر موارد، پارامترهایی که سبب نازایی در فرد می شود، غیر قابل کنترل هستند، اما تاثیر وزن و کاهش آن در بارداری می تواند امری بسیار حائز اهمیت تلقی شود.
با ما همراه باشید تا در این مورد که آیا چاقی مانع بارداری می شود، توضیحات لازم را در اختیار شما قرار دهیم.

پیشنهاد می کنیم از پست برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم دیدن کنید.
منظور از چاقی در بارداری چیست؟
بررسی های صورت گرفته حاکی از آن است که اضافه وزن بالا در این دوران بسیار حساس، درصد ابتلای شخص به بیماری و یا حتی سقط جنین را تا حد زیادی افزایش می دهد.
ولی اغلب بانوان مبتلا به اضافه وزن بالا برای حاملگی مشکلی ندارند و در این خصوص، با مشکل خاصی روبرو نخواهند شد.
به عبارت دیگر در رابطه به این که آیا چاقی مانع بارداری می شود، می توان گفت که شاخص توده بدنی مناسب در اشخاص متفاوت است و پیشینه سلامتی شخص، نقش مهمی در آن دارد.
بنابراین بهتر است در خصوص مشکلات و یا پیامدهایی که شاید پیش و یا در زمان بارداری با آن مواجه شوید، با پزشک متخصص خود مشورت کنید و نسبت به وضعیت سلامت خود مطمئن شوید.
در حال حاضر اغلب متخصصین از بی ام آی، همچون ابزاری برای شناسایی در تحقیقات مرتبط به نازایی استفاده می کنند.
در این خصوص که آیا چاقی مانع بارداری می شود؛ باید بیان نمود که Obesity از جمله اختلالات مسری شناخته می شود که بانوان به علت آسیب شناسی های مرتبط و مشکلات متعدد روی جنین، بایستی اقدامات لازم را در راستای حفظ سلامت خود انجام دهند.
به طور کلی برخی افراد با عدم بی ام آی مناسب، از وضعیت مطلوبی برخوردار هستند و برخی دیگر با این که شاخص توده بدنی آنها در محدوده طبیعی قرار دارد، ولی سالم نیستند و بایستی برای بارداری، تحت نظر پزشک معالج، مراحل درمانی را پشت سر بگذارند.
همان طور که همه شما می دانید، شاخص توده بدنی بیش از 30kg بیانگر چاقی است که می تواند پیامدهای منفی همچون عدم بارداری را در پی داشته باشد.
تاثیر وزن روی هورمون استروژن
با توجه به عنوان مقاله آیا چاقی مانع بارداری می شود، بهتر است به تاثیر وزن بر مقدار استروژن بپردازیم:
وظیفه تولید Estrogen hormone در بانوان بر عهده تخمدان ها است و باید گفت که بعضی از افراد نسبت به ترشح این هورمون، توسط بافت های چربی مطلع نیستند.

زمانی که شما دارای وزن طبیعی هستید، مقدار ترشح این هورمون در بدن افزایش می یابد. ولی بالا بودن شاخص توده بدنی منجر به تولید استروژن بیشتری در بدن می شود و در نتیجه، این امر سبب عدم تخمک گذاری منظم در فرد خواهد شد. بهتر است بدانید تعادل در تولید و ترشح هورمون ها در تخمک گذاری صحیح، نقش شایانی دارد.
توصیه می کنیم از صفحه هورمون چاقی دیدن کنید.
ترشح بسیار estrogen باعث ناهماهنگی این تعادل می شود
لذا، ترشح بسیار estrogen باعث ناهماهنگی این تعادل می شود. از سوی دیگر، پایین بودن bmi اثر قابل توجهی روی تولید هورمون ها و در نهایت متوقف کردن چرخه قاعدگی در زنان دارد.
در ادامه این که آیا چاقی مانع بارداری می شود، باید گفت که:
بانوان مبتلا به اضافه وزن بالا به نسبت بانوانی که در محدوده وزنی نرمالی قرار دارند، بیشتر در معرض ریسک بی نظمی قاعدگی قرار می گیرند. در کل چاقی رابطه مستقیمی بر راندمان هورمونی در زنان دارد؛ به طوری که در سوخت و ساز هورمون های جنسی حاصل از سلول های چربی، اثر می گذارد.
موارد فوق به همراه دیگر تغییرات متابولیسمی پیاپی در بانوان دارای شاخص توده بدنی بالا، همچون مقاومت به Insulin hormone، سبب ترشح بسیار androgen خواهد شد.
با ایجاد بی نظمی هورمونی، ریسک ناباروری در این افراد افزایش می یابد. گفتنی است که بیشتر بودن اندازه کمر نسبت به باسن، درصد حاملگی در هر دوره پریودی را تا (30%) تقلیل می دهد.
لطفا از پست دیابت حاملگی و عوارض آن دیدن کنید.
آیا چاقی مانع بارداری می شود؟
در حال حاضر دنیا با روند صعودی چاقی (Obesity) همراه است و طبق بررسی های انجام شده، شیوع اضافه وزن در بانوان به مراتب نسبت به آقایان بیشتر است. در باره این که آیا چاقی مانع بارداری می شود، باید متذکر شد که ابتلا به عارضه فوق پیامدهای بسیاری را برای این گروه از بانوان به دنبال دارد.
به این ترتیب؛ دیابت بارداری، پر فشاری خون، سقط جنین، DTV (ترومبوز ورید عمقی)، پره اکلامپسی، مرده زایی و یا حتی مشکلات مادرزادی جنین، از مهمترین پیامدهای چاقی بارداری محسوب می شوند.
علاوه بر این، سندرم جنین بزرگ (ماکروزومی) و برخی از ناهنجاری های زایمان نیز از دیگر مواردی به شمار می آید که ممکن است اغلب مادران باردار مبتلا به اضافه وزن بالا، با آن مواجه شوند.

بالا بودن شاخص توده بدنی، مقدار هورمون های موجود در بدن را تا حد بسیار افزایش می دهد
در پاسخ به این که آیا چاقی مانع بارداری می شود، باید گفت که:
به طور کلی بالا بودن شاخص توده بدنی، مقدار هورمون های موجود در بدن را تا حد بسیار افزایش می دهد و در نتیجه، این امر سبب تحت تاثیر قرار دادن روند باروری در بانوان می شود. همان طور که گفتیم، بی قاعدگی هورمون ها روی فرایند تخمک گذاری، پیامدهای منفی را در پی دارد.
طبق نظر اغلب متخصصین زنان و زایمان، چاقی در بانوان، تولید هورمون انسولین که مهمترین فاکتور بی نظمی در تخمک گذاری است را افزایش می دهد. به بیان آسان تر در مورد این که آیا چاقی مانع بارداری می شود؛
باید بدانیم که سیستم هورمونی با چرخه بی نظمی همراه خواهد شد و با مواجه شدن شخص با مقاومت هورمون انسولین، روند تخمک گذاری متوقف شده و درصد ابتلا به نازایی در فرد افزایش می یابد.
گفتنی است که اضافه وزن، مقدار هورمون های مردانه را در زنان بیشتر می کند و ممکن است شخص با علائمی مانند جوش زدن و یا اختلالات متعددی مانند PCOS (تخمدان پلی کیستیک) روبرو شود. بررسی های صورت گرفته حاکی از آن است که کاهش وزن در مبتلایان به PCOS احتمال بارداری را افزایش می دهد.
حال ممکن است این سوال مطرح شود که چه مدت پیش از بارداری، برای لاغری باید اقدام کرد؟
با توضیحات ارائه شده در رابطه با این که آیا چاقی مانع بارداری می شود، می بایست خاطر نشان شد که بانوانی که با مشکل اضافه وزن همراه هستند، طبق توصیه متخصصین این حوزه بایستی از سه تا شش ماه پیش از حاملگی با استفاده از یک برنامه رژیم غذایی استاندارد و کم کالری نسبت به کاهش وزن خود اقدامات لازم را انجام دهند.
چنانچه شخص با بی ام آی بیش از 45kg همراه باشد، بهترین اقدام برای از دست دادن وزن، انجام جراحی لاغری است.
البته این گروه از بانوانی که تحت جراحی باریاتریک قرار می گیرند، نبایستی بلافاصله باردار شوند. اما زنانی که از طریق تمرینات فیزیکی و یا رژیم لاغری نسبت به کاهش وزن خود اقدام می کنند، امکان باردار شدن را دارند.
در این دوران بسیار حساس، پزشک مصرف برخی مکمل های ضروری را برای شخص تجویز خواهد کرد.
ریسک چاقی در بارداری
در ادامه مبحث آیا چاقی مانع بارداری می شود، لازم است به مواردی که سلامتی مادر را در این دوران با مشکل روبرو می کند، نکاتی را متذکر شویم:
بهتر است بدانید چاقی درصد دچار شدن به پیامدهای متعدد از ماه های نخست تا انتهای دوران حاملگی را به شکل قابل توجهی افزایش می دهد.
در اصل، ریسک سقط جنین بر اثر ابتلای شخص به اضافه وزن، از جمله موارد بارزی است که در بخش قبلی به آن اشاره کردیم. البته ناگفته نماند که درصد ابتلا به GDM در این افراد به نسبت بانوانی که دارای بی ام آی طبیعی هستند، بسیار است.
با توجه به این که اضافه وزن می تواند اثرات منفی را روی سلامت مادر و حتی جنین به دنبال داشته باشد، باید گفت که مهمترین پارامتر که مشخص کننده وزن در حاملگی است، شاخص توده بدنی و یا بی ام آی فرد است که توصیه می شود این پروسه تحت نظر پزشک متخصص پیش برود.
در مجموع، شاخص توده بدنی و دیگر موارد مهم در خصوص این که آیا چاقی مانع بارداری می شود، بایستی به طور کامل توسط پزشک معالج مورد بررسی و رسیدگی بیشتر قرار گیرد.
شیوه های لاغری پیش از بارداری
در این بخش از مقاله آیا چاقی مانع بارداری می شود، لازم است در خصوص مهمترین روش های لاغری پیش از حاملگی، مواردی را متذکر شویم که عبارتند از:
پرهیز از غذاهای سرخ کردنی، حذف سس های پرچرب و در مجموع تقلیل مصرف چربی ها از برنامه رژیم غذایی، از مهمترین الزامات موثر در رسیدن به وزن طبیعی محسوب می شود.

مصرف میوه و سبزیجات حاوی فیبر بالا، به کنترل وزن کمک بسیار می کند.
تقلیل مصرف مواد قندی و نشاسته ای، در لاغری پیش از حاملگی موثر است.
شما با رعایت برخی دستورالعمل های پزشکی در برنامه رژیم لاغری خود، می توانید ریسک ابتلا به اختلالات چاقی در زمان بارداری را تا حد قابل ملاحظه ای کاهش دهید و زایمان راحت تری را تجربه کنید.
هزینه آزمایش دیابت بارداری چقدر است؟ لطفا برای دریافت پاسخ روی لینک فوق کلیک نمایید.
نتیجه گیری
بدون شک بالا بودن شاخص توده بدنی، اختلالات متعددی را در دوران حاملگی به دنبال دارد. لذا، در این مقاله سعی کردیم در خصوص این موضوع که آیا چاقی مانع بارداری می شود، مواردی را متذکر شویم.
از دست دادن وزن و به دتبال آن رسیدن به شاخص توده بدنی ایده آل، به شما کمک می کند تا نوزادی با وزن و قد طبیعی به دنیا آورید.